Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

газета Примор'я "АВ" // Всесвіт // Хвиля

ВСЕСВІТ
Надія Алісімчік

26 грудня 2004 р слово "цунамі" (Тсун - в перекладі з японської - велика хвиля в гавані) облетіло весь світ. У грудні минулого року водна стихія нагадала всім, хто господар на Землі, незважаючи на релігійні, політичні, технічні та терористичні заявки людини на світове лідерство.

В Японії є стела, вибита в камені, на якій ієрогліфами написано - пам'ятай про землетрус, відчувши землетрус, пам'ятай про цунамі, побачивши цунамі, тікай ​​в сопки В Японії є стела, вибита в камені, на якій ієрогліфами написано - пам'ятай про землетрус, відчувши землетрус, пам'ятай про цунамі, побачивши цунамі, тікай ​​в сопки. Вона багато разів виставлена ​​на берегах. Щось подібне спробували зробити і наші вчені. Влітку 2004 року, на пляжах приміських бухт Владивостока була розклеїли пам'ятка, яку одна з місцевих газет оголосила тупий страшилкою і закликала її ліквідувати. "Страшилка" тим часом розповідала про те, що таке цунамі, і попереджала, що потрібно робити в разі його виникнення.

Автор тексту цієї пам'ятки кандидат наук Далекосхідного науково-дослідного гідрометеорологічного інституту (ДВНІГМІ) Марина Діденко. Вивченням цунамі в цьому інституті займаються вже понад 30 років. А в минулому році, коли природні катаклізми посипалися, як з рогу достатку, вирішено було привернути увагу до такого стихійного явища, як цунамі. За технічної підтримки і в співдружності зі службою морських прогнозів Пріморскгідромета, керованої Тетяною Щербініної, була виготовлена ​​і поширена для відпочиваючих згадана пам'ятка.

ЦУНАМІ НА УЗБЕРЕЖЖІ ЯПОНСЬКОГО МОРЯ

"Узбережжя Приморського краю піддається впливу цунамі, що виникає в результаті землетрусів в Японському морі біля західного узбережжя Японського архіпелагу.

Всього зареєстровано близько 40 випадків цунамі, з яких переважна більшість біля берегів Японії і Сахаліну. На думку сейсмологів, основна зона землетрусів, здатних генерувати цунамі, розташовується на шельфі і підводному схилі островів Сахалін, Хоккайдо і Хонсю. На Приморському узбережжі було відзначено кілька випадків прояву цунамі.

Цунамі 1 серпня 1940 р отримало назву Тетюхінское (пункт Рудна Пристань), оскільки найбільш сильно відчувалося в районі селища Рудна Пристань (колишній Тетюхе). Висота першої хвилі, на думку очевидців, досягала 5 м. Потім послідувала серія хвиль до 3.5 м. Були викинуті на берег навантажені баржі, нанесені руйнування прибережним будівлям, понесені в море катера і т.д.

Цунамі 16 червня 1964 року з'явилася біля берегів Японії. Від землетрусу найбільше постраждало місто Ніїгата. Висота хвиль біля узбережжя Японії досягала 4-6 м. Біля узбережжя Примор'я відзначалися перепади рівня, що не перевищують 22 см.

26 травня 1983 р Японському морі стався сильний землетрус, що викликав хвилю цунамі. Приблизно через 1 годину цунамі досягло берегів Примор'я. У затоках Схід і Находка був відзначений підйом рівня 2.5 м.

Навіть в порту Владивостока, розташованому в закритій бухті Золотий Ріг, висота цунамі досягла 70 см, а в затоці Посьет - 1 1.5 м. У відкритих бухтах Уссурійського затоки (основне місце відпочинку городян) відзначався підйом рівня 5м. Уздовж усього Приморського узбережжя висота хвилі цунамі досягала від 1 до 4.5 м.

Землетрус, що сталася 13 червня 1993 в Японському морі, викликало хвилю цунамі, яка протягом години досягла узбережжя Приморського краю. Практично по всьому узбережжю Приморського краю висота хвилі цунамі досягала 2.5 - 3.5 м, окремим пунктам узбережжя було завдано збитків.

У деяких улюблених місцях відпочинку запліску хвилі був до 250-350 м.

