Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дозвілля австрійців, вихідні та відпустку в горах і за кордоном

  1. Трудоголіки? Так, але за розкладом!
  2. Поспішиш людей насмішиш…
  3. Чим австрійці займаються у вільний час?
  4. відпустка австрійців
  5. Правила гарного відпустки: як, де і коли?
  6. Вихідні і відпустку австрійців в горах
  7. Вихідні та дозвілля австрійців в сімейному колі
  8. Топ-3 закордонних напрямків
  9. Що буде далі?

Як і де у австрійців прийнято проводити вільний час і відпустку? Куди їде і скільки витрачає на відпочинок сім'я? Які особливості менталітету, крім відношення до нудизму, здивують іноземця в Австрії? Ознайомлення з розпорядком роботи і відпочинку в цій альпійській країні допоможе вам отримати позитивні враження від поїздки.

Трудоголіки? Так, але за розкладом!

Жителі Австрії працелюбні і віддані своїй справі. Головні їх цінності - сім'я, здоров'я і ... робота. Рівень безробіття в країні мінімальний - 6,2% в 2016 р в порівнянні із середнім показником в 8,5% по ЄС.

Більшість дорослих працює по дев'ять годин, вони рано встають (6:00) і досить пізно лягають (22:00). Кожен 10-й регулярно затримується на робочому місці після закінчення трудового дня. У ретельності і любові до порядку їм немає рівних, крім, мабуть, німців. Однак розклад і правила повсякденному житті в Австрії вельми незвичайні:

  • Торгові заклади, організації та офіси, в тому числі в невеликих містечках, працюють з 7-7: 30 до 18-00. Наприклад, дегустаційні зали у винних погребах відкриті тільки з понеділка по четвер з 7:30 до 15:00, а в п'ятницю - до 13:30.
  • У країні 13 офіційних свят, коли банки і магазини закриті весь день. У Різдво закриті навіть музеї. Літні канікули в школах - це також закриті театри і багато інших культурних установ.
  • У перші дні після Різдва, а також по неділях абсолютно всі магазини, включаючи продовольчі, закриті. Рідкісний виняток - заправки і вокзали. Після обіду закриваються і багато ресторанів.
  • У перші дні після Різдва, а також по неділях абсолютно всі магазини, включаючи продовольчі, закриті. Рідкісний виняток - заправки і вокзали. Після обіду закриваються і багато ресторанів.
  • Терміново знадобилося ліки з аптеки? Головне, не потрапити в двогодинну перерву. У 80% магазинів двері закриті з 12:00 до 14:00. Обідня перерва - повноцінна частина робочого дня. І люди дійсно відпочивають і обідають, встигаючи з'їсти три страви і запити їх пивом.
  • На вхідних дверях ресторану записка, що власники у відпустці? Доведеться почекати два-три тижні. У розпал літнього сезону половина ресторанів туристичного містечка може бути закрита.

Заради економії власники невеликих магазинів нерідко вимикають або приглушують світло, поки немає покупців. Якщо вікна не світяться, варто спробувати штовхнути двері. Швидше за все, вона буде відкрита.

  • Австрієць спізнюється без попередження? Напевно сталося щось серйозне. Чіткий розклад і пунктуальність в Австрії - не порожній звук. Навіть лікар має право вимагати сплатити прийом, пропущений пацієнтом без поважної причини і попередження.
Як і де у австрійців прийнято проводити вільний час і відпустку

Австрійці на роботі і при проведенні дозвілля ніколи нікого не підштовхують і не дошкуляють

Поспішиш людей насмішиш…

Родзинка ставлення до роботи - неквапливість. Поспіх в очах місцевих - прояв поганого виховання і низького соціального статусу. Тому зважування для покупця всіх сортів цукерок по 50 г, незважаючи на чергу ззаду, для Австрії зовсім не анекдот.

Помітивши непосиду, що стоїть попереду буде нарочито повільно укладати покупки, шукати гаманець і вважати дрібниця. Разом з тим людині не відмовлять у проханні, висловленої ввічливо. Пройти без черги? Для цього досить спокійно пояснити стоїть попереду ситуацію і просто попросити пропустити.

Бізнес по-австрійськи: бюрократія і складна податкова система

На дверях місцевих чиновників і лікарів нерідко висять вивіски на кшталт «Не дозволю себе квапити, я на роботі, а не в бігах!»

