Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де покататися на гірських лижах

  1. Де покататися взимку - кращі курорти планети
  2. Гроші на вітер - дорогі гірськолижні країни
  3. Добротні «середнячки» - курорти з розумними цінами
  4. Бюджетні гірські лижі
  5. Гірськолижні курорти, відкриті для відвідування влітку

Гірські лижі здаються чимось екстремальним і гранично «зимовим», але це - стереотип. У світі вистачає гірськолижних курортів, що приймають гостей цілий рік. Там є свої школи, інструктори, траси для «чайників» і дітей. Так що якщо ви не каталися в минулому, саме час почати. Якщо ж ви - професійний гірськолижник зі стажем, то і в цьому випадку почерпнете з розділу багато цікавого.

Ми розповімо про країни з гірськолижними курортами, ключових спортивних центрах, розселення та вартості відпочинку. Кожна стаття розділу - це не тільки огляд трас і підйомників, але і відомості про готелі, прокаті спорядження та інших корисних речах. Гострить лижі!

Де покататися взимку - кращі курорти планети

Більшість курортів відкривають свої «двері» в листопаді-грудні і завершують сезон катання навесні - в березні-квітні. Є місця, траси яких не закриваються круглий рік, але про них ми напишемо пізніше.

Гірськолижні країни, в яких можна покататися взимку, можна класифікувати за різними критеріями. Найпоширеніша класифікація - фінансова.

Отже, існує три групи країн:

  • Дорогі альпійські держави (Швейцарія, Австрія).
  • Середньовитратних (Норвегія, Швеція, Фінляндія, Німеччина, Андорра, Франція).
  • Економічні (Туреччина, Словаччина, Чехія , Білорусія, Росія).

Спираючись на цю класифікацію, ми і будемо робити огляд. З деталями ви ознайомитеся в відповідних статтях розділу, мета ж цієї статті - дати загальне уявлення про розмаїття місць для катання.

Гроші на вітер - дорогі гірськолижні країни

Більшість мандрівників схиляється до думки, що Австрія - ідеальне місце, де збираються гірськолижники. Альпи займають більшу частину території країни, тому куди не кинь оком - всюди курорт. Ми влаштуємо загальну екскурсію і доповнимо її оглядом ключових гірськолижних курортів Австрії :

Віднести гірськолижну Італію до дорогих курортів можна з великою натяжкою. Причина криється в багатому виборі курортів. Тут є елітні селища для товстосумів, але вистачає і бюджетних містечок, в яких приємно проведе відпустку сім'я середнього достатку. Апенніни - це зимова казка, багата на милі сюрпризи.

Новачкам варто покататися в Доломітових Альпах, а цінителі бігових лиж з'їжджаються в Кронплатц.

Для катання італійці пропонують шість гірськолижних регіонів:

  • Доломити-ді-Брента (сюди входять курорти Пінзоло, Андала, Пассо Тонале, Валь-ді-Соле і Мадонна-ді-Кампільо);
  • Доломітові Альпи (Чіветта, Арабба, Зольдена, Кронплатц і інші);
  • Альта-Валтелліна (Санта-Катерина, Лівіньо, Борміо, Вальдідентро, Мадезімо і Апріка);
  • Валь-д'Аоста (Курмайор, Монте-Роза, Червінія і ін.);
  • Тренто (головний курорт - терлаго);
  • Валь-ді-Суза (Лимон-П'ємонті, Сестриере і ін.).

Швейцарія - спокійна і процвітаюча країна, царство респектабельних гірськолижних курортів. На поїздку доведеться розміщувати не менше 2-3 тисяч євро - такі суворі реалії. Плюс витрати на шенгенську візу, харчування і скі-паси. Є місця і дешевше. Найвідоміші куточки гірськолижної Швейцарії - Саас-Фе, Церматт, Гріндельвальд, Бернська нагір'я, Давос і Андерматт.

Добротні «середнячки» - курорти з розумними цінами

Лідируючі позиції тут належать Андоррі - крихітній країні, затиснутою з двох сторін Іспанією і Францією. Крихітне князівство окопалося в Східних Піренеях, а добиратися сюди краще через іспанські аеропорти. Унікальність Андорри полягає в тому, що гірські лижі - головне джерело доходу цієї країни. Тому розвитку туристичної індустрії тут приділяють підвищену увагу.

У князівстві є два регіони для катання. Грандваліра включає наступні курорти:

Валлнорд групується навколо найважливіших схилів країни - Арінсалі і Пала. Головні курорти - Арінсаль, Аркалис, Пал, Ордіно, Ля Массана. Ви дізнаєтеся про гірськолижних турах в Андорру , Про лижному сезоні, трансфер в країну і інших корисних «дрібницях».

