Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

СУЧАСНЕ ВИНОРОБСТВО АВСТРІЇ

Австрія є невеликий, але добре розвиненою виноробної країною. В Австрії налічується близько 32000 виноградарських господарств, 6500 виноробних підприємств, а загальна площа виноградників складає близько 48500 га. В останні роки середній річний обсяг виробництва австрійського вина залишається незмінним і коливається в межах 2,5 млн. Гектолітрів. Перша згадка про виноробство в Австрії відносять до 7 століття до н. е. Засновниками є кельти, які вже в той час займалися примітивними формами виноградарства в Бургенланде і Штирії.

Розширення площ відведених під виноградні лози почалося з приходом римлян.

Розширення площ відведених під виноградні лози почалося з приходом римлян

В епоху Середньовіччя важливу роль в поширенні виноградарства грали монастирі, які сприяли формуванню традицій виноробства і стилів австрійських вин. А в 1526 році з'явилося перша документальна згадка про австрійський вини ( «вино Лютера»). Різні і часті війни 15-16 століть, надмірно високі митні податки і збори привели до занепаду австрійського виноробства. Однак в XVIII столітті в зв'язку з прийняттям нових законів, виноробство почало відроджуватися. В цей же час в Австрії відкриваються перші Хойрігер - заклади, що продають вина власного виробництва.

Поступово вина Австрії починають з'являтися на світовому ринку, проте нетеплий зими і грибкові хвороби винограду в XIX столітті істотно скоротили винне виробництво. Лише тільки після Другої світової війни австрійський виноробство знову стало помітно розвиватися завдяки технічному переоснащенню галузі.

Починаючи з 50-х років XX століття, виноградарство Австрії переходить на промисловий рівень, починають використовуватися штучні добрива, гербіциди, пестициди та інші технологічні досягнення.
На позитивне розвитку виноробства в Австрії вплинув, як би це і не суперечливо звучало, «австрійський винний скандал» 1985 року. Справа в тому, що до початку 80-х років минулого століття виноградарям і виноробам настільки сподобалося поставляти вина сусідам, що в виноробстві почався справжній бум. Справа дійшла до того, що на благодатних грунтах, з нестримним застосуванням добрив і отрутохімікатів врожайність винограду досягла такої величини, коли перестало вистачати потужностей для переробки. Але вино стало виходити водянистим, несмачним. І тоді якийсь хімік придумав додавати у вино діетиленгліколь, речовина, яке надавало кінцевого продукту легку кислинку і дивовижне відчуття щільності в роті. Виноторговці негайно скористалися цим, і ось тут і стався скандал.

Історія замовчує, хто і як виявив фальсифікацію вина. Спеціальних аналізів на діетиленгліколь в той час не проводилося, і жоден експерт не зміг розпізнати цю речовину. Але, тим не менше, чужорідне речовина виявили і визнали цей факт потворним. У виноробстві Австрії настали чорні часи. Велика частина виноторговців потрапила під підозру, почалися судові процеси. І хоча не зафіксовано жодного скільки-небудь серйозного випадку отруєння - можливо, тому, що величезна кількість вина було негайно конфісковано і знищено, - на довгі роки австрійські вина потрапили під підозру.

Винороби Австрії прийняли тоді найнесподіваніше рішення. Крім того, що вони підтримали Уряд в розробці нового Закону про виноробство, між іншим, до цих пір вважається найжорсткішим в Європі, вони зробили абсолютно несподіваний крок: з традиційної ланцюжка винороб-виноторговець-споживач вони виключили середня ланка і сьогодні в Австрії практично не залишилося виноторгових компаній. 32000 виноградарів, 6500 виноробів, виноробних кооперативів, самостійно що розливають вина, - і ніяких виноторговців. В умовах кризи ця система виявилася напрочуд живучою і, більш того, з урахуванням значення Австрії як одного з центрів світового туризму, саме ця система дозволила запропонувати туристам унікальне обслуговування, коли невеликі виноробні пропонують послуги готелів і ресторанів, зі своїми власними Винотека.

Сьогодні в Австрії культивуються переважно місцеві, в тому числі, аборигенні, сорти винограду, і, що дуже важливо, незважаючи на появу моди на міжнародні сорти, тим не менш, до цих пір вони займають дуже незначні площі.