Відповідь на лист по e-mail банкір або агент з нерухомості може відправити через три дні і навіть пізніше. При цьому відправник весь цей час буде тільки гадати, отримано і прочитано його повідомлення.

Чим австрійці займаються у вільний час?

До відпочинку в країні відносяться трепетно. Рідкісний австрієць присвячує дозвілля або вихідні роботі.

  • Найпопулярніші заняття у вільний час - ремісничі роботи вдома, фото- і кінозйомка. Пересічним хобі вважають рукоділля, скульптуру, написання музики і гру на музичних інструментах.
  • Будні вечори - це ТБ і комп'ютер, книги, спорт, культурні заходи та зустрічі з друзями. При цьому, згідно з опитуваннями, дві третини жителів ніколи не відвідує кінопокази, а чверть рідко буває в театрі.
  • В гості ходять в свята і у вихідні. У робочі дні візити завжди обговорюються заздалегідь.
  • Спортивні переваги - плавання і лижі. При цьому 57% жителів стверджують, що ніколи не катаються на лижах. І лише 5% зізнаються, що регулярно підкорюють гірські схили. Причина - дорожнеча розваги.
  • Улюблена музика - народна і шлягери (19% жителів), рок (17%), старі пісні (14%) і хіт-паради (12%). Тільки 11% меломанів слухають класику , А 6% - джаз. Найменше в Австрії люблять сумні пісні.

Моніторинг розподілу вільного часу і дозвілля австрійців в 2011 р

Третина жителів Австрії повністю ігнорує активні види спорту, ще третина займається спортом дуже рідко. Професор спортивної медицини з організації NAGA Ханс Хольдхаус довів, що за останні 25 років середньостатистичний австрієць погладшав, а вміст жиру в масі його тіла збільшилася на 3%.

І хоча ожирінням страждають лише 8,6% жителів (мінімальний показник в ЄС), половина чоловіків і кожна п'ята жінка мають «зайві» кілограми. Через малорухливий спосіб життя і надмірного споживання солодощів проблеми з вагою має кожен другий школяр.

відпустка австрійців

Австрія - лідер в ЄС за кількістю неробочих днів в році: в країні 13 державних свят, переважно християнських. Тривалість відпустки австрійця - п'ять календарних тижнів. При п'ятиденному робочому тижні це 25 робочих днів, при шестиденному - 30.

Чи не відпустити на законний відпочинок, запропонувавши співробітнику грошову компенсацію, роботодавець не має права. Відпускні (Urlaubsentgelt) в розмірі середньої зарплати з преміями, комісіями і понаднормові виплачуються заздалегідь і в повному обсязі. А через 25 років роботи на одному місці відпустка продовжується до шести тижнів на рік.

Правила гарного відпустки: як, де і коли?

З 2006 р австрійці стали частіше йти у відпустку в період з липня по вересень. За десять років кількість літніх турів зросла на 17% (6,8 млн поїздок в 2015 р). В результаті 56% жителів старше 15 років побували на літній відпочинок в 2015 р

  • 40% громадян підбирають готель перед самим від'їздом. Раннім бронюванням користуються 38% відпускників. При цьому кожен третій підшукує житло онлайн.
  • Третина мандрівників воліє послуги турагентства, навіть перебуваючи безпосередньо в місці відпочинку. Тільки 11% селяться після прибуття на курорт самостійно.
  • Більшість відпочиваючих (54%) проводить відпускні дні на пляжі. Майже третина виїжджає у відпустку сім'ями. Ще стільки ж поєднує щорічний відпочинок з екскурсіями і культурними заходами в межах міст .

За даними «голої» статистики останніх років, австрійці з німцями впевнено очолюють п'ятірку головних нудистів світу. Майже 27% їхніх громадян вважають за краще пляжний відпочинок без одягу. І в цьому з ними не зрівняються ні норвежці (18%), ні іспанці з австралійцями (17%), ні новозеландці (16%).

При цьому австріяки - найвідданіші шанувальниці засмаги топлес (49%), а кожен третій житель країни хоча б раз в житті засмагав на публіці без купального костюма.

Вихідні і відпустку австрійців в горах

Жителі Австрії люблять підійматися на будь-які височини, щоб випити там пива і помилуватися видом на долину. При цьому вони охоче розповідають співрозмовнику про подробиці - як називається гора, яка була погода, що довелося випробувати при сходженні.

