Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Трохи про перехід на літній час

«Танці» з часом   Вперше ідею про переведення стрілок годинника висунув американський президент Бенджамін Франклін ще в кінці 18-го століття «Танці» з часом

Вперше ідею про переведення стрілок годинника висунув американський президент Бенджамін Франклін ще в кінці 18-го століття. Він анонімно опублікував свої слова в листі, адресованому жителям Парижа. За припущенням Франкліна, змінивши годинник в період з 20 березня по 20 вересня, можна було більше насолодитися природним сонячним світлом, що дозволяло б заощадити близько 100 млн ліврів на рік.

Майже через сто років, в 1895-му році Новозеландський ентомолог Джордж Вернон Хадсон презентує статтю, в якій пропонує пересувати стрілки годинника на дві цифри вперед. Багато в чому прийти до подібного висновку м-ру Хадсону допомогло його захоплення колекціонуванням комах. І він, як ніхто інший, розумів, наскільки ж важливо природне освітлення в житті людини.

Останнім, хто висловився з приводу зміни поясного часу і його заміні на літній і земних, був відомий британський будівельник і любитель життя на відкритому повітрі Вільям Уіллет. Саме тому багато хто помилково приписують ідею про зміщення часу нікому іншому, як англійцеві. Роз'їжджаючи перед сніданком по Лондону, Уіллет звернув увагу, що більшість столичних жителів проводять уві сні значну частину часу після світанку, при цьому так само чимало годин сплять в період сутінків (що особисто Уіллета заважало закінчувати матчі в гольф). У 1907-му році в одному з британських видань з'явилася стаття «Про растранжірованіі денного світла», в якій Вільям Уіллет пропонував переводити стрілки годинника на двадцять хвилин вперед щонеділі квітня. І того, по ідеї Уіллета, до настання календарного літа «денний» час мало подовжиться на 80 хвилин. Зворотна дія мала відбуватися у вересні, тим самим, будучи передумовою до настання зими. На жаль, ця пропозиція так і не знайшло однодумців, і в 1915-му році Вільям Уіллет помер, так і не дочекавшись «розуміння». Втім, через уже рік, думка покійного будівельника таки знайшла прихильників, і Німеччина в надії збереження вугілля в період Першої Світової війни прийняла рішення про перехід на літній час. Спочатку її приклад наслідували країни-союзники, а по закінченню війни і велика частина Європи.

«Прихильники і противники»

В Азербайджані рішення про перехід на літній час було прийнято в 1997-му році, і з тих пір ще жодного разу не переживало зміни. Тим самим, залишаючись країною, в числі живуть в двох «тимчасових просторах», таких, до речі сказати, менше.

Досить цікавим фактом є і те, що з плином часу все більше країн стають противниками поділу року літній і зимовий «етапи». Якщо раніше причиною зміни стрілок на циферблатах служила мета економії електроенергії, то зараз вчені провідних країн керуються зовсім іншими показниками, намагаючись переконати глав держав про відмову прийнятого раніше закону.

У двадцять першому столітті більшість публічних закладів працюють цілодобово, або, як мінімум, допізна. Багато людей проводять ночі не спимо по тим, чи іншим причинам. Чого, зрозуміло, не було ні в кінці 19-го, ні на початку 20-го століття. Таким чином, переведення стрілок годинника стає, м'яко кажучи, безглуздим.

Крім цього, існує досить цікава статистика негативного впливу на здоров'я і життя людей в перші 10 днів після переходу на літній час. Кількість серцевих нападів зростає до 10%. Кількість суїцидальної активності досягає свого піку за весь рік, збільшуючись на 50-60%. І беручи до уваги випадки самогубств, зареєстрованих на території країни за останні три місяці, залишається тільки сподіватися, щоб цей показник не став ще вище. Крім того, число смертей після інфаркту досягає 75% (!), І на 25-30% піднімається показник нещасних випадків.

На переконання психологів, зміни в графіку будь-якої людини навіть на одну годину залишають гіршого наслідки в житті кожної людини. Доведений факт, що організм будь-якої людини працює по внутрішнім біологічним годинником, і їх «подвійне» зміщення в перебігу року порушує біосистему, провокуючи головні болі, пасивність і перепадкі настрою.

Згідно з даними опублікованими Association of American Railroads, кожен переведення годинників на літній час обходяться американським залізницям в кругленьку суму від 12 до 20 млн. Доларів.

Поряд з цим, Кембриджський університет в 2007-му році констатував, що перехід на літній час не тільки не знижує енергоспоживання, але і, навпаки, провокує його зростання.

У тому ж році, Інститут Осаки в Японії, робить подібне висновок, підтверджуючи відсутність доцільності в перекладі годин.

Таким чином, всього за століття, теорія про користь зміни годин виявляється біта і розгромлена в пух і прах. Переведення годинника в Азербайджані, зараз, можна порівняти, мабуть, тільки з «повагою до традиції», і якщо вірити аналітикам, то в самий найближчий час нас очікує постійне поясний час.

Новости