Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шенгенська віза 2019, як самостійно оформити

  1. вибір країни
  2. Мета поїздки
  3. кількість перебування
  4. Правила подачі документів
  5. Необхідні документи для шенгенської візи
  6. Запис в консульство, візовий центр
  7. Подача документів
  8. Для можливості подорожувати в будь-який зручний час туристи воліють мати відкриті шенгенські візи. Наявність візи дає можливість легко планувати поїздки незалежно від бюрократичних консульських зволікань, купувати авіаквитки за доступними цінами під час знижок і подорожувати за гарячими путівками.

    Біля посольства кожної країни є власні вимоги, тому перед тим як зайнятися оформленням візи слід ознайомитися з правилами її отримання в посольстві. Далі дійте згідно з інструкціями, якими регулюється видача шенгенських віз. Нижче наведені основні кроки для отримання візи.

    В даний час до складу Шенгенської союзу входить 27 європейських країн. Зверніть увагу на те, що Шенгенська зона не збігається з територією Європейського Союзу

    У зону Шенгенської угоди також автоматично входять Андорра , Монако і Сан-Марино, що не підписували його. Чи не повністю шенгенський законодавство застосовується сьогодні в Болгарії , Румунії і на Кіпрі . В'їхати в ці держави по шенгенській візі можна, але на національних кордонах здійснюється контроль документів і багажу.

    Найбільш складно отримати візу в Австрію , Бельгію , Німеччину , Люксембург і Данію . Також в останні роки в пік туристичного сезону процес отримання візи ускладнюють посольства Португалії, Швейцарії та Франції. Послаблення зробили посольства Італії та Іспанії, які тепер без проблем видають мультивізи від 6 місяців до 5 років.

    Найбільш просто отримати шенгенську візу в Литву, Польщу , Грецію та Угорщину. Найбільш просто отримати шенгенську візу в Литву,   Польщу   , Грецію та Угорщину

    Існує міф про те, що немає різниці, в посольстві якої країни отримувати візу. Неправильне рішення отримувати візу в державу, де отримати її найбільш просто. В подальшому при видачі віз співробітники посольства будуть звертати увагу на те, як саме були використані попередні візи. При цьому, якщо була відкрита віза в Литву, а громадянин летів до Німеччини, це істотно знижує шанси на відкриття нової візи. При цьому не грає ролі відсутність кордонів і те, що з Німеччини ви практично відразу поїхали в Литву.

    Тому рекомендується дотримуватися деяких правил:

    • Отримувати візу варто в ту державу, яка є основною метою поїздки, і в якому ви збираєтеся провести найдовше часу. Так, якщо ви збираєтеся слідувати маршрутом Польща (3 дні) - Чехія (3 дні) - Німеччина (2 дні) - Данія (8 днів), то необхідно отримувати візу в Данію.
    • Якщо визначити державу за попереднім пунктом не вдається, варто звернутися до візового центру тієї держави, через яке буде здійснюватися перший в'їзд в зону Шенгену (в прикладі з попереднього пункту це Польща).
    • Якщо ви отримали мультивізу, перший в'їзд потрібно здійснити в країну, яка видала цю візу. Це правило не обов'язково дотримуватися в наступні поїздки.

    Після вибору країни слід визначитися з метою подорожі. Це може бути візит до родичів, туризм, шопінг або бізнес. Залежно від мети поїздки визначається тип візи.

    Слід підрахувати, скільки днів ви маєте намір перебувати в зоні Шенгену і яка частота подорожей по ній очікується. Це дозволить вибрати категорію візи. Всього їх є чотири: A, B, C, D.

    • Віза типу A - це транзитна аеропортова віза, яка видається туристам, які здійснюють переліт через держава, що входить в зону Шенгену.
    • Віза типу B - транзитна віза, яка видається туристам, які подорожують наземним транспортом. Видається на 1-5 днів.
    • Віза типу C - короткострокова віза,

      що надає можливість перебувати до 90 днів в зоні Шенгенської угоди. Існує кілька підкатегорій візи типу C:
      • C1 - до 30 днів.
      • C2 - до 90 днів, видається на 6 місяців.
      • C3 - до 90 днів, видається на 1 рік.
      • C4 - до 90 днів, видається на 1-5 років.

    • Віза типу D - довгострокова і національна, дозволяє перебувати на території країни Шенгенської угоди понад три місяці.