При цьому вони охоче розповідають співрозмовнику про подробиці - як називається гора, яка була погода, що довелося випробувати при сходженні

На фото - піша прогулянка по тірольським горах

  • Тур вихідного дня австрійця - це близько п'яти годин навантаження і підйомів на висоту 300-1000 м.
  • Доповнення до культу гірських прогулянок - стежки протяжністю 150-200 км і більше. Такі подорожі австрійці роблять у відпустках, адже проходження маршруту займає майже тиждень. І це не звичайна прогулянка, а вимагає деякої підготовки перехід по гірській місцевості з підйомами та спусками.
  • Активний зимовий дозвілля австрійців - це лижі, сноуборд і ковзани. Дітей ставлять на лижі з чотирьох років. Уже в семирічному віці юні лижники щосили беруть участь в міжнародних змаганнях.

Вихідні та дозвілля австрійців в сімейному колі

Вихідні австрійці часто проводять з рідними і близькими: гуляють в парках, сидять в ресторанах або спілкуються в неформальній домашній обстановці. Багато сім'ями виїжджають до великих озерах або морю, щоб пройтися під вітрилом. Тому міські вулиці в ці дні порожніють.

Після роботи жителі вважають за краще вечірні посиденьки з друзями, вечеря в колі сім'ї або будинку. Тому після 20:00 на міських вулицях залишаються одні туристи.

Головний сімейне свято в Австрії - Різдво. Всі члени сім'ї збираються за спільним столом. Прихід чужих в цей час недоречний. Виняток - бідні люди, яких охоче запросять до святкової трапези.

Топ-3 закордонних напрямків

за даними Євростату за 2010 р, три чверті поїздок на відпочинок жителі Австрії здійснюють, не залишаючи країни. Однак популярність закордонних подорожей щороку зростає. За 2006-2014 рр. їх кількість зросла на 11,9%, з 3,24 млн до 3,63 млн. серед напрямків закордонних поїздок австрійців лідирують :

  1. Італія - ​​24%;
  2. Хорватія - 11%;
  3. Німеччина - 6,4%.

Хорватія - головний конкурент Італії на ринку австрійського туризму

Через вигідних цін затребувані тури в Словенію, Туреччиною та Угорщиною. За ті ж гроші турист набуває в цих країнах більше товарів і послуг, ніж якби він купив їх в Австрії. Наприклад, заплативши лише € 100, відпочиваючий отримує речі реальною вартістю:

  • в Угорщині - € 172;
  • в Туреччині - € 162;
  • в Хорватії - € 142.

У сусідній Словенії ціни в ресторанах, зокрема на страви з сирами, значно нижче. Заради такої економії жителі Відня сім'ями у вихідні долають на особистих авто понад 200 км, щоб спільно відзначити торжество.

Що буде далі?

Тим, хто пов'язує з Австрією найближчі плани, будуть цікаві головні тенденції:

  • поступове скорочення кількості далеких турів (за межі ЄС і Туреччини);
  • зростання числа короткострокових поїздок по країні (1-3 ночі);
  • збільшення кількості відпусток тривалістю 4 і більше ночей;
  • зниження тривалості закордонних відпусток.

Пляж більше не самоціль! Лише 19% відпускників бажає провести відпочинок, загоряючи і купаючись. Кожен п'ятий хоче оздоровитися, ще стільки ж - активно провести час відпочинку. На екскурсії по визначних пам'ятках відправляється трохи менше - 17%, а 16% просто їдуть на відпочинок до родичів.

Хочете бути в курсі свіжих новин про туристичну життя і дозвіллі австрійців? Передплачуйте і читайте наш блог. Буде ще багато цікавого і корисного. Якщо ж ви живете в Австрії, розкажіть в коментарях про помічених особисто вами особливості відпочинку місцевих жителів.

Трудоголіки?
Як і де у австрійців прийнято проводити вільний час і відпустку?
Куди їде і скільки витрачає на відпочинок сім'я?
Які особливості менталітету, крім відношення до нудизму, здивують іноземця в Австрії?
Трудоголіки?
Терміново знадобилося ліки з аптеки?
На вхідних дверях ресторану записка, що власники у відпустці?
Австрієць спізнюється без попередження?
Пройти без черги?
Чим австрійці займаються у вільний час?

Новости