Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

§ 40. Південні моря Росії

Підручник для 9 класу

Підручник для 9 класу

Незважаючи на відносно невелику довжину берегової лінії, південні моря мають велике значення для нашої країни. Через Чорне, Азовське та Каспійське моря здійснюються зв'язки Росії як з країнами ближнього, так і далекого зарубіжжя. З Азово-Чорноморського басейну через протоки Босфор і Дарданелли можна безпосередньо потрапити в Середземне море і далі в Атлантичний і Індійський океани.

У чому полягає своєрідність Чорного моря?

Чорне море - найтепліше і привітне з наших морів, біля берегів Росії воно не замерзає. Це внутрішнє море займає велику і глибоку плоскодонну улоговину глибиною 2 тис. М (найбільша глибина 2245 м). Характерною рисою моря є невелика кількість заток і бухт і практично повна відсутність островів.

За тривалу історію свого існування Чорне море зазнавало неодноразові підняття і опускання. Тому не дивно, що на дні моря морські археологи виявляють поховані під товщею мулу античні міста і селища.

Відмінною рисою товщі води Чорного моря є її «двоповерховий». Верхній 100-метровий шар води добре перемішується і, відповідно, насичений киснем. Глибше перемішування не відбувається, води все більше застоюється, і зі 100-200 м кисень витісняється отруйним газом сірководнем. На глибині 1500 м його зміст досягає такої концентрації, що тут живуть тільки анаеробні бактерії - це практично мертва зона.

Рибними ресурсами Чорне море в порівнянні з іншими морями Росії небагато. Мабуть, позначається вплив сірководневої зони. З риб зустрічаються середземноморські види - кефаль, скумбрія (це основні промислові види), а також анчоус, ставрида і прісноводні - судак, лящ, тарань та інші. Зовсім трохи збереглося прохідних видів - осетрові, оселедці. Багато в чому це пов'язано з забрудненням стічними водами.

Мал. 113. Новоросійськ - найбільший порт Росії на Чорному морі

Новоросійськ заснований в 1839 році як військове укріплення на березі Цемеської (Новоросійської) бухти. В кінці минулого століття поблизу міста були виявлені багатющі поклади мергелів - сировини для виробництва цементу, - і незабаром тут працювали 10 цементних заводів. У роки Великої Вітчизняної війни місто-герой Новоросійськ став місцем запеклих боїв: у вересні 1942 р фронт зупинився на південно-східній околиці, місто було повністю зруйноване. Сучасний Новоросійськ - найбільший порт Росії з вантажообігом до 40 млн т. Це основний порт по відвантаженню за кордон російської нафти, що надходить сюди по нафтопроводу з Західного Сибіру і Поволжя. Цемесская бухта - дуже зручна гавань, в неї можуть заходити найбільші судна; але восени і взимку тут трапляються вітри ураганної сили - бору, що дмуть з північного сходу через гірські перевали.

Які проблеми Азовського моря?

Азовське море - одне з найменших морів земної кулі і саме мілководне: найбільша глибина не досягає і 14 м, а переважаючі глибини всього 5-7 м. У східній частині моря з російського боку на сотні метрів від берега глибина зазвичай не перевищує 2-4 м. Влітку вся товща води прогрівається до 26-28 ° С, взимку море замерзає.

Через вузький (всього 3 км) і неглибокий (до 7 м) Керченську протоку здійснюється водообмін з Чорним морем. Тривалий час Азовське море відрізнялося надзвичайною продуктивністю, будучи світовим рекордсменом по запасам риби на одиницю площі. Цьому сприяли дрібно-водність моря, гарна прогреваемость і освітленість всієї товщі води, відмінне перемішування і насичення вод киснем. Головними промисловими видами були осетрові (білуга, осетер, севрюга), судак, лящ, сазан, тарань і оселедця.

З зарегулюванням річок водосховищами та великими витратами води на промислові, побутові потреби і зрошення річковий стік Дону і Кубані в море за останні 30-40 років різко скоротився. Це викликало деяке падіння рівня води в морі і збільшило приплив більш солоних чорноморських вод. В результаті солоність моря помітно зросла і скоротилася акваторія, придатна для проживання цінних промислових риб (знизилися запаси кормів для багатьох видів риб). Греблі перегородили шлях до місць нерестовищ прохідним рибам, різко збільшилися скиди стічних вод. Наслідком стало падіння продуктивності моря.

Коли Каспійське море стали освоювати російські купці?

Протягом багатьох століть Каспійське море служило південними воротами Російської держави. Відомо, що східні слов'яни проникали сюди ще в VII ст., А з IX-X ст. російські судна вже досить міцно освоїли цей морський басейн. Російські купці торгували з народами, що жили в торкаючись-ПІІ, і навіть проникали в далекі країни - Індію, Китай. Товариський купець Афанасій Нікітін в 1466-1472 рр. здійснив подорож до Персії та Індії. У його подорожніх нотатках «Ходіння за три моря» записано: «Се написах грішне своє ходіння за три моря: перше море Дербентское».

