Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Боденське озеро (озеро Констанц) (Bodensee, Lake Constance)

  1. дорога
  2. Хагнау (Hagnau)
  3. Меерсбург (Meersburg)
  4. Юберлінген (Überlingen)
  5. Острів Майнау (Mainau Insel)
  6. Констанц (Konstanz)
  7. Острів Райхенау (Reichenau Insel)
  8. Stein-am-Rhein
  9. Рейнський водоспад (Rheinfall)
  10. Ліндау (Lindau)
  11. Брегенц (Bregenz)
  12. Дитяча програма

Останнє оновлення - 02.04.2014

Боденське озеро - одне з найбільш улюблених німцями місць відпочинку Боденське озеро - одне з найбільш улюблених німцями місць відпочинку. І це - головний його недолік для всіх інших бажаючих відпочити. Для тих, кого натовпу гуляють, катаються, плаваючих і що їдять не бентежать, є і маса достоїнств - чистісінька вода, обладнані пляжі і теплі басейни, водні види спорту і розваги, численні асфальтові дороги для пішоходів і велосипедистів по берегу і виноградників, смачна їжа , свіжа форель з озера, нарешті, достатня кількість пам'яток, якщо все інше набридне. Боденське озеро ділять між собою Німеччина, Австрія і Швейцарія, причому Австрії належить невелика ділянка берега, де розташований Брегенц.
Найбільша частина пам'яток і цікавих міст зосередилася на північному березі. Швейцарії дісталися Штайн-ам-Рейн, Рейнський водоспад. Все інше - не поруч з берегом. В Австрії варті уваги Брегенц і канатна дорога з нього на найближчу гору. До всього іншого (а це головним чином канатні дороги на круті гори) добиратися складніше і довше.
Найпростіше дізнатися, куди можна поїхати і де що знаходиться, подивившись на карту пам'яток, що додається до Erlebniskarte. Карту можна і не купувати, це залежить від того, наскільки активно ви плануєте витратити на новорічні, але вивчити, що знаходиться поруч з містом або селом, де ви зупинилися, варто. У список входять палаци, басейни і канатки, далеко не всі з них знаходяться поруч з озером. Також невеликі знижки, іноді вельми приємні, дає гостьова карта, яку надають місцеві готелі і власники апартаментів в містах від Імменштада до Бодмана. Детальніше про гостьових картах і про готелі, в яких ми жили, можна прочитати тут , Про транспорт - на сторінці "Транспорт".

дорога

На швидкісному поїзді можна доїхати до Ліндау (Lindau) або Констанца (Konstanz) в Німеччині або до Брегенца (Bregenz) в Австрії. Залізничне сполучення уздовж берега озера існує далеко не скрізь: від Брегенца до Фрідріксхафена (Friedrichshafen), далі залізниця йде в бік від озера і повертається до нього в Юберлінгене (Überlingen), далі йде до Радольфцелль (Radolfzell), Констанц і Шаффхаузен (Schaffhausen) . На швидкісному поїзді можна доїхати до Ліндау (Lindau) або Констанца (Konstanz) в Німеччині або до Брегенца (Bregenz) в Австрії Залізниця також йде уздовж всього швейцарського берега. Однак в ті міста, куди не дістався поїзд, дістався автобус. На відрізку від Юберлінген до Фрідріксхафена це автобус 7395. Він ходить досить часто, з 5 ранку до 10 вечора, розклад на www.bahn.de (Докладніше про транспорті ).
Про житло на озері в піковий літній сезон варто подбати сильно заздалегідь, особливо якщо ви хочете відпочивати в апартаментах - їх часто бронюють починаючи вже з зими. Є також шанс знайти кімнату без броні, але доведеться понервувати. Незважаючи на те що селище на березі може складатися суцільно з готелів, вільних кімнат в ньому може бути 1-2, та й ті на одну-дві ночі. У містах і селищах близько туристичного бюро є інформаційні табло, куди надходить інформація про вільні кімнатах і звідки можна відразу ж зателефонувати за вмонтованому телефону (по крайней мере, такі табло ми бачили в Констанці і в Хагнау).

