Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Черевики, лижі, палки, паспорт. Сім гірськолижних курортів в безвізові країнах

  1. Грузія. Гудаурі і Бакуріані
  2. Азербайджан. Шахдаг
  3. Киргизія. Каракол
  4. Вірменія. Цахкадзор
  5. Казахстан. Чимбулак (Шімбулак)
  6. Чорногорія. Колашин і Жабляк
  7. Сербія. Копаоник

Буває, що непереборне бажання знову побачити сліпуче білий сніг і чудові гірські пейзажі, відчути міцні «обійми» гірськолижних черевик і зловити кайф від швидкості накриває раптово. Ви готові спонтанно зірватися в гори? Ось вам сім гірськолижних курортів в безвізові країнах.

Грузія. Гудаурі і Бакуріані

Фото: wikimedia
Фото: wikimedia.org

З тих, хто покатався на лижах в Грузії, незадоволених я поки що не зустрічала. Хвалять обидва курорту. Просто Гудаурі вище - зони катання знаходяться на 1990-3258 метрах, так що зі снігом проблем однозначно не буде, можна хоч до травня кататися. І новіше, а значить, сучасні. Плюс є позатрасове катання, фрірайдери це місце дуже поважають. Однак до нього складніше добиратися і житло там дорожче.

Бакуріані трохи нижче - на 1700-2705 метрах, клімат там м'якше і дивовижне повітря, оскільки навколо густий сосновий ліс. Курорт існує з радянських часів, зараз його оновлюють, і він вже не сильно поступається Гудаурі по оснащенню. З плюсів: більше вибір недорогого житла, простіше добиратися, а в селищі Бакуріані є магазини, каток, прокат санок і інші нехитрі розваги.

Дешеві авіаквитки в Грузію

Офіційних сайтів у курортів Бакуріані та Гудаурі немає.

Як дістатися в Гудаурі: прилетіти в Тбілісі. Далі рейсовим автобусом до Гудаурі (вартість 70 ларі).

Також можна замовити трансфер з аеропортів Тбілісі (вартість 60-70 доларів) або Кутаїсі (100-110 доларів) за легкову машину.

Як дістатися в Бакуріані: з аеропорту Тбілісі дістатися до міста. Від станції метро Дідубе кожну годину, з 9.30 до 18.00 відходять маршрутки. Час у дорозі 3 години, проїзд коштує 10 ларі.

З Батумі до Бакуріані ходить маршрутка за 20 ларі. Їде 5-6 годин, відходить раз в день, в 10 ранку від старого автовокзалу.

Таксі з аеропорту Тбілісі обійдеться в 70-80 доларів.

Курс ларі до рубля: 1 ларі = 21 рубль.

Віза в Грузію: для громадян РФ на термін до 12 місяців не потрібна. Закордонний паспорт повинен бути дійсним щонайменше до закінчення поїздки.

Азербайджан. Шахдаг

Зовсім молодий курорт, що відкрився всього чотири роки тому. Зате все зроблено по вищому розряду: траси, підйомники, готелі, ресторани. У разі невдалої погоди на схилах працюють снігові "гармати", так що відсутність снігу можна не побоюватися. Плани у азербайджанської влади амбітні: кількість трас, готелів, ресторанів буде збільшуватися, а асортимент послуг для туристів розширюватися. Уже зараз, накатав, можна розслабитися в СПА і кабінетах масажу, попаритися в лазні, сауні або турецькій хамаме. Деякі з готелів пропонують заняття йогою, фітнесом, різні водні процедури, наприклад, «ванну Клеопатри» - з молоком, медом і ефірними маслами.

Є каток, зіп-лайн, можна покататися на снігоходах і конях, а також на «ватрушках» на спеціальній трасі. Схоже, трьох-чотирьох днів спонтанної поїздки тут буде мало, треба їхати на пару тижнів.

