Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Флора і фауна Чорного моря.

Перш ніж почати опис тваринного світу Чорного моря, необхідно зупинитися на деяких особливостях, властивих морським організмам. Ці особливості викликані пристосуванням до середовища (великий щільності, солоності морської води). Майже всі тварини організми використовують розчинений у морській воді кисень. Багато з них драглисте, тобто зовсім не мають скелета; цілий ряд інших веде сидячий спосіб життя - вони пристосувалися таким чином до умов, коли їжа приноситься до тварини струмом води.

Колір водних організмів, як правило, відповідає кольору навколишнього середовища. У верхніх шарах вони або прозорі (медуза), або блакитні, сріблясті, сині, або з білим черевцем і темною спинкою, щоб їх важко було розрізнити і зверху і знизу. У тварин, що мешкають на темних ґрунтах, забарвленням темна. Морські коники і голки, плаваючі серед водоростей, мають бурий, або буро-зелений колір.

Цікаво те, що жоден організм не міг би плавати, не виробивши для цього особливих пристосувань, так як питома вага чистого плазми становить 1,02 - 1,06, тобто більше питомої ваги морської води. Пристосування для плавання можуть бути різні. Медузи, наприклад, щоб плавати, в процесі еволюції набули збільшений вміст води в організмі (до 90 відсотків їх ваги складає вода). Риби для полегшення ваги тіла мають всередині повітряні мішки, наповнені майже чистим киснем. Пасивно плаваючі організми «зацікавлені» в максимальному терті про воду, вони мають багато виростів, активно плаваючі повинні для зменшення тертя мати веретеноподібну форму тіла, як у більшості риб. Не всі організми плавають за допомогою хвоста і плавників, деякі користуються для цього джгутиками, віями. Є серед водних організмів і «реактивний» принцип руху. Медузи, наприклад, плавають боком, з силою виштовхуючи зі свого дзвони воду шляхом його стиснення. Сидячі форми (губки, мшанки, балянуси) мають твердий важкий вапняний скелет.

Тепер розповімо про основні представників тваринного світу Чорного моря. Треба сказати, що хоча глибини моря мертві (там живуть тільки бактеріями), а населений лише невеликий поверхневий шар, що становить 12-13 відсотків загального обсягу моря, життя в цьому шарі дуже різноманітна і багата. За кількістю видів тварин і рослин, знайдених в Чорному морі, воно займає проміжне положення між Середземним та Азовським, а вилов риби в, розрахунку на гектар його поверхні в чотири рази перевищує вилов в Середземному морі: в Азовському морі виловлюється 80 кілограмів риби на гектар поверхні моря, в Чорному - 2 кілограми, в Середземному - 0,5 кілограма.

Цікаво простежити, як убуває, кількість середземноморських видів тварин і рослин до заходу на схід. У Середземному морі зустрічається більше 6000 видів організмів, в Чорному - 1500, в Азовському - 200, в Каспійському - 28, в Аральському тільки 2 види середземноморських організмів. Це говорить про те, що ці моря поступово відокремлювалися від Середземного моря в далекому минулому.

Почнемо опис тваринного світу з найдрібніших форм. До складу планктону, наприклад, входять ноктілукі, або ночесветки. Одні нагадують ікринки риб діаметром менше двох міліметрів. Почнемо опис тваринного світу з найдрібніших форм Ноктілукі - маленькі хижаки, вони швидко плавають за допомогою своїх джгутиків і поглинають ще більш дрібні організми. Скупчення ноктілук створює в період теплої осені прекрасне, незабутнє видовище - світіння моря. Найбільше поширене світіння в північно-західній частині моря. Виникає воно при з'єднанні хімічної речовини - люциферина - з киснем. Якщо виділити і висушити люциферин, він може світитися незалежно від живого організму. Слово «люциферин» походить від імені Люцифер - переможець пекла ». Як відбувається світіння? В процесі окислення збуджуються атоми, їх деякі електрони переходять на нову орбіту, падаючи з якою, одні виділяють частки світла - фотони. Світитися можуть не тільки мікроорганізми. Відомо, що всі клітини живих організмів, в тому числі і людини, виробляють випромінювання. У одних воно сильніше, в інших слабше. Бувають випадки, коли після інтенсивної роботи світиться піт. Відомо також, що клітини пухлин світяться значно слабкіше, і на цьому ознаці заснований один із способів визначення ранніх стадій захворювання на рак. Цікаво, що світло тварин холодний, близько 90 відсотків витраченої енергії переходить в світло (у звичайній лампочці розжарювання в світло звертається тільки 4 відсотки, а в неонової лампі - 10 відсотків енергії). Ночесветки дають іскристий пульсуюче світло, як би розлитий по всій поверхні моря і посилюється при невеликих хвилях (від додаткового подразнення світяться організмів).

