Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Австрія. замок Кройценштайн

Вперше потрапивши в це місце, кожен мандрівник знайде в оточенні щось знайоме, то, що він бачив у кіно як глядач, а зараз потрапив по той бік екрану Вперше потрапивши в це місце, кожен мандрівник знайде в оточенні щось знайоме, то, що він бачив у кіно як глядач, а зараз потрапив по той бік екрану. І не дивуйтеся цьому, адже в замку Кройценштайн знімалися багато чудові фільми, наприклад, хіт «Час відьом» з Ніколасом Кейджем знімали саме тут - в казковому середньовічному замку на березі Дунаю. В численному ряду австрійських замків Кройценштайн є одним з найпопулярніших, відомих і відвідуваних.

Замок Кройценштайн (Burg Kreuzenstein) розташований на північ від Відня, столиці Австрії між містами Корнойбург і Штокерау, в невеликому селі Леобендорф. Їдете в напрямку Korneuburg-Stockerau і через 15 хвилин вже там. Висота 266 м над рівнем моря, висота над Дунаєм близько 100 метрів.

Ця споруда має давню історію. За даними дослідження, перший середньовічний замок, ймовірно, був побудований на початку ХII століття. Стара назва Грізанштайн, від якого з'явилося нинішню назву Кройценштайн (що означає кам'яний хрест), вперше згадується близько 1115 і найімовірніше, може бути пов'язано з одним з перших лордів і власників замку, Дітріхом Грізанштайном з Баварської сім'ї Формбахер.

Замок Кройценштайн спочатку будувався під склад зброї і начиння. Цей замок виконаний в готичному стилі, оточений глибоким ровом та підйомним мостом, а з боків піднімаються високі збройові вежі. Замок Кройценштайн спочатку будувався під склад зброї і начиння У 1641 році в ході тридцятирічної війни замок був захоплений шведами. А в 1645 році при відході шведський фельдмаршал Леннарт Торстенсон наказав підірвати замок. Так і стояв Кройценштайн в руїнах до середини дев'ятнадцятого століття потихеньку руйнуючись, поки не використовує право придбати в приватну власність австрійський землевласник Йоганн Непомук Вильчек.

Відомий полярний дослідник і меценат Йоганн Непомук граф Вільчек придбав руїни замку в свою власність і в 1874 році почав його відновлення. Австрійському вельможі сподобалася ідея створення для своєї сім'ї розкішного палацу, який одночасно буде виконувати ще й функцію склепу. При цьому, звичайно, це повинно було поліпшити вигляд міста в цілому. Крім того, мова йшла про відродження пам'ятника культури. Співпрацюючи з архітектором Карлом Кайзером Гандольфо, придворним архітектором імператора Максиміліана Мексиканської, який вважався провідним спеціалістом по реконструкції історичних пам'яток, а потім, після смерті Гандольфо в 1895 році, за проектом архітектора Гумберта Вальчера Мольтгейма, протягом трьох десятиліть на залишках руїн попереднього замку, він створив вражаюче монументальний твір мистецтва на історичній основі.

Для реконструкції були використані різні цінні історичні вихідні компоненти, які Вильчек знайшов і купив в численних дослідницьких експедиціях по всій Європі. Таким чином Кройценштайн сьогодні являє собою місце з багатою історією, з одного боку як значне романтичне будівлю кінця XIX століття, з іншого боку як ідеал «реального» замку часів розквіту середньовіччя.

Щорічні витрати на будівництво склали близько 50.000 гульденів. У підсумку, в період з 1874 року по 1906 Кройценштайн був повністю відбудований заново. Закінчення будівництва замку збіглося з візитом німецького імператора Вільгельма II в 1906 році.

За основу нового замка був узятий романтичний образ ідеального середньовічного замку (як і знамениті Нойшванштайн і замок Гогенцоллерн). Реконструкція була виконана відповідно до збереженими планами початкової архітектури замку. І сьогодні кожен бажаючий може помилуватися цим величним спорудою, яке підноситься на берегах Дунаю.

Експонати для замку граф Вільчек привозив з різних замків Європи . Всі вони відносяться до часу розквіту лицарства. Тут знаходиться багата колекція середньовічної зброї та предметів побуту, лицарський зал і замкова бібліотека.

Під каплицею за бажанням графа Вильчека побудований сімейний склеп. Вражає своєю архітектурою внутрішнього двору замку, який оточений будівлею великого залу, північно-західній вежею, каплицею, підземеллям.