Дешеві авіаквитки в Баку

Офіційний сайт гірськолижного курорту Шахдаг

Як дістатися до Шахдаг: прилітаєте в Баку, з аеропорту переїжджаєте на автовокзал і садітель на автобус до міста Гусар (квиток - 4 маната). Звідти добираєтеся до курорту на таксі (10-15 манат). Або берете таксі прямо з аеропорту. Їхати приблизно 200 кілометрів, обійдеться в 180-200 манат в одну сторону. Приблизно за такою ж ціною багато готелів і гостьових будинків пропонують трансфер.

Курс манат - рубль: 1 манат = 34 рубля.

Віза до Азербайджану: для громадян РФ на термін до 90 днів не потрібна. Закордонний паспорт повинен бути дійсний до закінчення поїздки.

Киргизія. Каракол

Фото: wikimedia
Фото: wikimedia.org

Красиве місце і пристойний гірськолижний курорт з трасами різного рівня і внетрассовим катанням. Різні можливості для інших розваг: екскурсії на Іссик-Куль, катання на конях, політ на параплані, гарячі джерела, печери, цікаві музеї. Є льодовий каток і траси для катання на санках. Загалом, все розваги на ваш смак, тільки дуже дешево, в порівнянні з російськими курортами, не кажучи про європейські. Правда, потрібно бути готовим до того, що житло буде досить скромним, а канатки тут старенькі, але нагодують смачно і досхочу, і потім - гори, сонце, види, краса!

Дешеві авіаквитки в Бішкек

Офіційний сайт гірськолижного курорту Каракол

Як дістатися до Каракола: від аеропорту Бішкека до Каракола майже 500 кілометрів. Тому з громадським транспортом зв'язуватися не раджу. Беріть машину в прокат або замовляйте трансфер. Зразкові ціни: 5 тисяч сом за легкову машину, 7 тисяч сом - за мінівен.

Курс сом - рубль: 10 сом = 8 рублів.

Віза до Киргизії: для громадян РФ на термін до 90 днів не потрібна. В'їжджати можна по закордонному або внутрішнім паспортом.

Вірменія. Цахкадзор

На цих трасах каталися ще ваші батьки (якщо, звичайно, ваші батьки, каталися на гірських лижах). Схили досить пологі, так що ідеально для новачків. Ну, або для короткої поїздки. Втім, катання поза трасами теж є. Народу, особливо в будні, мало, ціни, що приємно, низькі. Але враховуйте національний колорит і заздалегідь обговорюйте усі послуги: трансфер з аеропорту, харчування, трансфер до гори, екскурсії (зазвичай пропонують на Севан і в Джермук, це поруч). Одні готелі щось включають в ціну проживання, інші візьмуть за кожен чих, так що будьте пильні. У прокаті спорядження, швидше за все, ви не побачите цінник, а в деяких кафешках - меню. Тому - торгуйтеся!

Багато селяться не в самому Цахкадзорі, а в сусідніх селах або навіть в Єревані і домовляються з господарями або таксі, щоб кожен день возили на гору і забирали. Часом це виходить дешевше. Їхати зі столиці близько години, з сусідніх до курорту сіл хвилин 20-40.

Дешеві авіаквитки в Єреван

Офіційного сайту у гірськолижного курорту Цахкадзор немає. Той, на який ви потрапите за пошуковим запитом - сторінка фірми, організовує тури.

Як дістатися до Цахкадзора: прилітаєте в Єреван, далі заздалегідь замовлений від готелю трансфер або таксі - обійдеться в 6 тисяч драм за легковий автомобіль, 13-16 тисяч драм за мінівен (ціна в одну сторону).

Курс вірменського драма до рубля: 100 драм = 12 рублів.

Віза до Вірменії: для громадян РФ не потрібна. Мало того, можна летіти за внутрішнім паспортом - штамп в нього не поставлять.

Казахстан. Чимбулак (Шімбулак)

Фото: wikimedia
Фото: wikimedia.org

Туди варто поїхати тільки заради того щоб побачити самий високогірний в світі каток Медео. Втім, для горонолижніков на Чимбулак теж роздолля. Хочеш тобі - пологі схили, хочеш, довгі звивисті траси. Є швидкісні спуски, визнані міжнародною федерацією, цілина, могульная траса для любителів горбів і хаф-пайп для сноубордистів-трюкачів. Ну, і Хеллі-скі зі скі-турами самим екстремалам. Сезон довгий, кататися можна до початку літа.