До слова сказати, Каспій мав величезну кількість імен: Гирканський (для греків), Східне (для ассірійців), Західне (для китайців), Хоросанское (для арабів). У російських літописах Каспій називали Хвалинскій, Дербентський морем. Сучасна назва походить від зниклого народу Каспію (конярів), колись мешкали на західному і південно-західному узбережжях.

З приєднанням Астраханського ханства в середині XVI ст. на узбережжі Каспійського моря з'являються постійні російські укріплені пункти і риболовецькі селища. Росія міцно утвердилася на Каспійському морі і вела торгівлю з Персією, Індією та іншими південними країнами.

Петро I, бажаючи знати якомога більше про Каспії, направляє туди з 1714 році декілька експедицій, завдяки яким була складена перша карта моря.

Чи зникне коли-небудь Каспійське море?

Каспійське море - найбільший в світі замкнуте водоймище, витягнутий з півночі на південь майже на 1200 км, з середньою шириною 320 км.

Клімат російської частини Каспію континентальний, з переважанням антициклонального умов, сухих вітрів і суворою, морозної зими. Влітку температура досягає + 24-25 ° С, а взимку опускається до -10 ° С. Північна частина моря протягом 2-3 місяців покривається льодом товщиною до 2 м. Солоність води змінюється від 0,5 проміле в гирлі Волги до 14 на південному сході.

Головна проблема Каспійського моря полягає в багаторічних коливаннях його рівня. У 1929 р він перебував на позначці 26 м нижче рівня Світового океану, а до 1970-их рр. знизився до -28,5 м.

З 1976 р спостерігалося стійке підвищення рівня моря, яке до 1995 р досягло 2,5 м і призвело тепер до затоплення великих площ і руйнування морських причалів, портових і промислових споруд. Такі зміни, пов'язані з відступом або наступом моря на багато десятків кілометрів, призводять до необхідності перенесення рибальських селищ, перепланування приморських частин міст. Це і постійна турбота картографів - потрібно складати нові карти прибережної частини моря.

У чому ж причина такої поведінки Каспію? Мабуть, найбільш вірогідно, що рівень Каспію завжди змінювався, то підвищуючись, то знижуючись. Вважається, що коливання рівня пов'язані як з тектонічними рухами, так і з багаторічними кліматичними циклами. Найбільше падіння рівня становило 34 м, а підвищення в XVII в. досягло 22 м (було затоплено багато будівель міста Дербента).

Дербент - найстаріший місто на території Росії, на півдні Дагестану. Був заснований в 438 р як фортеця на північному кордоні перських володінь. Його географічне положення унікально: тут Кавказькі гори найближче підходять до Каспійського моря, і, перегородивши вузький прохід вздовж його берега, можна контролювати сполучення між степами Північного Кавказу і Закавказзя.

Його географічне положення унікально: тут Кавказькі гори найближче підходять до Каспійського моря, і, перегородивши вузький прохід вздовж його берега, можна контролювати сполучення між степами Північного Кавказу і Закавказзя

Мал. 114. Дербент

Дербент- старовинний центр килимарства, тут виробляються високоякісні виноградні вина, коньяки, фруктові консерви (в околицях міста розташовані сади і виноградники).

Чим багате Каспійське море?

Унікальні рибні багатства Каспійського моря. У мілководній північній частині Каспію нагулюється найбільше в світі стадо осетрових: білуга, осетер, стерлядь, севрюга, шип, белорибіца. (Ще недавно Каспій давав 90% світового улову білої риби, 95% чорної ікри.) Велику цінність представляють також оселедець, кілька, лящ, судак, вобла, сазан та інші.

Багаті родовища нафти відкриті як на узбережжі, так і на дні моря, в основному поблизу Азербайджану і Туркменії. Узбережжя Каспію - це і родовища природного газу.

висновки

Південні моря Росії, кожне з яких відрізняється своїми особливостями, мають велике значення для нашої країни, будучи її південними воротами, великими рибопромисловими і рекреаційними зонами.

Запитання і завдання

  1. Використовуючи карти атласу, дайте порівняльну фізико-географічну характеристику Чорного і Азовського морів.
  2. З якими країнами ближнього і далекого зарубіжжя наша країна може здійснювати зв'язку через Азово-Чорноморський басейн, Каспійське море?
  3. На які види господарської діяльності населення впливають екологічні проблеми морів Півдня Росії?
  4. Як ви думаєте, чи можна відновити біологічну продуктивність Азовського моря? Якими можуть бути можливі шляхи відновлення?
  5. Які наслідки для природи і економіки прилеглих до моря територій мають зміни рівня Каспію?

У чому полягає своєрідність Чорного моря?
Які проблеми Азовського моря?
Коли Каспійське море стали освоювати російські купці?
Чи зникне коли-небудь Каспійське море?
У чому ж причина такої поведінки Каспію?
Чим багате Каспійське море?
З якими країнами ближнього і далекого зарубіжжя наша країна може здійснювати зв'язку через Азово-Чорноморський басейн, Каспійське море?
На які види господарської діяльності населення впливають екологічні проблеми морів Півдня Росії?
Як ви думаєте, чи можна відновити біологічну продуктивність Азовського моря?
Якими можуть бути можливі шляхи відновлення?

Новости