Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шенгенська віза: з якими проблемами можна зіткнутися в посольстві Чехії - ФОТО

До редакції Day.Az надійшов лист від нашого постійного читача.

Автор листа розповів про проблеми, з якою зіткнувся в посольстві Чехії в Баку під час спроби отримати візу для виїзду на відпочинок у святкові дні в Чеську Республіку. Читач детально поінформував про багатоденних походах в дипмісію, що завершилися несподіваною для нього розв'язкою.

"Звертаюся до Вас з відкритим листом з приводу нестерпної ситуації, створеної співробітниками візового відділу посольства Чеської Республіки при видачі віз. У цьому році з подібною ситуацією зіткнулися багато громадян нашої країни, які виїжджають на відпочинок. Розповім, однак, про те, з чим мені довелося зіткнутися безпосередньо.

У 2012-му році я і моя дружина вже отримували візу в даному посольстві. Зазначу, що нас, як і інших подають документи, брали вкрай чемно, взяли з першого разу всі необхідні документи і без зайвих перешкод видали візу, причому терміном на 30 днів (хоча ми подавали заявку на 8 днів). Співробітник посольства на моє запитання "а навіщо так багато?" відповів, що в Чехії раді туристам, і пожартував, що, можливо, ми захочемо довше залишитися і витратити трохи більше грошей, ніж планували.

Отримавши візу, я покинув посольство Чеської Республіки в украй піднесеному настрої. Весь наступний рік я рекламував серед знайомих як країну, так і посольство, що створює можливість для комфортного відпочинку. І збирався в цьому році відвезти родину на свята, однак те, з чим мені довелося зіткнутися в цей раз, інакше як обурливим назвати не можна.

Почну з того, що для здачі документів мені довелося відвідати посольство Чехії рівно чотири рази - при тому, що я неодноразово проходив цю процедуру в посольствах європейських країн, а тому в недосвідченості мене звинуватити складно.

У перший раз я зібрав точно ті документи, що здавав в минулому році. Однак, з'ясувалося, що правила були змінені і відтепер запитуються документи в іншій формі. Мені повернули анкети і дали два папірці, на яких відзначені відсутні документи. На одній з папірців рукою співробітниці (посольства Чехії-ред.) Зазначено, що для дитини потрібні наступні документи: довідка з роботи, виписка з банківського рахунку, паспорт та інше. Я спробував з'ясувати у дівчини, що мається на увазі під довідкою з роботи для трирічної дитини, проте в цей момент з'явився інший співробітник посольства і прилюдно в наказовому тоні заборонив місцевій співробітниці кому-небудь щось пояснювати усно, сказавши буквально - нікому нічого не пояснюй , нехай беруть паперу і йдуть, там все написано.

До другого походу в посольство я підготувався більш грунтовно і зібрав відмічені необхідні документи, в анкету дитини вклавши копії власних довідок з роботи і довідки про наявність рахунку. Однак і в цей раз мені повернули документи, правда позначили єдиний пункт - не вистачає ваучера, що підтверджує бронь готелю. Цього разу мені, проте, вдалося розговорити дівчину і дізнатися, що вони мають на увазі під відсутністю броні - благо у мене на руках був завірений печаткою і підписом ваучер, що резервує тримісний номер на 8 днів в готелі відомої міжнародної готельної мережі. З'ясувалося, що консульство вимагає, щоб в ваучері були вказані не тільки наші імена і прізвища, але також рік народження і номер паспорта.

Переробивши ваучер згідно з вимогою (позбавленому, до речі, сенсу, враховуючи що будь-яку броню можна скасувати за день до заїзду), в третій раз я йшов в посольство в повній впевненості, що на цей раз проблем зі здачею документів не буде. Адже я мав на руках вже перевірені документи, приклавши до них виправлений ваучер.

