Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

SKIER - ресурс для лижників і бордерів: FORUM: Solden, Ischgl, Австрія 2014

Maxus

Завсідник (# 2864)
Дніпропетровськ
Звіти
Рейтинг: 348

Оцінки повідомлення:
Завсідник (# 2864)   Дніпропетровськ   Звіти   Рейтинг: 348   Оцінки повідомлення:   Добрий день, шановні скіеряне
Добрий день, шановні скіеряне. Після недавньої поїздки в Зельден з 25 січня по 4 лютого 2014 року, а як виявилося пізніше і не тільки туди заїхали, захотів поділитися враженнями про нашу подорож. Це місце досить популярне серед лижників, багато хто був там, навряд чи винесуть багато корисного з мого звіту, але згадають багато хорошого і позитивного, але хто не був, може щось нове і почерпне для себе. Два роки тому ми вже були в Австрії, вперше, в Цель-Ам-Зеє, Капруне, Заальбах-Хинтерглемме, Кіцбюелі, але руки так і не дійшли написати звіт тоді. Ну нічого, надолужу в цьому.

підготовка

Восени, в кінці жовтня, почали вибирати куди поїхати, у мене були плани в Буковель на цей рік, максимум Гудаурі, так як друзі говорили що досить недорого, вирішили в Грузію. Почали прораховувати бюджет, але коли цінник плавно підійшов до психологічної планки в 1000 доларів на 10 днів, яка явно була б ще перевищена пізніше, тому що це були попередні розрахунки, і тоді виникла ідея, а навіщо платити стільки ж, і їхати невідомо куди, не в образу хто був в Грузії, якщо ми два роки тому в Австрії витратили приблизно так само, і знаємо що там дійсно класно і ми не розчаруємося, поїхали до Австрії, заощадимо. Вибір став між Зельден і Ішгль. Після вивчення сайтів з житлом і цін на нього, вибір припав на Зельден. Житло було заброньовано в 3 км в селищі Цвізльштайн на 10 днів. В ту ж тиждень були куплені квитки на WizzAir до Меммінгена і назад. Замість позаторішнього трансферу з аеропорту на мікроавтобусі з водієм Йозефом, люб'язно наданим Allgäu Airport, а в той рік походу нам дуже щастило на це ім'я, тк коли ми їхали в Кіцбюель водій таксі теж був Йозеф, ми вирішили взяти машину напрокат за ті ж гроші, плюс отримали мобільність в пересуваннях по країні. Все замовлено, квитки на поїзд куплені, залишилася справа за візою. Невелика стандартна паперова тяганина, запис в посольство на дату і час зі списку вільних, через безкоштовну онлайн форму. Це стало приємною несподіванкою, в порівнянні з дзвінками по телефону в посольство 2 річної давності на платний номер. Візит до Києва, через тиждень віза отримана. Починаємо морально готуватися і збиратися.

поїздка

Стандартний переїзд Дніпро - Київ, очікування рейсу в приємно відреставрованому, в порівнянні з дворічним візитом туди як в якийсь сарай, аеропорту Жуляни. Початок реєстрації чомусь було за 3 години до вильоту, переліт Київ - Меммінген, отримання ключів від машини на стійці реєстрації Sixt в аеропорту. Замість замовленого VW Passat Variant, якого на той момент походу не було в наявності, дали машину іншого, більш високого класу, природно без доплати, мінівенчик у відмінній комплектації VW Sharan, до того моменту я такої моделі не знав на свій сором. Відмінний агрегат з купою місця для лиж і бордів і нас, 4 хлопців, два бордера, два лижника. Навігатор налаштували на зрозумілу нам мову і шлях, в об'їзд платних трас Австрії, і поїхали. Відстань до Зельдена подолано досить швидко, з парою зупинок на перегляд шикарних панорамних видів гір. Зельден зустрів нас дуже сонячною погодою, але на каталку вже не встигали в цей день, але розраховували на таку погоду і в наступні дні.

Наші апартаменти представляли собою 2 житлові кімнати, ванна кімната і вітальня - кухня, все чисто і симпатично. Черговий раз з незвички дивуєшся 5 різних сміттєвих відрах для сортування сміття.

При виборі скіпаси вибір припав на скипас Зельдена 5 з 7 днів, щоб бути більш мобільними, якщо погода піднесе сюрприз і можна буде змитися на якийсь інший курорт, де погода буде більш прихильна до нас. Зіткнулися з загадковою акцією, купи абонемент від 5 днів в Зельдені, і з доплатою 10 євро катай один з цих 5 днів в Обергугле, що при перерахунку виходило навіть дорожче ніж просто купити на 4 дня абонемент Зельден і 1 день в Обергугле. Шкода немає загального спіпаса Оцталь долини на Зельден, Обергугль-Хоргугль і Отц.

