Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

природа Австрії

  1. Загальні відомості про природу Австрії Австрія (офіційно - Австрійська Республіка) - федеративна...
  2. Геологія і сейсмологія
  3. Водні багатства Австрії
  4. Флора Австрії
  5. Австрійська фауна
  6. Екологія в Австрії

Загальні відомості про природу Австрії

Австрія (офіційно - Австрійська Республіка) - федеративна внутріконтинентальне німецькомовне держава в Центральній Європі. Площа території дорівнює 83 871 км2, що можна порівняти з площею території Сербії. Форма Австрії чимось нагадує мордочку морського коника - вузька західна частина - ніс, а розширена східна - сама голова. Це держава включає в себе 9 федеративних одиниць - земель: Верхня Австрія, Нижня Австрія, Бургенланд, Зальцбург, Штирія, Тіроль, Форальберг, Каринтія і Відень. Кожна з земель має свій адміністративний і економічний центр, тобто окрему столицю. Розповідати про кожну з австрійських провінцій окремо не має особливого сенсу - більшість земель практично абсолютно однакові з боку природи і розділені тільки з політичними мотивами влади Австрійської Республіки. Таким чином, розповідаючи про живу і неживу природу Австрії, зовсім не завжди обов'язково враховувати конкретну землю, тому розповідь буде вестися найчастіше без вказівки даної провінції.

Кліматичні умови Австрії

Клімат в Австрійській Республіці на рівнинах помірно-континентальний, але температура падає різкими стрибками з підвищенням висоти. Зими теплі (близько двох градусів морозу за Цельсієм), а влітку навпаки досить прохолодно і, що важливо, зовсім не душно і не посушливе (близько 25 градусів тепла). Вологість ні висока, ні низька - звичайнісінька для такого кліматичного поясу. Вєтров дуже мало і вони вкрай слабкі, практично непомітні - численні гірські хребти, що пронизують більшу частину Австрії ніби вени, дуже добре захищають від найменших подувів всіх місцевих жителів і гостей держави. Опади помірні, від 0,5 до 3-х метрів в рік. Таким чином це майже ідеальний на думку багатьох жителів Росії клімат-самий нейтральний і регульований.


Геологія і сейсмологія

Не дивлячись на величезну кількість гірських масивів і хребтів, в Австрії не виявлено жодного вулкан, але гір там дійсно багато. Найвищою горою є гора Гросглокнер або, на німецький лад, просто Глокнер. ця вершина розташовується на півночі Австрії і підноситься на 3798 метрів над рівнем Світового океану. Всього декількома метрами поступається їй гора Клайнглоккнер (3770 метрів над морем). Вона, до речі, знаходиться на тому ж масиві зовсім недалеко від першої. Почесне третє місце займає вершина Вільдшпітце (3768 м), всього парою метрів нижче попередньої. В Австрії зовсім не мало точок вище 3000 метрів, всі вони мають досить невеликі інтервали в висоті, так що все, що потрібно знати про Австрію - гірських вершин там дійсно багато.

Водні багатства Австрії

Так як Австрія не має виходу до моря, тобто з усіх боків оточена сушею, в її володіннях і вільному доступі з водних просторів знаходяться тільки річки та озера. Найбільшим озером в Австрії вважається Боденське (Константінцкое) озеро, чия площа становить 538,5 км а максимальна зафіксована глибина - 254 метри. Воно знаходиться якраз на тому самому «носику морського коника», тобто на південному заході республіки. Цікаво те, що називаючи це озеро, мають на увазі відразу цілих три різних водойми - Верхнє і Нижнє озера і річки Рейн, яка з'єднує їх між собою. Вся ця «конструкція» знаходиться на території трьох великих Європейських держав: Німеччини, Швейцарії та Австрії, отже, Австрії належить не все озеро, а лише його невелика частина. Проте це не заважає їй щорічно збирати десятки і сотні тисяч туристів, які приїхали подивитися на унікальне, ніби зібране з конструктора природи, озеро. Другим за величиною озером є озеро нойзідлер, що знаходиться на сході республіки, і, знову, яке належить не тільки їй. Зате тепер Австрія має здебільшого його (трохи більше 75%), а іншу частину ділить з одним з межують з республікою угорським графством. Площа - 156,9 км ?, а найбільша глибина - всього два метри, що вкрай незвично для озер такого великого розміру. Воно, до речі, є 4 по площі у всій Центральній Європі. На відміну від попереднього виключно прісноводного озера Боденське, нойзідлер трохи солонувате. Це найзахідніша озеро з таким ступенем солоності в усій Європі. Це найцікавіші озера Австрії з 44 існуючих. Площа більшості з них не перевищує навіть одного квадратного кілометра і нічим не вирізняється з-поміж чотирьох десятків інших. А ось про річках держав вже точно є що сказати. Хоч їх і на цілий десяток з невеликим менше, вони можуть багато чим здивувати. Найдовшою річкою, що проходить через територію Австрійської Республіки, є відома кожному річка Дунай. Вона має безліч приток. Друга за популярністю річка, яка вже згадувалася раніше - Рейн. Відома вона, як раз, тим, що є своєрідним «провідником» з одного озера в інше. Ще одна річечка зовсім невеликого розміру (всього 34 км в довжину) - річка Відень. Неважко здогадатися, що своєю популярністю вона зобов'язана зовсім розміром, а розташування в столиці. Цю річку можна порівняти з річкою Москвою - в цьому випадку ситуація абсолютно ідентична. У скарбничку цікавих австрійських річок обов'язково варто кинути річку Гайль, яка також, як і Відень, стала впізнаваною не через розміру (в скромних 122 кілометри), а через те, що вона є однією з небагатьох річок, що проходять виключно територією внутриконтинентальной республіки.