наверх

Хагнау (Hagnau)

Хагнау - мальовниче селище майже посередині німецького берега, в півгодини ходьби від Меерсбург. Він практично повністю складається з готелів, гастхаусов і вілл. З точки зору пам'яток він абсолютно нецікавий, хоча і згадується в документах з 12 в. завдяки монастирю. Найстаріші споруди збереглися від монастиря - 16 ст. Кілька вулиць, симпатичні будиночки в квітах, ратуша, церква, облаштований пляж, виноробня і виноградники, стоянка для яхт - ось, власне, і все селище. Але він зручний тим, що, з одного боку, знаходиться в пішої доступності від Меерсбург, з іншого боку, не так переповнений відпочиваючими, як інші міста, хоча і тут дорога вздовж берега забита людьми і велосипедами.
Якщо ви оберете Хагнау в якості своєї тимчасової резиденції, рекомендуємо погуляти серед виноградників, наприклад відправитися наверх: з пагорба відкривається чудовий вид на озеро.

наверх

Меерсбург (Meersburg)

Меерсбург, мабуть, найкрасивіше місто на озері, хоча, можливо, хтось віддасть перевагу Ліндау. Розташований він на крутому схилі пагорба, нижню частину історичного центру з верхньої пов'язують вузька вуличка і сходи. Над урвищем височить старий замок. Вважається, що його побудував ще в 7 в. король Меровінгів Дагоберт 1. Зафіксована в письмових джерелах історія міста починається з 13 ст., коли він підкорився єпископу Констанца. Але після побудови замку нічим особливим Меерсбург в історії не відзначився.
Замок (Burg, Altes Schloss) - найстаріший населений замок на території Німеччини. Усередині ви побачите середньовічні кімнати, підвали, а також кімнати, де зупинялася найвідоміша німецька поетеса Annette von Droste-Huelshoff. Меерсбург, мабуть, найкрасивіше місто на озері, хоча, можливо, хтось віддасть перевагу Ліндау Почекавши 15-30 хвилин екскурсії, можна потрапити наверх, в вежу. Екскурсія нетривала - експонатів в замку зовсім небагато.
У місті також є Новий палац (Neues Schloss) - це барокове будівля побудували в 18 ст. єпископи-князі Констанца в якості своєї резиденції. У палаці проходять тимчасові виставки, а також розташована муніципальна галерея, де виставлені картини художників, які малювали тутешні краї. На другому поверсі - відреставровані покої єпископів-князів Констанца.
Боденське озеро відрізняється унікальним кліматом - тут спокійно ростуть пальми і плодоносять фіги. Зрозуміло, тут повним-повнісінько виноградників. А раз є виноградники, значить, є і виноробні. Одна така знаходиться в Меерсбург - подібні екскурсії з дегустаціями дуже люблять наші туристичні фірми.
У місті знайдеться ще кілька дрібних і малоцікавих музеїв. Якщо ви живете тут або в довколишніх селах, візьміть в турбюро розклад подій - в місті часто влаштовуються концерти під відкритим небом.
З інших розваг не можна не сказати про Термах - теплі басейни, сауни, масаж водними струменями, в загальному відмінна розвага, особливо в дощовий день. В околицях три таких комплекси: в Меерсбург, Констанці і Юберлінгене. Останній нам сподобався найбільше - поменше людей і сучасніше. Але Терми в Меерсбург і Констанці теж цілком гідні відвідування.
Прогулянкові пароплави відправляються з Меерсбург в усі точки. Хочете заощадити на поїздці в Констанц - вирушайте туди на поромі. Ціна набагато нижче, ходить набагато частіше і цілодобово. Від зупинки порома до центру Констанца можна дістатися на автобусі (№ 1), а до Терм - на автобусі (№ 1, потім № 5) або пішки вздовж берега (йти близько 30-40 хвилин).
Коротко перерахуємо найближчі пам'ятки. Крім Констанца і острова Майнау, про які розповімо далі, це Археологічний музей на палях і виставка рептилій в Унтерульдінгене, палац і мавпячий зоопарк в Залем (всі чотири доступні за допомогою Erlebnisbus), церква Бірнау на півдорозі до Юберлінген (авт. 7395), зоопарк поруч з Юберлінгеном. Бірнау - дуже красива барокова церква, розташована на пагорбі над озером. Рекомендуємо сходити туди на концерт.
Про те, як дістатися, і цінах тут: про визначні пам'ятки коротко