На додаток до своєї захисної функції, рів Кройценштайн зберігає особливу таємницю: вхід у підземелля, яке було відрито на момент реконструкції, щоб отримати будівельний матеріал з підземних порід. У печері на початку останнього тунелю знаходиться незвичайний експонат, підвішений до стелі, який нагадує про мисливське талант засновника Кройценштайн і його полярної експедиції в 1872 році: гігантські скелетні останки гренландського кита. Тунель довжиною 200 м було розширено і служить шляхом евакуації на Дунай.

У замку Кройценштайн знімали такі фільми: 1956 - Kaiserjäger, режисер Вілі Форст. 1970 - Will be bitten at night (німецька комедія на вампірську тему), режисер Фредді Франсіс. 1972 - Baron Blood, режисер Маріо Бава. 2006 - Кат (Shadow of the Sword - Der Henker), режисер Саймон Ебі. 2011р. - Час відьом (Season of the Witch), режисер Домінік Сена.

колекція озброєнь

У замку знаходиться одна з найбільших приватних колекцій історичного зброї в Австрії, в якій представлені експонати і унікальні предмети воєн найдавніших часів. Прекрасно обладнана і розділена на вестибюль і гарматну кімнату, Збройна має обладунки для близько 100 озброєних до зубів чоловіків - звичайний гарнізон для захисту замку такого розміру. Прогрес лицарської збройової технології протягом століть ясно задокументований в прекрасно продуманій броні, шоломах, щитах, зброю і спорядження з різних епох, а також вражаючою колекції мечів. Вестибюль Збройової містить цікаву колекцію старовинного селянського зброї, алебард і невеликих гармат ХIV століття. У замку знаходиться одна з найбільших приватних колекцій історичного зброї в Австрії, в якій представлені експонати і унікальні предмети воєн найдавніших часів

каплиця

Каплиця є найбільш красивою будівлею замку Кройценштайн, а також перлиною сакрального середньовічного майстерності, ілюструючи пристрасть великого колекціонера і історичний досвід восстановителей замку.

Стулки чудових дубових вхідних дверей прикрашені рельєфами із зображенням Діви Марії і Святий Елізабет: повторення знаменитих церковних дверей пізньої готики церкви Успіння в Іррсдорфі в Зальцбурзі / Флагшау, створених невідомим Зальцбургским майстром близько 1408 року. Стулки чудових дубових вхідних дверей прикрашені рельєфами із зображенням Діви Марії і Святий Елізабет: повторення знаменитих церковних дверей пізньої готики церкви Успіння в Іррсдорфі в Зальцбурзі / Флагшау, створених невідомим Зальцбургским майстром близько 1408 року Найбільш вражаючим експонатом каплиці є готичний крилатий вівтар, що складається з 47 оригінальних дерев'яних панелей ХV -го століття, створених тірольським скульптором Йоханом Гріссманом з Імста і встановлених мюнхенським художником Алоїсом Мюллером.

Фігура Хреста зі слонової кістки біля вівтаря відбувається з Барселони, інтер'єр скинії прикрашений золотим шиттям особисто створеним графинею Люсией Вильчек, дочкою власника замку. Пофарбований гобелен за вівтарем є точною копією знаменитого килима з Регенсбурга ХIV століття. Дорогоцінні вітражі з 30 панелей струнких стрілчастих вікон є творами ХV століття, деякі походять з каплиці замку в Граці / Австрія. Найдавніші частини каплиці, ймовірно, можуть бути датовані XIII століттям: кам'яний рельєф із зображенням раннього християнського хрещення в романської купелі, прикрашені стрічкою прикраси і статуя Святого Роланда XI століття поруч із вхідними дверима. Дві стрілчасті арки на південній стіні відокремлюють каплицю від напівкруглої кімнати з склепінчастою куполом, задня стінка якого підтримується стовпами з граніту. На куполі знаходяться мозаїчні зображення Мадонни і двох ангелів.

лицарський зал

Великий Рицарський зал Кройценштайн з його прекрасними меблями був центр громадського життя в золотий вік лицарства. Серед його експонатів - кахельна піч з біблійними зображеннями, дорогоцінні гобелени, важкий обідній стіл і стільці-ножиці епохи Відродження, як нагадування про те, що зал був також головною їдальнею. Це дуже цінний експонат оформлений в так званій техніці інкрустації - рідкісне і особлива майстерність, освоєний в цю епоху лише однієї майстерні в Тамсвег / Зальцбург. Великий Рицарський зал Кройценштайн з його прекрасними меблями був центр громадського життя в золотий вік лицарства Щоб зробити акцент на екстраординарному сенсі цього унікального місця, кімната, в деякому відношенні, була побудована навколо кабінету. Інші цікаві експонати в великому лицарському залі включають стіл, повністю функціональний годинник ручного кування і ящик у вигляді готичної церкви.

