Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

The Best Guide

RailJet - це швидкісні австрійські поїзда, які забезпечують сполучення між головними австрійськими містами, а також між Австрією і деякими сусідніми країнами. Виробляє ці поїзди компанія Siemens; перший поїзд RailJet почав роботу в 2008 році.

RailJet

напрями

На поїздах RailJet можна дістатися в усі великі міста Австрії: Відень, Зальцбург, Лінц, Грац, Інсбрук, Клагенфурт, Санкт-Пельтен, Брегенц. Крім того, поїзди RailJet ходять в Угорщину (Дьйор, Будапешт), Чехію (Прага, Брно та кілька інших міст), Німеччину (Мюнхен, Штутгарт і деякі інші міста), Швейцарію (Цюріх). Скоро буде запущено поїзд до Італії (Венеція через Удіне і Тревізо).

Скоро буде запущено поїзд до Італії (Венеція через Удіне і Тревізо)

Швидкість руху і запізнення

Швидкість поїздів RailJet досягає 230 км / ч, але значну частину шляху вони йдуть трохи повільніше. Втім, якщо порівнювати з російськими потягами, то рухаються вони все одно дуже швидко. Слід зауважити, що хід дуже плавний, а в салоні вагонів тихо - відповідно, їхати на цих поїздах дуже приємно (приємніше, ніж на автобусі).

Потяги RailJet, на жаль, можуть запізнюватися - на 5-15 хвилин. Відповідно, вирушаючи цими поїздами, не варто планувати пересадки з інтервалом між прибуттям і відправленням менше 20 хвилин. Зовсім не факт, що ваш поїзд запізниться, але про можливість запізнення на 15 хвилин заздалегідь може ніхто не попередити.

ціни

На перший погляд ціни на квитки RailJet можуть здатися дуже високими, але якщо купувати квиток заздалегідь, то все не так вже й страшно. Наприклад, квиток на поїзд з Відня до Інсбрука при покупці за місяць коштує 24 євро (+3 євро за бронь конкретного місця - за бажанням), а при покупці в день відправлення - 69,6 євро. У випадку з Зальцбургом ціни становлять відповідно 19 і 51,9 євро. Правда, варто мати на увазі, що квитки за 19 і 24 євро - персональні і безповоротні.

При бажанні можна купити квиток з пересадкою - наприклад, в Італії чи іншу країну При бажанні можна купити квиток з пересадкою - наприклад, в Італії чи іншу країну. У цьому випадку частина маршруту ви проїдете на поїзді RailJet, а частина - на EuroCity або якому-небудь іншому поїзді. Ви можете досить істотно заощадити в порівнянні з покупкою двох квитків окремо.

Ціни не завжди прямо залежать від тривалості поїздки: скажімо, і до Граца, і до Зальцбурга їхати на RailJet близько 2,5 годин, але ціни на квитки від Відня до Граца варіюються від 9 до 37,3 євро, а від Відня до Зальцбурга - від 19 до 51,9 євро.

Ціни не завжди прямо залежать від тривалості поїздки: скажімо, і до Граца, і до Зальцбурга їхати на RailJet близько 2,5 годин, але ціни на квитки від Відня до Граца варіюються від 9 до 37,3 євро, а від Відня до Зальцбурга - від 19 до 51,9 євро

Процес купівлі квитків

Купити квиток на поїзд RailJet можна на сайті австрійських залізниць (oebb.at). Процес виглядає наступним чином:

  • Вибираєте Book Ticket Now (на англомовному сайті)
  • Вибираєте / вводите пункт відправлення і пункт призначення
  • Натискаєте на час (за замовчуванням відображаються поточний час і сьогоднішній день)
  • Вибираєте в календарі потрібну дату
  • Натискаєте на зелену напис Done в правому верхньому куті екрану
  • Натискаєте на що з'явився маршрут
  • При необхідності міняєте число пасажирів і / або їх вікову категорію
  • Вибираєте найбільш підходящу опцію, а потім - необхідні додаткові опції (наприклад, бронь конкретного місця, апгрейд до бізнес-класу)
  • Натискаєте велику червону кнопку Add to basket у верхній частині екрану
  • Вводите дані про пасажирів (періодично натискаючи на зелену напис Done в правому верхньому куті екрану) і переходите до оплати (можна оплатити картами Visa, MasterCard)