наверх

Юберлінген (Überlingen)

Юберлінген (перша буква вимовляється як "ю" в слові журі) досить велике місто. Він простягнувся вздовж озера, злившись із сусідньою селом Нусдорф. Як і Меерсбург, він розташований на схилі, але підйом не такий крутий.
Юберлінген (перша буква вимовляється як ю в слові журі) досить велике місто Юберлінген - старовинне місто. Перші поселення відносяться ще до кам'яного віку (хальштаттская культура). В 1 ст. до н.е. регіон потрапив під владу римлян. Наступними були німецькі племена франків і готовий. Юберлінген був резиденцією герцогів і вперше згадується в 770 р під назвою Ібурінга. У 12 ст. місто придбало права ринкового міста, а в 14 ст. - права вільного імперського міста. До 17 в. (До Тридцятилітньої війни) місто процвітало завдяки виробництву вина і джерела мінеральної води. Був побудований собор і міські укріплення. На початку 19 ст. місто втратило свою автономію і був включений в герцогство Баденське.
Частково збереглися міські укріплення. Вони проходять по краю глибокого яру. Поруч з першої від озера вежею Gallerturm (16 ст.) Розбитий вельми непоганий міський парк, з квітами і рідкісними деревами. Огляд міста можна почати саме з міського парку, піднявшись потім до воріт Aufkirhertor (початок 19 ст.) І від них спустившись вниз до інших пам'яток. По дорозі будуть Jodokkapelle з фресками 15 ст., Ворота Franziskanertor (1495 г.), францисканская церква (14-15 ст., В 18 ст. Додані риси бароко), Salmannsweiler Hof (міське представництво великого цистеріанського монастиря в Залем, 16 в. ). Нарешті, в самому серці старого міста: собор св. Миколая (14-16 ст., Найбільше позднеготічеськой будова на озері), ратуша (14-15 ст.), Ренесансна будівля міського архіву (колишня міська канцелярія 1600 р).
Трохи осторонь залишаться Susohaus (який претендує на звання найстарішого будинку в Південній Німеччині), вежа Rosenobelturm (17 ст.) І міський музей в будівлі 15 ст. в стилі флорентійського ренесансу. У колекції музею археологічні знахідки, живопис, меблі, інтер'єри 17-18 ст. та ін. На сайті музею є фотографії кімнат, завдяки яким ви можете визначитися, наскільки він вам цікавий ( www.museum-ueberlingen.de/ ).
По дорозі уздовж озера в бік Stockach в передмісті Гольдбах знаходиться Sylvester Kapelle - найстаріша церква в регіоні (8 в.) З частково збереженими фресками 9-10 ст. художників школи Райхенау.
Юберлінген - вельми непоганий варіант для розміщення. По-перше, зручне транспортне сполучення: електричка, автобуси, кораблі до Меерсбург, Констанца, на острів Майнау, по озеру Юберлінген, туристичні автобусні маршрути - по місцевих визначних пам'ятках Erlebnisbus і до Зігмарінгена. Серед розваг, які перебувають поблизу: термальний басейн в місті, зоопарк (про нього докладніше нижче), мавпячий парк і монастир в Залем, церква в Бірнау.
На іншій стороні озера, між селищами Wallhausen і Бодман знаходиться ущелині Marienschlucht. До цього дуже вузького мальовничого ущелини можна дістатися пішки з Вальхаузена (до нього авт. 4 з Констанца або корабель з Юберлінген, далі пішки 45 хв), з Бодмана (до нього корабель з Юберлінген, далі пішки 7 км), від парковки зверху (від села Langenrain) і, нарешті, найпростіше з Юберлінген кораблем, що йде за маршрутом Bodman - Ludwigshafen - Sipplingen - Marienschlucht - Überlingen. Детальніше читайте на сайті www.marienschlucht.de (німецькою мовою).

