Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

води Австралії

Поверхневі води Австралії надзвичайно бідні і вкрай нерівномірно розподілені по території через велику посушливість клімату материка

Поверхневі води Австралії надзвичайно бідні і вкрай нерівномірно розподілені по території через велику посушливість клімату материка.

Річки, що стікають в Тихий і Індійський океани, як правило, короткі.

Внутрішні райони на більшій половині площі материка не мають стоку в океан. У цій посушливій області навіть русла протягом більшої частини року залишаються без води.

Вона з'являється тут тільки після короткочасних злив в верхів'ях річок. Дощі зумовлюють паводок, під час якого рівень води піднімається до 10-12 м. Але вода швидко стікає, залишаючи оголене кам'янисте дно. Такі тимчасові водотоки називають Крика.

Води Австралії - Муррей з притокою Дарлінг - найбільші річки Австралії. Вони беруть початок на Великому Вододільному хребті і належать до басейну Індійського океану. Головне джерело їх живлення - дощі. Дарлінг набагато довше, ніж Муррей, але не завжди доносить свої води до головної річки. Влітку він пересихає і розпадається на окремі водойми. На відміну від своєї притоки, Муррей в посушливий період поповнює свої води за рахунок танення снігів на вершинах Австралійських Альп, тому не пересихає. Річки басейну Муррея є важливим джерелом водопостачання господарських об'єктів.

Озер в Австралії багато, переважно безстічних і засолених. Часто вони заповнюються водою тільки після дощів. У сухий сезон озера розпадаються на окремі мілководні водойми або зовсім пересихають. Найбільше озеро материка - Ейр, яке називають за його млявість "мертвим серцем Австралії". Площа озера в середньому становить 15 тис. Км2. Розташоване воно на 12 м нижче рівня океану, збирає воду з величезної території за допомогою крик. Однак прилеглі пустелі поглинають стільки води, що лише незначна її частка потрапляє в озеро. Пересихають ділянки його берегів покриті кіркою солі .

Водна проблема - одна з головних в Австралії. На материку дбайливо ставляться до водних ресурсів. Широко застосовується повторне використання води, в окремих районах побудовані опріснювальні установки, здійснюється національна програма раціонального водокористування.

Широко застосовується повторне використання води, в окремих районах побудовані опріснювальні установки, здійснюється національна програма раціонального водокористування

надра України

Новости