Для Приморського краю цунаміопасності є бухта Валентин, заливши Опричник, сел. Рудна Пристань, Знахідка, Уссурійський затоку. "-" Цунамі. Пам'ятка для жителів Приморського краю ".

ІСТОРИЧНІ ЦУНАМІ

Основних причин виникнення цунамі три: підводні землетруси, виверження підводних вулканів і падіння великих скель в море.

Хвилі цунамі відчуваються в море судами нерідко як дотик до мілини, звідси виникло багато хибних повідомлень про мілинах в глибоководних районах океану.

Найсильніше "вулканічне" цунамі сталося в серпні 1883 року на острові Кракатау, розташованому в середині Зондській протоці. Тоді два населених острова Себуку і Себезі були затоплені і з них були змиті не тільки всі жителі, але і вся грунт. В окремих пунктах протоки висота хвилі сягала 35 м. Канонерського човна на острові Ява викинуло на берег на висоту 9 м. Загинуло 36 тисяч чоловік.

Хвиля перетнула Індійський океан, увійшла в Атлантичний океан і з одного боку докотилася до мису Горн, а з іншого боку через 32.5 години добігла до Англійського каналу.

Хвилі цунамі при падінні уламків скель теж можуть бути неслабими. У 1930 р на Мадейрі брила, що впала з висоти 200 м, викликала цунамі заввишки 15 м.

У 1934 р в Норвегії маса вагою 3 млн. Т, впавши з висоти 500 м, викликала величезну хвилю висотою 37 м. Ця хвиля кинулася на берега, забираючи життя і закинувши невеликі судна на 100 м углиб суші.

Гавайські острови, цей земний рай, за останні два століття 27 раз постраждали від цунамі.

1 квітня 1946 р гігантська хвиля утворилася на південь від Алеутських островів, на відстані 2000 миль від Гаваїв. Вона поширювалася з реактивною швидкістю - 500 миль на годину, в деяких районах її висота досягла 28 м. Найбільше постраждало місто Хіло на Гаваях, деякі будинки були перекинуті на 30 м. Автомобілі були понесені в море, а суду викинуті на берег. Хвиля мчала по руслах річок, змиваючи мости і переправи. Дерева були вирвані з корінням, а на берег були викинуті цілі брили коралів.

В даний час складено досить докладний каталог історичних цунамі.

ЦУНАМІ передбачити не можна, АЛЕ можна сповістити

В даний час в США, на Гавайських островах, працює центр попередження про цунамі імені Хагімайера, і він несе відповідальність за все південне екваторіальна узбережжі Тихого океану. Фахівці американські попереджали про те, що можливе цунамі саме в районі Індійського океану. Але справа в тому, що в Індії, на Суматрі і в Таїланді не було кому прийняти це попередження.

У систему оповіщення про цунамі на Тихому океані входить 25 країн, включаючи і Росію. На Тихоокеанському узбережжі Камчатки і Курильських островах цунамі буває найбільш руйнівним.

Для оповіщення про цунамі на Далекому Сході діє три служби в системі Росгідромету: Камчатська, Сахалінська, Приморська. Отримавши від сейсмослужб параметри землетрусу, ці служби оголошують тривогу для населення і організацій.

У нас в країні служба оповіщення про цунамі почала створюватися після камчатського цунамі в 1952 р, висота запліску в якому була до 18 метрів. А до цього на Камчатці, 1756 рік, за описами Крашеніннікова, висота запліску була 60 сажнів, це більше 60 м.

Оскільки немає методів передбачення підводних землетрусів, то неможливо передбачити і цунамі, тому всі зусилля зосереджені виключно на сповіщенні.

ТВАРИНИ НЕ ЗАГИНУЛИ

Екологи в замішанні: на Шрі-Ланці немає загиблих тварин. Крім того, представники місцевої влади повідомляють про дивне явище в природі регіону. Наприклад, влада Шрі-Ланки і представники місцевих природоохоронних організацій в подиві: після страшного стихійного лиха, що обрушилося на узбережжі Індійського океану, не залишилося ніяких слідів тварин. Рятувальники виявили вже 22 тисячі людських тіл, але до сих пір на Шрі-Ланці не знайдено жодного трупа тварини, яка загинула від цунамі.

