Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

AITF - Туристичний бум в Баку: про що говорять перші цифри?


Туристичний бум в Баку: про що говорять перші цифри?
08.08.2016

Цього літа Баку, столиця Азербайджану, переживає справжній туристичний бум.

Офіційні структури - такі, як міністерства культури і туризму, економіки, Державна міграційна служба і Держкомстат - поки не оприлюднили цифри по притоку в країну туристів. Проте, досить вийти на вулиці міста, щоб зрозуміти: такого напливу туристів давно не спостерігалося.

Про бумі можна судити і за даними, представленим на найпопулярнішому в світі сайті бронювання готелів Booking.com.

Ми ввели в пошукову систему на Booking.com всі необхідні дані для бронювання номера в одному з бакинських готелів. І ось, що ми побачили.

Дані були надані стандартні - сім'я з трьох осіб, включаючи дитину у віці 7 років, забронювати номер в готелі на 6 днів, 5 ночей - з 12 по 17 серпня.

Перше, що ми побачили - інформацію, розміщену безпосередньо на booking.com. «Баку - дуже популярний напрям на обрані дати», - йдеться на сайті.

За даними Booking.com, на сьогоднішній день заброньовано ... 64% (!) Об'єктів розміщення.

Почали ми з брендових готелів. Так ось, за станом на 12:00 сьогоднішнього дня в такому топовом готелі, як Four Seasons Hotel Baku, залишилося всього 4 номери.

В Jumeirah Bilgah Beach Hotel, розташованому на березі моря в одному з передмість Баку, і зовсім не залишилося номерів.

Номери в готелі Hilton Baku були заброньовані за день 17 раз!

Номерів не залишилося в цілому ряді готелів, включаючи Shah Palace Hotel, де тільки за сьогоднішній день було заброньовано 9 номерів.

Рекорд за кількістю бронювання номерів побив Boulevard Hotel Baku, Autograph Collection. Номери тут були заброньовані за день ... 41 (!) Разів.

Аналогічним чином йдуть справи і в ряді регіонів Азербайджану. Наприклад, практично не залишилося вільних номерів навіть в самих дорогих готелях Габалі.

Приплив є!

«Ми спостерігаємо великий приплив іноземних туристів в Азербайджан, зокрема, Баку», - сказав 1news. az радник голови Асоціації туризму Азербайджану (AzTA) Музаффар Агакерімов.

За його словами, така тенденція не одномоментна, спостерігається вона вже протягом останніх декількох місяців.

«Про це свідчить і кількість бронювань номерів у готелях, в деяких з яких просто немає вільних номерів», - сказав М.Агакерімов.

Представник асоціації повідомив, що найбільший приплив туристів спостерігається з країн Перської затоки. На другому місці - Росія.

М.Агакерімов привів ряд факторів, які зробили Азербайджан привабливим для іноземних туристів: «По-перше, зниження курсу національної валюти. Девальвація маната зробила перебування в країні більш вигідним для іноземців. Другий фактор - стабільність політичної ситуації в нашій країні. Відпочивати у нас не тільки приємно, але і безпечно, що важливо для будь-якого іноземця. Слід також зазначити, що Азербайджану - багатонаціональна і багатоконфесійна держава. Мультикультуралізм в Азербайджані є складовою частиною державної політики. Це також оцінюють туристи.

Не можна скидати з рахунків і ситуацію в сусідній Туреччині. Багато туристів побоюються відвідувати цю країну зважаючи на останні події. Це стосується і російських туристів, які до недавніх пір не могли відвідувати Туреччину. Крім того, слід враховувати, що для росіян закрито ще один напрямок - єгипетське ».

Співрозмовник 1news.az висловив упевненість, що в 2016 році число відвідувань Азербайджану іноземними туристами перевищить відповідний показник за 2015 рік.

«Я не хотів би давати точних прогнозів, але судячи по сприятливим тенденціям, які спостерігаються з початку року, в 2016-му показники туристичної галузі значно зростуть. Ми очікуємо ще більший приплив туристів з Ірану. Відбудеться це, коли іранські туристи почнуть отримувати візи в Азербайджан безпосередньо в аеропорту.

Як видно, велику роль у розвитку в'їзного туризму відіграє вирішення візових проблем, з якими стикаються громадяни деяких іноземних держав. За дорученням Президента Азербайджану Ільхама Алієва процес отримання віз для відвідування нашої країни іноземцями полегшується. Тому незабаром ми очікуємо збільшення притоку туристів не тільки з країн Перської затоки, а й з Японії, Кореї, Сінгапуру, Малайзії та Китаю », - сказав він.

Потрібні готелі ...

Настільки різке зростання припливу туристів - одна сторона медалі.

М.Агакерімов зазначає необхідність розширення готельного бізнесу в Баку і на Абшеронському півострові.

