Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Росії теплішає вдвічі швидше, ніж у всьому світі

Здавалися нездійсненними прогнози про глобальне потепління, здається, почали збуватися. Небувала спека атакувала в останні тижні відразу кілька регіонів планети. У Південній Кореї від теплових ударів померли вже 29 осіб, в Японії - майже півтори сотні, госпіталізовано понад 70 тисяч. Спека атакувала і регіони Росії. Що чекати росіянам від кліматичних змін?

До 2080 року число загиблих від спеки в тропічних і субтропічних регіонах зросте майже в 5 разів - до такого висновку прийшли вчені з Університету Монаша в Мельбурні, Австралія. Судячи з усього, прогнози почали збуватися раніше.

У деяких регіонах Росії в зв'язку з аномальною спекою цього літа були вжиті надзвичайні заходи. Так, за розпорядженням глави Калмикії, де температура піднімалася до +43 градусів, був скорочений робочий день. У деяких районах республіки посуха призвела до загибелі зернових культур і трави на пасовищах. У Волгограді через аномальну спеку водою поливали дороги і пішохідні зони, в місцях масового скупчення людей волонтери безкоштовно роздавали бутильовану воду. Додатковими запасами питної води також забезпечили бригади швидкої допомоги. Крім того, спецпатрулі несуть службу на Чорноморському узбережжі Краснодарського краю. В Алтайському краї через сталу спеку швидко тане сніг в горах, що може привести до нових паводків - про це жителів попередили в уряді регіону. Вже піднявся рівень води в річках Катуні, Бії і на деяких ділянках Обі. Аналогічна ситуація склалася в Краснодарському краї, Чувашії та Якутії.

Жителі столиці теж пережили кілька непомірно жарких тижнів. У зв'язку з цим багато хто навіть пригадали спекотне літо 2010 року, коли 44 дня поспіль температура повітря перевищувала 30 градусів. Тим часом в середній смузі спека періодично змінювалася зливами і несподіваним похолоданням. Росгідрометцентр навіть ввів спеціальний термін: «температурна пила». Ось як коментує ці явища Марина Макарова, головний спеціаліст Гідрометцентру Росії: «Тепла або спекотна погода чергується з періодами нестійкої погоди, короткочасними дощами. А коли у нас повітря вологий, ночі стають теплішими, а дні - більш прохолодними ». Це підтверджують і вчені. За словами керівника кліматичної програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Росії Олексія Кокоріна, погода протягом усього року буде нестійкою. Лікарі попереджають, що така різка зміна погоди загрожує застудами. Дощі небезпечні перепадами атмосферного тиску: це може бути фатально для людей, які страждають на гіпертонію або гіпотонією.

60% росіян - в зоні ризику?

Які ж наслідки нинішнього спекотного літа? Першими на спеку зреагували комахи. Медики та екологи з початку літа попереджали про поширення кліщів. Зміна клімату призвела до їх швидкого поширення в Центральній Росії, на Півночі, в Сибіру і на Далекому Сході, повідомляє Всесвітній фонд дикої природи. За його даними, в регіонах, де кліщі були завжди, їх стає ще більше. Це Пермський край, Вологодська, Костромська, Кіровська та інші області, Сибір і Далекий Схід. Але на цьому комахи не зупинилися. Зараз вони поширюються навіть на північ Архангельської області. Фахівці попереджають, що спалах активності кліщів припадає на кінець літа. Як відомо, кліщі є переносниками дуже важких хвороб, в тому числі енцефаліту і бореліозу.

По темі

Здавалися нездійсненними прогнози про глобальне потепління, здається, почали збуватися

9422

Цільові капітали в Росії: що таке ендаумент-фонд?

У деяких регіонах Росії в зв'язку з аномальною спекою цього літа були вжиті надзвичайні заходи. Так, за розпорядженням глави Калмикії, де температура піднімалася до +43 градусів, був скорочений робочий день. У деяких районах республіки посуха призвела до загибелі зернових культур.

Багатьох хвилює, як позначиться аномальна спека в південних регіонах Росії на врожаї. У Мінсільгоспі у свій час існувала думка, що зміни клімату позначаться на російському сільському господарстві позитивно. Зокрема, що потепління - в інтересах країни, оскільки територія вічної мерзлоти, на яку сьогодні припадає близько 60% території РФ, буде скорочуватися, а площа земель, сприятливих для ведення сільського господарства, збільшиться. Однак, на думку координатора програми «Клімат і енергетика» Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Росії Олексія Кокоріна, ці «позитивні наслідки» «будуть короткочасними і можуть зійти нанівець вже до 2020 року». На думку деяких вчених, у зв'язку з потеплінням клімату Росія може щорічно втрачати до 20% зерна. Ось що заявили «Нашої Версії» в центрі «Антістіхія» МНС: «Зміна клімату значно підвищить ризики масштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних з природними пожежами. Тривалість пожежонебезпечної обстановки, за прогнозами, збільшиться на півдні Ханти-Мансійського автономного округу, в Курганській, Омській, Новосибірській, Кемеровській і Томській областях, в Красноярському і Алтайському краях, а також в Якутії ».

У МНС вважають, що ризики надзвичайних ситуацій, що виникають в результаті зміни клімату, несуть значну загрозу для населення і об'єктів економіки країни. У зонах можливого впливу вражаючих факторів сьогодні проживають понад 90 млн росіян, або 60% населення країни, вважають в МНС.

Надія на Сибір

Чого ж чекати росіянам від глобального потепління? «Хоча глобальне потепління дає про себе знати, процес цей йде не так швидко, - вважає керівник відділу короткострокових прогнозів Росгідрометцентру Олександр Голубєв. - Температура підвищується з року в рік на десяті частки градуса. Наприклад, минуле літо було досить прохолодним, в цьому році спека торкнулася не всіх регіонів. Передбачити, як піде процес далі, зараз складно. В цьому році було зафіксовано багато пожеж: наприклад, в Іспанії, Португалії. На жаль, постраждали від пожеж і російські регіони: Якутія, Східний Сибір, Тува, Чукотка, окремі випадки пожеж були зареєстровані в Криму. Але глобальних катастроф нам побоюватися не варто. Якщо станеться прогнозоване танення льодовиків, від цього постраждає в основному Південна Європа. А нам боятися нічого. Звичайно, в південних регіонах Росії в найближчі десятиліття температура може підніматися, як в цьому році, до +40 градусів. Але що стосується врожаю, то особливих побоювань відчувати не варто: адже у нас в Росії величезні території і Сибір - теж житниця ». Завідувач кафедри метеорології і кліматології географічного факультету МДУ Олександр Кислов підтверджує: «Розрахунки процесів глобального потепління в XXI столітті на Східно-Європейській рівнині і в Західному Сибіру свідчать: зміни клімату не матимуть ніяких екологічних і економічних наслідків для цих регіонів». Так що велика територія Росії дозволяє дивитися в найближче майбутнє з відносним оптимізмом.

До речі

До кінця XXI століття в зв'язку зі змінами клімату Москва і Московська область можуть перетворитися в лісостеп з посушливим літом і теплою зимою - таку гіпотезу висловив старший науковий співробітник кафедри метеорології і кліматології географічного факультету МДУ Павло Торопов. За його словами, Москва і область не залишаться без снігу в результаті глобального потепління, але літо стане спекотніше, а зима - м'якше.

Що чекати росіянам від кліматичних змін?
Осіян - в зоні ризику?
Які ж наслідки нинішнього спекотного літа?

Новости