Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Річки та озера Німеччини

  1. Найбільші річки Німеччини
  2. Рейн
  3. Ельба
  4. Везер
  5. Емс
  6. Одер
  7. Дунай
  8. Великі озера Німеччини
  9. Боденське озеро (Констанц)
  10. Мюріц
  11. Тагернзее
  12. Кенігзеє

Федеративна Республіка Німеччина - держава, розташоване на території Центральної Європи, площею 356,9 тис Федеративна Республіка Німеччина - держава, розташоване на території Центральної Європи, площею 356,9 тис. Км2, омивається водами Північного і Балтійського морів. За її землям протікає понад 700 річок, протяжністю 7 тис. Км, вони складають 30% всіх водних транспортних шляхів Європи.

Найбільші річки Німеччини

Територією держави протікає 6 великих річок: Рейн (його притоки Майн, Мозель, Рур, Лан, Некари), Ельба, Везер, Емс, що належать басейну Північного моря, Одер (впаде в Балтійське море) і Дунай (басейн Чорного моря). Є судноплавний Кільський канал (98 км), що з'єднує Північне і Балтійське море. Більшість річок мають напрямок течії з півдня на північ, тільки Дунай - протилежне. Найбільші річки розташовуються в західній частині країни.

Рейн

Рейн

Перша за довжиною ріка країни і друга Західної Європи, яка відіграє важливу роль в як в економіці і господарстві країни, так і в культурі німецького народу. Вона бере початок в Альпійських горах Швейцарії на висоті 2,4 тис. Метрів, на територію Німеччини потрапляє, поєднуючи верхню і нижню частину Боденського озера. Впадає на північному заході Німеччини в Північне море, утворюючи розгалужену дельту з великою кількістю рукавів. Довжина Рейну - 1233 км, площа водозбірного басейну - 185 тис. Км2. Річка з'єднана каналами з річками Німеччини (Ельба, Везер) і Франції (Рона, Марна). На берегах річки знаходяться великі німецькі міста: Дюссельдорф, Бонн, Кельн, Майнц, Мангейм. Річка використовується для судноплавства, зрошення, як джерело питної води. Має близько 10 приток: Майн, Вуппер, Іттер, Рур, Ілль, Арі, Мозель і т.д.

Ельба

Ельба

Річка Західної Європи, що несе свої води на території двох держав: Чехії та Німеччини. Її витік в Ісполінови горах Чехії на висоті 1 386 метрів над рівнем моря, велика її частина розташована на території Німеччини. Довжина - 1165 км, площа басейну - 148 тис. Км2. На Ельбі стоять такі великі міста Німеччини як Дрезден, Макдебург і Гамбург. Впадає на півночі країни в Північне море.

Везер

Везер

Протікає виключно по території Німеччини в північному напрямку, її довжина - 451 км, впадає в Північне море. Утворюється злиттям її витоків Верра і Фульда поблизу німецького міста Мюнден, ширина річки тут не перевищує 90 метрів. На північному заході Німеччини біля міста Бремерхафен впадає в Північне море, воронкообразно розширюючись до 11 км.

Емс

Емс

Річка в північно-західній частині Німеччини, її довжина - 371 км. Витоки розташовані на південно-західних схилах нізкорістой місцевості під назвою Тевтобургському ліс. Впадає в Північне море через східну частину бухти Долларт з утворенням естуарія, воронкоподібного рукава, довжиною в 20 км.

Одер

Одер

Протікає по території трьох держав: Чехії, Польщі та Німеччини. Довжина - 9033 км, площа басейну - 125 тис. Км2. Бере початок в Судецьких горах на кордоні Чехії і Польщі, впадає на північному сході Німеччини в Балтійське море. Тут на західному березі річки розташований великий місто Франкфурт-на-Одері. Використовується для річкового судноплавства і промислового видобутку риби.

Дунай

Дунай

Друга по довжині (2860 км) річка Європи, бере свій початок в горах Шварцвальда поблизу німецького міста Донауешіген на висоті 678 м над рівнем моря. Протікаючи по території 10 європейських держав, впадає в Чорне море розпадаючись на розгалужену дельту в Румунії і на Україні. Має велику кількість приток, на її берегах розташовані десятки великих європейських міст, чотири столиці: Відень (Австрія), Белград (Сербія), Будапешт (Угорщина), Братислава (Словаччина).

Великі озера Німеччини

Велика частина природних озер (в основному льодовикового походження) в Німеччині розташовується на північно-східному узбережжі Балтійського моря (землі Мекленбург-Передня Померанія) і в передгір'ях Альп. Найбільші озера Німеччини Боденське озеро, Мюріц, Тагернзее, Хоенварте, Бляйлох.

Боденське озеро (Констанц)

Боденське озеро (Констанц)

Розташоване в передгір'ї Альп, на кордоні Австрії, Швейцарії та Німеччини. Ділиться на три частини: верхню, нижню, і річку Рейн, їх сполучає. Площа озера - 536 км2, довжина - 63 км, максимальна глибина - 254 м. Розташоване в древньої льодовикової долині на висоті 395 метрів над рівнем моря. Завдяки своїй мальовничій природі, чистій воді і великій кількості комфортабельних санаторіїв на берегах озера, воно є дуже привабливим для туристів з усіх країн світу.

Мюріц

Мюріц

Найвідоміше прісноводне озеро льодовикового походження Макленбургского озерного краю, де знаходиться велика кількість озер, з'єднаних річками і каналами. Його площа - 117 км2, тут водиться багато видів риби, територія озера входить до складу Національного Парку Мюріц.

Тагернзее

Тагернзее

Розташоване на півдні країни, недалеко від міста Мюнхена в Баварії, в передгір'ї Альп. Це один з найбільш чистих і мальовничих природних водойм країни і першокласний бальнеологічний курорт (тут розташовані йодисті і сірчані джерела). Це типове льодовикове озеро не відрізняється великими розмірами, його довжина 7 км, ширина - 2 км, глибина - до 73 метрів. Тут відмінні кліматичні умови, що приваблюють туристів і гостей Німеччини з усього світу: м'який помірний клімат, велика кількість сонячних днів в році, захист гірських вершин Альп від різних природних катаклізмів.

Кенігзеє

Кенігзеє

Баварія славиться своїми гірськими озерами з чистою, смарагдовою водою і прекрасними мальовничими краєвидами дикої природи, крім Тагернзее, тут розташовані озера Кенігзеє ( «Королівське озеро»), Хімзее, Тітізее.

У центральній частині Німеччини на федеративних землях Тюрінгії розташовані озера Хоенварте і Бляйлох, які завдяки своїм розмірам і величній красі часто називають «морями Тюрінгініі».

Новости