Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Транспорт в Дубліні. Як пересуватися по місту.

  1. трамваї Luas
  2. Автобуси в Дубліні
  3. Приміські електрички Dart
  4. Велосипеди в Дубліні

Зручна і зрозуміла транспортна розв'язка грає не останню роль в привабливості міста для туристів. У Дубліні якраз все дуже просто і зручно в цьому плані. Всім громадським транспортом завідують державні компанії або приватні компанії з частковим державним управлінням. Транспортна система Дубліна представлена ​​приміськими поїздами, автобусами і трамваями Luas. Проїзд в міському транспорті Дубліна досить дорогий. Якщо потрібно проїхати пару зупинок, краще прогулятися пішки і помилуватися містом заодно.

Зверніть увагу, рух в Ірландії лівосторонній.

трамваї Luas

У Дубліні всього 2 гілки трамвайної лінії. Луас вважається комфортним і зручним транспортом, який дозволяє швидко дістатися до місця призначення. Квитки можна придбати прямо на зупинках в спеціальних автоматах, які приймають до оплати як банкноти, так і монети. Автомати видають здачу, що дуже зручно.

автомат для покупки квитка на луас

Вартість проїзду залежить від відстані. Чим далі їхати, тим дорожче. Наприклад, кожна гілка Луаса поділена на сектори різного кольору. Кожен колір - різна вартість проїзду. Щоб купити квиток, вам необхідно знайти потрібну зупинку в своєму секторі і натиснути на мапі. Автомат самостійно вважатиме вартість проїзду. Крім того, купуючи квиток, можна вибрати квиток у зворотний бік, а також вказати це дорослий, дитячий або студентський квиток. Отримавши квиток на руки, на ньому ви побачите час, до якого він діє. Після його закінчення, квиток ставати не дійсним. Звичних нам компостерів для квитків або кондукторів ви не зустрінете в транспорті. Але на маршрутах працюють контролери-кондуктори, які перевіряють наявність квитків. І краще нехай він у вас буде, так як штрафи в Ірландії великі.

схема маршрутів трамвая в Дубліні

Якщо ви плануєте залишатися в місті на кілька місяців і знаєте, який вид транспорту вам необхідний для пересування по місту, то раджу придбати проїзний на 1 міс або 3 міс. Є окремо проїзні як на окремий вид транспорту, так і комбіновані. Щоб проїхати по проїзному, його обов'язково потрібно реєструвати на станції приклавши до спеціального зчитувального пристрою.

пристрій, що зчитує для проїзних

Щоб увійти / вийти в / з Луаса, необхідно натиснути на кнопку, щоб двері відчинилися.

Більш детальну інформацію про Luas знайдете на https://luas.ie/

зупинка трамвая Luas а ось і сам трамвай

Автобуси в Дубліні

Найбільшою компанією міських автобусів є Dublin Bus. Компанія обслуговує регулярні автобусні маршрути, які курсують в один і той же час. Також є маршрути, де розклад потрібно уточнювати. C розкладом окремо взятих маршрутів автобусів і вартістю проїзду можна ознайомитися на сайті Dublin Bus http://www.dublinbus.ie/ .

міський автобус в Дубліні

Міські автобуси легко дізнатися на вулицях Дубліна. Як правило вони двоповерхові. Квитки можна придбати у водія відразу при вході через передні двері. Оплата за проїзд готівкою і тільки монетами! Водій здачі не дає і не робить розмін грошей. Тому, готуйте потрібну суму заздалегідь. Вихід здійснюється через інші двері, які водій відкриває. Мені попалася дуже корисна стаття про те, як користуватися проїзними в автобусі і як платити за проїзд в ньому, поради про те, як помилково не втратить грошей на проїзному за пару поїздок і що робити, якщо водій взяв з вас плату за проїзд більше, ніж належить за тарифною сіткою https://lifeisfreedom.net/2014/06/how-to-use-ticket-machine-in-bus-in.html

Міські автобуси зупиняються ось на таких зупинках. Відповідні написи нагадують про це пішоходам та іншим учасникам руху.

Приміські електрички Dart

Швидкісний приміський поїзд налічує 25 станцій. Він з'єднує Дублін з його передмістями, зокрема узбережжі Хоут (Howth) з Брей (Bray), а також охоплює більшу частину міста. Квитки на комфортабельну електричку купуються на станціях в касах, або в автоматах. Пройти на перон можна тільки через турнікет. Як і в усьому громадському транспорті Дубліна, вартість проїзду залежить від відстані. Тут також діють проїзні, які допомагають заощадити на проїзді. Детальніше про електричках на http://www.irishrail.ie/dart

Міським транспортом переважно користуються туристи і молодь. Всі, хто старше 40 років, вважають обов'язковим мати власний автомобіль, т.к їм вже складно, на їхню думку, пересідати з транспорту на транспорт.

Велосипеди в Дубліні

Ще один популярний вид транспорту в Дубліні - велосипед. Орендувати велосипед можна на будь-який велосипедної станції в місті. Велика кількість цих станцій розташовано в центрі Дубліна. Станції Coca-Cola Zero dublinbikes розташовані практично кожні 300 метрів. Правила безпеки на дорозі і правила користування велосипедами в місті можна прочитати на http://www.dublinbikes.ie/

Карта розташування велосипедних станцій в Дубліні

Плата за оренду становить 5 євро на 3 дні. Також є річний абонемент. Перші 30 хв катання на велосипеді безкоштовні. Купуючи квиток на 3 дні, ви маєте право орендувати і повертати велосипед на будь-якій станції в місті протягом цього періоду.

велосипедні станції, як звучить 🙂

Всі велосипедисти повинні пересуватися по вулицях в розпізнавальних жилетках або мати світловідбиваючі елементи на одязі. Що стосується самого руху в місті - автомобілі рухаються повільно, пішоходи постійно переходять дорогу в недозволеному місці, але водії не лаються і не сигналять! Дуже часто водії машин пропускають пішоходів навіть якщо ті просто стоять на світлофорі і чекають свій зелене світло. Дорожнє покриття хороше і зі зрозумілою дорожньою розміткою.

Новости