Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шахдаг: гірськолижний курорт Азербайджану

Шахдаг - гірськолижний курорт, про який мало хто знає, знаходиться в сусідній з нами республіці Азербайджан. Наш головний редактор Лейла Муртазалієва розповідає про свої враження і про особливості цього місця.

Новорічні вихідні найдовші в році, і завжди є ризик провести їх виключно за поїданням олів'є і переглядом телевізора, після чого не покидає відчуття, що рік почався абсолютно марно. Цього разу повторювати досвід минулих років мені зовсім не хотілося, а навпаки було бажання провести час так, щоб зарядити себе позитивом на весь майбутній рік. До того ж, живучи на території Дагестану, впевнена багато, як і я, взимку відчувають гостру потребу в снігу. Насилу згадую, коли в рідній столиці ноги тонули в пухнастих заметах, а сніжинки танули на віях. У ці вихідні дні мені як ніколи хотілося наблизити ці відчуття.

Написавши перед новим роком статтю, де відпочити на зимові свята , Ми в редакції постаралися розповісти читачам про кращих гірськолижних курортах на території Росії і ближнього зарубіжжя. Однак не згадали один, про який дізналися тільки після виходу матеріалу. І за збігом обставин потрапили саме сюди, коли з колегами вирішили з'їздити відпочити на новорічні канікули.

Йдеться про гірськолижному курорті Шахдаг, розташованому на території Шахдагского національного парку, в Гусарського районі Азербайджану. Важко повірити, що теплий клімат сусідній з нами республіки може похвалитися зимовим курортом, але це так! Скажу чесно, знайшли ми гірськолижну базу не за допомогою пошукової системи в гуглі за словами «лижі, сніг, відпочинок», а надихнувшись ... готелем Park Chalet, Shahdag, Autograph Collection. Так-так, зайшовши на букінг і побачивши інтер'єри готелю в стилі шале рівня п'яти зірок, ще й за привабливою ціною, інтерес мій і моїх колег дизайнерів зріс в кілька разів! А усвідомлення того, що знаходиться він всього в 5 годинах їзди від нашої столиці, розвіяло всі сумніви, що їхати обов'язково потрібно. Плюс до всього, це була відмінна можливість потрапити в зимову казку засніжених гір Шахдаг, встати на лижі, прокотитися по схилах, щоб аж голова йде обертом від свіжого гірського повітря.

Плюс до всього, це була відмінна можливість потрапити в зимову казку засніжених гір Шахдаг, встати на лижі, прокотитися по схилах, щоб аж голова йде обертом від свіжого гірського повітря

Ми забронювали готель на три ночі з четверга по неділю. Скажу відразу - це найбільш відвідувані дні на гірськолижному курорті, тому найчастіше ціни в цей момент вище, особливо, чим ближче до дати. Ми забронювали готель за два тижні раніше, плюс потрапили під спеццінах - один делюкс обійшовся нам у 22 500 рублів, тобто на людину близько 12 000. Не забувайте, це новорічні канікули, і ціна за п'ятизірковий готель для цієї пори року дійсно хороша. Номер в готелі був оснащений кондиціонером, кавоваркою, міні-баром, електричним чайником і телевізором з плоским екраном з супутниковими каналами. Ванна кімната укомплектована феном, банними халатами і тапочками. Але знаєте, найбільш вражаючим був наш вид з балкона. Подивіться на фото і переконайтеся самі.

Взагалі, на території Шахдаг знаходиться 5 готелів, з них п'ять зірок Shahdag Hotel & SPA, Pik Palace і Park Chalet, чотири зірки Zirve Hotel (до речі, найбільш затребуваний серед лижників), готель-резиденція Gaya Residences і гостьові будинки. Детальніше про послуги готелів і бронюванні можна прочитати на офіційному сайті www.shahdag.az або тому ж букінг.