Гігантські хвилі змили все на відстані 3 кілометрів від узбережжя. У цій зоні знаходиться унікальний природний заповідник Яла, в якому живуть сотні диких слонів і десятки леопардів. Однак від удару стихії не постраждала жодна тварина, повідомляє Reuters.

"Я думаю, у тварин є шосте почуття: вони знали, що насувається небезпека, і пішли", - заявив директор парку Х.Д. Ратнайяке.

Але не тільки тварини, а й деякі люди не втратили шосте чуття. Так в Японії, в м Вакаяма, стоїть пам'ятник меру. Це сталося понад 200 років тому, мер міста відчув землетрус і зрозумів, що буде цунамі. Але у нього не було часу на вмовляння, зрозумівши, що він не встигне нікого попередити, він побіг наверх і підпалив рисові поля. І всі громадяни кинулися нагору їх гасити, таким чином, вони все врятувалися.

ЗЕМЛЯ ДАЛА КРЕН І ДОБУ СТАЛИ КОРОЧЕ

Цунамі в Південно-Східній Азії практично всі експерти вважають однією з найстрашніших катастроф в історії. Що викликало його землетрус силою в 9 балів за шкалою Ріхтера було найпотужнішим за останні 40 років. Енергія підводного землетрусу була еквівалентною вибуху 9,5 тис. Атомних бомб, скинутих на Хіросіму. Цього виявилося достатньо, щоб вісь планети зрушила на три сантиметри, а обертання Землі прискорилося на 3 мікросекунди, повідомив голова Російського експертної ради з прогнозами землетрусів, член-кореспондент РАН Олексій Миколаїв

Цунамі 26 грудня 2004 р забрав близько 240 тисяч людських життів в Південно-Східній Азії. Ці цифри, мабуть, чи не остаточні. У район лиха відправляються вчені з усього світу, в тому числі і з Росії, вони хочуть в деталях з'ясувати, як і чому сталися такі жахливі землетруси і цунамі, що чекає нашу планету в майбутньому.

Через кілька днів після катастрофи в Індійському океані катаклізми стали відбуватися і в інших точках планети. Урагани та повені в Європі, сильні зливи в Америці, повінь в Санкт-Петербурзі, весна замість зими на території всієї Центральної частини Росії. Що відбувається? Теорій багато.

Пам'ятається, було дуже багато теорій і про походження Місяця, але коли на Землю були доставлені зразки місячного ґрунту, жодна з тисячі теорій не підтвердилася. Ясно одне - у природи в запасі великий набір енергій. Ними вона може ощасливити нас, а може і стерти в порошок всю грязь нашої цивілізації разом з нами.

Надія Алісімчік.


ОЗНАКИ ЦУНАМІ:

"- раптовий швидкий відхід води від берега на значну відстань і осушення дна, при цьому змовкає шум прибою, настає незвичайна тиша. Чим далі відступає вода від берега, тим вище можуть бути хвилі цунамі;

- швидке зниження рівня моря в прилив або підвищення в відлив;

- незвичайне коливальний рух плаваючих предметів ( "тремтіння моря");

- помутніння води в безвітряну погоду;

- помітне зниження рівня води в колодязях або повне пересихання;

- незвичайний дрейф льоду або інших плавучих предметів, утворення тріщин в припав;

- величезні взброси у крайок нерухомого льоду;

- освіту штовханини, сильних течій;

- масова поява мертвої риби (спостерігається випинання нутрощів у риб);

- надзвичайні світлові явища ".


ЩО БУДЕ РОБИТИ ПРИ ЗАГРОЗУ ЦУНАМІ

"Якщо ви перебуваєте поза зоною чутності попередження про цунамі або у важкодоступних прибережних районах, то при виявленні ознак цунамі необхідно терміново вжити заходів захисту:

- необхідно піти вглиб суші на височини порядку 40-50м;

- йти вгору по схилу, а не по долинах річок, тому що цунамі найбільш далеко проникає саме по річках;

- при відсутності височини слід піти від берега не менше, ніж на 2-3 км;

- годі було повертатися на берег після першої хвилі раніше, ніж через 3 години, слід пам'ятати, що за першою хвилею йдуть інші, причому друга і третя хвиля досягають найбільшої сили. "-" Цунамі. Пам'ятка для жителів Приморського краю "


Інші статті номера в рубриці Всесвіт :
Що відбувається?

Новости