Світитися можуть і деякі види бактерій. Їх світіння матове, плавне, розлите. Ці бактерії іноді спеціально розводяться в лабораторії на поживних сумішах. Колба, наповнена такими мікроорганізмами, випромінює настільки сильне світло, що при подібному освітленні не тільки можна читати, але навіть фотографувати.

Можуть світитися і більші форми, наприклад двостулковий молюск - камнеточец фолад, що живе в прибережних скелях. Деякі види медуз і гребневиков, що світяться вночі, наприклад, від роздратування хвилями в кільватерной струмені судна, створюють дуже ефектне видовище. Цікаві дрібні світяться форми - морські блохи. Встановлено, що в їх організмах міститься багато цінних речовин: протеїни, вітаміни, мінеральні солі. На дні моря живе кілька видів молюсків: устриці, мідії, Пектен, Литорин, тапес, модіоляріі. Особливо багато: молюсків в Керченській протоці, в північно-західній частині моря, на кавказькому березі. Ті з них, що живуть в прибійній зоні, прикріплюються до ґрунту міцними нитками - биссусом. Молюски - їжа багатьох риб. Відзначимо кілька біологічних особливостей устриць і мідій. Можуть світитися і більші форми, наприклад двостулковий молюск - камнеточец фолад, що живе в прибережних скелях Устриці живуть до 30 років. Вони гермафродити. Кожна особина приносить в рік сотні тисяч ікринок, запліднює іншою особиною. Устриці транспортабельні. Можуть обходитися без води до півмісяця. Мідії живуть менше, ніж устриці: 7 - 10 років. Роздільностатеві. Устриць і мідій спеціально розводять. З них виготовляють консерви та борошно для годівлі тварин та свійської птиці. М'ясо цих молюсків має 12 відсотків білка, 2,5 відсотка жиру, 5 відсотків вуглеводів, а також глікоген (тваринний цукор), вітаміни В і С. Раковини їх містять солі кальцію, а також фосфор і залізо. При додаванні в їжу домашнім птахам і тваринам невеликої кількості борошна з устриць кури швидко набирають вагу, збільшується їх несучість, у овець зростає настриг вовни, а у корів - удій молока. Колгоспи і радгоспи, що примикають до сeвepо-західній частині Чорного моря, виловлюють понад чотири тисячі тонн мідій в рік. Господарство з вирощування мідій створено у Очакова, експериментальний басейн Садковий типу з розведення устриць - в Єгорликська затоці.

Цінні харчові якості молюсків були відомі ще в давнину. Їх стулки знаходять в залишках багать первісних стоянок людини. Китайці і римляни штучно розводили мідій і устриць, вважаючи це вигіднішим, ніж збір диких »молюсків. У раковинах мідій іноді зустрічаються невеликі різнокольорові перлини, але їх якість нижче перлів, що видобувається в тропічних водах. З перламутрових стулок устриць і мідій виготовляють ґудзики. Стулки дають також чудове добриво для полів.

На жаль, більш цінні з цих молюсків - устриці - в даний час витісняються менш цінними - мідіями. Причини цього процесу повністю ще не з'ясовані. Припускають, що тут грає роль набагато більша здатність до розмноження мідій в порівнянні з устрицями.

Цікаві «гребінці», або Пектен. Вони в змозі самостійно пересуватися, з силою ляскаючи своїми раковинами, виштовхуючи з них назад воду і «пролітаючи» над дном «ракетним» способом до півтора метрів. З далекосхідного «гребінця» виготовляють приємні на смак консерви. У морського гребінця, на відміну від інших молюсків, близько сотні очей, причому невідомо, для якої мети вони служать, тому що молюск цей сліпий. Якщо очей видалити, на його місці виростає новий.