контроль квитків

В поїзд RailJet можна сісти абсолютно вільно, але по самому поїзду ходить контролер, так що квитки у вас обов'язково попросять. Якщо ви купили квиток по інтернету, обов'язково роздрукуйте його і будьте готові пред'явити паспорт, так як квиток іменний (хоча насправді паспорт зазвичай не вимагають).

Варто додати, що у контролерів з собою є спеціальний компактний термінал, і вони можуть подивитися, з якої платформи відправляються поїзди на найближчих станціях. Відповідно, якщо ви плануєте пересадку і у вас мало часу, можете запитати у контролера, з якої платформи відправиться Вас поїзд.

Особливості посадки і маршрутів

Потяги RailJet часто ходять з аеропорту Відня (Flughafen), тому в деяких випадках може бути логічно купити квиток відразу з аеропорту. Не треба дивуватися, що на центральний вокзал Відня поїзд прибуває всього хвилин за 10 до відправлення: це пов'язано як раз з тим, що він йде до аеропорту.

Деякі поїзди умовно розділені на дві частини, і на який-небудь станції (наприклад, в Зальцбурзі) відбувається вже реальний поділ: частина складу вирушає в один пункт (скажімо, в Інсбрук), а інша частина - в інший (наприклад, в Мюнхен) Деякі поїзди умовно розділені на дві частини, і на який-небудь станції (наприклад, в Зальцбурзі) відбувається вже реальний поділ: частина складу вирушає в один пункт (скажімо, в Інсбрук), а інша частина - в інший (наприклад, в Мюнхен) . Будьте уважні при посадці: платформи можуть бути розділені на сектори, і з двох секторів однієї платформи посадка відбувається на один маршрут, а з двох інших - на інший. При цьому явною кордону між секторами немає (вона позначена табличкою), а склад один і той же.

При цьому явною кордону між секторами немає (вона позначена табличкою), а склад один і той же

Сервіс та інтер'єр

У поїздах RailJet висять електронні табло, на яких відображається інформація про рух: швидкість, найближчі станції, заплановане і реальний час прибуття. Якщо поїзд запізнюється, запланований час закреслюється і червоним кольором пишеться реальний час прибуття. При цьому у мене виникла підозра, що якщо час запізнення становить більше 15 хвилин, то нічого вже не закреслюється, а все відображається так, як ніби потяг йде точно за розкладом.

Зрозуміло, в вагонах поїздів RailJet є кондиціонер. Крісла дуже зручні, ергономічні; вони забезпечені відкидними столиками. Є секції по 4 крісла зі звичайним столиком. В кишені крісел знаходиться докладна інформація про хід руху, розкладі і можливих пересадках. У всіх вагонах є сучасні і дуже чисті вакуумні туалети; ними можна користуватися і на зупинках.

Крім того, в поїзді є сервіс «пересувний буфет». В кишені крісел ви можете знайти меню на декількох мовах (англійська, німецька, угорська, італійська, чеська), і коли в проході з'явиться сам буфет, при бажанні можна щось там купити. Сервіс ненав'язливий, тому чітко висловлюйте свій намір зробити покупку. Ціни, звичайно, високі: наприклад, 1 яблуко коштує 1 євро, маленька пляшка австрійського вина (250 мл) - 3,5-4 євро. Оплата приймається в євро, угорських форинтах, чеських кронах і швейцарських франках.

У бізнес-класі є ресторан з офіціантами. Доплата за бізнес-клас - досить відчутна (від 25 до 67 євро на маршрутах з Відня до Інсбрука).



Новости