Білі сорти винограду займають в Австрії 75% всіх площ виноградників. Найбільш широко поширені: Грюнер Фельтлінер, Вельшріслінг, Мюллер-Тургау (Ріванер), Вайсбургундер (Піно блан), Рислінг, Нойбургер, Шардоне (Морільон), Совіньон Блан (Мускат-Сільванер), Був'є, Фрюйротер Фельтлінер, Мускат Оттонель, Ротер Фельтлінер, Граубургундер (Піно Грі), Трамінер, Цірфандлер, Фурмінт, Ротгіпфлер, Гельбер Мускателлер.

Червоні сорти винограду займають в Австрії 25% всіх площ виноградників. Найбільш широко поширені: Блауер Цвайгельт, Блауфренкіш, Блауер Португізер, Сен-Лорен, Блауер Бургундер (Піно Нуар), Блауер Вільдбахер, Блаубургер, Каберне Совіньон, Мерло і Сира.
Хоча територій, придатних для виноробства, в Австрії не так вже й багато, і розташовані вони переважно в долині Дунаю, проте дивовижне розмаїття мікроклімату і грунтів дозволило розділити Австрію не тільки на виноробні області - Вайнланд Австрію (федеральні землі Нижня Австрія та Бургенланд) , Штирію, Відень і Бергланд Австрію (площа виноградників в цій області всього 20 га), - але і на окремі виноробні регіони, яких налічується 16 (див. карту вище).

Як уже згадувалося вище, винний скандал 1985 року призвів до того, що Уряд Австрії, підтримане виноробами, розробив і прийняв закон, який, з поправками від 1986 року, діє і в даний час. Цей закон строго розмежував області вирощування винограду, узаконив найсуворішу систему якісних показників вина, в основу якої лягло вміст цукру в суслі (KMW). В цілому ця система подібна прийнятої в Німеччині, що не дивно з урахуванням традиційно сильних позицій австрійських виноробів в цій країні, тому немає сенсу зупинятися на ній докладно, і, мабуть, прийшла пора розповісти про тих винах, які на дегустації представляли альпійську республіку.
Суть його в тому, що деякі австрійські винороби для поліпшення якості вина стали додавати в нього діетиленгліколь (компонент антифризу). Багато зарубіжні ринки виявилися закритими для експорту на довгі роки. Але з часом скандал забувся, а для австрійських виробників це послужило хорошим уроком.

Більшість виноградників Австрії розташоване на сході і південному сході країни. Співвідношення білих і червоних вин однозначно говорить про те, що білих вин в Австрії значно більше 70% від загальної площі виноградників зайнято 22 сортами білого винограду, з якого, відповідно до закону, можна виробляти якісні вина. У той час як площі, займані червоним виноградом (13 сортів вина), зросли в останні роки до 30%.

Виноробні регіони Австрії знаходяться в зоні помірного континентального клімату і приблизно відповідають розташуванню французької Бургундії. Для більшості цих регіонів характерно тепле літо і м'яка осінь. Тут спостерігаються великі контрасти рельєфу - від низовин до снігових гір, які обумовлюють вертикальну зональність клімату, грунтів, рослинності. На низинних північно-східній і східній окраїнах Австрії клімат помірно-теплий. Тепла досить для визрівання винограду, посухи трапляються рідко. Вгору по долині Дунаю вологість підвищується, виноградники зникають, але і тут ще досить тепло і сонячно. З підняттям у гори збільшується кількість опадів. Виноградники Австрії розташовуються на різних видах грунтів, переважають сланцеві, гравійні, глинисто-кварцові (лес), вапняні.

В Австрії виділені чотири основні винні області:
• Нижня Австрія (Lower Austria)
• Відень (Vienna)
• Бургенланд (Burgenland)
• Штирія (Styria)

Типовий фруктовий аромат австрійського вина - це аромат винограду білого сорту Gruner Veltliner, який вирощують понад третину всіх виноградників країни. У цього сорту в Австрії немає довгої історії, але за останні 50 років він довів, що відчуває себе тут як дома.Сделанное за правилами молоде вино з Veltliner відрізняється дивовижною свіжістю і фруктові, хорошою кислотністю і букетом, в якому відчуваються тони грейпфрута і кропу. Порівняти його з Riesling - все одно що порівняти польова квітка з садовим.