У Чорному морі водиться молюск рапана (нагадує велику равлика) У Чорному морі водиться молюск рапана (нагадує велику равлика). Він часто зустрічається у кавказьких берегів. Рапана їстівна. З неї можна приготувати смачний суп, а м'ясо її нагадує осетрину. Тіло рапани містить особливий пігмент, що забарвлює предмети в червоний колір. Змивається ця фарба з великими труднощами. За старих часів з молюсків, близьких рапанів, що живуть в південних морях, добували пурпур для царських мантій. Рапана - не власне чорноморський молюск, а прибулець. Він поширився тут лише за останні 30 років. Вважають, що рапану привезли випадково на днищах судів з Далекого Сходу, де цей молюск широко поширений. Рапана - хижак, він знищує промислових молюсків - мідій і устриць. Молоді рапани просвердлюють раковину устриці або мідії і випивають її вміст, а дорослі рапани виділяють отрутний слиз, яка паралізує м'язи двостулкового молюска і змушує його відкрити стулки. Рапана приносить користь тим, що поїдає опускається на дно мертву рибу, виконуючи роль санітара. Є у рапани в Чорному морі і вороги: риба песчанка поїдає молодь рапани; чорноморський краб, обламуючи її раковину, добирається до молюска; свердлить раковину рапани губка кліона. Багато хто вважає, що якщо прикласти до вуха мушлю рапани, то можна почути шум, що нагадує морський прибій, або «голос моря». Про це можна почути, наприклад, від продавців таких раковин, що використовують всі можливі засоби для реклами. Насправді ж ці раковини, що містять багато звивин, є хорошими резонаторами на навколишні нас шуми, які ми не можемо почути за допомогою нашого недосконалого апарату - вуха.

Нещодавно, за останні роки, на Чорному морі з'явився новий молюск - мія. Зовні він нагадує мідію, в довжину має від 3,5 до 8 сантиметрів. Мія їстівна, промисел її ведеться в багатьох країнах, а в США її, розводять штучно. Знайдений цей молюск в північно-західній частині моря на глибинах 7 - 10 метрів на мулистих грунтах, навіть на таких грунтах, які насичені сірководнем. Поселення Академії має, безсумнівно, позитивне значення. Припускають, що вона була завезена в Чорне море випадково з баластними водами, які суду брали в Атлантиці, в Південно-Західній Європі, де живе мія.

Багато, звичайно, бачили на стулках раковин морських молюсків - мідій або прямо на скелях щільні білі нарости, що складаються з окремих лусочок з зубчастими краями. Так виглядають поселення усоногих рак-балянусів. Розміри кожного рачка - півсантиметра в висоту і стільки ж в діаметрі. На відміну від інших раків балянуси ведуть сидячі спосіб життя, щільно прикріплюючись до чого-небудь своїми панцирами. Їжа приноситься до них струмом води. Іноді балянуси прикріплюються до днищ судів, знижуючи їх швидкість. Доводиться час від часу проводити очищення підводної частини корпусу. Чого тільки не перепробували моряки всіх країн, щоб уникнути цих обрастаний! Вони змащували днища суден салом, воском, смолою ... До сих пір балянуси приносили людині тільки шкоду. Але недавно з'явився проект використання їх панцирів. Можна спеціально заготовити основу з дроту і, опустивши її в море, через деякий час отримати декоративні плити для оздоблення будівель або пристрою решіток: основа буде щільно заповнена балянусів.

Цікаві також мшанки, за зовнішнім виглядом нагадують мох, кущисті організми. Їх довгий час вважали рослинами. Моховатки поселяються колоніями на твердому грунті. Такі колонії можуть досягати величезних розмірів. Наприклад, так звана п'ятиногу скеля в Керченській протоці, висотою з триповерховий будинок, складається з колонії мшанки-мембраніпори.

