Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В Прагу з Казані, як їхати і що дивитися

  1. Пройтися по Карлова мосту і загадати бажання
  2. Відвідати один з найбільших замків в світі
  3. Піднятися на Петршин пагорб
  4. Перейти саму вузьку вуличку в місті
  5. Подивитися на «Танцюючий» будинок
  6. Відчути себе в справжніх джунглях в празькому зоопарку
  7. Погуляти з павичами в Вальдштейнском саду
  8. Спробувати інстаграмний трдельнік
  9. Побувати в найбільшій в Чехії кістниці

Багатолюдні мости, гострі піки веж і храмів, червоні черепичні дахи - чарівна Прага зачаровує туристів з усього світу. Розташувалася на барвистих берегах Влтави, чеська столиця пропонує відвідувачам велику кількість пам'яток і просто цікавих місць. Про те, що робити в «місті ста шпилів», опинившись тут вперше, - читайте в матеріалі ІА «Татар-інформ».

Пройтися по Карлова мосту і загадати бажання

Візитна картка Праги - Карлів міст, який з'єднує історичні райони Мала Страна і Старе Місто. Це справжнє місце паломництва для туристів, тому уздовж моста розташувалося безліч торговців сувенірами. Нерідко, особливо вечорами, тут можна почути вуличних музикантів. Треба сказати, що стоячи над Влтавою під тему з «Ігри престолів», особливо переймаєшся атмосферою старовини і багатовіковою історією споруди.


Треба відзначити, що Карлова мосту часто приписують містичні властивості. Так, сам Далай-лама називав міст «центром Всесвіту».

Згідно з легендою, Карл IV хотів, щоб його почали будувати в «найщасливішу і сприятливу хвилину» в році. На допомогу монарху прийшли середньовічні астрологи, які і визначили потрібну дату - закладення першого каменю сталося 9 липня 1357 року о 5 годині 31 хвилині. Дата є паліндромом і читається однаково як зліва направо, так і справа наліво: 1357.9.7.5.31, що теж дало привід вважати міст особливим і магічним.

31, що теж дало привід вважати міст особливим і магічним

Карлів міст прикрашають 30 скульптур святих. Найбільше туристів приваблює одна з них, який зображує Яна Непомуцького. Його легко дізнатися по золотому вінця з п'яти зірок навколо голови. За непідтвердженими даними, сповідник імператриці Іоанни, дружини знаменитого чеського короля Вацлава, відмовився видати таємницю її сповіді. За це король наказав піддати Непомуцького тортурам, а потім втопити священика під Празьким мостом.

Зараз навколо скульптури мученика збираються мало не черги - туристи з усього світу потирають два барельєфа, розташовані під фігурою святого. Деякі вважають за краще згадувати бажання в іншому місці. Трохи далі від скульптури позначена точка, звідки безпосередньо скинули Яна Непомуцького в річку. Якщо покласти ліву руку на мідний хрест, праву - на серце, і загадати неодмінно від чистого серця, то, кажуть, що бажання обов'язково збудеться.


Закохані і наречені дотримуються ще одного ритуалу. Біля підніжжя Карлова моста знаходиться дивно мальовничий острів Кампа, де будинки стоять уздовж вузького каналу Чертовка прямо на воді. Це місце називають «празької Венецією», а міст через річку обвішаний замками різних форм і розмірів з вигравіруваними на них іменами. Пари таким чином закріплюють свої почуття - традиція, поширена в багатьох містах світу.

До спис ку

Відвідати один з найбільших замків в світі

Празький Град (hrad - замок на чеському), що запанував над лівим берегом Влтави, є найпопулярнішою пам'яткою міста. Це комплекс будівель, храмів, палаців та історичних споруд з домінантою у вигляді собору Святого Віта. Його шпилі видно практично з будь-якої частини міста, тому казковий замок досить просто знайти, де б ви не знаходилися.

Захоплюючий дух комплекс традиційно був резиденцією чеських королів, а в даний час є офіційною резиденцією президента Чеської Республіки.

Празький Град числиться в Книзі рекордів Гіннеса як найбільша президентська резиденція і найбільший замок в світі (площа комплексу - близько 7 га).


Тут же розташований і найважливіший храм в Празі - згаданий нами Собор Святого Віта, який є справжньою перлиною європейської готики. Крім релігійних служб, в соборі також проводилися коронації чеських королів і королев. Тут поховані кілька святих покровителів (в тому числі і Ян Непомуцький), государів, дворян і архієпископів.