Флора Австрії

Австрія розташовується в альпійському регіоні, відомому своїми хвойними і листяними лісами. Загадкові лісові схили високих диких могутніх гір - картина, властива багатьом гірським регіонам Центральної і Західної Європи. В основному всі рослини Австрії нічим не відрізняються від флори будь-якої іншої точки Центральної Європи, тому вдаватися в подробиці самої звичайної нічим не примітною рослинності не має особливого сенсу. Але є все-таки в Австрійській природі те, що відрізняє її від будь-якого іншого місця - це всім відомі, буквально легендарні альпійські луки - синонім свіжої трави, щасливих альпійських корівок, свіжого молока, запаху свіжоскошеної трави ... Альпійський пояс простягається з 2500 до 3000 метрів над рівнем Світового океану, поза цією висоти луки втрачають свою винятковий і унікальний «шарм», адже в наш час альпійські луки - практично єдиний бренд, візитна картка якісного товару. Маловідомий факт - на субальпійському і альпійському поясі дуже багато боліт і поступово заболочуваних місцевостей. Після позначки в три кілометри над рівнем моря альпійська смуга поступово переходить в снігові вершини, постійно крижані, вітряні, де кожен невеликий шерех легко може викликати довгу серію снігових лавин, деякі з яких вже забрали життя відважних альпіністів, підкорювачів гір.

Австрійська фауна

Хоч різноманітності Австрійської фауни складно позаздрити, вона містить в собі безліч цікавих видів тварин, що мешкають в горах. Одні з найпоширеніших видів тварин - руда лисиця, рись та інші дикі тварини сімейства котячих, олені, яки і бики, корови, антилопи сарни і гірські козли. Багато з них проводять літній час, пасучись в альпійських луках, а взимку переходять в нижній, отже більш теплий і «ситий» пояс. Взимку в лісовій зоні можна знайти набагато більшу кількість їжі, ніж в цей же час в альпійській зоні, і навпаки. Степові райони впевнене «захопили» різних видів птиці, яких у всій Австрії понад 400 видів - біля озер мешкають чаплі, на скелястих гірських урвищах в'ють свої гнізда яструби і орли. Правда з цих 400 видів близько півтора десятка зустрічалися вченим аж з п'ятдесятих років минулого століття, що змушує задуматися такої жахливої ​​речі, як повне вимирання цих видів. Але, відійшовши від сумного, важливо відзначити цікавий факт про Паннонской рівнині (Середньодунайської низовини) - саме на цей поділ більше будь-якого іншого містечка на території Австрії заселена пернатими, яких до неї ніби притягує внутрішніми інстинктами.

Екологія в Австрії

Австрія за всю свою досить тривалу історію існування ніколи не відчувала яскравих проблем з екологією. Проте розповісти про її розвиток, злети й падіння і про ситуацію в даний момент часу однозначно варто. Не можна сказати, що альпійські луки і хвойні ліси на крутих гірських схилах невинно чисті і незаймані людиною, немає, але абсолютно точно можна стверджувати, що вирубка лісів і забудова природних територій антропогенними комплексами мізерно мала в порівнянні з територією, що знаходиться під особливим винятковим контролем. За якою б то не було шкоду, завдану природі конкретною людиною або групою людей, заподіяну без письмової згоди влади (яке отримати фізичним особам практично неможливо) можна легко потрапити до в'язниці або як мінімум доведеться сплатити штраф відчутною для будь-якого, навіть самого товстого, гаманця сумою . Навіть в такій державі, де законодавчі органи дуже турбуються від природи і екологічне благополуччя своєї держави, існують проблеми з цією самою екологією. Хоч вони і не такі плачевні і серйозні, як у багатьох інших містах і країнах, вони все одно досить неприємні. В Австрії досить забруднене повітря в порівнянні з рештою Європи, тут він брудніше ніж навіть в Російській Федерації. Наразі вживаються серйозні заходи по очищенню повітря в Австрійській Республіці та, варто відзначити, що боротися із забрудненнями виходить непогано. Що стосується охорони окремих видів - в кожній з федеративних земель знаходяться мінімум два національні парки, на території кожного з яких заборонені вбивства і заподіяння шкоди тваринам і рослинам, а також будь-які небезпечні по відношенню до природи дії (наприклад розпалювання багать). У всьому іншому такі парки нічим не відрізняються від звичайних, але користі приносять набагато більше.

Площа - 156,9 км ?

Новости