З кишковопорожнинних в Чорному морі водяться медузи і гребневики З кишковопорожнинних в Чорному морі водяться медузи і гребневики. Всіх їх об'єднує одна характерна особливість. Якщо у інших організмів травлення відбувається в кишечнику, то кишковопорожнинні влаштовані інакше. Вони мають тільки один отвір, що служить і для поглинання їжі, і для видалення залишків. За цю особливість організму вони і отримали назву кишковопорожнинних. Медузи поширені у всіх морях земної кулі. Їх можна зустріти як поблизу екватора, так і в Арктиці і в Антарктиці. Іноді медузи так багато, що вони, подібно до балянусів, забивають водозабірні труби суден і берегових підприємств, що користуються морською водою. Скупчення медуз можуть досягати товщини 18 метрів. Іноді в мережу разом з дрібною рибою (наприклад, хамсою) потрапляє стільки медуз, що неможливо відокремити від них рибу. Основними частинами тіла медуз є дзвін (мішок) і щупальця. У Чорному морі найчастіше зустрічається медуза з красивою назвою аурелія, що нагадує за формою блюдечко, посередині її хрест-навхрест проходять щупальця, і медуза Пілем, що має купол і довгі висячі щупальця. На кінцях шупалец поміщаються ротові отвори. Перша з двох видів медуз не отруйна, а друга може завдати опік, схожий на опік кропивою. Опіки тропічних «родичів» цієї медузи смертельні для людини. На вигляд медузи Пілем досить необразливі істоти, насправді ж вони - хижаки, що знищують черв'яків, рачків і рибок. На щупальцях медуз знаходяться особливі жалкі нитки, які мають загострений кінець, забезпечений отрутою. Медуза захоплює рибку своїми щупальцями, вражає стрекательной ниткою і відправляє в рот. Однак спостерігаються випадки, коли ці хижаки є дбайливими «няньками» для мальків риб, вільно плавають під куполом медузи і рятуються там від ворогів. Їм треба тільки бути дуже обережними, щоб не потрапити на обід до своєї «няньці». Як і деякі інші морські організми, медузи безпомилково пророкують появу шторму. Вони сприймають зміну атмосферного тиску перед штормом і завчасно йдуть а глиб Чорного моря. Говорячи про медуз, не можна не сказати про одне помилково поширеному думці: натирання тіла людини медузою призводить нібито до лікування ревматизму, радикуліту або ще якихось хвороб. Подібні знахарські прийоми лікування ніколи не практикувалися в нашій медицині, і абсолютно марно деякі курортники піддають себе цієї неприємної процедури.

З голкошкірих можна відзначити офіур, що нагадують за формою морську зірку. Харчуються вони мулом.

Цікавий рак-відлюдник Цікавий рак-відлюдник. Він ховає своє м'яке черевце в порожню черепашку якогось молюска. Коли він виростає і житло стає йому тісно, ​​він знаходить собі нову раковину. Якщо під час сутички з ворогом він втратить клешню - вона через деякий час виростає у нього знову.

Зустрічаються в Чорному морі і краби: мармуровий, кам'яний, трав'яний. Вони не досягають тут великих розмірів (зазвичай їх розмір не перевищує 20 сантиметрів). Тіло краба покрито твердим панциром. Під час росту краба цей панцир кілька разів лопається, краб «линяє». У цей брешемо він зовсім безпомічний і зазвичай ховається глибоко в тріщинах скель. Поступово у нього наростає і твердне новий панцир. Зустрічаються в Чорному морі і краби: мармуровий, кам'яний, трав'яний

У південно-західній частині моря живуть морські їжаки. Довгі гострі нахабні на спеціальних «шарнірах» прикріплені до тіла їжака. Хоча іноді вони стають здобиччю крабів, великих риб і морських птахів (птиці кидають їх зверху на скелі і розбивають панцир), але все ж їжаки непогано захищені від нападу своїми голками. Морські їжаки - «старички». Одні жили на землі 500 мільйонів років тому, коли в морях ще не було риб, а на суші наземних рослин. М'ясо морських їжаків вживають в їжу. Особливо цінується їх ікра, яка за своїми цілющими властивостями змагається з «коренем життя» - женьшенем.