Однак і в цей раз не обійшлося без сюрпризу: вже добре знайома дівчина знову повернула мені документи, на цей раз зазначивши інший пункт - необхідність принести довідку, що підтверджує наявність на рахунку суми понад 3 тисяч євро. На питання - "а чому ви не ставите галочку це в минулий раз?" - пішов стандартну відповідь: це має бути, і все написано в списку документів.

У свою чергу, звертаю увагу на факт відсутності на сайті в списку необхідних документів зобов'язання мати рахунок на фіксовану суму. Ця інформація була надана мені усно, лише на третій перевірці.

У четвертий раз я прийшов з документами, з довідкою на 4 тисячі євро (якщо раптом співробітники візового відділу помилилися в розрахунках - на їх професіоналізм вже не покладався). Відверто чекав підступу. Чи не помилився. Дівчина перевірила документи і зажадала, щоб до документів дитини була додана копія моєї страховки (оригінал страховки, де вписані моє ім'я і дитини, були серед документів). Я взяв страховку, за відведені мені 15 хвилин зайшов в перший-ліпший офіс бізнес-центру і попросив зняти копію. Повернувся в посольство - віддав документи, з копією страховки. Їх прийняли - окремо у мене, окремо у подружжя. Поставили пару загальних питань. Призначили день, коли приходити за паспортами. Я не вірив своєму щастю.

Радість виявилася передчасною - в візі нам відмовили. Офіційне пояснення також було дано на папері, привожу дослівно - "Інформація, що підтверджує мету поїздки, яку ви пред'явили, була недостатньою". Причина відмови просто вражаюча - адже були представлені всі необхідні документи в необхідній формі. На мою спробу дізнатися, яка саме інформація була недостатня, співробітник посольства сказав, що я повинен звернутися з офіційним листом, відповідь на який надійде мені протягом місяця. Таким чином, мені повернули мій паспорт та примірник паперу, на якому перебувала причина відмови. Але на цьому пригоди не закінчилися - співробітниця консульського відділу відмовилася повернути паспорт дружини, сказавши, що вона повинна особисто прийти за відмовою, хоча при здачі документів нам ця ж сама жінка сказала, що за паспортами може прийти один з нас.

Це вже межувало з форменим знущанням. Мало того що мене змусили 4 рази відвідати посольство для здачі документів, а на п'ятий раз покликали для видачі відмови, так ще до всього іншого співробітники візового відділу відмовилися дати паспорт дружини, висуваючи абсолютно необгрунтована вимога з'явитися їй особисто за отриманням відмови. У цей момент вже виразно була ясна неадекватність дій співробітників візового відділу.

Однак, цього разу непрофесіоналізм співробітників (посольства Чехії - ред.) За іронією долі зіграв мені на руку - помилково вони видали мені відмовну папір подружжя, під яким я підписався, і потім змушені були дати документ з моїм ім'ям, на якому я підписався другий раз. До їх великого незадоволення, вони змушені були віддати мені також і паспорт дружини.

Я збираюся найближчим часом подати до суду на посольство для відшкодування моїх витрат, пов'язаних з поверненням квитків, скасуванням броні, оплатою посольських витрат, витрат на збір документів, втрату мого робочого часу (в цілому близько 10 робочих годин), а також збираюся вимагати компенсацію за завдану мені моральну шкоду, зіпсовану відпустку і вибачення в письмовому вигляді за завдані незручності.

Крім того, в даний момент я готую звернення на ім'я глави МЗС Чеської Республіки про непрофесійний виконанні обов'язків співробітників візового відділу ", - йдеться в листі нашого читача.


За коментарем Day.Az звернувся в посольство Чехії в Азербайджані, де асистент посла Улькер Ісазаде повідомила, що посольство не має право надавати третій особі інформацію про причини невидачі візи тій чи іншій особі.


"Заявнику надається лист із зазначенням причини відмови у видачі візи", - сказала вона.


Натисніть на фотографії для збільшення:



Співробітник посольства на моє запитання "а навіщо так багато?
На питання - "а чому ви не ставите галочку це в минулий раз?

Новости