катання

Перші 2 дні каталися в Зельдені, перший день погода була напевно найкращою з усіх п'яти зёльденовскіх днів, з проясненнями в другій половині дня, були розвідані багато трас Гайслакогеля і Гігійоха, але до льодовика не доїхали в цей день. Каталка сподобалася, але день був розвідувальний.


У другий день доїхали до льодовика, він зустрів нас хмарами і снігом, більшу частину дня каталися на льодовику Тіффенбахе, центральна широка траса, навіть при досить сильному снігу була хороша, горбів не було.

Обідати вирішили внизу тіффенбаха в великому пункті харчування з різними стилістичними знахідками для різних залів, сподобався стіл з мармуровою масивної стільницею, врізаний в незбиране дерево.

Після обіду докочуватися на Глайскогеле.
На третій день вирішили поїхати в сусідній Обергуль, не сподіваючись побачити сонця і тепер. Але нарешті погода порадувала, всупереч прогнозам, сонячної другою половиною дня.

Але нарешті погода порадувала, всупереч прогнозам, сонячної другою половиною дня

Відмінна широка долина з хорошими трасами, кататися до Хоргугля не дісталися в цей день, тільки але канатці прокотилися до нього і назад, яка проходить уздовж всієї долини Обергугль - Хоргугль, наші бордери їздили по обіді туди докочувати.

Відмінна широка долина з хорошими трасами, кататися до Хоргугля не дісталися в цей день, тільки але канатці прокотилися до нього і назад, яка проходить уздовж всієї долини Обергугль - Хоргугль, наші бордери їздили по обіді туди докочувати


В кінці дня спускалися вже вниз, і поруч з трасою вийшла чудова панорама з самотньо стоять засніжених деревом.

В кінці дня спускалися вже вниз, і поруч з трасою вийшла чудова панорама з самотньо стоять засніжених деревом

Відмінний курорт теж, для всіх типів катання і трасового і позатрасового, дуже сподобалося.
На четвертий день, дивимося прогноз, бачимо що в Ішгль обіцяють сонце, підйом о 5.30, збори, машина, і в 9 вже на місці. Чомусь навігатор в одному місці завів нас в гори по серпантину, в поселочек Тобаділь, і так же спустив нас з нього в обхід, начебто як безкоштовною траси, але відмінні види згладили нашу невелику втрату часу при цьому невеликому об'їзді.

Чомусь навігатор в одному місці завів нас в гори по серпантину, в поселочек Тобаділь, і так же спустив нас з нього в обхід, начебто як безкоштовною траси, але відмінні види згладили нашу невелику втрату часу при цьому невеликому об'їзді

Долина Ішгля включає в себе ще кілька чудових курортів, Галтюр, Каппль, і Зеє, з'єднані одним скіпаси, які в майбутньому хотілося б теж відвідати.

Долина Ішгля включає в себе ще кілька чудових курортів, Галтюр, Каппль, і Зеє, з'єднані одним скіпаси, які в майбутньому хотілося б теж відвідати

Ішгль нас порадував яскравим сонцем і відмінними широкими, довгими, відратрачені трасами, це було роздолля для наших рейсових лиж, хоча наші бордери кричали що мало пухляка між трас, але їх час пухляка Зьольдена ще настане. Були зроблені тонни фотографій і відео цієї нереальної краси гір Ішгль, намагалися обхопити багато трас, але де вже дуже сподобалося каталися по кілька разів, траси під підйомниками N1, N4, N6 просто чудові.

Були зроблені тонни фотографій і відео цієї нереальної краси гір Ішгль, намагалися обхопити багато трас, але де вже дуже сподобалося каталися по кілька разів, траси під підйомниками N1, N4, N6 просто чудові

Спустилися з самої вершини звичайно і в швейцарський Самнаун по довгій червоній трасі, яка внизу більше була схожа на долину для бігових лиж, але з дуже красивими видами і піднялися на двоповерхової кабіні потім назад в Ішгль.

Спустилися з самої вершини звичайно і в швейцарський Самнаун по довгій червоній трасі, яка внизу більше була схожа на долину для бігових лиж, але з дуже красивими видами і піднялися на двоповерхової кабіні потім назад в Ішгль

Сонячна погода, класні траси, пишність види гір, відразу нас закохали в це місце просто до безумства, і було вирішено сюди приїхати в ще в один з днів.

Сонячна погода, класні траси, пишність види гір, відразу нас закохали в це місце просто до безумства, і було вирішено сюди приїхати в ще в один з днів

Наступні 3 дні каталися в Зельдене, докочуватися скипас, погода не балувала сонцем, але балувала снігом. В один із днів ми, лижники взяли фрірайдових лижі, щоб поїздити по пухляку і отримати якісь нові відчуття від катання.

