Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азовське море

Азовське море відносно молоде по планетарним мірками і володіє своєю багатою історією водний простір. В Азовському морі мешкає безліч живих істот, а на його берегах здавна селяться люди.

Азовське море розташувалося в глибині Європейської частини Євразії. Дане море відноситься до напівзамкнутим і належить Атлантичного океану .

Карта Азовського моря

-

-

Воно пов'язане тільки з одним морем - чорним . Цей зв'язок існує завдяки Керченській протоці. Його габарити не великі, площа становить 39 000 км, берегова лінія має довжину в 1472 км. Крім того це море саме неглибоке в світі, всього 13,5 м в найглибшому місці і 7,4 метра в середньому. Його максимальна ширина досягає 200 км, а довжина 380 км.

Дане море можна віднести до так званим плоским морях   світового Океану Дане море можна віднести до так званим плоским морях світового Океану . Воно є по суті мілководним водоймою мають низькі берегові схили. Ще однією особливістю Азовське море по віддаленості від океану є континентальним на землі.

Це море омиває береги всього двох держав, України і Росії . Його берег практично скрізь піщаний і плоский. Єдиним винятком можна вважати пагорби на півдні його берегів. Вони мають вулканічну природу і подекуди навіть перетворюються в передові досить круті гори.

Рельєф під водою практично однорідний, чим далі від берега, тим глибше аж до найглибшої точки моря розташовується практично в його центрі. Це море багате на затоки та лимани, а також острова і коси. Серед заток слід зазначити: Бердянський, Казантипський, Арабатську, Таганрозький і затоку Сивашу.

Це море має досить мінливу температурну амплітуду. Залежно від пори року, температура води на поверхні моря досягає - від 0 до 28 ° С. Сама холодну пору настає в січні або лютому, тоді частина моря покривається шаром льоду. Буває так, що крижана кірка покриває велику частину азовського моря в ці місяці. Найбільш прогрівається вода в цьому морі в липні.

Рослинний і тваринний світ азовського моря насичений і різноманітний Рослинний і тваринний світ азовського моря насичений і різноманітний. У ньому мешкає фітопланктон, представлений декількома видами водоростей. У морі є безліч молюсків, риби в кількості 103 видів. А ось серед ссавців, що живуть у воді, в цьому морі проживає лише один вид - морська свиня. Серед інших морів, азовське займає перше місце за загальною кількістю видів живих істот мешкають в них.

Дане море імовірно виникло приблизно трохи більше Семи з половиною тисяч років тому. За писану, історію людства воно носило десятки найрізноманітніших назв. Наприклад, греки називали його Меотійським озером, а Римляни Міотійскім Болотом, Скіфи називали його Каргалуг. Точних динячих формування назва Азовське немає, але існує кілька самостійних версій з цього приводу.

Азовське море, з початку травня і до кінця вересня є прекрасним місцем відпочинку . На його узбережжі розташовано чимало невеликих сіл і містечок, в яких відпочиваючі можуть зняти кімнату або навіть цілий будинок. Також тут розмістилися великі портові і курортні міста, такі як: Бердянськ, Керч, Маріуполь, Таганрог, Єйськ і т.п. У будь-якому із зазначених міст є ряд готелів, які надають номери відпочиваючим, а в містах існує досить розвинена курортно-розважальна інфраструктура. Крім того на узбережжі Азовського моря існує ряд санаторіїв. Поїдете туди відпочити - не пошкодуєте! Гарного відпочинку та вражень!

І поверніться на головну сторінку .

Новости