На Чорному морі відомо 180 видів риб. Промислове значення мають: білуга, осетер, севрюга, оселедець, хамса, шпрот, тюлька, кефаль, барабуля, ставрида, скумбрія, камбала, пеламида, тунець. Скумбрія, ставрида, пеламіда, тунець приходять навесні з Мармурового моря в Чорне, восени йдуть назад: це теплолюбні риби, для них зимова чорноморська вода холодна. Наприклад, скумбрія приходить до Червоного моря тоді, коли температура його води стає вище 8 градусів, а зимує і метає ікру вона в Мармуровому морі.

Ставрида іноді зимує в південній частині Чорного моря Ставрида іноді зимує в південній частині Чорного моря. Там її ловлять на світло. Судно виходить на промисел з настанням темряви. Після того як прилади зареєстрували косяк ставриди, судно зупиняється, опускається мережу і включається яскраве світло під водою. Через півхвилини починається масовий підхід риби. Вона реагує на світло в радіусі 40 метрів. Через півтори хвилини концентрація ставриди слабшає. При місяці ставрида погано, реагує на світло.

Кефаль, оселедець і хамса (анчоуси) навесні йдуть з Чорного моря в Азовське на годівлю Кефаль, оселедець і хамса (анчоуси) навесні йдуть з Чорного моря в Азовське на годівлю. Восени при зниженні температури води до 6 градусів риба повертається назад в Чорне море.

Осетрові риби метають ікру, в річках Дон, Кубань, Дніпро, а лососеві заходять для цього в річки кавказького узбережжя. Для збільшення запасів лосося в Чорному морі в гирлі однієї з кавказьких річок - Чорної - проводиться вирощування мальків цих риб в особливих басейнах. З цією метою використовують іскру і молочко, взяті штучно у риб, що йдуть на нерест. Після підростання мальків їх випускають назад у річку, вони звідти потрапляють в море. Цей метод сприяє отриманню з тієї ж маси ікри набагато більшого числа риб, ніж в природних умовах. Подібним же чином вирощують рибців і шемаю на річці Псекупс.

У Чорному морі теж живуть новосели - далекосхідний лосось (горбуша), балтійська тріска, японська рибка Айю, два види американських риб - стальноголовий лосось і смугастий окунь. Стальноголовий лосось - велика риба, що мешкає біля тихоокеанського узбережжя США, так само цінна, як сьомга, але більш, витривала. Живе 8 - 10 років, досягає ваги 10 - 16 кілограмів при довжині до 1,2 метра. Після вселення в Чорне море окремі екземпляри цієї риби вже досягли ваги 6 кілограмів. Дуже перспективно вселення американського смугастого окуня. Це одна з найцінніших риб Північної Америки. Живе 15 - 20 років. Самка зазвичай більші за самців, самці досягають ваги 18, а самки 50 кілограмів. Однак на перших порах треба охороняти молодь цих риб. Випущені спеціальні плакати, що закликають рибалок в, якщо впіймають цієї риби випустити її в море і повідомити про це в інститути рибного господарства, що знаходяться в Москві і Керчі.

В опріснених районах моря живуть судак, лящ, сазан, окунь, сом, щука.

Після війни з Чорного моря в Каспійське була перевезена кефаль. Вона прекрасно пристосувалася до нових умов. Тоді ж акліматизувалися камбала, креветки і черви нереїди (їжа риб), перевезені з Чорного моря. У Чорному морі акліматизується зараз північна риба - тріска.

Відзначімо кілька особливо Чорноморських риб. Найбільшими з них є тунці (до 500 кілограмів вагою) і білуги (до 800 кілограмів і навіть до півтора тонн). Тунця називають «золотою рибкою», хоча «рибкою» таку Тушу можна назвати, лише з великою натяжкою. Назва це тунець отримав за смачне м'ясо. Восени тунець зустрічається у Керченської протоки. Тунець - один з найшвидших морських мешканців. Він розвиває швидкість до 90 кілометрів на годину, а, розігнавшись, вискакує з води і, буває, навіть залітає на палубу судна. Цікаво, що температура тіла тунця, на відміну від інших риб, вище температури води на 6 - 8 градусів.