палата принца

Кімната принца з його первісної середньовічної меблями є спальнею власника замку, де також іноді дозволяли ночувати благородним гостям. Незвичайними є розміри 500-річної ліжка, що відбувається з південної Німеччини, яка є разюче короткої: для середньовічних дворян було характерним спати в сидячому положенні і навіть у лицарів середнє зростання тоді був набагато менше, ніж сьогодні. Кімната принца з його первісної середньовічної меблями є спальнею власника замку, де також іноді дозволяли ночувати благородним гостям Особливостями ліжка з чотирма навісами балдахіна були так звана дошка снів, де сни могли бути записані відразу після пробудження і осередок, яка служила сейфом для ювелірних виробів і цінностей. Біля ліжка сервант, стільці і табурети з різних епох і кінна фігурка святого Мартіна завершують історичну композицію. Стіни прикрашають Бургундські гобелени.

Мисливська кімната.

Мисливська кімната замку Кройценштайн символізує велику пристрасть свого власника до полювання. Стіни багато прикрашені зброєю, рогами і мисливськими ножами. Одним з найбільш незвичайних експонатів, які кидаються в очі, є передбачуваний ріг легендарного єдинорога -а насправді мисливський сувенір з полярної експедиції графа Йоганна Непомук Вильчека, чия дивно правдива історія буде розказана під час екскурсії по замку. Мисливська кімната замку Кройценштайн символізує велику пристрасть свого власника до полювання

кухня замку

Замок Кройценштайн не був би замком без його великий кухні, куди можна потрапити через вузькі ворота з внутрішнього двору. Для того, щоб обслужити всіх жителів і захисників, все на кухні повинно бути зроблено великого розміру, її розташування внизу під першим поверхом дозволило поліпшити зберігання продуктів харчування в прохолодних підвалах, а також забезпечувало кращий захист від нападу ворогів.

У центрі кухні є єдиний величезний 7,5 метровий кухонний стіл, вагою в тонну, виготовлений з твердої дубової дошки, який колись був мостом через річку в Зальцбурзі. Серед численних автентичних середньовічних кухонного приладдя є вафельница з декоративними прикрасами, так звана «Windbrater» (гаряче пневматична барбекю) і знаменитий «Noodle Printer» спагетті-машина ХVII століття.

Головна вежа.

Головна башта замку, висотою 60 метрів з приміщенням дзвонаря на сьомому поверсі, ймовірно, найбільш значний елемент замку. За основу її форми взяті вежі укріплень в Perchtoldsdorf (Нижня Австрія) і Freistadt (Верхня Австрія). Величезний циферблат з годинником, відноситься до ХV століття і походить від Юберлінген на Баденському озері, має характерний девіз «Wer rastet, der rostet» ( «використовувати або втратити») - дуже підходящий девіз для насиченого пригодами і, в той же час, дуже чуттєвого і успішного життя реставратора замку Kreuzenstein. Головна башта замку, висотою 60 метрів з приміщенням дзвонаря на сьомому поверсі, ймовірно, найбільш значний елемент замку

http://www.kreuzenstein.com/

Burggasse, 2100 Leobendorf, Österreich. Координати: 48.380285, 16.309091.

Проїзд на поїзді S45 з вокзалу Wien Praterstern до Залізничного вокзалу Leobendorf-Kreuzenstein + 40 хв. пішки. Проїзд на автобусі до автовокзалу Leobendorf-Kreuzenstein + 40 хв. пішки. Більш детальну інформацію про напрямки на поїзді і автобусі: www.oebb.at або www.postbus.at

Години роботи:

Замок відкритий щодня з 1 квітня по 1 листопада

в будні дні з 10.00 до 16.00;

по неділях і святкових днях з 10.00 до 17.00.

Без вихідних.

Пропонуються тільки екскурсії! Екскурсії звичайно проходять на початку кожної години і тривають від 45 до 60 хвилин в залежності від розміру групи.

ціни квитків

Дорослі: € 10,00, діти: (6-16 років) € 5,00.

Новости