Дешеві авіаквитки в Алма-Ату

Офіційний сайт гірськолижного курорту Чимбулак (Шімбулак)

Як дістатися до Чимбулака: прилетіти в Алма-Ату, на рейсовому автобусі № 12 з зупинки Достик - Курмангази доїхати до базової станції «Медеу». Автобус відправляється кожні півгодини, з 7.00 до 20.00. Їхати від центру міста всього 15 хвилин.

Таксі з аеропорту обійдеться приблизно в 5 тисяч тенге.

Курс тенге до рубля: 100 тенге = 17 рублів.

Віза до Казахстану: для громадян РФ не потрібна на термін перебування до 90 днів. На термін до 30 днів не потрібна реєстрація в міграційній службі.

Чорногорія. Колашин і Жабляк

Кататися на лижах в країні, куди їздять на пляжний відпочинок ?! Саме! У Чорногорії цілих два гірськолижні курорти, вони не дуже великі, звичайно, але для спонтанної короткої поїздки цілком вистачить. Жабляк живописніше, оскільки знаходиться в національному парку Дурмітор, поруч Чорне озеро, саме місто відносно великий, а це означає, що вибір житла і кафе є. У Колашине ніяких розваг, окрім власне каталки, зате траси трохи цікавіше.

Дешеві авіаквитки в Чорногорію

Офіційний сайт гірськолижного курорту Колашин. Офіційного сайту у курорту Жабляк немає.

Як дістатися до Колашине: з Подгориці ходить рейсовий автобус (за 8 євро) або поїзд до станції Бієло Поле, від якої потрібно буде доїхати на таксі (8-10 євро). Таксі з аеропорту Подгориці обійдеться в 50 євро за машину в одну сторону, з аеропорту Тівата - в 120-130 євро за машину в одну сторону.

Як дістатися до Жабляка: таксі з аеропорту Подгориці близько 160 євро за машину в одну сторону, з аеропорту Тівата - близько 180 євро в одну сторону. Можливо, вигідніше і зручніше брати автомобіль в прокат.

Валюта Чорногорії: євро

Віза в Чорногорію: для громадян РФ, які приїжджають з туристичними цілями і на певний термін, не потрібна. У період з 1 листопада по 30 квітня російські громадяни можуть перебувати в Чорногорії без візи до 30 днів. В період з 1 травня по 31 жовтня - до 90 днів.

Сербія. Копаоник

Фото: wikimedia
Фото: wikimedia.org

Найбільший сербський гірськолижний курорт, прекрасно оснащений. Кататися можна з листопада по травень, якщо що, сніг накидають «пушками». Траси різного рівня, але більше все-таки більш пологих для новачків або ледачих. Є сноу-парк, траси для тюбінгу, зіп-лайн. Проводяться нічні катання. А якщо спуститися трохи нижче, можна поотмокать в термальних басейнах, які в цій місцевості розвідали ще стародавні римляни. Додайте сюди м'який клімат, смачну їжу, дружелюбність і любов сербів до росіян, і ... вирушайте шукати дешеві авіаквитки в Белград .

Офіційний сайт гірськолижного курорту Копаонік

Як дістатися до Копаоника: автобус з Белграда йде 5-6 годин, до того ж, незручно прив'язуватися до його розкладом по часу. Тому замовляйте трансфер (30-35 євро з людини в одну сторону), таксі (200 євро за машину в одну сторону) або беріть автомобіль в прокат.

Курс сербського динара до рубля: 10 динар = 6 рублів.

Віза до Сербії: для громадян РФ на термін до 30 днів не потрібна. Закордонний паспорт повинен бути дійсним щонайменше на термін поїздки.

Ви готові спонтанно зірватися в гори?

Новости