Білуги, крім великої ваги, відрізняються ще довголіттям. Живуть вони 70 - 80 років. Правда, в порівнянні з щукою, що живе до 200 років, і морською черепахою, що живе 400 - 500 років, вік білуги невеликий, але в порівнянні з тривалістю життя інших морських риб все ж він значний. Ймовірно, мало хто знає, що вік риб визначають по лусці і по зрізу кісток. На цих частинах тіла риби є річні кільця, такі ж, як на деревах. Є вислів «реве, як білуга», але як не дивно, до білузі воно не має відношення. Реве НЕ білуга, а белуха - північний морський звір. Метає ікру білуга в тих же річках, що і інші осетрові. Ікра їх високо цінується. Однак бувають випадки, коли в м'ясі осетрових поселяється небезпечна бактерія ботулинус, отрута якої небезпечний для людини. Ця отрута знищується варінням, але при звичайному посол не пропадає. При промисловому виготовленні баликів застосовуються методи, повністю усувають можливість протверезіння цими продуктами.

Зрідка зустрічається в Чорному морі і риба-меч. Вона має довжину до 5 метрів, важить до 350 кілограмів. Своїм двосічним мечем вона здатна пробити дерев'яний борт судна. Незрозуміла лють, з якою ця риба нападає на судна. В Атлантиці тягаючи риба атакувала сучасний англійський танкер «Барбара» і зробила в його обшивці три пробоїни. У Тихому океані риба-меч кілька разів топила японські риболовецькі шхуни. Може бути, вона приймає судно за велике тварина, на кшталт кита? Адже бували випадки, коли зграя таких риб вбивала кита.

Цікава камбала. Цю рибу, плоску, що лежить часто на грунті, виділяє вміння швидко змінювати забарвлення під колір підстильної поверхні. У шкірі камбали є окремі пофарбовані клітини, які переміщаючись, змінюють її колір. Вчені надягали камбали кольорові окуляри, і риби намагалися копіювати забарвлення своїх очок. Цікаво, що сліпі камбали бувають завжди чорного кольору. Вони як би бачать перед собою темряву і відповідно змінюють забарвлення тіла. Камбалу чомусь вважають одноокої. Це невірно, у неї на самому, справі два ока. Вага камбали до 15 кілограмів, живе вона до 25 років. Цікаво, що її мальки мають форму тіла, сплюснуту у вертикальній площині; поступово одна сторона тіла риби починає розвиватися швидше за іншу, і камбала як би лягає на бік. Зустрічаються в море і вугри, річковий і морський, Річковий вугор має в довжину від півметра до півтора метрів і важить від 2 до 6 кілограмів. Харчуються вугри рибою, раками, молюсками. М'ясо вугрів приємно на смак і містить вітамін А і до 22 відсотків жиру. Більшу частину життя він проводить в річці, але у віці від 6 до 9 років вугри з усіх річок Європи, підкоряючись інстинкту, виходять в море і направляються в далеку дорогу, до Атлантичного океану. Там, в Саргасовому морі, на глибині до 1000 метрів при температурі 7 градусів вугри метають ікру. Потім вугри вмирають, а що з'явилися з ікри мальки поступово виносяться течіями до берегів Європи. Вони відрізняються прекрасно розвиненим нюхом. Це, як вважають вчені, допомагає їм безпомилково знаходити місця нересту за тисячі кілометрів. Проведені спеціально досліди показали, що вугри, позбавлені зору, легко знаходять дорогу, а позбавлені нюху, втрачають орієнтування. Встановлено, що в європейських водах живуть тільки самки вугрів, а самці живуть в Саргасовому морі. Вчені Прибалтики, поселивши в закритих водоймах і самок і самців, намагаються перемогти інстинкт вугрів до таких тривалим переміщенням. Вугор - сильна і витривала риба. Якщо при піднятті її вгору по річці їй зустрівся водоспад або споруда, зведена людиною, вугор виходить з води і переповзає по березі сотні метрів. Виключно сильна тяга вугрів до моря. Вивезених від моря на 80 кілометрів, вони безпомилково повертаються до нього головою і починають повзти. Їх не приваблюють маленькі водойми - бочки з водою і навіть озера, вони повзуть до моря. Вугор - хитра риба, Він любить прикидатися мертвим, а в зручний момент кусається.