наверх

Острів Майнау (Mainau Insel)

Острів Майнау знаходиться поруч з Меерсбург (хвилин 15 на пароплаві). Дістатися можна на пароплаві - з будь-якої точки на озері, де є пристань, в більшості випадків з пересадкою в Меерсбург. А можна і з протилежного Меерсбург берега - острів з'єднаний з ним дамбою. Наприклад, можна переплисти озеро на поромі, що йде з Меерсбург, а звідти доїхати на велосипеді або на автобусі (№ 4). Так дешевше, а крім того, не доведеться плисти назад на переповненому пароплаві. Народу в зворотну сторону набивається стільки, що сидячих місць не вистачає, а про приємну водної прогулянки з видом на озеро і берега і вітерцем в обличчя взагалі мова не йде.
У 1853 р Великий герцог Баденський Фрідріх 1 придбав Майнау в якості літньої резиденції і заснував на острові парк. У 1881 р його дочка Вікторія Баденськая вийшла заміж за принца шведського Густава. У 1932 р граф Ланнарт Бернадотт, правнук Фрідріха 1, отримав острів від свого батька принца шведського Вільгельма і перетворив його в острів квітів. Острів досі належить молодшої гілки шведської королівської сім'ї, але, зрозуміло, на їх половину не пускають.
У другій половині літа острів не здасться чимось особливо видатним, особливо після якогось хорошого ботанічного саду, наприклад мюнхенського. Тут непогана колекція троянд, в серпні висаджують осінні квіти, оранжерея є тільки одна і та перетворена в кафе. Цікаво сходити в будинок метеликів, але враження псує нескінченний потік людей. Однак навесні острів дуже цікавий - тут висаджують понад мільйон весняних квітів, серед них 400 сортів тюльпанів. Поля з тюльпанів та інших весняних квітів у другій половині квітня - початку травня - приголомшливе видовище ( фотографії ).
про пам'ятки коротко

наверх

Констанц (Konstanz)
Коротка історія.

