Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Wikileaks: Хто чим володіє в Азербайджані. клан Пашаєвих

Ця депеша є першою з серії, в якій будуть описані найбільш могутні сім'ї в Азербайджані, як з точки зору економічної, так і політичної влади Ця депеша є першою з серії, в якій будуть описані найбільш могутні сім'ї в Азербайджані, як з точки зору економічної, так і політичної влади. Тут ми розповідаємо про першу леді Мехрібан Алієвої (уродженої Пашаєва), і її дядька, колишньому після Азербайджану в США і в даний час заступника міністра закордонних справ Азербайджану Хафіз Пашаєва.

Мехрібан Алієва, крім того, що вона - дружина президента, є також і членом парламенту. Інші члени сім'ї Пашаєвих займають впливові посади в уряді і академічних колах, а також пов'язані з потужною бізнес-групою поза енергетичного сектора. Пашаєви, як відомо, контролюють велику частину швидко розширюється будівництва в Баку, ринку нерухомості, і вони володіють значними інввестіціямі у фінансовій та телекомунікаційній галузях.

2. Спостерігачі в Баку часто відзначають, що сьогодні Азербайджан управляється в манері, схожій з феодалізмом середньовіччя в Європі: жменька тісно пов'язаних один з одним сімей контролює певні географічні райони країни, а також деякі сектори економіки. За великим рахунком, це справляє враження загального угоди серед провідних родин про поділ видобутку і не перешкоджання один одному в області бізнесу або управління в своїх районах країни. Сім'ї також вступили в змову про використання державних механізмів для захисту від іноземних конкурентів. Такі установи, як Державна прикордонна служба, Державна митна служба і Міністерство з податків створюють бар'єри, які допомагають їм вирішувати цю задачу. В результаті економіка, з її зростаючими нафтовими і газовими доходами, створює величезні можливості і багатство для невеликої жменьки людей, які утворюють еліту Азербайджану. Ця серія доповідей буде описувати їх бізнес, контрольовані ними регіони, а також міністерства, які вони тримають під каблуком.

Фонд Мехрібан імені Гейдара Алієва

4. Перша леді Мехрібан Алієва (уроджена Мехрібан Пашаєва) є, без сумніву, найбільш відомим членом цього клану і грає важливу роль у багатьох справах. Крім того, що вона - дружина президента, вона також є президентом Фонду Гейдара Алієва, який проголошує себе як гуманітарну організацію, яка будує школи, лікарні і молодіжні центри. Ці проекти забезпечують постійний потік фото "доброї волі" і рекламу для першої леді, коли вона бере участь в розрізанні червоної стрічки на відкритті нових шкіл і культурних центрів.

6. Алієва також член парламенту і посол доброї волі ЮНЕСКО і ІСЕСКО (Структура з питань культури Організації Ісламської конференції). Недавнє опитування журналістів, акредитованих в парламенті виявив, що вона - "Найактивніший депутат 2009 року по законодавчим ініціативам". Спостерігачі посольства, які брали участь майже в кожній сесії в минулому році, не помітили її присутності в парламенті, структурі, яка відома своєю залежністю від президентського апарату. Коли вона брала членів Конгресу в 2008 році, вона проявила погану обізнаність в політичних питаннях і могла тільки відповідати на питання, що стосуються Фонду Гейдара Алієва.

Освіта і інша діяльність

7. Інші помітні Пашаєви - це сестра першої леді Наргиз Пашаєва, яка очолює філію Московського державного університету в Азербайджані; батько першої леді Аріф Пашаєв, ректор Національної авіаційної академії, і дядько першої леді Хафіз Пашаєв (брат Аріфа Пашаєва), який є заступником міністра закордонних справ і директором Азербайджанської Дипломатичної академії. Хафіз Пашаєв був також першим послом Азербайджану в США, пропрацювавши в Вашингтоні понад 13 років. Заступник міністра закордонних справ в ці дні проводить багато часу, працюючи в своїй Дипломатичної академії, яка веде розробку і будівництво нової будівлі (за зразком NFATC в Арлінгтоні) в центрі Баку. В цілому, ця сім'я, яка зазвичай говорить російською краще, ніж на азербайджанському, є найвпливовішою в Азербайджані.