Вугор - хитра риба, Він любить прикидатися мертвим, а в зручний момент кусається

Пеламида. Родичка скумбрії. Сильний, швидко плаваючий хижак. Досягає 60-80-сантиметрової довжини, живе більше 10 років. У Чорному морі годується і влітку нереститься, але восени і молодь, і дорослі йдуть на південь через Босфор.

У Чорному морі годується і влітку нереститься, але восени і молодь, і дорослі йдуть на південь через Босфор

Скумбрія - нереститься в Мармуровому морі, з квітня по червень заходить в Чорне море.

Бичков в Чорному морі більше 10 видів: бичок бубирь, Афія, бичок-цуцик, що приклеює ікринки на кам'янистих мілководних розсипах і ін. Найкрупніший бичок-мартовік, або жаба. Найчисленніший бичок-кругляк - відмінний сім'янин і дуже дбайливий батько.

Чорноморський мерланг навесні і пізньої осені водиться в прибережжя, влітку - на глибині. Чорноморський мерланг навесні і пізньої осені водиться в прибережжя, влітку - на глибині

Зеленушки. У Чорному морі їх 8 видів. Улюблені місця проживання - скелі з чагарниками цистозири. Харчуються молюсками, черв'яками, ракоподібними. У період нересту деякі зеленушки будують між каменів гнізда. Ікринок до 50 тисяч. Зеленушки

Сарган Сарган. Стадна, довжиною до 75 см стріловидна риба. Щелепи видовжені, дзьобовидні. Луска дрібна, спинка зелена. Живе до 6-7 років. Статевозрілою стає до року. Нереститься з травня до кінця серпня. У різні сезони мігрує у зв'язку з нерестом, нагулом, зимування. У листопаді відходить на південь. Зимує в Мармуровому морі.

Луфарь Луфарь. Хижа стадна риба. При вазі 8-10 кг в довжину досягає метра. Тіло з боків довгасте. Рот великий, щелепи великі, острозубие. Харчується виключно рибою. Живе 8-9 років.

Морський півень (або тригла) з верхніми плавниками, що нагадують крила, і нижніми твердими плавниками, на які риба спирається, пересуваючись по дну; Морський півень (або тригла) з верхніми плавниками, що нагадують крила, і нижніми твердими плавниками, на які риба спирається, пересуваючись по дну;

Морський рис - надзвичайно неприваблива риба з великою зубастою пащею Морський рис - надзвичайно неприваблива риба з великою зубастою пащею. Він стрибає по дну на передніх плавниках або сидить, причаївшись і приманює до себе рибу извивающимся вусиком, що нагадує черв'яка. Морський рис може проковтнути рибу таких же розмірів, як і він сам, а сам він досягає півтора метрів в довжину. Мешкає він на глибинах 30 - 50 метров.Риба морський чорт - представник загону вудильникоподібні, що включає 3 підряди і 16 сімейств. Тіло його приплюснуто зверху, і він весь покритий наростами, схожими на водорості, шматки корчів та каміння. А попереду, за очима, у морського чорта має відросток зі світловим «ліхтариком» на кінці. Донні риби, люблячі світло, підпливають до вогника, і чорт вистачає їх ротом. Людина, що наступив на морського чорта, або підійшов близько до нього, може ненароком перевірити на собі гостроту його зубів. Європейський морський чорт зустрічається біля берегів Європи від Баренцева до Чорного моря, американський - поблизу Америки від Ньюфаундленду до Бразилії. Вони відносяться до роду «великих вудильників», що включає ще 10 видів.

Барабуля, або султанка, - невинне тварина Барабуля, або султанка, - невинне тварина. Вона не нападає на інші істоти і здобуває собі їжу, розриваючи своїми твердими вусиками грунт дона.

Звіздар (якого іноді називають морською коровою) заривається глибоко в мул, виставивши на поверхню один лише вусик, що нагадує щетинистого хробака. Цім Вусик ВІН прівертає до себе маленьких рибок и заковтує їх.