В один із днів ми, лижники взяли фрірайдових лижі, щоб поїздити по пухляку і отримати якісь нові відчуття від катання

В кінці дня я зрозумів що це не моє, чи я ще не дозрів для цього, і на наступний день повернувся до своїх улюблених лиж.

Було досить вітряно і льодовики були закриті два дні, також як і підйомник зв'язує Гайслакогль і Гігійох, так що катання було обмежене, але були знайдені непогані траси і каталка вдалася.
Звичайно згадки коштують відвідини аквадома, що ми і зробили в один з днів. Відмінний басейн з усякими пляшками: гідромасажі типу джакузі, сильні струмені води, відверто, відкритий басейн, 3 басейни у ​​формі чаш на відкритому повітрі, кілька різних саун з різними температурами, соляні кімнати, дуже сподобалася кімната-грот з дощем, і водоспадом.

Варто відзначити приємні дрібниці сервісу на кшталт безкоштовних парковок, як критих так і закритих, де приємний колоритний австрієць заманює тебе прапорцями на вільне місце і вказує куди стати, Буковелю на замітку.
Так само варто відзначити адекватні ціни на прожиток в супермаркетах, зокрема скупляемся в Billa, Spar, M-Preis особливо порадував, і не варто слухати інших що там все непід'ємно дороге, багато продуктів дешевше ніж у нас, макаронні вироби, соки, алкоголь я взагалі мовчу, особливо коли купа акційних пропозицій, за якими ми часто купували продукти сусідній Італії сири типу Брі, вина, все інше в межах наших цін плюс мінус.

Залишалося два дні, скипас Зьольдена закінчився, вирішували куди ще поїхати. Варіантів було кілька, куди хотіли ще з'їздити. Хотіли в Сан-Антон, ще раз в Ішгль, Валь-Гардені, Санкт-Моріц. У передостанній день погода обіцяла бути сніжною всюди, тому далекі варіанти 200 кілометрового переїзду в Санкт-Моріц і Валь-Гардені відпали, в Ішгль вирішили в останній день, так що залишився Сан-Антон і несподівано звідкись прийшов варіант, начебто що не дуже сніжною погоди в цей день Гарміш - Партенкірхен. Вирішили їхати в Німеччину. Курорт зустрів нас невеликим дощем, і вогкістю, і після роздуми чи їхати в Сан-Антон тому, все-таки вирішили тут покататися. Взяли скипас на Гарміш-Класик, тк були досить низькі хмари і на льодовику Цугшпітце було напевно зовсім все сумно в плані видимості. На самому початку дня траси вже були укочені в горби, так що катання не особливо приємно. Проїхали по кубкового Кандагару, піднялися на кабінці Hochalmbahn, яка візуально була схожа з назвою курорту Класик, і возила напевно наверх ще учасників олімпіади 36 року.

Проїхали по кубкового Кандагару, піднялися на кабінці Hochalmbahn, яка візуально була схожа з назвою курорту Класик, і возила напевно наверх ще учасників олімпіади 36 року

І взагалі слово Класик стало визначальним для нас у поїздці на цей курорт. Все якось віяло, що курорт старовинний, дивні крісельні підйомники з проміжними пересадковими станціями, багато що піднімаються наверх лижників на телемарк лижах, туристів в снігоступах, сімейні ресторанчики на горі, в одному з яких ми мали честь пообідати. Заклад не буфетного типу, як багато закладів в Зельдені, а по меню. До нас підбіг веселий класичний німець і став цікавитися чого ми бажаємо і пропонувати і рекомендувати найкращі страви, щоб ми залишилися задоволені. Вибір припав на домашні страви класичних рецептів німецької кухні. Це було чудово смачно і не сильно дорого. Смак доповнював чудовий антураж цього закладу, старі печі в кахлі, старовинні рюкзаки, оленячі роги, вугільні праски, деревягнние лижі, палиці, снігоступи, альпіністські мотузки, альпенштоки, і багато іншого винтажной начиння.

Смак доповнював чудовий антураж цього закладу, старі печі в кахлі, старовинні рюкзаки, оленячі роги, вугільні праски, деревягнние лижі, палиці, снігоступи, альпіністські мотузки, альпенштоки, і багато іншого винтажной начиння

Після ситного обіду продовжилося катання, але несподівано хмари настільки застелили зону катання, що не видно стало не зги, далі своїх лиж було суцільне молоко.

Покатавши майже до закриття в молоці, спустилися вниз, і нам постала картина моросящего дощу, і подраскісшего низу курорту, в Німеччину прийшло потепління, порадували тримачі для лиж в формі домашніх тварин.

