Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вчені розгадали секрет походження сучасних собак / Моя Планета

Питання «звідки взялися домашні собаки

Питання «звідки взялися домашні собаки?» Хвилює вчених вже дуже давно. Частина фахівців дотримуються думки, що люди вперше одомашнили вовків в Європі, інші стверджують, що це сталося в Середній Азії і Китаї.

Нове дослідження, опубліковане за підтримки Європейської дослідницької Ради і Ради по вивченню природного середовища, демонструє роботу міжнародного колективу вчених. Вони порівняли генетичні та археологічні дані і з'ясували, що «кращий друг людини» з'явився від двох популяцій вовків, які жили в Східній і Західній Євразії. Тобто одомашнення вовків відбувалося щонайменше двічі, пояснює Science Daily .
Генетики реконструювали еволюційну історію тварини, секвенований геном 4800-літніх ірландських собак, знайдених в околицях Ньюгрейндж. Також вчені отримали мітохондріальну ДНК від 59 стародавніх собак, які жили на території Європи 3000 - 14 000 років тому. Отримані дані вони порівняли з даними більше 2500 сучасних собак.
Результати виявили генетичні відмінності у собак, що живуть в даний час в Східній Азії і Європі.
Цікаво, що такий розкол, як передбачається, мав місце на самому ранньому етапі одомашнення собак. Генетичний аналіз також показав, що одна група тварин сталася від своїх родичів кілька тисячоліть після першого одомашнення. Нарешті, вчені з'ясували, що перші собаки з'явилися на Сході і Заході Євразії більш ніж 12 000 років тому, але в Центральній Азії - не раніше 8000 років назад.
Нові результати показують, що вперше одомашнені вовки походили з географічно роз'єднаних популяцій. Потім особини зі Східної Євразії разом з міграцією людини потрапили в європейську частину континенту, де асимілювалися з першими європейськими собаками. Більшість собак в даний час представляють собою суміш «східних» і «західних» особин. Це є однією з причин, чому попередні генетичні дослідження було важко інтерпретувати, особливо під впливом теорії, що одомашнення вовка - одноразове подія.
«Останки собак з Ньюгрейндж стали джерелом добре збереглася ДНК і дали нам доісторичний геном високої якості. Це не просто листівка з минулого, це справжня посилка зі спецдоставкой! »- говорить старший автор дослідження професор Ден Бредлі з Трініті-коледжу в Дубліні. Його підтримує співавтор проекту професор Кіт Добнєв з Університету Ліверпуля: «Ми нарешті можемо дізнатися справжню історію походження" кращого друга людини "».

Питання «звідки взялися домашні собаки?

Новости