При першому погляді на храм завмирає серце від величі цього стародавньої будівлі. Деяку роль відіграє значні розміри собору, тому бруківка біля храму покладена фотографами-любителями, які намагаються вмістити будівлю в свої об'єктиви і пробуючими різні ракурси.

Не дивно, що черга біля входу в Собор Святого Віта завжди розтягнута далеко за межами храму, і така велика кількість туристів дещо відштовхує від його відвідин.

До списку

Піднятися на Петршин пагорб

Один з найкрасивіших видів на місто відкривається з Петршин пагорба. Піднятися на нього можна на фунікулері, на який діє звичайний транспортний квиток, але ми рекомендуємо подолати відстань пішки і вдосталь насолодитися оазисом спокою в центрі Праги, тим більше на його схилах завжди можна знайти невеликі кафе, лавочки, або просто відпочити під покровом дерев, і потім продовжити маршрут.


На вершині пагорба ви побачите вежу, що нагадує Ейфелеву, тільки набагато менше. Це Петршинська вежа, вхід на яку коштує 150 крон (1 крона - близько 3 рублів). На вершину оглядового ведуть 299 сходинок, але можна скористатися ліфтом, правда тоді доведеться доплатити 60 крон.

На самій верхівці ви опинитеся в заскленій галереї з кількома відкритими вікнами.

На самій верхівці ви опинитеся в заскленій галереї з кількома відкритими вікнами

Вежу оточують ландшафтні сади, в тому числі великий розарій. Це досить приємне місце для прогулянок в будь-який час року, особливо якщо порівнювати з шумом і суєтою міста, та й вид на Прагу відкривається як і раніше приголомшливий, навіть без сходження на вежу.

Крім того, на пагорбі можна відвідати дзеркальний лабіринт (вхід коштує 90 крон), але сподобатися така розвага хіба що дітям.

Відзначимо, що Петршин пагорб фігурує в романі чеського письменника Мілана Кундери «Нестерпна легкість буття».

«Вона піднімалася вгору і, часто зупиняючись, оглядалася: під нею було безліч веж і мостів; святі погрожували кулаками і зводили до небес кам'яні очі. Це був найкрасивіше місто в світі », - описує автор сон головної героїні.

До списку

Перейти саму вузьку вуличку в місті

Перейти саму вузьку вуличку в місті

У Празі є одне місце, яке явно не сподобається страждають на клаустрофобію - вуличка винарні Чертовка шириною всього в 70 см.

Її можна знайти в районі Мала Страна недалеко від музею Франца Кафки. Двом людям на ній неможливо буде розійтися, тому з обох сторін встановлені пішохідні світлофори.

Насправді «вулиця» була пожежним проходом, який повинен був запобігати поширенню вогню (а Прага горіла досить часто). Зараз це швидше піар-хід, покликаний залучати туристів в кафе з однойменною назвою.

До списку

Подивитися на «Танцюючий» будинок

Подивитися на «Танцюючий» будинок

Прага - це не тільки готика, бароко і модерн. На Рашіновской набережній можна побачити будівлю в стилі деконструктивізм - всесвітній відомий «Танцюючий» будинок, що складається з двох веж і нагадує силуети чоловіка і жінки, застиглими в танці. У народі будівлю називають «Джинджер і Фред» на честь уславлених американських танцюристів Джинджер Роджерс і Фреда Астера.

У народі будівлю називають «Джинджер і Фред» на честь уславлених американських танцюристів Джинджер Роджерс і Фреда Астера

Всередині будинку знаходиться бізнес-центр і готель, піднятися на дах може будь-хто. На самому останньому поверсі «Танцюючий» будинку знаходиться кафе, можна взяти який-небудь напій і вийти на верхню площадку з маленькими столиками і дахами. Звідси відкривається гарний вид на Влтаву і прилеглі околиці.

До списку

Відчути себе в справжніх джунглях в празькому зоопарку

Якщо вам дозволяє час, не пропустіть можливості побувати в одному з найкращих зоопарків Європи, в якому представлено понад 4,5 тис. І 12 унікальних павільйонів. Зоопарк досить великий, так що на його дослідження піде кілька годин. Дорослий квиток коштує 200 крон, для дітей від 3 до 15 років - 150 крон.


