Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Реєстрація бізнесу: форма і користь

07.10.2011 | Ільгар Гасанов

Конституція Азербайджанської Республіки наділяє кожного громадянина правом самостійно або з ким-небудь здійснювати підприємницьку діяльність Конституція Азербайджанської Республіки наділяє кожного громадянина правом самостійно або з ким-небудь здійснювати підприємницьку діяльність. Підприємницька діяльність передбачає надання послуг, реалізацію товарів і іншу, не заборонену законом діяльність, на свій страх і ризик.

Отже, ви вирішили зайнятися бізнесом і думаєте, в якій формі це зробити. Розглянемо плюси і мінуси кожного варіанту.

Без створення юридичної особи

Ви можете здійснювати діяльність без створення юридичної особи, вставши на облік в податковому органі за місцем проживання.

плюси

  1. Мінімальна кількість документів, потрібно тільки пред'явити посвідчення особи і заповнити заяву за затвердженою формою.
  2. Не потрібно платити реєстраційну чи іншу мито.
  3. Податкова економія. Ви платите тільки 4% з обороту, за умови, що ні перевищите ліміт в 90 000 манатів протягом року.
  4. Можна встати на облік он-лайн. (Https://www.e-taxes.gov.az)

мінуси

  1. Найбільший мінус - майнові ризики. Якщо у вас є рухоме або нерухоме майно, то на нього можуть бути пред'явлені позови.
  2. Деякі великі компанії не укладають договори з фізичними особами, які здійснюють діяльність без створення юридичної особи, щодо податкових міркувань вони хочуть укласти договір з юридичною особою.

Чинне законодавство передбачає установа юридичної особи у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю або у вигляді акціонерного товариства закритого або відкритого типу. Товариство з обмеженою відповідальністю - найбільш поширена форма і вимагає менше заяв, форм та іншої звітності і документації. У чому преференції юридичної особи?

плюси

  1. Ви відділяєте майно, що належить вам, як фізичній особі, від майна компанії, засновником якої ви є. Іншими словами, це свого роду страхування вашого майна при занятті бізнесом.
  2. Деякі великі компанії охочіше йдуть на укладання договорів з юридичними особами, ніж з фізичними особами, які здійснюють діяльність без створення юридичної особи.

мінуси

  1. Для заснування юридичної особи потрібно набагато більший обсяг документів. Якщо засновник один, необхідна заява за встановленою формою, завірену нотаріусом. Статут компанії в двох примірниках, засвідчений засновником. Якщо засновників кілька, то установчий договір, завірений нотаріусом.
  2. Сплатити реєстраційну мито в розмірі 11 манатів, а також внести кошти в статутний капітал. Мінімальна сума внеску - 10 манатів.
  3. Юридичні особи сплачують податок за ставкою 4% з обороту (якщо оборот не перевищує 150 000 манатів на рік). Але податки юридичних осіб на цьому не закінчуються. Засновники, бажаючі розділити чистий прибуток після сплати податку з обороту, повинні ще сплатити 10% -вий податок на дивіденди при розподілі чистого прибутку.
  4. Он-лайн реєстрація юридичних осіб стане можлива з 1 січня 2012 року. Для попередньої перевірки підготовлених підприємцем документів статут та інші документи можна надіслати електронною поштою, вказаною на сайті www.taxes.gov.az , В Міністерство податків. Реєстрація всіх юридичних осіб, а також філій і представництв іноземних юридичних осіб здійснюється за адресою: м Баку, проспект Гейдара Алієва, 105.

приклад

Фірма «Прогрес» за 2011 рік має оборот 100 000 манатів. Податок з обороту в 4% складе 4 000 манатів. Після його сплати і вирахування витрат утворилася чистий прибуток в розмірі 30 000 манатів. Засновник компанії Алієв. К. зобов'язаний сплатити 3 000 манатів, як 10% податок на дивіденд, при розподілі чистого прибутку компанії.
Відзначимо також, що ставка 4% -вий податок з обороту - встановлена ​​для суб'єктів підприємництва, які здійснюють діяльність в місті Баку. В інших містах і районах, а також містах і районах Нахічеванської Автономоной Республіки вона становить 2%.

Принцип «одного вікна»

Основним нормативним актом, що встановлює порядок і правила реєстрації в Азербайджані, є Закон «Про державну реєстрацію та державному реєстрі юридичних осіб» від № 560-IIQ від 12 грудня 2003 року, що діє в даний час із змінами і доповненнями.

У 2008 році в зазначений нормативний акт було внесено важливі поправки, які суттєво спростили і прискорили процес реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності. Іноді ці поправки називають принципом «одного вікна», і суть принципу полягає в тому, що, реєструючись в податкових органах, юридичні особи отримують єдиний ідентифікаційний номер, а сама державна реєстрація повинна бути здійснена протягом трьох днів.

При цьому законодавство розмежовує поняття «державна реєстрація юридичних осіб» і «облік фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність».

Юридичні особи, а також філії і представництва іноземних юридичних осіб підлягають державній реєстрації відповідно до Закону «Про державну реєстрацію та державному реєстрі юридичних осіб», а фізичні особи відповідно до Закону «Про підприємницьку діяльність» підлягають обліку за місцем їх проживання в податковому органі .

Як було зазначено вище, підприємець вільний обрати форму здійснення підприємницької діяльності: створювати юридичну особу або обмежитися постановкою на облік в податковому органі як підприємець без утворення юридичної особи.

У чому преференції юридичної особи?

Новости