Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

"У Відні ви разом з собакою можете подивитися спектакль в знаменитому на весь світ оперному театрі"

Львів'яни Ігор і Наталя Замлелови, об'їхав практично всю Європу, подорожують неодмінно зі своєю чотириногою улюбленицею Ладою

Зараз, в розпал літніх відпусток, інтернет-форуми рясніють оголошеннями про пошуках притулку для домашніх тварин на час, поки їх господарі подорожують або відпочивають на курортах. Подружжя Замлелови побували в багатьох країнах, піднімалися в гори, відвідували музеї, театри, старовинні замки, і всюди їх супроводжувала вірна собака Лада. Більш того, описуючи подорожі в недавно виданій книжці, зробив чотириногого улюбленця головною героїнею. «З собакою на автомобілі по Європі» - це не тільки самі захоплюючі моменти поїздок, але і багато корисної інформації: координати готелів і кемпінгів, де селять з домашнім улюбленцем, адреси центрів туристичної інформації, кафе і ресторанів, умови користування платними дорогами, що запам'яталися страви і пам'ятки, ціни за проживання і послуги, особливості життя та звичаїв європейців ...

Це в Україні практично кожен собачник твердо впевнений, що зі своїм чотирилапим другом відправлятися в далеку подорож, та ще за кордон, просто неможливо. Єдине, на що можна розраховувати, - поїздка за місто на природу.

- Часто чую від знайомих: мовляв, людям важко отримати візу для закордонних подорожей, куди вже там собак з собою тягати? Підхід абсолютно неправильний! - запевняє 49-річний Ігор Замлелов. - Вони не можуть зрозуміти, що насправді все не так вже й страшно - в Європі люди давно успішно подорожують разом зі своїми вихованцями. Там є готелі, кафе, пляжі, які обслуговують тих, хто взяв домашнього улюбленця.

* Щоб бувала мандрівниця Лада відчувала себе комфортно, Ігор виготовив їй спеціальну екіпіровку (фото з сімейного альбому)
* Щоб бувала мандрівниця Лада відчувала себе комфортно, Ігор виготовив їй спеціальну екіпіровку (фото з сімейного альбому)

Лада взагалі-то собака не Ігоря, а його дружини Наташі. За словами Замлелова, картонну коробку з двома цуценятами-дворняжками його дружина випадково знайшла кілька років тому на підвіконні в під'їзді багатоквартирного будинку, де жила її мама.

- Повз цю коробки пройшло чимало людей, і всі вони милувалися двома маленькими цуценятами, що лежать всередині, - каже Ігор. - Шкодували, милувались пухнастими грудочками, але обігріти і взяти до себе ніхто не наважувався. Так і сиділи там дві собачки-сестрички, поки в будинок не зайшла моя Наташа і не забрала цуценят. Пізніше одна з собачок переїхала в будиночок в селі з садом і лужком - подруга дружини взяла її до себе і назвала Бертою. А що залишилася у нас білою дворнязі з розумними чорними очима чоловіка дала кличку Лада. Зараз ми не мислимо життя без нашої улюблениці.

Ідея подорожей з собакою виникла у Ігоря не відразу. Після служби в армії він влаштувався на роботу в приватну компанію, яка привозить з-за кордону і встановлює в Україні спеціальне обладнання для ресторанів. В частих закордонних відрядженнях дуже сумував за дружиною, а та з-за Лади не хотіла надовго відлучатися з дому. При цьому в європейських країнах Ігор бачив, що люди, які подорожують з собаками, практично не обмежені. І він став збирати документи для того, щоб в поїздках їх з Наташею супроводжувала Лада. Коли все оформив (міжнародний паспорт з даними про щеплення, чіп-ідентифікатор і ветеринарне свідоцтво), вирушили в дорогу.

- Ми з собою в дорогу беремо небагато: в рюкзак кладу собачу аптечку і автомобільний ремінь безпеки, одяг, чоботи і альпіністської обв'язку - це для походів в улюблені Карпати і Татри, - розповідає Ігор. - Лада обожнює подорожувати на автомобілі. Багато людей, дивлячись на нашу собаку, не вірять, що вона «з дворян». На питання, якою ж вона породи, я весело відповідаю: «Карпатська їздовий». Тому що Лада найбільше любить їздити в Карпати. Вона підкорила зі мною вже всі відомі гори-«двотисячники». З альпіністської обв'язкою собаку можна, прив'язавши до себе, перенести через завал або підняти на скелю. Я зшив обв'язку сам за зразками спорядження собак-рятувальників і службових.

На жаль, в українських туристичних магазинах, на відміну від Польщі, про подібну екіпіровці навіть не чули. Мало у нас знають і про сервіс для собак за кордоном. Тому подружжя-львів'яни в поїздках завжди записують адреси корисних установ.

