Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біологічна продуктивність Азовського моря

Ю. Шутов.Арабатська стрілка / Путівник

Улов риби на Азовському морі (фото ru
Улов риби на Азовському морі (фото ru.golos.ua)

Зараз можна говорити про три головних аспектах використання моря людиною. З часів глибокої давнини море було великою транспортною магістраллю, вплітається в густу мережу земних шляхів - спочатку гужових і пішохідних, потім автомобільних і залізничних. Уже в кінці минулого століття в гавані Азовського моря входило понад 2660 кораблів загальною вантажопідйомністю 362.950 тонн. Російський торговий флот на Азовському морі нараховував в той час 1210 кораблів. Величезну транспортну роль відіграє Азовське море в наші дні. Особливо зросла вона після спорудження Волго-Донського каналу.

інше напрямок використання Азовського моря - розробка його рибних багатств. Ще порівняно недавно рибні запаси Азовського моря, незважаючи на малі його розміри і мелководность, були надзвичайно великі. Нерестовища в низинах Дону і Кубані займали 400 кв. км. До 40-х років Азовське море давало 20% загальносоюзного улову риби і 31% улову у внутрішніх водоймах.

За своєю продуктивністю (до 70-80 кг / га) воно не мало собі рівних. З кожного гектара його площі виловлювали риби в 6 разів більше, ніж в Каспійському, в 8 разів більше, ніж в Балтійському, і в 25 разів більше, ніж в Чорному морі. В окремі роки улови сягали 300 тисяч тонн, з них 160 тисяч тонн становила риба цінних порід. Причиною такої інтенсивності процесів біологічного продукування і ефективності рибного промислу було те, що тут сформувалися надзвичайно сприятливі природні умови.

Азовське море мілководне, що сприяє легкому поверненню поживних речовин з дна в воду і її хорошому перемішуванню. Влітку воно швидко прогрівається - біля берегів до 30-31 °, в середній частині - до 25-26 °, при цьому висвітлюється вся товща води. Річки приносять сюди багато органічних і мінеральних речовин. Завдяки цьому в Азовському морі розвиваються величезні маси планктону і бентосу, велика частина яких йде на корм рибам.

- Відпочинок в Джемете у самого моря -

Відомий вчений Л. А. Зенкевич в книзі "Моря СРСР, їх фауна і флора" (М., 1956) наводить кілька цифр, що характеризують продуктивність Азовського моря. Середня осіння біомаса його бентоса - 418 г / куб, м, що набагато вище, ніж в будь-якому іншому море; в Баренцевому, наприклад, цей показник дорівнює 100 г / куб. м. До того ж темпи зростання тварин в Азовському морі в 6-8 разів вище, ніж в Баренцевому.

Третій напрям використання моря - це розвиток індустрії відпочинку і оздоровлення трудящих, будівництво на його берегах будинків відпочинку, пансіонатів, піонерських таборів. Все більше людей приїжджає сюди лікуватися і відпочивати. У теплого південного моря людина швидко відновлює свої сили, виліковується від недуг.

У наш час інтенсивно розвиваються два напрямки використання Азовського моря: все більше курсує в його водах вантажних і пасажирських суден, все інтенсивніше використовуються курортні ресурси Північного Приазов'я. Але ось з рибними запасами моря становище значно погіршилося: з середини 50-х років улови безперервно зменшувалися н на початку 80-х років вони становили лише 5 7 тисяч тонн.

Що ж сталося? Після того як були побудовані великі водосховища на річках, що впадають в Азовське море, різко зменшилися весняні паводки, перестали обводнять нерестовища. Море щорічно "недобирає" колосальну кількість - до 14 куб. км - прісної води, отримуючи натомість майже 5 куб. км промислових стоків. В результаті солоність моря підвищилася з 1,06 до 1,3 відсотка. За свідченням завідуючої відділом Азово-Чорноморського науково-дослідного інституту рибництва і океанографії кандидата біологічних наук Л. Д. Жітенёвой, на початку 60-х років стадо осетрових налічувало всього 650 тисяч риб.

В останні роки фахівці стали шукати вихід із критичного становища. В даний час в басейні Азовського моря освоєно штучне відтворення цінних порід риб. Вже діють сім заводів з вирощування молоді, а стадо осетрових збільшилася до 17 мільйонів особин. При цьому маса севрюги досягає 7 кг і більше, осетра - 10-12, білуги - 90 кг. Нещодавно виловлена ​​білуга - свого роду рекордсменка, вона важила 370 кг! Зростанню рибного поголів'я сприяє те, що море і впадають в нього річки стали чистішими. Тепер на Азовському узбережжі заборонений скидання у водойми неочищених промислових стоків.

У великих містах (наприклад, Ростові-на-Дону) діють потужні комплекси біологічного очищення стічних вод. Положення з відновленням рибних запасів в Азовському морі поступово поліпшується, але в цілому воно залишається ще важким. До цього слід додати, що в деякі, особливо несприятливі роки тут трапляються катастрофічні явища - замори, що викликаються природними причинами.

Якщо "в літній безвітряний період не відбувається перемішування води, то в придонні шари кисень не надходить, там активізуються процеси розкладання органічних речовин і утворюється у великих кількостях сірководень. У заражених сірководнем водах донна фауна іноді на значній території повністю гине, ще більше збільшуючи процеси сірководневого бродіння. При цьому гине і риба. Великі площі дна, за словами Л. А. Зенкевич, після такого замору є справжні кладовища ...

назад :: далі

Що ж сталося?

Новости