У крайній день, дивлячись на прогнози і обіцянку сонця на нашому курорті в першу половину дня, колективним рішенням було вирішено залишитися в Зельдені, щоб може все-таки побачити панораму з Тіффенбаха, і сфотографуватися в рамці Зельдена з горами на задньому плані, а не молоком , тому вирішено було не вставати рано, але цю ніч мені не спалося, терзали сумніви, що напевно даремно ми не їдемо в Ішгль, і рано вранці прокинувшись, дивлюся прогноз, і бачу що сонця в Зельдене ніякого вже не буде, терміново буджу другого лижника , бордери відмовилися їхати і все ж вирішили залишитися в Зельдене, тк вночі випало багато пухляка, і ми удвох рейтіруемся в Ішгль. Цей день був напевно кращим за каталці з усіх. Обіцянка двох годин сонця в цей день виявилося неправдою і сонце світило весь день, в доповненні з красивими хмарами які подекуди зачіпляються за гори і набували химерні форми.

Через сильний вітер багато підйомники були закриті спочатку дня, але до обіду відкрили підйомник і хто не розчарувався і не поїхав додому могли нарешті перебратися до зони N1, N4, N6 підйомників, траси яких зустріли нас повною відсутністю людей, і чудовими трасами і повним захопленням від катання, де ми і провели заключну частину дня

Через сильний вітер багато підйомники були закриті спочатку дня, але до обіду відкрили підйомник і хто не розчарувався і не поїхав додому могли нарешті перебратися до зони N1, N4, N6 підйомників, траси яких зустріли нас повною відсутністю людей, і чудовими трасами і повним захопленням від катання, де ми і провели заключну частину дня.

Через сильний вітер багато підйомники були закриті спочатку дня, але до обіду відкрили підйомник і хто не розчарувався і не поїхав додому могли нарешті перебратися до зони N1, N4, N6 підйомників, траси яких зустріли нас повною відсутністю людей, і чудовими трасами і повним захопленням від катання, де ми і провели заключну частину дня

Потім збори, переїзд в аеропорт, здача машини, виліт до Києва і закінчення казки під назвою Альпи

бюджет
Ну і переходячи до матчастини звіту, кому цікаво, заощадити не вдалося, поїздка вийшла в 1750 євро на 10 днів, включаючи абсолютно всі, візи, фотки, поїзд, літак, оплата снаряги, катання, проживання, їжа, сувеніри, прокат машини, бензин , таксі в Києві. Якщо прибрати сувенірні 200 євро і набутий з 75% знижкою шолом POC за 100 євро, який ну дуже давно мріялося, то ціна в 1450 євро цілком адекватна як для 10 днів. Прохання не тролі таку ціну) Звичайно, якби ми ще заздалегідь бронювали житло і літак за пів року, сиділи б в одному Зельдене всі дні, не брали машину напрокат, а їхали від Меммінгена до Otz на поїзді, і звідти на бусі до Зельдена, жили в однокімнатній конурці, все вчотирьох, зі зручностями у дворі десь в Вента або ще далі, харчувалися мівіною і замороженої піцою, замість обідів на горі - бутерброди з рюкзака, то було б набагато дешевше. Але кожен євро цент ми не вважали, і завдання економити по максимуму у нас не було, що хотілося то і робили, куди хотіли, туди і їхали, головне було отримати задоволення і відпочивати в радість.
Більш детальні витрати для тих хто хоче прикинути що почому для своїх майбутніх поїздок, локальні витрати типи поїздів в Україні не пишу, але вони включені в загальну суму що я писав вище:
Нас їхало 4 людини, ділю витрати на 4 деякі, за 10 днів:
- Проживання в гестхауса на людину 310 євро,
- літак Київ-Меммінген-Київ 1530 грн.
- провезення лиж в обидва кінці 920 грн.
- Прокат машини 465 євро за 10 днів,
- Віза 35 євро
- страховка 206 грн.
- бензин (близько 1000 км пробіг) 166 євро
- їжа з супермаркету 300 євро на чотирьох (сосиски, сири, вино, Асті, пиво, паста, пластівці, десерти, шоколад ітп. Тобто не тільки заморожена піца і пиво як було у нас два роки тому)
- їжа на горі 48 євро на кожного, середній чек 6-7 євро
- Аквадім 35 євро (басейн і сауни)
- скіпаси 416 євро: 5 з 7 днів Зельден (232евро), 1 день Обергугль (47,50 євро), 2 скіпаси по 1 дню Ішгль (по 48 євро день), 1 день Гарміш-Партенкірхен (40,50 євро)

Я не шкодую ні про один витрачений євро, спогади залишаться на все життя.
Спасибі Австрії за гостинність на ці 10 днів, горам за сніг, небу за сонце, і Вам що ви читаєте звіт.

Таку природну красу можна знімати завжди, ще пару фоток.
Таку природну красу можна знімати завжди, ще пару фоток

Подорожуйте і Ви, і отримуйте насолоду від іскристого снігу, яскравого сонця, компанії своїх друзів, родин і звичайно головного загального захоплення нашого форуму катання.

Новости