Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чорне море солоність



Про те, що Чорне море - саме синє на світі, ми все знаємо з пісні. А ось про ступінь його солоності багато понять не мають.

Як і в будь-якому іншому морському басейні, в Чорному морі солоність формується під впливом декількох факторів, і її показники в різних частинах водного басейну відрізняються один від одного (іноді кардинально - від 0 до 37 проміле).
Чорне море характеризується високим надходженням прісних вод з впадають у нього, а також переважанням опадів над випаровуванням. Це позначається на концентрації солі у воді, роблячи її відносно низькою. Море вважається найбільшим в світі басейном распресненной (солонуватою) води. У поверхневому шарі солоність становить близько 18 PSU, що майже в два рази нижче, ніж в аналогічному шарі Світового океану.
У русел річок Дніпро, Дністер, Дунай (на північному заході), Кодорі, Інгурі, Ріоні, Чорох (на південному сході) вода набагато менш солона, ніж в інших частинах басейну. Також солоність знижена в районі Керченської Таманського шельфу під впливом Азовського моря (адже в його водах взагалі тільки 12-13 PSU).
Найвищі показники солоності - в районі Босфорської протоки (до 37 PSU), де Чорне море повідомляється з Середземним. У центральній частині Чорного моря солоність вище, ніж біля берегів. Також істотно відрізняються показники глибинного та поверхневого шарів (чим глибше, тим солоніша).
Цікаво, що є в Чорному морі своєрідні острівці прісності, де місткість солі в кілограмі води наближається до нуля. Ці ізольовані бульбашки з'являються на поверхні поблизу річкових гирл в період паводків.
Мало хто знає, що залежить солоність і від пори року. Чорне море починає стрімко опріснювати в кінці весни, і приблизно в липні запаси солі в його водах мінімальні. Максимальні ж показники спостерігаються в кінці зими - початку весни.
Ну, а середній показник солоності Чорного моря (18 проміле) вважається унікальним, оскільки він збігається з аналогічним показником внутрішнього середовища людського організму.

Вам також буде цікаво

На Перекоп.інфо можна прочитати про:

Новости