Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Музеї історії Азербайджану представлені унікальні експонати держави Ширваншахов

Середньовічні мечі, кинджали, шемшіри, забрала, шоломи, монети, якірний камінь - більше 200 унікальних середньовічних експонатів представлені на виставці «Азербайджанська держава Ширваншахов» в Національному музеї історії Азербайджану. Кореспонденти «Москва-Баку» вирушили на виставку, щоб на власні очі побачити предмети історії, культури та побуту жителів Ширвану.

Відвідувачів виставки «зустрічає» герб держави Ширваншахов - цікавий зразок середньовічної східної геральдики. Леви символізували силу і могутність держави, а голова бика - його ізобіліе.Ізображенія бика в старовинній міській геральдиці часто супроводжувалося зображенням Сонця і Місяця, що було символом дня і ночі.

Держава Ширваншахов - прийняте в історичній літературі по титулу його правителів, «ширваншахов», найменування середньовічної держави Ширван. Це було одне з найбільших середньовічних феодальних держав Кавказу. У першій половині XIV століття перський історик Хамдаллах Казвін писав: «країна Ширван простягається від берегів річки Кури до Дербенда». Ширван відокремився від Халіфату як самостійну державу в 861 році, а в початку 1500 року було підпорядкований як васального освіти до держави Сефевідів шахом Ісмаїлом I. Остаточно держава Ширваншахов ліквідовано в 1538 році шахом Тахмаспа I, після придушення їм бунту ширваншаха Шахруха. У різні періоди влада Ширваншахов поширювалася також на сусідні Арран і Дербент. А при ширваншаха Ібрагіма I Ширван перетворився в сильне і незалежну державу. Ібрагім I об'єднав Північний і Південний Азербайджан, за що його прозвали «об'єднувачем». За час існування держави їм правили три династії: Мазьядіди, Кесранідиі Дербенд.

За словами екскурсовода Гюнель Сулейманової, велика частина експонатів, представлених на виставці, була відновлена ​​Реставраційної лабораторією Музею історії Азербайджану. Серед виставлених на загальний огляд предметів чимало унікальних і незвичайних.

Ось кам'яні фрагменти фризів Сабаільского замку, підняті з дна Каспію. В XI столітті недалеко від бакинської бухти була зведена морська фортеця - Сабаільскій замок - єдине на всьому мусульманському сході спорудження, в оформленні якого були використані зображення людей і тварин. На уламку можна розгледіти кам'яний портрет одного з Ширваншахов і зображення коня - відповідно до прийнятого в ті часи гороскопом. У XIVвека зв'язку з підняттям рівня Каспію замок опинився під водою, а через шість століть група дослідників підводної археології підняла з дна моря близько 750 подібних каменів.

На виставці представлено також 80 срібних монет, які використовувалися на території держави Ширвані, починаючи з правління його засновника полководця Язіда ібн Мазьяд-Шайбані.

Тут можна побачити різьблену підставку для Корану - рехіль, яким багато століть назад користувався місцевий вчений або поет. Це було благодатний час для розвитку науки, культури і мистецтва. У період правління Ширваншахов творили поет з Шемахи - Шакір Ширвани, придворний поет ширваншаха Манучехра III Кесраніда - Хагані Ширвані, основоположник традиції письмовій поезії на азербайджанською мовою Імадеддін Насими і вчений, мислитель, філософ-богослов і відомий суфій свого часу Сейід ЯхьяБакуві, чия гробниця знаходиться на території Палацу Ширваншахов.

Серед цінних експонатів виставки - шестопер і кинджал, що належали представнику вищого стану. Шестопер є різновидом булави, до голівки якої приварено шість металевих пластин - «пір'я». Один удар такою зброєю міг не тільки збити з ніг супротивника, але і відправити його на той світ. На виставці представлена ​​також складна і досить хитромудра екіпірування стародавнього воїна -позолоченние наручні, сталеві забрала, шоломи і наколінники з шипами. Як розповідає екскурсовод, в середньовіччі полководці носили відмінні шоломи з плюмажем - прикрасою з пір'я. Плюмажі, природно, не «дожили» до нашого часу, зате залишилися унікальні військові шоломи, прикрашені хитромудрими візерунками і арабською в'яззю.

В державі Ширваншахов була дуже сильна армія і флот. Тут же можна побачити якірний камінь - прообраз сучасних якорів і сфероконуси- стародавні розривні гранати, що нагадують глиняні глечики. Сфероконуси наповнювали нафтою, потім всередину «гранати» поміщали «гніт», після чого її підпалювали і кидали в стан ворога.

На виставці «Азербайджанська держава Ширваншахов» представлена ​​величезна кількість унікальних археологічних знахідок, яким немає ціни. Відзначимо, що виставка триватиме до 15 травня.

{PHOTO_12}

Новости