Курорт Шахдаг надає всі послуги для лижного виду спорту. Мені, як людині, яка вперше вставав на лижі, були в новинку слова скі-пас, апрески, зіп-лайн, тюбінг, щоб не сказати слова, я навіть не знала про те, як вставати на лижню. Але тут з цим не буде ніяких проблем. В готелі Shahdag на нульовому поверсі знаходиться спортивний магазин, де ви можете купити або взяти в оренду весь необхідний інвентар від лиж і курток до спеціальних тренувальних комбінезонів і очок. Також тут ви зможете оплатити картку, що дає право на поїздки по трасах і фунікулер. Це, до речі, і є скі-пас, коштує 800 рублів на весь день. Хочу окремо відзначити доброзичливий персонал, який завжди готовий допомогти професійними порадами.

Хочу окремо відзначити доброзичливий персонал, який завжди готовий допомогти професійними порадами

У Шахдаг функціонує лижна школа, інструктори навчають усіх охочих повною мірою насолодитися катанням на лижах, незалежно від рівня вашої підготовки. На жаль, нам взяти інструктора не вдалося, так як переповненість готелів на зимових вихідних позначилася і на чергах за послугами, дочекатися вільного ми не змогли. Але навіть своїми зусиллями за пару годин кожен з нас навчився спускатися по найлегшою трасі для новачків. Повторюся, по найлегшою трасі, якщо ви вперше стаєте на лижі, не в хоробрих спускатися зі схилів другої, третьої та інших складнощів, лижі це швидкість, не вміючи правильно маневрувати, ви ризикуєте отримати травми.

Apres-ski - це комплекс послуг по проведенню дозвілля, не пов'язаних безпосередньо з лижами, включаючи бари, ресторани, дискотеки, оздоровчі центри, спортивні комплекси та інше. З цим в Шахдаг теж повний порядок. У кожному готелі є кілька ресторанів, всього на території курорту їх шістнадцять. У вартість готелю входить тільки сніданок, але ви можете перекусити в будь-який зручний для вас час в кожному з них. За вечерю на людину виходить 45 манат, це близько 1500 рублів. Особливо приємно було повертатися в наш готель Park Chalet після всіх прогулянок, втомлені ми вирушали в ресторан Aspen Grill Restaurant, тут щовечора грала жива музика у виконанні джаз-бенду Wind`n`Soul. До того ж в готелі Park Chalet єдиний на території клуб з кальяном.

До того ж в готелі Park Chalet єдиний на території клуб з кальяном

Особливе місце на гірськолижному комплексі Шахдаг відводиться спа. У всіх трьох готелях функціонують басейни, хамам, сауна, відвідування включено у вартість проживання. Послуги за спа оплачуються окремо. Найбільша кількість послуг пропонує спа «Oвдан» в готелі Shahdag, тут нам зробили кесе пілінг і королівський масаж, який, як кажуть працівники, вже два роки займає перше місце в рейтингу кращих спа-процедур Азербайджану. Звичайно, нас трохи складно здивувати такими речами після рідного Golden Yasmin, але легкість в тілі і розслаблення м'язів вам гарантовані.

Якщо говорити про інші особливості в Шахдаг, то:

У зимовий сезон температура тут опускається до -20, але в наш приїзд було тепло, і градусник показував від -3 до +6.

Дорога від Махачкали займе в середньому 5 годин - 3 години до кордону (на таксі з людини 1000 рублів), від кордону КПП СДК Ярагі-Казмаляр їхати близько години, ну і плюс проходження самого кордону. У новорічні вихідні вона порожня, так що ми перейшли її швидко.

Гроші - оплачувати можна як Азербайджанський манат, так і доларами, рублі не приймаються. На території готелів є банкомати та обмінний пункт.

Сімейний відпочинок з дітьми - для цього тут створені всі умови, від дитячого меню до ігрових майданчиків та інвентарю для катання. Так що беріть дітей і впевнено вирушайте на відпочинок в прекрасний Шахдаг.

Текст і фото: Лейла Муртазалієва

Новости