Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Перевізникам вставили палки в колеса

В Асоціації міжнародних автомобільних перевізників закінчилися дозволи на нерегулярні пасажирські перевезення до Фінляндії. Автобуси і маршрутки вже забиті, а ціни перевізників зросли. В Асоціації міжнародних автомобільних перевізників закінчилися дозволи на нерегулярні пасажирські перевезення до Фінляндії

Світлана Холявчук / Інтерпресс

Дозволи потрібні компаніям, які займаються нерегулярними пасажирськими перевезеннями. Документ потрібно пред'являти на зворотному шляху на фінському кордоні в тому випадку, якщо до Фінляндії з Росії в автобусі їхали одні пасажири, а в Росію з Фінляндії - інші. За відсутність документа перевізнику може бути виписаний великий штраф.

Автобусів, які возять туристів на екскурсії, це не стосується. Рейсових автобусів, які мають чітко встановлений розклад і зупинки, - теж. На восьмимісні маршрутки закони взагалі не поширюються: вони не вважаються суспільним транспортом.

Дозволи видає Асоціація міжнародних автомобільних перевізників (АСМАП) - некомерційна організація, що об'єднує близько 1600 російських організацій, які возять пасажирів і вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні; вона відстоює інтереси автоперевізників і національного ринку транпортная послуг. Але рішення про кількість дозволів на нерегулярні пасажирські перевезення між Росією і Фінляндією приймають міністерства транспорту обох країн. На 2017 рік резрешеній було видано 3750 - в два рази менше, ніж роком раніше, тому вони закінчилися вже зараз. Мінтранс заявляє, що таким чином має намір розвивати регулярні перевезення.

Місць все менше, ціна все вище

Підсумком закінчилися дозволів від АСМАП вже стало різке падіння числа нерегулярних перевезень і, як наслідок, брак місць в автобусах і навіть підвищення цін деякими компаніями. Як стало відомо «Фонтанке.fi», від ситуації з дозволами постраждали, щонайменше, такі перевізники: «Балт-Кар», «ФінЕстТур», «Балтік Бізнес Тревел», «Скандинавія», «АМГ Тревел».

Власник однієї з постраждалих транспортних компаній, що побажав залишитися анонімним, сказав, що, коли наявні дозволи закінчаться, фірмі доведеться звільнити всіх співробітників і припинити діяльність. «У Міністерства транспорту дивна політика. Незважаючи на те, що наш президент говорить, що треба допомагати малому бізнесу, зараз робиться все, щоб знищити російських перевізників. Це позначиться і на туристах: вони більше не зможуть добиратися прямо з дому до літаків або поромів в Фінляндії - тільки з автовокзалу до центрів фінських міст. Джерела у відомстві говорять, що в 2018 році дозволів буде ще менше. Якщо так, то багато компаній підуть з ринку, а решта підвищать ціни ».

Компанія «Трансфери до Фінляндії», організуюча перевезення в аеропорт, шоп-тури і поїздки в Тампере, Гельсінкі, Котку і Лаппеенранта, 16 серпня написала на сайті про підвищення цін. «Зміна тарифів на трансфер до Фінляндії і назад пов'язане з обмеженням видаваних ліцензій на автобусні перевезення пасажирів (маршрутки) поза розкладом», - йдеться в повідомленні. Вартість квитків до аеропорту зросла з 1300 до 1500 рублів, а назад - до 1700 рублів. Крім того, автобуси тепер здійснюють перевезення тільки з Петербурга в Гельсінкі, а назад ходять порожніми: туди і назад пасажирів возять тільки восьмимісні маршрутки. У компанії «Скандинавія» ціни підняли на 400 рублів: в аеропорт тепер відвозять за 1400 рублів замість 1000, а назад - за 1600. Про зміну цін і скасування всіх акцій і знижок в серпні оголосила і компанія AMG Travel.

У компанії FinnRoad «Фонтанке.fi» повідомили, що восьмимісні маршрутки зараз забиті, але їх все одно не вистачає, щоб розсадити всіх туристів. «Місць мало, ми в паніці: такого не було навіть в новорічні свята, - каже диспетчер. - Туристи цілодобово не можуть виїхати з аеропорту Гельсінкі-Вантаа, і ті, кому не вистачило місця, змушені купувати дорогі квитки на «Алегро» або чекати по кілька днів. Рейсові автобуси теж забиті. Наш співрозмовник припустила, що обмежене число дозволів пов'язано з планами запустити і розкрутити нову компанію.

Монопольна змова в ситуації угледів і власник компанії «Балт-Кар» Дмитро Ручкин: «Ми є перевізниками, які працюють на замовлення. У нашій фірмі клієнти замовляють групові трансфери: відвезти в один день до Фінляндії і через кілька днів привезти назад. Як правило, це спортивні команди або творчі колективи, у яких обмежений бюджет, і вони не можуть містити автобус і водія весь час, поки йдуть змагання або виступу. Відповідно, якщо ми привозимо людей на одному автобусі, а відвозимо на іншому, при зворотному поїздці нам потрібно пред'явити на фінському кордоні дозвіл від АСМАП. На сьогоднішній день всі дозволи закінчилися, і їх більше не видають. Складається враження, що це проплачена, спланована акція з метою монополізації даного ринку ».

Перевищення попиту над пропозицією підтвердив і диспетчер компанії «ФінЕстТур», який також зазначив, що зараз автобуси забиті і розглядається питання про підвищення цін на перевезення з Гельсінкі до Петербурга.

Спроба навести порядок?

У Росавтотранс «Фонтанке.fi» пояснили зменшення числа дозволів планами з розвитку регулярного пасажирського сполучення між Росією і Фінляндією, яке, в свою чергу, повинно позитивно позначитися на безпеці перевезень. Зараз же частка регулярних російських перевізників (на даний момент їх тільки два - «Совавто» і Lux Express) не досягає навіть 10%: за даними системи СКАТ-ТК, в липні 2017 років через автомобільні пункти пропуску «Брусничне», «Святогірськ» і «Торфяновка» з Росії до Фінляндії сумарно виїхало 1899 автобусів російських перевізників, з них автобусів регулярних маршрутів - 147 (7,7%).

Повністю матеріал читайте на сайті Фонтанка.fi

Спроба навести порядок?

Новости