Люди оселилися тут вже в Кам'яному столітті. Значення міста визначало його положення: берега тут звужуються, розділяючи дві частини Боденського озера. У 100 р н.е. прийшли римляни, вони дали місту його назву - Констанція (Constantia) в честь імператора Констанція Хлору, який переміг алеманнов в регіоні. З 6 ст. в Констанці була заснована резиденція єпископа, і в Середньовіччя місто мало важливе релігійне значення. В середні віки в Констанці був єдиний в регіоні міст через Рейн, тому місто процвітало, розвивалася торгівля. У 12 ст. Констанц отримав статус імперського міста. У 1415 році тут був спалений Ян Гус. Під час Реформації Констанц на час став протестантським, а єпископ переїхав в Меерсбург, але з приходом Габсбургів повернулося і католицтво. При австрійців був заснований 1604 р коледж Ісуса, при ньому створено театр - це найстаріший в Німеччині театр, що дає уявлення досі. У 19 ст. Констанц увійшов до складу Великого герцогства Баденського, а пізніше став частиною Німецької імперії. Під час Другої світової війни міста не бомбили через його близькість до Швейцарії.
Місто розділене Рейном (або Рейнським озером) на дві частини. На південній, меншою, що межує зі швейцарським містом Кройцлінгеном (Kreuzlingen), розташовані старе місто, пристань, вокзал, акваріум (з характерними для мережі Sea Life низькою якістю, але високою вартістю), на північній - житлові квартали, університет. Терми знаходяться в північній частині, на самому кінці півострова, вдається до Боденське озеро, там же облаштований громадський пляж.
Люди оселилися тут вже в Кам'яному столітті З моєї суб'єктивної точки зору, Констанц не виробляє враження красивого міста, зупинятися тут на відпочинок не захотілося. Що можна подивитися? Обов'язково - собор Діви Марії. Вперше про нього згадується вже в 615 р Будівля була зруйнована в 11 в. і перебудовувалася протягом наступних 300 років. Загляньте в галерею внутрішнього двору, там збереглися давні розписи. Вхід в неї не рекламується - це скромна двері в далекому межі, в який теж потрібно увійти через невеликі двері, - пройдіть по лівому нефу до самого кінця. З вежі відкривається вид на затоку і місто, але приголомшливим його назвати не можна.
Крім собору зберігся домініканський монастир, в якому чекав своєї страти Ян Гус. Тепер там готель. Також збереглося кілька старих веж, одна з них - біля мосту через Рейн.
У другу суботу серпня влаштовується свято озера в Констанці / Кройцлінгене. До цього дня до вже наявних натовпам додаються нові і вільний номер вже майже неможливо знайти. Свято закінчується грандіозним феєрверком. До слова, феєрверк видно з Хагнау (найкмітливіші займають місця на пагорбі) і Меерсбург (з пагорба над Терме). Але можна спробувати поштовхатися і в місті. Не забудьте, що повернутися можна поромом (він ходить всю ніч раз на годину), а потім автобусом (останній в обидві сторони в 22.20) або жд. з пересадкою. Крім того, до моменту феєрверку до гавані Констанца підпливають пароплави. Можна купити квитки на цей вечірній круїз по озеру з їжею і музикою.
З Констанца також можна з'їздити в парк розваг Аффенбах (між Констанца і Радольфцелль, жд і пішки або жд і автобус).
про визначні пам'ятки коротко

наверх

Острів Райхенау (Reichenau Insel)

Недалеко від Констанца, в меншій частині Боденського озера, званої Untersee, знаходиться монастирський острів Райхенау. У 2000 р острів з усім вмістом включили в список світової спадщини ЮНЕСКО. Дістатися сюди можна автобусом 7372 з Констанца або цим же автобусом від зупинки поїзда Райхенау. Крім того, звичайно, водним транспортом, тільки довго може вийти. Острів краще дослідити на велосипеді.
Бенедиктинський монастир був заснований ще в 724 р св. Пірмін і придбав найважливіше значення в Середні століття як культурний центр. Тут зупинялися паломники на шляху до Італії, в тому числі і св. Мефодій, створювалися ілюстровані рукописи, працювали вчені, школа книжкової мініатюри. Пізніше, через конфлікт з не менш впливовим монастирем св. Галла, розташованим на іншому кінці Боденського озера, монастир став згасати і був підпорядкований монастирю св. Галла. Багатюща бібліотека монастиря після секуляризації в 19 ст. була перевезена в Мюнхен і Карлсруе.
Монастир складається з декількох церков. Головний собор, присвячений Богоматері і св. Марку, розташований поруч з гаванню. Також на острові є церкви св. Георгія і св. Петра і Павла. Збереглася найдавніша в Німеччині розпис 10 в. в церкві св. Георгія.
Землі на острові, що не належать до монастиря, зайняті садово-городницькими господарствами. Клімат острова і всього Боденського озера дозволяє вирощувати навіть південні фрукти.
На мій погляд, відвідувати острів коштує, якщо ви на машині і їдете повз, якщо вам дуже цікаві старі церкви або якщо ви відпочиваєте десь в Констанці або Меерсбург і не знаєте, де б покататися на велосипеді. В інших випадках зусилля, щоб сюди дістатися, можуть не виправдати себе.

