Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бірючий - Офіційний сайт бази відпочинку Ассоль

Найвіддаленіша частина Федотової коси плавно переходить в острів Бірючий - заповідну мальовничу зону. Проїзд сюди обмежений і охороняється спеціальними службами, але за окрему плату все-таки можна потрапити на безлюдну косу і навіть на кілька днів розбити тут намет. Чисті порожні пляжі і прекрасна природа однозначно припадуть до душі всім любителям спокійного відпочинку на узбережжі Азовського моря. Хочете переконатися, - подивіться веб-камери: http://kirillovka.ks.ua/webcam-biruchiy/.

ua/webcam-biruchiy/

Багато років тому на території заповідника була тільки одна база «Золотий берег», віддалена на 10 км від загальної цивілізації. Вона славилася великим зоопарком (дикобрази, мавпи, страуси, лами, олені, лебеді), а всі туристи, заїжджаючи на Бирючий, виглядали горби місцевих верблюдів, обжівшіхся в азовських степах. На жаль, з часом зоопарк прийшов в занепад, а в заповідній зоні стали з'являтися приватні бази відпочинку.

На жаль, з часом зоопарк прийшов в занепад, а в заповідній зоні стали з'являтися приватні бази відпочинку

Але головною визначною пам'яткою острова є Азово-Сиваський національний природний парк, створений в 1993 році за указом президента Леоніда Кучми. Це унікальне місце, куди потрібно спланувати екскурсію спеціально. При в'їзді в парк всі машини зустрічає місцевий єгер. Він збирає символічну плату з туристів і сідає в машину, яка очолює колону, і чітко вказує дорогу і дозволені місця для зупинки.

Він збирає символічну плату з туристів і сідає в машину, яка очолює колону, і чітко вказує дорогу і дозволені місця для зупинки

Перша спроба взяти під охорону держави цей мальовничий куточок природи була зроблена ще в 1927 році. Практично відразу почалися роботи по акліматизації оленів, завезених на острів із заповідника Асканія-Нова для експерименту. У ці ж роки на території Бірючого стали насаджувати ліси з метою збільшення корми для нових тварин.

У ці ж роки на території Бірючого стали насаджувати ліси з метою збільшення корми для нових тварин

Сьогодні в заповідній зоні можна побачити граціозних ланей, куланів, муфлонів, зайців, фазанів, коней. Вони вільно пересуваються по території заповідника, тому їхати на машині потрібно повільно і акуратно. Багатьох тварин тут розводять для подальшого переселення в заповідники і зоопарки України.

Багатьох тварин тут розводять для подальшого переселення в заповідники і зоопарки України

І навпаки, з метою оздоровлення в природних умовах деякі зоопарки відправляють своїх вихованців на Бирючий. Ми, наприклад, познайомилися тут з цирковим божевільним ослом, що впадає на машини.

Ми, наприклад, познайомилися тут з цирковим божевільним ослом, що впадає на машини

Ще одне унікальне явище острова - прісна вода. Тут є прісні озера, до яких постійно вдаються тварини на водопій.

Тут є прісні озера, до яких постійно вдаються тварини на водопій

В кінці коси Бирючий острів піднімається білий маяк, що вказує дорогу морякам. Звідси всього близько 17 км до порту міста Генічеськ, з якого теж можна зробити морську екскурсію в заповідник. І хоча ця територія вже географічно належить Херсонській області, але фактично кращий заїзд на Бирючий залишається все-таки з материка (Запорізька область).

І хоча ця територія вже географічно належить Херсонській області, але фактично кращий заїзд на Бирючий залишається все-таки з материка (Запорізька область)

Недалеко від маяка є кілька житлових будинків. На початку ХХ століття в цьому місці було створено невелике рибальське поселення, яке назвали Бухтою. Після сильних повеней поселення було зруйновано, а його жителі евакуйовані. До сих пір під час сильних штормів вузькі ділянки острова піддаються затоплення, море сходиться з лиманом, тому в заповідній зоні проживають тільки єгері.

До сих пір під час сильних штормів вузькі ділянки острова піддаються затоплення, море сходиться з лиманом, тому в заповідній зоні проживають тільки єгері

У них завжди можна купити парне козине молоко, свіжу рибу або смачний мед.

У них завжди можна купити парне козине молоко, свіжу рибу або смачний мед

Завдяки приголомшливим природним ландшафтам Бирючий сміливо можна назвати «президентської державною дачею», яка у спадок переходила від генеральних секретарів Радянського Союзу до Президентам сучасної України. У 1963 році за наказом Микити Хрущова тут був побудований невеликий мисливський будиночок. Після Хрущова дачу на острові облюбував Леонід Кучма, при якому з'явилася простора двоповерхова резиденція з дерев'яною лазнею, а в районі пляжу - пост охорони.

Після Хрущова дачу на острові облюбував Леонід Кучма, при якому з'явилася простора двоповерхова резиденція з дерев'яною лазнею, а в районі пляжу - пост охорони

Через президентські візитів і полювання екскурсії на Бирючий довгий час були заборонені. Зараз, заздалегідь домовившись, можна навіть залишитися на відпочинок в одному з гостьових будинків.

Зараз, заздалегідь домовившись, можна навіть залишитися на відпочинок в одному з гостьових будинків

Власний пляж з ідеальним білим піском, пара шезлонгів під єдиним навісом, - що може бути краще ?!

Власний пляж з ідеальним білим піском, пара шезлонгів під єдиним навісом, - що може бути краще

І хоча Кирилівці ще далеко до морських курортів європейського рівня, але відпочинок тут все ж може бути досить насиченим і різноманітним. Подорожуйте, насолоджуйтесь життям і любите свою Батьківщину!

Подорожуйте, насолоджуйтесь життям і любите свою Батьківщину

Піщаний пляж Кирилівка.

джерело www.mygo.com.ua

Власний пляж з ідеальним білим піском, пара шезлонгів під єдиним навісом, - що може бути краще ?

Новости