Гордість зоопарку - Долина слонів, де відвідувачі можуть подивитися на справжніх індійських слонів. Примітно, що павільйони розділені по різних частинах світу - тут і африканський будинок з жирафами і антилопами, символи Австралії кенгуру і ему, північний ліс з оленями і гієнами. Особливо варто відзначити Індонезійські джунглі. Це приміщення під спеціальним куполом, чиї стежки ведуть через гігантські ліани, на яких граються орангутанги і гібони. У темній печері непідробний страх викличуть кажани. Спів екзотичних птахів і висока вологість посилять відчуття того, що ви перебуваєте в справжніх джунглях.


На всій території зоопарку встановлені монітори, де можна ознайомитися, як внести свій вклад в збереження певних видів тварин. У спеціальних автоматах можна як за допомогою карти, так і готівкою, зробити пожертвування і допомогти благодійним проектам зоопарку, таким як збереження коні Пржевальського або західної рівнинної горили.

До списку

Погуляти з павичами в Вальдштейнском саду

Стикнутися з природою можна і в самому центрі Праги - палацовому Вальдштейнском саду, зробленому в бароковому стилі. Тут можна побачити різні скульптури, фонтани, оранжерею, ставок з плаваючими золотими рибками.


По алеях парку вільно розгулюють павичі різного забарвлення, які зовсім не бояться здивованих туристів і не відвертаються від наполегливих об'єктивів фотоапаратів. Годувати птахів, як і іншу живність, не рекомендується - на оголошеннях співробітники парку запевняють, що за тваринами стежать професіонали і в підгодівлі вони не потребують.

Вальдштейнский палац зараз є місцем засідань сенату Чехії. Доступ туди в звичайні дні закритий, а у вихідні дні відвідати палац і насолодитися інтер'єрами 17 століття може будь-хто.

До списку

Спробувати інстаграмний трдельнік

Спробувати інстаграмний трдельнік

Що стосується національної їжі, то вона явно не для людей, які стежать за фігурою. Почнемо з того, що практично у всіх кафе і ресторанах вам принесуть величезні порції, які складно осилити одному. Тому має сенс замовити тільки одне блюдо, а не як зазвичай прийнято: перше, друге і десерт.

В основному мова йде про м'ясо: тут і свиняче коліно (це цілий кілограм м'яса, подається зазвичай з квашеною капустою), відбивні, супи в хлібі, смажений сир «Смажак».

З десертів можна виділити популярне вуличне блюдо «трдельнік» - ласощі з дріжджового тіста, обернутого навколо дерев'яного або металевого циліндра і обсмаженого над відкритим вогнем. У Празі можна зустріти незліченну кількість точок, що пропонують традиційну випічку зі всілякими начинками: полуницею і вершками, яблуками з корицею, морозивом і т.д. Красиві солодощі особливо добре виглядають на фотографіях, тому по всьому місту можна зустріти туристів, що роблять знімки трдельніка на тлі різних пам'яток і викладають їх в Instagram.

Але навіть таке на перший погляд просте блюдо важко доїсти одному, тому сміттєві баки міста, особливо в центрі, сповнені таких от яскравих трдельніков.

До списку

Побувати в найбільшій в Чехії кістниці

Городок Кутна-Гора знаходиться приблизно в 1,5 години їзди від Праги. У Середньовіччі за рахунок розвиненої серебродобивающей індустрії це був дуже багатий місто, але вже до 16 століття запаси руди виснажилися, і він прийшов до занепаду.


Зараз Кутна-Гора приваблює туристів найбільшим в країні кісткосховище, який розташовується в крипті готичного цвинтарного костелу. Згідно з легендою, в 13 столітті один з місцевих абатів відправився в Єрусалим і привіз звідти жменю святої землі з Голгофи і розвіяв по кладовищу, надавши йому статус священність. Бути похованим там вважали за краще не тільки місцеві, а й люди з інших міст.

В результаті кладовищі сильно розрослося і в кінці 15 століття ексгумовані останки почали розміщувати в Костніца.

В результаті кладовищі сильно розрослося і в кінці 15 століття ексгумовані останки почали розміщувати в Костніца

При вході до каплиці виникає відчуття, що ти потрапив у фільм жахів, де показують лігво маніяка, що збирає останки своїх жертв. По кутах розташувалися чотири дзвоновидні купи кісток. Але особливий трепет і жах викликає величезна люстра в центрі собору, зроблена так само з людських кісток.

Варто зізнатися, що такий інтер'єр викликає змішані почуття. Мабуть, зрозуміти символізм і головне послання цього місця допоможе крилата фраза memento mori - «пам'ятай про смерть».

До списку



Новости