Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Директор Інституту країн СНД: Нагорний Карабах ніколи не повернеться до складу Азербайджану

30 травня 2016 - 16:13 AMT

PanARMENIAN.Net - Нагорний Карабах ніколи не повернеться до складу Азербайджану. Про це заявив директор Інституту країн СНД, член Громадської палати Росії Костянтин Затулін на зустрічі зі студентами Сочинського державного університету.

«Для того, щоб Нагірний Карабах повернувся до складу Азербайджану, треба винищити все населення Нагірного Карабаху. А воно там зараз виключно вірменське, 120 тисяч осіб », - сказав політолог.

Затулін зазначив, що під час війни 1989-1994 років Збройні сили Нагірного Карабаху захопили ще і сім районів Азербайджану, звідки бігло до 1 мільйона чоловік.

«НКР розглядає ці райони як поле безпеки в умовах невизнаності. Якщо Азербайджан визнає НКР, то відпаде причина тримати ці райони. Крім двох ділянок, а саме Кельбаджарський і Лачинський переходів », - сказав він.

Затулін детально зупинився на проблемі взаємин Росії з Азербайджаном, передає Новини-Вірменія.

«На всіх провулках і вулицях в Азербайджані висить плакат, вислів президента, попередника і батька нинішнього президента Ільхама Алієва - Гейдара Алієва, де сказано:« Дві країни - один народ », - сказав він.

Політолог пояснив, що «дві країни - один народ» - це не Азербайджан і Росія, це Азербайджан і Туреччина. «І хоча азербайджанці - шиїти, а турки - суніти, проте, вони роблять вигляд, що вони - один народ, і вони будують свою політику, в значній мірі координуючись», - підкреслив він.

За словами Затуліна, хоча Азербайджан хотів би втримати стосунки з Росією і користуватися підтримкою Росії в нагірно-карабаському конфлікті, але у всіх випадках протиріч між Туреччиною і Росією, Азербайджан, звичайно, стає на бік Туреччини.

«Так було і в справі з літаком, який був збитий, з подальшими подіями. Азербайджану незручна ця ситуація вибору, але в кінцевому рахунку він все одно вибирає Туреччину. І це зумовлює інше наше обставина, а саме наші відносини з Вірменією », - сказав Затулін.

Він нагадав, що прем'єр-міністр Вірменії Вазген Саркісян, який загинув у результаті теракту в вірменському парламенті, свого часу сказав, дуже важливу фразу, що визначає відносини Росії з Вірменією: «У Росії є свій Ізраїль на Кавказі - це Вірменія».

«По-різному ми ставимося до Ізраїлю, як правило, з радянських часів дуже негативно до його зовнішній політиці, але схожість досить близьке. У Вірменії на Кавказі дуже важкі для неї сусіди. З одного боку, Туреччина, яка тримає блокаду Вірменії, з іншого боку, Азербайджан, який залучений в Нагірно-Карабахська конфлікт, як і Вірменія. І з третього боку, Грузія, яка хоча і є так само, як і Вірменія, переважно християнською країною, проте, дере з Вірменії за будь-транзит і створює їй проблеми », - сказав Затулін.

Він підкреслив, що Вірменія зробила неминучий вибір в сторону Росії.

«Вірменія - член нашого військово-політичного союзу, і в Гюмрі на турецько-вірменському кордоні коштує 102-ая база, де наші військовослужбовці. При цьому ми намагаємося втримати стосунки на офіційному рівні між Азербайджаном і Вірменією таким чином, щоб не виявляти як би в спірному питанні про Нагірний Карабах якогось переваги кому б то не було », - зазначив політолог.

З одного боку, сказав Затулін, Росії хочеться мати рівні стосунки і з Азербайджаном, і з Вірменією, тому що в Росії теж багато азербайджанців, Росія межує з Азербайджаном, і ця країна - важливий гравець на нафтовому і газовому ринку.

«Але, з іншого боку, Азербайджан - це країна, в якій офіцер азербайджанської армії, поїхав на курси НАТО в Угорщину, вночі вставши, зарубав сплячу поруч колегу з Вірменії, вірменського офіцера, а коли його спіймали, сказав, що він ненавидить усіх вірмен », - нагадав російський політолог.

Він зазначив, що бандити, насильники, вбивці, маніяки зустрічаються у різних народів. «Але цей Сафаров був викуплений фактично Азербайджаном під приводом, що він буде відбувати покарання на батьківщині, а коли він приїхав в Баку, йому влаштували урочисту зустріч, назвали національним героєм, дали квартиру», - сказав Затулін.

«Можете ви собі уявити, щоб ми, християни і люди віруючі або навіть невіруючі, раділи з приводу людини, який вночі сокирою зарубав іншого?», - запитав політолог.

За його словами, в цьому бачиться серйозний культурний міжцивілізаційний розлом.

«І, звичайно, при виборі, а хто все-таки в цьому випадку наш друг, і хто все-таки наш послідовний союзник, кінцеве слово за російсько-вірменськими стосунками», - уклав Костянтин Затулін.

Раніше прес-секретар президента Нагірно-Карабахської Республіки Давид Бабаян заявив про те, що Карабах повинен брати участь в переговорах від початку до кінця, не на якомусь етапі.

Існують два підходи, я вітаю, що вже відкрито говорять про те, що Арцах повинен повернутися за стіл переговорів, похвально, і те, що Попов каже, що ми, карабахці, живемо на цій землі, і, отже, повинні самі розпоряджатися своєю долею , але участь Арцаха в переговорному процесі має бути всеосяжним, а не те, що приєднаємося до якогось етапу. Ми повинні брати участь, починаючи з обміну думками з будь-якого питання і закінчуючи який-небудь резолюцією, зміцненням підходів, складанням документів, формуванням загальних підходів », - сказав Давид Бабаян.

Раніше співголова МГ ОБСЄ Ігор Попов заявив, Нагорний Карабах повинен повернутися за стіл переговорів. «Вважаю, що на певному етапі, наприклад, після досягнення рамкової домовленості, карабахці повинні повернутися за стіл переговорів. Адже мова йде про людей, які там живуть і будуть там жити », - заявив Ігор Попов.

Читайте також: Екс-посол США в Вірменії: Карабах повинен повернутися за стіл переговорів

«Можете ви собі уявити, щоб ми, християни і люди віруючі або навіть невіруючі, раділи з приводу людини, який вночі сокирою зарубав іншого?

Новости