Морська голка і морський коник відрізняються від інших риб тим, що їх самки виметивают ікру не в воду, а в особливі шкірні складки на спині самців і самці виношують ікру до освіти мальків Морська голка і морський коник відрізняються від інших риб тим, що їх самки виметивают ікру не в воду, а в особливі шкірні складки на спині самців і самці виношують ікру до освіти мальків.

Кам'яні, або морські окуні - невеликі рибки, які зазвичай тримаються серед скель і каменів, цікаві тим, що всі вони гермафродити, але дозрівання ікри і молочка відбувається у них в різний час, і, таким чином, ця риба поперемінно виявляється то самцем, то самкою.

Акул в Чорному морі два види Акул в Чорному морі два види. Катран (колючий акула, морська собака) і маленька плямиста акула сцілліум (котяча акула). Катран іноді может досягаті 2 метрів, а котячий акула более метра Ніколи НЕ віростає. І катран и сцілліум для людини НЕ є небезпечний, хоча по відношенню до риби поводять як справжні злі и жорстокі Хижаки.

До ссавців Чорного моря відносяться тюлень-чернець і три види дельфінів: азовка, білобочка і афаліна До ссавців Чорного моря відносяться тюлень-чернець і три види дельфінів: азовка, білобочка і афаліна. Найбільший з дельфінів - бутилконос, або афаліна. Поменше - белобочка і найменший дельфін - азовка (морська свиня).

Увага ! Небезпека!

Чорне море досить дружелюбно. Однак і тут безтурботного купальщика у воді можуть підстерігати неприємності, пов'язані не тільки з небезпечними штормовими хвилями, підводними каменями, великими глибинами, а й з деякими представниками морської фауни.

Медуза Корнерот Медуза Корнерот. Її легко відрізнити по м'ясистому, схожим на дзвін, куполу і важкої бороді ротових лопатей під ним. На цих мереживних лопатях і знаходяться отруйні жалкі клітини залишають, при зіткненні, на шкірі хворобливий хімічний опік.

Інша велика чорноморська медуза - аурелія. Її жалкі клітини слабкіше, шкіру на тілі вони не пробивають, але обпекти слизову очей або губ аурелія може боляче. Жалкі клітини аурелії - на бахромі маленьких щупалець, що оздоблюють край купола медузи.

Морський йорж (чорноморська Скорпена) Морський йорж (чорноморська Скорпена). Це справжнє чудовисько - велика голова, покрита виростами, ріжками, вирячені очі червоні, величезний рот з товстими губами. Промені спинного плавника перетворені в гострі колючки, які скорпена, якщо її потривожити, розчепірює; в основі кожного променя - отруйна залоза. Рани від шипів Скорпени заподіюють пекучий біль, місце навколо уколів червоніє і розпухає, потім - загальне нездужання, алергічна реакція, підвищення температури.

Єдиними таблетками, які зможуть допомогти, є протиалергічні (антигістамінні) препарати.

Морський дракончик Морський дракончик. Витягнута, схожа на змію, з незграбною великою головою, донна риба. Як і у інших донних хижаків, у дракона - вирячені очі на верхній частині голови і величезний, жадібний рот. Морський дракончик воліє м'які ґрунти - пісок, мул, в які він заривається, підстерігаючи здобич - дрібних риб. Відчуваючи небезпеку, дракончик розправляє чорний віяло спинного плавника, всі п'ять променів якого - отруєні колючки. Ще один отруйній шип растет назад з зябрової кришки.

Наслідки отруйного уколу дракончика - набагато серйозніше, ніж в разі скорпени, але лікування - таке ж.

Скат-хвостокол (Морський кіт) Скат-хвостокол (Морський кіт). До 1 м в довжину. Живе на дні де і знаходить їжу - молюсків, крабів; тому рот у них зміщений під плоску голову, а очі і зяброві щілини - розташовані зверху. Скати плавають, розмахуючи широкими площинами тіла, як крилами, хвостовий плавець відсутній, переродившись в довгий хвіст, на якому розташований гострий шип - до 20 сантиметрів в довжину. Краї дуже гострі, зазубрені, уздовж леза, з нижньої сторони - жолобок, в якому знаходиться отруйна залоза.

Як відбувається світіння?
Може бути, вона приймає судно за велике тварина, на кшталт кита?

Новости