наверх

Stein-am-Rhein

Недалеко від того місця, де Рейн віпліває з озера, находится місто Штайн-на-Рейні. Городок дуже невеликий, но дуже відвідуваній, Завдяк Великій кількості розпісаніх старовинних будіночків з еркером. Дістатіся можна с помощью електрички та пароплава.
Місце для поселення люди пригледіли вже до римлян, а римляни побудували тут фортецю. У 13 ст. поселення починає згадуватися як місто, перебував він під владою тут же знаходився монастиря св. Георгія. У 15 ст. місто приєднався до Цюріху для захисту від Габсбургів.
Крім розписаних будинків, серед яких є будівлі 15-16 вв., Зберігся також колишній бенедиктинський монастир св. Георгія. Музей монастиря можна відвідати. Ще один музей в місті, Lindwurm, представляє побут 19 в.
Над містом на пагорбі - фортеця Hohenklingen, зараз це ресторан.

наверх

Рейнський водоспад (Rheinfall)

Рейнський водоспад - видовище абсолютно приголомшливе, головним чином кількістю бурхливої ​​води, що падає прямо на глядачів. Дуже рекомендується відвідувати його в непопулярне час - з раннього ранку, в погану погоду і тп. Самі розумієте, видовище приголомшливе, оглядові майданчики маленькі, сходи вузькі і слизькі, а тут японці з фотоапаратами і китайці натовпом ... Ми були на водоспаді під проливним дощем, проте все одно доводилося чекати хвилин по п'ять, щоб сфотографувати.
Рейнський водоспад знаходиться на швейцарській території. Дістатися можна пароплавом (дуже довго) або жд. Залізницею спочатку треба дістатися до Шаффхаузена, потім до Нойхауз (Neuhausen), зупинки Neuhausen Bad (правий берег) або Schloss Laufen am Rheinfall (лівий берег, ходить в літню пору до жовтня з 8 до 18). Від Нойхауз ходить також автобус (№ 6) і тролейбус (№ 1). Оглядові майданчики від Лауфен (ми дивилися з них) здалися більш вийгришнимі.
Невеликі пароходики кожні 10 хвилин курсують від берега до берега і по колу до водоспаду. Деякі відчайдушні туристи ризикують сісти на пароплав, який відправляється до скелі, що розриває водоспад на дві частини. На вершину скелі прорубані сходи.
За те, щоб подивитися на зійшла з розуму річку, беруть символічну плату близько 1 євро на вході.

наверх

Ліндау (Lindau)

Гавань Ліндау так і проситься на фотоапарат, особливо коли в неї граціозно входить зовсім неграціозний при найближчому розгляді пароплав. До Ліндау дістатися зовсім нескладно. По-перше, сюди ходять потяги - вокзал знаходиться на острові, біля самої гавані. По-друге, звичайно ж, пароплави. Старе місто розташоване на острові, пов'язаному з берегом мостом. Острів маленький, за годину можна не поспішаючи обійти всі вулички. Вибираючи готель в Ліндау, переконайтеся, що вона знаходиться на острові або поруч з ним, щоб не довелося до всього добиратися ще і місцевими автобусами - берегова частина міста зовсім не маленька.
Крім власне гавані, побудованої в 19 ст., І маяка, на який можна піднятися, варто ще подивитися залишки міської стіни - збереглися дві вежі 14 і 15 ст., Ратушу і міський музей. У місті є також свій розважальний басейн ( години роботи та вартість ).
У Фрідріксхафене, розташованому недалеко, знаходиться музей дирижаблів Цепеліна. Звідти також можна на автобусі доїхати до парку атракціонів ( години роботи та вартість ).

