Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азовське море в загальних рисах

Як тільки не називали в давнину наше Азовське море - і Темеринда, і Балик-денгіз, і Чабак-денгіз, Фракійське море, Сурозьке море, Кіммерійське море, Меотійське озеро

Як тільки не називали в давнину наше Азовське море - і Темеринда, і Балик-денгіз, і Чабак-денгіз, Фракійське море, Сурозьке море, Кіммерійське море, Меотійське озеро ... Насправді назв було дуже багато, а ось звідки взялося Азовське , втім як і Азов, конкретно ні хто сказати і не може. Шибко багато на цю тему теорій всяких там, та оповідань існує і в яку з цих байок вірити, кожен для себе вибирає сам, однак твердження, що Азовське море названо так за назвою міста Азов (а не навпаки), виглядає більш правдоподібно.
Прийнято вважати, що вперше в Росії Азовське море назвали таким на початку XVII ст. і то спершу ця назва закріпилася лише за його північною частиною (Таганрозька затока), а ось за часів Азовських морських походів Петра I сучасне назва закріпилася за всією акваторією моря.
Згодом Азовське море дало назву станицях Азовської і Приазовської, селищу Приазовському та хутору Азовка, а скільки в даний час усіляких об'єктів розміщення на відпочинок мають в своїх назвах корінь «Азов», напевно і не злічити. Такі поширені назви як Азовець і Азовочка, Азовський Берег та Азовський Бриз, просто Азов зустрічаються мабуть в кожному районі (якщо ні селищі), розташованому на Азовському узбережжі, як з Російською, так і з української сторони.
До речі про сторонах. У радянський період Азовське море було морем, територіально знаходяться всередині однієї держави. У наш час море поділили між собою Росія і Україна, проте до цих пір чітких морських державних кордонів так і не визначено.
Опубліковані в інтернет дані за загальною протяжністю берегової лінії Азовського моря сильно різняться - одні джерела стверджують, що протяжність берегів складає майже 1500 кілометрів, а інші, що ця цифра перевищує 2600 кілометрів. Якщо поглянути на карту моря, то може здатися, що Росії належить лише одна третина Азовського берега, проте це тільки на перший погляд. Насправді різниця по протяжності не така велика, але вона все ж є. Інша справа, що берег з нашого боку не скрізь придатний для відпочинку - це так, зустрічаються місця, де багато плавнів (заболоченість місцевості). Особливо багато таких місць в проміжку між Темрюком і Приморсько-Ахтарського. Таким чином виходить, що відпочинок на Азовському морі в Краснодарському краї - це в першу чергу Ейский і Темрюкский райони і саме в цих районах найбільше розвинений курортно-туристичний бізнес, пов'язаний з пляжним літнім відпочинком. Однак це зовсім не означає, що в Таганрозі і Приморсько-Ахтарську немає можливості відпочинку на морі, просто там потік відпочиваючих трохи поменше.
Як стверджують багато джерел, в тому числі і морська лоція, максимальна глибина Азовського моря становить 15 метрів. Але такі глибини зустрічаються далеко від берега, а ось в прибережній смузі буває, що і двометрова глибина рідкість. Втім мілководді штука мінлива і там, де в минулому році було дрібно, в нинішньому вже може бути і навпаки. Більш-менш стабільні прибережні глибини зустрічаються біля берегів Таманського півострова. Однак і тут рік на рік не доводиться - там, де минулого літа вже в десяти метрах від берега глибина могла досягати двох, трьох метрів, в цьому сезоні цілком може утворитися банку і глибина ледь не по коліно.
Повертаючись до теми відпочинку на Азовському морі, а саме на Таманському півострові, можна відзначити лише п'ять населених пунктів, розташованих уздовж берегової лінії зі Сходу на Захід, в яких розвинене і продовжує розвиватися курортне напрямок. Першою йде станиця Голубіцкая , Другим - селище Пересип , Третім - селище За Батьківщину , Четвертий - селище Кучугури і завершує цей перелік селище Ілліч . З кожним роком у всіх цих курортних містечках з'являється все більше нових готелів і гостьових будинків, удосконалюється інфраструктура. На даний час найбільший розвиток у всіх відносинах отримала станиця Голубіцкая , Більш того відпочинок на Азовському морі в Темрюкському районі вже у багатьох Росіян асоціюється саме з Голубіцкой.
В продовження теми:
Берег Азовського моря

Посилання по темі:
http://ru.wikipedia.org/wiki/Азовское_море


Увага! Копіювання матеріалів можливе тільки з письмового дозволу Адміністрації сайту Тамань-Лето.Ру!

Новости