    Кожна з перерахованих віз може бути одноразовою, дворазовою або багаторазовою (мультивіза). Це визначає кількість в'їздів, які можна здійснити в Шенгенську зону по даній візі.

    Правила подачі документів в кожному консульстві різні, але загальний порядок схожий. Наприклад, документи можна подати як в консульстві, так і через офіційний візовий центр. Зробити це можна особисто, через туристичну фірму або через акредитоване агентство. Відкрити візу можна не раніше ніж за три місяці до запланованої подорожі. Найчастіше оформлення візи займає 5-10 робочих днів, але термінову візу можна оформити за 1-3 дні.

    Консульство кожної держави Шенгенської угоди має свій перелік документів, необхідних для оформлення візи. Але в кожному з них є список стандартних документів:

    • Дійсний закордонний паспорт, який має термін дії не менше трьох місяців після повернення з подорожі, а також дві чисті сторінки для візи. Паспорт має бути виданий протягом останніх 10 років і не бути продовженим.
    • Копії сторінок попереднього закордонного паспорта, якщо такий є, з усіма шенгенськими візами за весь період часу.
    • Копія паспорта (всі сторінки з відмітками).
    • Візова анкета, заповнена відповідно до зразка, який можна знайти на офіційному сайті країни Шенгенської угоди, і підписана заявником особисто.
    • Дві кольорові фотографії розміром 3,5 на 4,5 см, зроблені не більше ніж 6 місяців тому.
    • Медичний страховий поліс , Що покриває будь-які витрати, які можуть виникнути у зв'язку з поверненням на батьківщину за медичними показаннями, дійсний протягом усього періоду передбачуваної поїздки у всіх країнах Шенгенської угоди. Мінімальна сума страхування становить 30 000 євро.
    • проїзні квитки в дві сторони.
    • Підтвердження бронювання проживання або запрошення.
    • Довідка з місця роботи, що містить інформацію про заробітну плату зразок . Безробітні повинні надати будь-яке інше підтвердження фінансової забезпеченості і наміри повернутися на батьківщину: документи про наявність нерухомості, виписка з банку за попередніх три місяці, спонсорський лист.

    Безробітні повинні надати будь-яке інше підтвердження фінансової забезпеченості і наміри повернутися на батьківщину: документи про наявність нерухомості, виписка з банку за попередніх три місяці, спонсорський лист

    Для неповнолітніх:

    • Оригінал і копія свідоцтва про народження.
    • Копії загальногромадянських і закордонних паспортів батьків.
    • Дозвіл на виїзд неповнолітнього від одного або обох батьків, завірений у нотаріуса.

    З додатковими вимогами до документів на шенгенську візу можна ознайомитися на сайтах посольств кожної країни окремо в розділах «Візова інформація».

    Про цю процедуру рекомендується подбати заздалегідь. Особливо важливий цей пункт для тих туристів, які збираються подавати документи на візу під час свят, в пік туристичного сезону або під час шкільних канікул. Документи можна подавати не раніше ніж за три місяці до поїздки.

    Для того щоб подати документи на візу слід приїхати в посольство або візовий центр в призначений вам час або просто в робочий день. Зверніть увагу, що заходити в посольство слід з вимкненим телефоном. Співробітники консульства перевірять ваші документи, допоможуть їх заповнити при необхідності, зададуть деякі питання щодо мети вашого поїздки, дадуть реквізити для оплати. Після оплати вам доведеться повернутися до того ж віконця з квитанціями. Потім у вас візьмуть відбитки пальців і приймуть документи до розгляду. Ви отримаєте спеціальний номер, що дозволяє відстежувати заявку через інтернет.

    Термін виготовлення візи для різних країн відрізняється. У більшості випадків для цього потрібно тиждень.

    Зверніть увагу, що по ряду причин вам можуть відмовити у відкритті візи:

    Відкриття шенгенської візи самостійно виглядає важким лише на перший погляд. Насправді підготовка всіх документів займає лише кілька днів, приклади заповнення анкет є у вільному доступі в інтернеті, а при виникненні будь-яких питань ви можете уточнити що-небудь по телефону або на офіційному сайті посольства.

    Насправді підготовка всіх документів займає лише кілька днів, приклади заповнення анкет є у вільному доступі в інтернеті, а при виникненні будь-яких питань ви можете уточнити що-небудь по телефону або на офіційному сайті посольства

Новости