наверх

Брегенц (Bregenz)

Брегенц - австрійське місто, хоча від самої Австрії відділений горами. Після Другої світової війни жителі дуже хотіли до Швейцарії, але їх бажання до уваги не взяли. Австрія виходить до Боденському озеру маленьким відрізком берегової лінії, на якому, власне, і міститься Брегенц і пара практично злилися з ним сіл.
Першими оселилися на цьому місці кельти в 5 ст. і дали місцю назву Брігантіон. Потім, як водиться, були римляни (15 р н.е.), а потім алемани. У 15 ст. місто продали Габсбургам.
Брегенц - австрійське місто, хоча від самої Австрії відділений горами У місті збереглися міські стіни і будівлі 13-16 ст. Зверніть увагу, що старе місто знаходиться на гірці і до нього від пристані або від вокзалу ще потрібно дійти (краще запастися картою з туристичного офісу).
З визначних пам'яток - канатка на гору Пфендер (1064 м). Проспекти обіцяють приголомшливий вид, але вони дещо лукавлять. Вид непоганий, але тільки з однієї точки. Все інше обгороджено якимись парканами, а на самій верхній точці, куди можна піднятися від станції канатки, звідки і повинен був би відкриватися чудовий вид, стирчить кафе. Для нас півгодинне очікування своєї черги в натовпі не окупиться цим обмеженим парканами видом. Крім "виду", на горі є маленький зоопарк місцевих тварин (Alpinewildpark) (кабани, олені та бабаки). Саме бабаки зробили поїздку сюди марною і сильно підняли нам настрій.
З найближчих до Брегенц околиць звернемо вашу увагу на Санкт-Галлен (див. В розділі "Швейцарія"), гору Зентіс і Аппенцелль. Також рекламується знаходиться неподалік ринок "Хундертвассера". Звичайно, можна і заїхати туди, якщо є вільний час і машина, тільки майте на увазі, що від знаменитого архітектора тут тільки одна "ідея", а наваял цю споруду зовсім інша людина.
про пам'ятки коротко

