Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поїздка в Вірменію для росіян: умови в'їзду, чи потрібна віза, необхідні документи

  1. безвізовий в'їзд
  2. Подорож з дітьми
  3. Реєстрація в Вірменії
  4. Медична страховка
  5. Подорож на автомобілі
  6. Відвідування Нагірного Карабаху
  7. Коли віза в Вірменію потрібна
  8. Митні правила

У Вірменії, колишньої республіки Радянського Союзу, розташованої в мальовничих місцях Закавказзя, гостей зустрічають охоче, особливо з Російської Федерації. Приїхати сюди, як в сусідню область, росіяни не зможуть, але особливих бюрократичних складнощів зі в'їздом не виникне. Громадянам Росії для відвідин республіки віза не потрібна. Для поїздки до Вірменії необхідний тільки закордонний паспорт. Причому перебувати в країні можна аж до півроку. З них 30 днів допустимі без доп. реєстрації.

безвізовий в'їзд

Між РФ і Вірменією з 2000 року діє угода про безвізові поїздки, необхідності в оформленні спеціального дозволу немає. Правила в'їзду прості: на кордоні росіяни висувають тільки діючий закордонний паспорт. При цьому період перебування в країні обмежений 180 днями.

Подорож з дітьми

Варто врахувати, що неповнолітнім старше 14 років потрібно мати для відвідування Вірменії власний закордонний паспорт. Така вимога регулюється законодавством РФ про виїзд з країни. Діти молодше 14 років вписуються в паспорти батьків.

Якщо в подорож дитину супроводжує лише один з батьків, то від другого необхідно підготувати нотаріально завірена згода на виїзд з Росії. Такий же документ, але вже від обох батьків, готується, якщо неповнолітнього супроводжує третя особа або в ситуаціях, коли він подорожує самостійно.

Реєстрація в Вірменії

Постановка на облік не потрібно, якщо проживання в Вірменії триватиме не більше 30 днів. Якщо перебування в країні перевищує зазначений термін, то реєстрація необхідна. Для цього слід звернутися в паспортний стіл за місцем проживання та надати документацію:

  • закордонний паспорт;
  • Внутрішній російський паспорт;
  • Заява про постановку на облік (видається на місці).

Медична страховка

Поліс медичного страхування не є обов'язковим документом для громадян РФ. Проте, щоб уникнути непередбачених витрат при захворюванні або отриманні травми рекомендується придбати медичний поліс. Страховку можна оформити як в місцевих страхових компаніях, так і заздалегідь, ще перебуваючи в Росії.

Подорож на автомобілі

В'їзд до Вірменії по суші можливий тільки з сусідньої Грузії або Ірану , Кордони з Азербайджаном і Туреччиною в даний момент закриті.

Необхідні документи для авто поїздки:

  1. Закордонний паспорт;
  2. Водійське посвідчення;
  3. Свідоцтво про реєстрацію машини;
  4. Довіреність на автомобіль, якщо власником є ​​інша людина.

Вірменія не входить в міжнародну систему автострахування «Зелена карта». Однак з 2011 року необхідна автостраховка. Російське ОСАГО для переміщення по Вірменії не підходить. В середньому страховка на 15 діб обійдеться приблизно в 5000 драм (до 700 рублів).

Крім цього, в Вірменії доведеться заплатити митний збір в розмірі 1000 драм (135 рублів).

Зверніть увагу: для в'їзду до Грузії окрему страховку купувати не потрібно, грузинська віза також не потрібна.

Відвідування Нагірного Карабаху

Нагірній Карабах - предмет недозволеного етнічного спору між Вірменією і Азербайджаном. На даний момент Нагірно-Карабахська Республіка (НКР) є невизнаною державою, фактично розташованої на території Азербайджану. Республіку активно підтримує Вірменія.

З розпадом СРСР Нагорний Карабах оголосив себе самостійною державою. Азербайджан, до складу якого входив Нагорний Карабах, будучи окремою автономією, визнав такий факт протизаконним. Почалася війна, в якій місцеве вірменське населення боролося за свої права жити без контролю Азербайджану.

Зараз через Карабахського конфлікту межа між Вірменією і Азербайджаном закрита. Потрапити на територію НКР можливо тільки з вірменської сторони. Однак з точки зору азербайджанської влади такий перетин вважається нелегальним, що в подальшому може призвести до відмови у в'їзді в Азербайджан. Тому слід пам'ятати, що будь-яка позначка в паспорті про відвідування республіки стане перешкодою для в'їзду в Азербайджан. Зазвичай туристам не ставляться штампи про візит в Нагорний Карабах, але ситуація може змінитися, і росіянам потрібно не забувати про такі тонкі нюанси, якщо планується поєднана поїздка в НКР і Азербайджан.

Фактично НКР є окремою державою зі своїм урядом і законодавство, яке регулює правила в'їзду в країну:

  • відвідати НКР росіяни можуть без обов'язкового оформлення візи, тільки за закордонними паспортами. Громадяни інших країн в'їжджають строго при наявності візи, яку видають в Єревані або Степанокерт, а так в Вірменському Посольстві в Москві;
  • після перетину кордону росіяни зобов'язані зареєструватися в МЗС НКР, розташованому в Степанокерт;
  • відсутність реєстрації стає приводом для виселення з республіки і конфіскації відео- і фотоматеріалів.

Коли віза в Вірменію потрібна

Для росіян, громадян пост-радянських республік і ряду країн далекого зарубіжжя встановлено безвізовий режим відвідування Вірменії. Список країн можна вивчити за посиланням

Вірменія видає кілька категорій віз:

  1. Гостьова. Відкривається для одноразового або багаторазового в'їзду в країну. Видається на термін від 21 до 120 днів. Підійде для турпоїздок, відвідування родичів, ділових відряджень, лікування;
  2. Транзитна. Для проїзду в третю країну через Вірменію. Відкривається на 3 дні;
  3. Офіційна;
  4. Дипломатична.

Необхідна документація:

  • Заявка на візу .
  • Закордонний паспорт, термін дії якого перекриває перебування на території країни.
  • Національний паспорт та його копія.
  • Запрошення.

Віза відкривається за 3 дні. Для її отримання потрібно звертатися до консульських відділів. Оформлення в'їзного документа можливо в аеропорту Єревана в готелі або через сайт МЗС Вірменії - evisa.mfa.am

Митні правила

Іноземну валюту дозволено ввозити і вивозити в необмежених кількостях, але обов'язково декларування грошових коштів. Ввезення сум понад 10 000 доларів можливий тільки шляхом безготівкового банківського переказу. Вивозити і ввозити національну валюту забороняється.

Без оплати держмита можна провести:

  1. речі для особистого користування на суму до 500 доларів;
  2. до 2 літрів алкогольних напоїв;
  3. до 50 пачок тютюнових виробів.

Категорично заборонено транзит наркотичних, отруйних та вибухонебезпечних речовин, зброї та боєприпасів. Для ввезення мисливської зброї та набоїв необхідний дозвіл від МВС Вірменії.

Корисні адреси

Дипмісія Вірменії в Росії

  • адреса: м Москва, Вірменський пров., буд. 2
  • тел .: +7 (495) 624-12-69
  • факс: +7 (495) 624-45-35
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: http://www.russia.mfa.am

Дипмісія РФ в Єревані

  • адреса: м Єреван, вул. Григора Лусаворича, д. 13 а
  • тел .: (+ 374-10) 56-74-27
  • факс: (+ 374-10) 56-71-97
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: www.embassyru.am

Види Вірменії - відеоогляд

Новости