* Наша собака просто обожнює, коли ми привозимо її в Карпати, - розповідає Наталя Замлелова
* "Наша собака просто обожнює, коли ми привозимо її в Карпати, - розповідає Наталя Замлелова. - Чоловік жартома каже, що у неї особлива порода -« карпатська їздовий »

«Ви знаєте, як по-болгарськи звучить фраза" чудова собака "? - пише Ігор у своїй книзі "З собакою на автомобілі по Європі". - По-болгарськи це - "страхотно купі"! Ось ми, з нашою чудовою "купі", крім гостинній Болгарії, побували в багатьох інших країнах і не збираємося на цьому зупинятися. Разом з "купі" успішно каталися в гондолі по каналах Венеції і відвідували знаменитий австрійський клуб Bunter Hund у Відні, де проводився спеціальний "Октоберфест" для собак. Там варили особливу собаче пиво і готували їм пивні закуски, через тиждень після такого ж свята для двоногих любителів пінного напою, але вже в баварському Мюнхені. Дійсно, вже багато років гримить слава популярного свята пива "Октоберфест" для людей, але тепер, як бачите, в цій сфері з'явилася особлива ніша!

А ви знаєте, що у Відні разом з собакою ви можете не тільки покататися в старовинному фіакрі, запряженому чудовими кіньми, а й подивитися спектакль в знаменитій на весь світ Віденській опері? Ви можете і з декількома собаками це зробити, для такого перегляду там створені необхідні умови.

Разом з Ладою ми спостерігали засідання сенату в Празі і споглядали важливо павичів, білих і традиційних, в парку, де це засідання і проводиться. З моєї допитливої "купі" ми супроводжували доглядача древніх статуй в Градчанах і легендарного ліхтарника у Вроцлаві, який і в наші дні, як і раніше вручну запалює газові ліхтарі, неспішно обходячи занурений в сутінки Тумський острів. Відвідували бастіони Брестської фортеці в Білорусії, свідків доблесті і героїзму її захисників у роки Другої світової війни ».

У Празькому зоопарку Ігор і Наталя, переходячи від вольєра до вольєра, не забували напоїти свою чотириногого мандрівницю з поілочек, дбайливо розставлених персоналом для собак, які прийшли з відвідувачами. Цікаво, що до поілочке додається щітка для очищення мисочки від слини попередньої собачки. Разом з господарями побувала Лада і в унікальному сафарі-парку, розташованому прямо біля підніжжя гірського масиву Крконоше в Польщі.

«Уявляєте, дозволено відвідування цього природного оазису з собакою, та ще й на автомобілі! - пише в книзі Ігор. - Прямо з вікна нашого авто ми пригощали деяких тварин ласощами, а коли зустріли левів, Лада героїчно встала на наш захист ».

Ігор вважає, що треба вирушати в поїздки сім'єю в повному складі, включаючи дорогих серцю домашніх вихованців.

- Собаки - теж романтики, - вважає співрозмовник. - Їх треба любити і цінувати, адже життя чотирилапих набагато коротше людської. Прикро, коли люди за кордоном відгукуються про Україну як про державу, де труять і вбивають бездомних собак. У Європі, навпаки, набагато охочіше візьмуть в будинок звичайну дворняжку, ніж породистого пса. Кажуть, що у дворняг імунітет сильніше, а ось породиста тварина витягне з бюджету більше грошей на утримання. Наведу приклад людяного ставлення до тварин. В одному з парків Праги, де ми хотіли подивитися на павичів, охоронець дозволив нам взяти з собою Ладу. Він подивився на мене і сказав: «Ви знаєте, в правилах написано, що гуляти з собакою на повідку тут не можна. Але про те, щоб взяти собаку на руки і так пройтися по території, нічого ж не сказано »...

А в Венеції, сідаючи в гондолу покататися по каналах, Ігор купив два квитки по 13 євро - собі і дружині. Коли піднявся на борт, запитав гондольєра, чи треба брати квиток для Лади. Той відповів: «Собаки подорожують на моєму човні безкоштовно. Сам маю двох псів, яких просто обожнюю. Без них навіть з порту ніколи не виходжу ».

- Треба віддати належне, в європейських країнах з собакою можна гуляти практично скрізь, - продовжує Ігор. - Але є одне правило: за вихованцем прибирає господар, адже в містах має бути чисто і комфортно всім гостям і жителям, в тому числі і тваринам. Найчастіше в парках і на вулицях є таблички, що попереджають, що за «витівки» собачки гаманець її власника може «схуднути» на 36 євро. І хоча поліцейських я зустрічав досить рідко, нікому не рекомендую там порушувати закон. Відкупитися не вийде, а за пропозицію «домовитися» взагалі ризикуєте потрапити за грати.

Крім того, на вулицях європейських міст я бачив на урнах спеціальні пакетики для собачників - навіть не володіючи мовами, можна легко зрозуміти, для чого вони призначені. У кожному такому пакетику є ще і картонний совочок! Цікаво, що, коли заходиш в транспорт, наприклад в автобус, поява собаки ні в кого не викликає обурення, а ось симпатію - досить часто. У деяких країнах взагалі не вимагають плати за проїзд собаки, а подекуди доводиться платити півціни. Я на власному досвіді переконався, що вирушати в далекі подорожі зі своїми домашніми улюбленцями абсолютно не страшно.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Часто чую від знайомих: мовляв, людям важко отримати візу для закордонних подорожей, куди вже там собак з собою тягати?
А ви знаєте, що у Відні разом з собакою ви можете не тільки покататися в старовинному фіакрі, запряженому чудовими кіньми, а й подивитися спектакль в знаменитій на весь світ Віденській опері?

Новости