Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Москва бере на себе головну роль в організації переговорів між Вірменією і Азербайджаном

Росія намагається організувати зустріч між президентами Вірменії та Азербайджану Сержем Саргсяном і Ільхамом Алієвим до кінця нинішнього року. Москва стала головним посередником у цьому питанні, оскільки спроби інших співголів Мінської групи ОБСЄ щодо Карабаху (США і Франції) посадити за стіл переговорів представників Баку і Єревана не увінчалися успіхом. Про це " Известиям » розповіло високопоставлене джерело в МЗС РФ. Раніше на полях неформальній зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів переговори зі своїми азербайджанським і вірменським колегами. Там же було зроблено пропозицію організувати зустріч лідерів закавказьких держав.

Алієв заявив, що «війна з Вірменією ще не завершена»

За словами високопоставленого джерела в МЗС РФ, знайомого з ходом нагірно-карабахського врегулювання, організацією зустрічі між лідерами Вірменії та Азербайджану займається Москва.

- В цьому тільки ми і беремо участь. Французи намагалися посадити за стіл переговорів Єреван і Баку, але ніякої користі це не принесло. Тим часом підтримання діалогу має принципове значення. Саме завдяки цьому в регіоні не спалахнула повномасштабна війна. Однак цілі і бачення сторін, як і раніше різні, - сказав співрозмовник у зовнішньополітичному відомстві Росії.

Глава думського комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Калашников вважає, що зустріч у верхах зараз як ніколи актуальна.

- Вона не просто потрібна, а вкрай необхідна. Не треба бігати по різних форматів і майданчикам, консультуватися з країнами, що знаходяться в 10 тис. Км від регіону. Сусідам треба домовлятися. І в цьому сенсі треба посилювати координацію з Москвою. Тому я вітаю можливість такої зустрічі. Не до всього можна домовитися, але це дасть позитивний поштовх. Я виступаю за якнайшвидше проведення переговорів лідерів Азербайджану та Вірменії. Це треба перш за все цим країнам, - сказав «Известиям» російський парламентарій.

11 липня глава російського МЗС Сергій Лавров провів зустрічі зі своїми азербайджанським і вірменським колегами Ельмаром Мамедьяровим і Едвардом Налбандяном. Консультації відбулися в австрійському Мауербахе на полях неформального засідання глав МЗС країн ОБСЄ.

Тим часом в МЗС Вірменії високо оцінили посередницькі зусилля Росії і наголосили на важливості переговорного процесу. Про це «Известиям» сказав офіційний представник дипвідомства Тигран Балаян.

- Вірменія ніколи не відмовлялася від переговорів і зустрічей, оскільки переговори - єдиний шлях врегулювання. Потрібно відзначити, що саме завдяки зусиллям Росії, копіткій роботі посла Володимира Казимирова 23 роки тому вдалося домогтися встановлення режиму припинення вогню. Співголови за найактивнішої участі Росії ініціювали сотню зустрічей на рівні глав держав, міністрів закордонних справ, - сказав Тигран Балаян.

Зусилля Москви спрямовані на примирення сторін і вирішення конфлікту мирним шляхом. Російський МЗС неодноразово підкреслював, що «тримає нагірно-карабахський конфлікт в центрі особливої ​​уваги».

Новости