наверх

Дитяча програма

Регіон дуже добре підходить для відпочинку з дітьми, в тому числі з найменшими. Розповімо, як можна порадувати молодших членів сім'ї. Звичайно, краще для поїздки вибрати неканікулярний час: в Баден-Вюртемберзі літні канікули починаються приблизно з 26 липня і тривають до другого тижня вересня, також є одне-двох тижневі канікули в кінці травня - початку червня, на Великдень і в кінці жовтня. Інформацію про ціни, години роботи і про те, як дістатися, ви знайдете тут .
Ravensburger Spieleland. Великий розважальний парк з різного виду атракціонами - від звичайних дитячих майданчиків до швидкісних гірок. Якщо відвідування намічається на піковий сезон, можна скористатися безкоштовним сервісом на сайті - отримати на найбільш популярні атракціони квиток з часом, що дозволить уникнути черги. Найкращий вік для відвідування - приблизно від 6 до 13 років. Знаходиться між Равенсбург і Фрідріксхафеном. Дістатися можна автобусом від цих міст.
Безпосередньо поруч з цим парком знаходиться парк мініатюр Міні Мундус (Mini Mundus Bodensee). Популярний розважальний формат: світові пам'ятки (піраміди, Ніагарський водоспад, Пізанська вежа, Цвінгер, міст Тауер і ін.) В масштабі 1:25. В якості додаткового розваги пропонується подивитися 4D-фільм. Парк закритий в 2013 р (далі - невідомо).
Варіант на погану погоду: все там же, поруч з Ravensburger Spieleland, знаходиться крита ігровий майданчик Lufti. Стандартний набір для подібних закладів: гірки, батути, лабіринти для лазіння, машини, настільний хокей, ігровий майданчик для малят і т.п.
Для хлопчиків може виявитися цікавим музей авіаконструктора Дорньера (Dornier Museum) в Фрідріксхафене. В експозиції літаки і моделі літаків, космічні супутники.
Вивчивши з дітьми старшого віку замок в Меерсбург і будинки на палях в Унтерульдінгене, вирушаємо в Haustierhof Reutemuehle, або, як він ще називається в проспектах, Bodensee Zoo. Свою назву він виправдовує тільки наполовину - домашні тварини щедро розбавлені дикими, а деяких домашніх на європейських фермах ви не знайдете. Зоопарк не дуже великий, але концентрація тварин досить щільна і дві години на нього легко можна витратити. Представлені: найрізноманітніші кози, гуси, кролики, барани, коні, дуже незвичайні породи курей, нутрії, морські свинки ... А також: красиві незвичайні папуги, павичі, фазани, білки (європейські та екзотичні), ціла зграя бурундуків, броненосці, скунс, верблюди, кенгуру, лами, олені, сурикатів, мангусти ...
Ще один незвичайний зоопарк - мавпячий парк в Залем (Affenberg Salem). Більше двохсот мавп магот (гібралтарських макак) вільно переміщаються по парку. Їх можна погодувати безкоштовно видаються попкорном (і тільки їм!).
Острів Майнау цікавий буде не тільки своїми квітами, а й великої дитячим майданчиком. Тут дуже велика пісочниця, гірки, майданчик для гри з водою, пристосування для лазіння. Можна також подивитися на бігають по рейках поїзда (якщо потяги не бігають - киньте монетку в автомат). Не забудьте виділити в своєму розкладі час на те, щоб чадо як слід награтися, або постарайтеся обійти цей дитячий рай стороною.
Ще один рай для дітей 3-13 років Wild- und Freizeitpark Allensbach. Добиратися треба авт. 8 від Радольфцелль або Маркельфінген. Рекомендується уникати вихідних днів і канікул для відвідування цього парку. Місцеві жителі із задоволенням відправляються сюди великими компаніями на пікнік. У парку дві частини. Перша - великий ігровий майданчик з гірками, лазалкамі, батутами, машинами. За деякі атракціони потрібно додатково платити - наприклад, за можливість попрацювати на екскаваторі або покататися на конячці. Раз в півгодини відправляється паровозик. Він проїжджає повз загонів з кабанами і ведмедями, де зупиняється і водій коментує. Загін для ведмедів - величезний майданчик, розташована на досить крутому схилі. Водій паровоза - справжній ентузіаст: щоб показати свій коронний трюк - стоять на задніх лапах ведмеді - він бігає кожен раз за ведмедем наверх, подманівая його яблуками. Створюється відчуття, що ведмедиця спеціально відправляється кожен раз наверх, щоб зробити собі приємність подивитися на замученого підйомом машиніста. Великі загони є не тільки у ведмедів, а й у кабанів, різних видів копитних. Олені ходять вільно і їх можна погодувати. В якості додаткового розваги пропонується шоу з хижими птахами.
Недалеко від ЗІНГА ще дві криті ігрові майданчики (Hallenspielplatz). Ті, хто орендує під час відпочинку машину, цілком можуть провести там дощовий день (Bertolino в Steißlingen www.berolino-kinderwelt.de і Tropilua в Hilzingen www.tropilua.de ).
З Констанца можна також з'їздити в дельфінарій і парк атракціонів Конніланд (Connyland, на території Швейцарії). Парк останнім часом сильно критикують за звернення з дельфінами (за кілька останніх років у них померло 8 дельфінів), і був прийнятий закон, що забороняє ввезення нових тварин, так що, швидше за все, дельфінарій через кілька років припинить своє існування і залишиться тільки парк розваг .
гостьова карта Боденського озера Bodensee Erlebniskarte / карта Меерсбург / готель

наверх

Німеччина головна
карти
на головну

Що можна подивитися?

Новости