Хоча й існують умови, при яких дикун може затьмарити аристократа, легкий, пряний Gruner Veltliner в основному виробляють для того, щоб пити його молодим, особливо в самому великому виноробному регіоні країни - австрійському Weinviertel, що в перекладі означає "винна чверть". Ця горбиста і лісиста місцевість на північ від Відня з її церквами в стилі бароко і мальовничими селами уособлює саму сутність Середньої Європи (Mitteleurop). По інший бік кордону, на північ, в схожих кліматичних умовах на настільки ж різноманітних грунтах, розташовані головні виноградники Чеської Республіки та Словаччини. Пагорби Словаччини служать бар'єром, що стримує проникнення в регіон теплого повітря з рівнини Pannonian, і в результаті тут виходять найсвіжіші і легкі вина в Австрії. Mailberg, де поєднання лесових і піщаних грунтів і захищена від вітрів долина створюють особливий мезоклімат, має репутацію району, які вирощують одні з кращих в Weinventel червоних сортів винограду: від "фірмового" австрійського Zweigelt до менш цікавого, але досить поширеного Blauer Portugieser. Майже 70% австрійського винограду складають білі сорти, хоча виноград з темною шкіркою набуває все більшої популярності у виноградарів нової хвилі, які продають вина як сортові або змішують їх для виробництва cuvee. Cabernet Sauvignon, Merlot і Blauburgunder (Pinot Noir) в невеликих кількостях вирощують в Niederosterreich для купажів з Zweigelt, а в Burgenland - з Blaufrankisch або м'яким фруктовим St Laurent. Найбільш відомі виноробні регіони Нижньої Австрії, Wachau і Kremstal. Однак в Kamptal, продуктивної буферній зоні між Kremstal і Weinviertel, також працюють обдаровані винороби. Кліматичні і географічні умови тут багато в чому схожі з Kremstal і Wachau. Орієнтовані на південь, захищені горами від північної прохолоди виноградники на лесових ґрунтах виробляють схожий по щільності Riesling і Gruner Veltliner, а також інші, менш значні, але вельми різноманітні сорти. Основний вплив на тутешній клімат надає не поточний на схід широкий Дунай, а його приплив - Катр, що прямує на південь. Виноробні центри - це Langenlois, який залишається містом виноробів протягом століть. Zobenstein, знаменитий своїм виноградником Heiligenstein - в Австрії він відомий як Ried ( "окрема ділянка"); і Gobelsburg з його чудовим замком, колишню славу якому повернув талановитий Віллі Брюндльмайер (Willi Brundlmayer) з Langenlois.

Garnuntum - найпівденніший і жаркий з виноробних регіонів Niederosterreich. Захищений з півночі горами і знаменитими віденськими лісами, він легко доступний теплу, що надходить з рівнини Pannonian, і починаючи з середини 1990-х прославився своїми червоними винами Zweigelt і Blaufrankisch.

Штирія (Steiermark) на півдні, поблизу кордону зі Словенією - найсвоєрідніший і великий виноробний регіон Австрії. На відміну від північних районів країни, тут десятиліттями виробляють виключно сухі вина, схожі на ті, що роблять у внутрішніх районах Словенії. Цей регіон, чиї розрізнені ділянки складають всього 7% всіх виноградників країни, не має собі рівних в Австрії як виробник чудових Sauvingnon Blanc, Chardonnay і Welschriesling. Тут міцно закріпився Chardonnay, відомий під незвичайним місцевим назвою Morillon.

В регіоні Sudsteiermark зосереджена найбільша кількість відомих виробників. Особливості тутешніх вулканічних грунтів проявилися в місцевому Traminer, а рожевий Schilcher, що виготовляється з рідкісного сорту винограду Blauer Wildbacher, став візитною карткою регіону.
Зміни торкнулися і загальної виноробної географії: колишні межі були змінені, а регіони перейменовані. Змішане сільське господарство переважає сьогодні в регіонах Traisental і Donauland-Carnuntum, де виробляють звичайне вино з Muller-Thurgau (сорт займає 1/12 частину всіх австрійських виноградників) поряд з відмінним Gruner Veltliner і подібним йому червоношкірим Roter Veltliner. На самому сході регіону, на околиці Відня розташовані монастирські винні погреби і впливова Національна школа виноробства Klosterneuburg.

портал Eurowine

Новости