8. Центром влади сім'ї Пашаєвих вважається Баку, де народилися батьки Мехрібан Алієвої, і Апшеронський півострів, який і "представляє" Алієва в парламенті - округ навколо Міжнародного Аеропорту імені Гейдара Алієва. Алієва також організувала будівництво дизайнерського торгового центру в Шувелянах в її виборчому окрузі, який сильно виділяється на тлі напівзруйнованих будинків в цьому районі.

Сім'я, як вважають, здійснює контроль над Міністерством культури і туризму, Міністерством молоді та спорту, Міністерством охорони здоров'я і Міністерством освіти, просто тому, що ці міністерства підпадають під області, традиційно представляють інтерес для першої леді. У зв'язку з цим, Пашаєви відігравали активну роль у сприянні будівництву музеїв та інших культурних об'єктів в Баку. В один час вони виступили з ідеєю відкрити філію музею Гуггенхайма на набережній в Баку. Колекція сучасного мистецтва Мехрібан Алієвої служить основою для нового Музею сучасного мистецтва в Баку, який непомітно відкрився восени минулого року. Музей був спроектований художником-дизайнером Алтаем Садихзаде, чоловіком Наргиз Пашаєва. У музеї видно стилістика азербайджанських художників радянської епохи, в тому числі і Алтаю Садихзаде (чиї портрети Мехрібан, Наргиз і Аріфа Пашаєвих є центром експозиції).

велика імперія

9. Сім'я Пашаєвих управляє Pasha Holding, конгломератом, який включає в себе Pasha Bank, Pasha Insurance, Pasha construction і Pasha Travel. Сім'я володіє місцевою телекомпанією Lider TV, а також виробництвом косметики Nargiz.
Сім'я, як вважають, контролює деякі з найбільших десяти банків Азербайджану, в тому числі Bank Standard і Kapital Bank, і на додаток - новітній Pasha Bank.
У листопаді 2009 року Pasha Holding відкрив перший і досі єдиний в Баку дилерський салон Bentley.

10. Nar Mobile (який офіційно зареєстрований як Azerfon) також пов'язаний з цією сім'єю, і є припущення на тему того, що компанія називається Nar не по назві граната по-азербайджанські, а по імені сестри першої леді Наргиз.

Перша леді і в моді

12 12. Пашаєви-жінки, як відомо, одягаються по моді і набагато сміливіше, ніж середньостатистична жінка в більшості своїй мусульманському Азербайджані. Є враження, що перша леді Мехрібан Алієва зробила численні пластичні операції, імовірно за кордоном, і вона носить сукні, які можуть полічені як провокаційні навіть в західному світі.

По телебаченню, на фотографіях і при особистому появі видно, що вона не здатна повністю керувати своїм обличчям.

Перша леді і дві її дочки запросили другу леді США Лінн Чейні на вечерю у вересні 2008 року Перша леді і дві її дочки запросили другу леді США Лінн Чейні на вечерю у вересні 2008 року. До прибуття другої леді, в той час як три дами чекали машину місіс Чейні, один з агентів Секретної служби запитав: "Яка з них мати?". Охорона і співробітники Білого дому подивилися вивчають поглядом протягом кількох секунд на трьох дам. Потім співробітник служби сказав: "Ну, по логіці речей, мати, ймовірно, варто в центрі".

Коментар: З Пашаєва варто говорити

13. За будь-якими мірками, Пашаєви є сім'єю, з якою доводиться рахуватися в Азербайджані. Перша леді Мехрібан Алієва відвідала Сполучені Штати кілька разів - з чоловіком або окремо - і була почесним гостем заходів, що проводяться Американо-азербайджанської торговою палатою та іншими організаціями.
Хафіз Пашаєв, добре відомий у Вашингтоні, був важливим співрозмовником для посольства США в Баку і під час офіційних поїздок американців в Азербайджан. Він не завжди був в змозі досягти результатів за темами, які ми просуваємо - наприклад, зі складних питань, як блогери-в'язні - але був готовий почути нас і зв'язатися з цих тем з відповідними інстанціями.

http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/245758

http://www.karabah88.ru/history/azerbaidjan/76_depesha_o_pashaevyh.html

До прибуття другої леді, в той час як три дами чекали машину місіс Чейні, один з агентів Секретної служби запитав: "Яка з них мати?

Новости