Іспанія асоціюється у нас з жарким пляжним відпочинком, сонячної Барселоною і узбережжям Коста-Брава, але є тут і гірськолижні курорти. Саме в Іспанії локалізується знаменита Сьєрра-Невада - культове місце для любителів зимового катання. Якщо розбити іспанські гірські регіони на частини, вийде, що гірськолижні курорти Іспанії знаходяться в наступних місцях:

  1. Іберійська гірська система (місця тут сухі і жаркі, кататися можна виключно в зимовий період).
  2. Арагонські Піренеї (самий високогірний ділянку Піренейського хребта, багатий трикілометрової піками і мінеральними джерелами).
  3. Каталонські Піренеї (тут розташовані знамениті курорти Ла-Моліна, Бакейра-Бере і масел).
  4. Центральна гірська система (субтропічні льодовики прихистили популярні курорти Вальдескі, Ла-Пінілья, Пуерто-де-Навасеррада).
  5. Кантабрийские Кордильєри (тут варто відвідати Сан-Ісідро, Мансанеда і Альто-Кампо).

Є хороші схили і на землях Франції. Головна перевага французів - різноманітність трас. Країна умовно ділиться на три гірськолижні регіони: Три Долини (саме тут причаївся легендарний Куршевель), Еспас-Кіллі і Порт-дю-Солей. Неймовірно красиве місце - долина Шамоні , В якій проходили Олімпійські ігри. Любителі старовини і початківці лижники прагнуть знімати житло в Межеві. Тим, хто вважає за краще камерний відпочинок, ми радимо відправитися в Парадіскі і Евазьон-Монблан.

Головна перевага Франції - різноманітність трас.

Ще один прийнятний варіант для тих, у кого водяться гроші - Німеччина. Альпи заходять на територію Баварії, так що пиво і круті спуски до ваших послуг. Ландшафти тут не поступаються австрійським і швейцарським, але ціна задоволення на порядок дешевше. Трійка «топових» німецьких курортів виглядає так:

  • Гарміш-Пертенкірхен;
  • Оберстдорф;
  • Берхтесгаден.

Бюджетні гірські лижі

Велика частина бюджетних гірськолижних курортів розташована в слов'янських країнах, але є в нашому переліку і гірськолижні курорти Туреччини . Іронія долі: тільки почав розкручуватися молодий і перспективний гірськолижний курорт Паландокен , Що розкинувся на Анатолійське узбережжі, як грянув конфлікт Туреччини з РФ. Зараз потрапити в цей регіон не представляється можливим, але будемо сподіватися на геополітичну відлига.

Зате Болгарія цілком доступна для лижників із середнім достатком. Ціни і мовний бар'єр не напружують, клімат приємний, інфраструктура добре розвинена. Є в Болгарії та дитячі траси, так що їхати можна всією родиною. Трійка найбільш популярних гірськолижних курортів Болгарії виглядає так:

  1. Боровець .
  2. Пампорово .
  3. Банско .

Ну, і сама бюджетна країна для зимового відпочинку - Росія . Ви тут живете, тому відсутні проблеми з візою, акліматизацією, мовним бар'єром. Кататися можна в Підмосков'ї ( гірськолижний курорт Лисяча гора в Балашисі), Сочі, на Кавказі (Карачаєво-Черкесія, Кабардино-Балкарія), в Сибіру (Кемеровська область) і на Уралі (Челябінська область, Башкортостан).

Болгарія доступна лижникам із середнім достатком.

Окрема стаття буде присвячена гірськолижним курортам Білорусії . Віза для поїздки не потрібно, ціни помірні. Ось найголовніші курорти «братів-бульбашів»:

Гірськолижні курорти, відкриті для відвідування влітку

Якщо для зимового катання відкриті всі країни, представлені в розділі, то з літнім відпочинком справи йдуть складніше. Вам будуть потрібні не тільки гори, але і північні широти. Якщо не широти - то великі висоти.

Перерахуємо регіони, в яких влітку можна покататися на гірських лижах:

  • Північна Америка (Мамонтова гора в Каліфорнії, Вістлер-Блеккомб в Канаді);
  • Європа (австрійські курорти Тукс, Штубай, Зельден і Капрун, італійський Пассо Стельвіо, швейцарські Саас-Фе, Вербье і Церматт);
  • Азія (Чимбулак в Казахстані, Гассан в Японії);
  • Південна Америка (Чилі і Аргентина);
  • Нова Зеландія і Австралія.

Новозеландські і австралійські курорти - рай для сноубордистів і гірськолижників. Тут до ваших послуг - близько сорока просунутих курортів. В Австралії кращі місця для катання - це Фоллс-Крік, Маунтін-Буллер, Перишер-Блю і Тредбо.

Корисну інформацію про зимових курортах ви почерпнете з статей даного розділу. Ми торкнемося питання проживання, харчування, оренди спорядження та трансферу. Розповімо про трасах і підйомниках. Найбільш значимі курорти будуть відзначені на картах. Доброго шляху!

Новости