«Вже зараз ми спостерігаємо великий приплив туристів з-за кордону. Судячи з усього, ця тенденція продовжиться. Тоді існуючі готелі і готелі вже не будуть справлятися з великим потоком відпочиваючих. Тим більше, незабаром ми очікуємо збільшення припливу туристів з Ірану.

В даний час в Баку і на Абшерона налічується близько 146 готелів. Існує необхідність будівництва тут нових готелів, особливо 2 і 3-зіркових, а також хостелів », - сказав представник AzTA.

Він зазначив, що AzTA вже давно виступала з пропозиціями розширити мережу готелів на зазначеній території.

«І сьогодні ми закликаємо інвесторів вкладати кошти не в будівництво офісних і житлових будівель, а в будівництво готелів. Тим більше, інвестиції в готельний бізнес окупаються протягом 5-7 років в залежності від номерного фонду », - сказав М.Агакерімов.

Водночас він наголосив, що держава повинна створити відповідні умови для зацікавлених в готельному бізнесі підприємців.

... і кадри

Радник глави асоціації наголосив також на необхідності підготовки професійних кадрів для туристичної галузі.

«Потрібно налагоджувати інформаційно-екскурсійну роботу, причому, на найвищому рівні. Туристична галузь потребує хороших кадрах, в тому числі, в професійних екскурсоводів та гідів.

Ми переконані, що будівництво нових готелів, в тому числі хостелів, а також підготовка професійних кадрів для туристичної галузі - питання, які потребують невідкладного вирішення. Інакше ми може зіткнутися з великими труднощами », - сказав М.Агакерімов.

Представник AzTA також підкреслив, що розвиток туризму додасть великий імпульс розвитку ряду суміжних галузей. Серед них - будівництво, транспорт, харчова промисловість та ін.

«За рахунок туристичної галузі ми можемо забезпечити поповнення держбюджету. Причому, доходи можуть налічуватися не мільйонами, а мільярдами манатів. Прикладом можуть служити такі країни, як Туреччина, Іспанія, Франція та ін., Які заробляють мільярди від в'їзного туризму », - сказав він.

М.Агакерімов прокоментував також ситуацію з величезним припливом в Азербайджан туристів з країн Перської затоки. Нагадаємо, що сьогодні соцмережі буквально затоплені коментарями (в тому числі і негативними) на цю тему. Зокрема, багато користувачів незадоволені не тільки напливом, скільки поведінкою арабських туристів.

За словами представника AzTA, в зростаючому потоці туристів з ОАЕ немає нічого поганого.

«У цій ситуації ми бачимо тільки плюси, адже економіка заробляє. Інша справа, східні туристи бувають трохи недисципліновані. Це відноситься, до речі, і до деяких наших співгромадян, які відвідують інші держави. Запізнення на обіди, екскурсії - далеко не повний перелік «порушень», які ми можемо спостерігати з боку деяких туристів.

Але звинувачувати туристів не варто. Нам потрібно налагоджувати хорошу роботу з ними, вирішувати організаційні питання. Турфірми повинні впритул зайнятися роботою з прийому та обслуговування іноземних туристів. Для цього, знову-таки, потрібні хороші кадри. Тоді не буде ніяких невдоволень », - резюмував М.Агакерімов.

Географія розширюється

Начальник Департаменту туризму Міністерства культури і туризму Азербайджану Айдин Ісміев в коментарі 1news.az також зазначив, що приплив іноземних туристів в Азербайджан в цьому році збільшився.

«Точні цифри стануть відомі за підсумками року, але тенденції, що спостерігаються за минулий період, дозволяють говорити про значний приплив туристів в країну», - сказав він.

За словами А.Ісміева, найбільш активно Азербайджан відвідують громадяни ОАЕ, країн Перської затоки, Росії, Ірану, Іраку, Німеччини.

Крім Росії, з країн СНД в Азербайджан також приїжджають громадяни України і Білорусі.

Торкаючись подальшого розвитку сектора, А.Ісміев зазначив, що Міністерство культури і туризму Азербайджану активно виступає за будівництво в країні бюджетних готелів.

Він також підкреслив, що міністерство періодично проводить моніторинг туристичних об'єктів, у тому числі в регіонах країни. Мета - виявлення проблем і надання рекомендацій власникам об'єктів по підвищенню рівня обслуговування туристів.

За словами А.Ісміева, не тільки в Баку, але і в регіонах також спостерігається висока заповнюваність готелів.

«Тенденція дуже позитивна. Турфірми активно працюють, готелі заповнені. Так що цей рік можна вважати дуже вдалим в плані розвитку в'їзного туризму », - сказав глава департаменту.

Відзначимо, що раніше А.Ісміев заявляв 1news.az, що в цьому році міністерство активізувало роботу з популяризації туристичного сектора Азербайджану в країнах Перської затоки - Омані, ОАЕ, Саудівської Аравії, Катарі, Бахрейні та ін.

Туристичний бум в Баку: про що говорять перші цифри?

Новости