Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Програма для навігації під час поїздок по Австралії - чи потрібна і яку вибрати?

Один з найбільш частих питань, які задають приїжджають до Австралії, - чи потрібен навігатор для пересування по дорогах Австралії або можна обійтися паперовими картами або програмами, встановленими на телефон?

Якщо коротко, то відповідь така: незважаючи на те, що на основних трасах в Австралії все досить докладно і зрозуміло намальовано на дорожніх знаках і покажчиках, а в будь-якому інформаційному центрі можна взяти досить непогані туристичні карти, дуже бажано, щоб у вас було щось, куди можна було б "забити" точки і рухатися за підказками, звіряючись щохвилини з картою і не переживаючи, що згорнули не туди.

Наступне питання, яке виникає: а що, власне, найкраще з електронних пристроїв навігації використовувати під час поїздки по Австралії? Зупинимося на цьому питанні докладніше.

1. Навігатор

Будь-яка компанія з прокату автомобілів пропонує взяти в оренду навігатор (або автомобіль з вбудованою системою навігації). Задоволення це правда недешеве, тому часто простіше купити такий пристрій заздалегідь, закачати в нього карти і їхати. Вибір між TomTom / Garmin або екзотичними навігаторами на основі Windows CE залишимо для спеціалізованих форумів, зазначу тільки що карти Австралії практично у всіх постачальників непогані і досить докладні. Так що вибір за вами.

2. Штатна навігація на телефоні / планшеті

Для поїздок по місту / в межах мегаполісів ми вже котрий рік використовуємо додаток Google Maps. Програма прекрасно працює там, де є стільниковий зв'язок, в місті відмінно прокладає шлях з урахуванням уникнення заторів на дорозі, пам'ятає історію пошуку адрес, по рівних трасах вірно вважає час прибуття на місце. Єдиний момент, який потрібно враховувати - без доступу до мобільного зв'язку програма не працює. Мобільних операторів в Австралії всього 3: Telstra, Optus, Vodafone. Найширше покриття у Телстра, трохи менше - у ОПТУС, ну і замикає список Водафон. Втім, якщо ваша поїздка буде проходити в межах великих міст, то з ймовірністю 98% зв'язок буде у будь-якого з операторів. Інша справа, якщо ви поїдете на Тасманію, острів Кенгуру, в гори або кудись в аутбек - абсолютно раптово може виявитися, що зв'язку там немає, зовсім-зовсім немає. Тому перш ніж їхати кудись, обов'язково перевірте через сайт оператора де є покриття, а де його немає.

І тут ми плавно переходимо до третього варіанту.

3. Оффлайн-програма для навігації на телефоні / планшеті.

Якщо заглянути в Google Play / Apple Store, то програм навігації досить багато. Зрозуміти, що з них на вашому планшеті / телефоні працює добре, а що не дуже часто можна тільки досвідченим шляхом, що, як ми з вами розуміємо, зробити находять не в Австралії досить складно.

Шляхом проб і помилок ми зупинилися на програмі MapFactor: GPS Navigation (офіційний сайт: http://navigatorfree.mapfactor.com/en/download/ ) (На момент написання цієї замітки додаток є тільки для Android і Windows Mobile).

Головний плюсом для нас було те, що програма безкоштовна при використанні карт Open Street Map . Все що потрібно зробити - закачати карти (~ 1Гб) до поїздки і не забути зарядний пристрій і кріплення для телефону / планшета. MapFactor: GPS Navigation досить спритно працює на планшеті, швидко прокладає дорогу, дублює голосом вказівки ( "повернути ліворуч через 100 метрів"), вміє сигналізувати про перевищення швидкості і т.д. Словом, поводиться як самий звичайний навігатор, тільки на планшеті. До того ж, на нього можна встановити карти TomTom (за окрему плату).

Інтерфейс програми не зовсім інтуїтивно зрозумілий, але, з часом, звикнути можна (не забуваємо, що дарованому коневі в зуби не дивляться).

Update: Вже після того, як стаття була написана, ми випробували ще одну програму: Maps.Me Pro . Додаток доступний для платформ Android і iOS, з недавніх пір версія Pro стала безкоштовною.

Основні плюси: імпорт закладок (KML-файлів), оффлайн-пошук об'єктів, робота з використанням карт Open Street Map. З недавнього часу Maps.Me працює в режимі навігатора, перевірено особисто в поїздці.

Me працює в режимі навігатора, перевірено особисто в поїздці

Update 2:

читачі з нашої групи в Фейсбуці поділилися посиланням на програму оффлайн-навігації HERE від компанії Nokia. Програма безкоштовна і доступна як для Android, так і для iOS платформи, по Австралії карти відмінно себе зарекомендували.

Особистий досвід автора:

Наведу особистий приклад: у нас телефони та планшети на Android. Ми вже четвертий рік їздимо по Австралії без навігатора, використовуючи додаток Google Maps + паперові карти з інформаційних центрів. З недавніх пір почали брати з собою в дорогу планшет з MapFactor: GPS Navigation. Оператор мобільного зв'язку у нас ОПТУС, з яким у нас не було проблем при поїздках по штату Вікторія, Новому Південному Уельсу, в межах ~ 50 км від Аделаїди, Перта і великих міст Тасманії. Далі, в глибинці, зв'язок могла бути, а могла й не бути, тому ми орієнтувалися по паперовим картам.

Оновлення на 17/06/2015: в поїздці Дарвін-Аделаїда зв'язок була тільки в великих містах, у всіх інших місцях навігацію здійснювали по MapFactor / Maps.Me (користувалися то тим, то іншим в залежності від ситуації).

Довгий час нам здавалося, що стільникового зв'язку від ОПТУС + паперових карт з глобальним напрямком нам вистачає, але, як показала практика, мати під рукою планшет з картами досить корисно. Наприклад, на Тасманії у нас далеко не завжди була зв'язок, тоді як у наших друзів з сім-картою Телстра зі зв'язком було там трохи кращі, але оффлайн-карти, в зв'язці з іншими корисними програмами , Здорово виручали при плануванні місць ночівель.

А чим користуєтеся / користувалися ви в поїздках по Австралії? Кілька запитань щодо вашого в коментарях своїм досвідом.

Наступне питання, яке виникає: а що, власне, найкраще з електронних пристроїв навігації використовувати під час поїздки по Австралії?
А чим користуєтеся / користувалися ви в поїздках по Австралії?

Новости