Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шукач | Анотаційна табличка про закінчення будівництва автодороги Ялта-Севастополь

Оцінка: 0/0 учасників / 0 рекомендації / (+0) (-0) якість

Анотаційна табличка про закінчення будівництва автодороги Ялта-Севастополь, встановлена ​​на опорній дорожньої стіні, при виїзді з міста Ялта.


Автодорога Н-19 - автомобільна дорога на території Кримського півострова, побудована в 1972 році. Починається в Ялті, проходить через Лівадію, Алупку, Кореїз, Сімеїз, Форос, Балаклаву і закінчується в місті Севастополі. Загальна протяжність - 80,7 км.

З ІСТОРІЇ БУДІВНИЦТВА

Аж до середини XIX століття на західному Южнобережье Кримського півострова, доріг практично не було - тільки стежки. Перша справжня дорога, що з'явилася тут, - це так звана стара севастопольська дорога. На честь закінчення її будівництва в 1848 році було споруджено античний портик "Байдарські ворота" .

У 1913 році урядова комісія розглянула черговий проект Південнобережній залізниці, котрий використовував також і розробки Гаріна-Михайлівського, і схвалила його. Акціонерному товариству кримських залізниць надавалася урядова субсидія. Незважаючи на Першу світову війну, були всі надії на те, що будівництво почнеться і буде завершено: уряд припускав використовувати Південний берег як санаторій для поранених, а для цього була потрібна залізна дорога. Але події 1917-го перервали роботи.

У 1926 році група радянських інженерів провела нові дослідження, і до весни 1927-го був готовий проект електричної залізниці нормальної колії, однак землетрус 1927 року спонукала відмовитися і від цього проекту.

Тільки в 1960-х роках за маршрутом, здебільшого прокладеному Гаріним-Михайлівським для залізниці, було побудовано автомобільне шосе Севастополь - Ялта, відкрите для руху в серпні 1972 року.

В основу проекту будівництва сучасного шосе, закладений проект будівництва дороги, відомого письменника і інженера Миколи Гаріна-Михайлівського. На 33 кілометрі, на Ласпінський перевалі, встановлено меморіальну плиту з барельєфом Гаріна-Михайлівського . Напис на плиті свідчить: "При будівництві автомобільної дороги через Ласпінський перевал використовувалися дослідження, які в 1903-1904 рр. Здійснив Н. Г. Гарін-Михайлівський, інженер-будівельник, відомий російський письменник". Казус в тому, що інженер проектував залізницю, при цьому першим йшов варіант Бахчисарай - Ялта, а лише потім - Севастополь - Ялта.

джерело

Новости