Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зіб'є чи російський лоукостер «Перемога» ціни на авіаквитки в РК?

Фото: © jetphotos.net/Łukasz Stawiarz

Нам всім потрібна «Перемога»?

Як уже повідомляв Forbes.kz, дочірня авіакомпанія російського «Аерофлоту» - «Перемога» - відкриває польоти в Алмати з 18 листопада 2016. Перевізник буде виконувати прямі рейси за маршрутом Самара - Алмати - Самара п'ять разів на тиждень. Також авіакомпанія пропонує стикування через Самару для пасажирів з Алмати в Москву (Внуково), а з двома пересадками - в ряд інших російських міст, а також в далеке зарубіжжя - Братиславу, Мілан і Мюнхен.

На сайті перевізника зазначено, що вартість квитків починається від 999 рублів (близько 5300 гривень). Автору цих рядків хоч і з труднощами, але вдалося знайти таку ціну на квиток на сайті перевізника. Правда, це - вартість перельоту в один кінець з Алмати до Самари з багажем вагою максимум 10 кг і без можливості попереднього вибору місця в салоні. Квиток за такою ціною реально купити фактично тільки за кілька тижнів, а то і місяців до передбачуваної поїздки. В інші міста вартість перельоту, природно, виходить значно дорожче.

У Казахстані прихід російського лоукостера сприйняли неоднозначно. Стали висловлюватися думки про те, що «Перемога» зі своїми низькими тарифами може негативно вплинути на казахстанських перевізників.

Правда, в Казахстан вже не перший рік літають низькобюджетні авіакомпанії інших країн - Air Arabia, Fly Dubai (обидві - з ОАЕ), Pegasus (Туреччина). Також на казахстанському ринку давно працює українська МАУ, яка хоч і не є класичним лоукостером, однак своїми тарифами дуже нагадує такого.

Але вихід на казахстанський ринок саме російських перевізників завжди викликає неоднозначну реакцію. Адже наша країна з російськими авіаційними властями відносини особливі, точніше, дуже складні. Чого тільки варта весняна історія цього року, коли Росавіація не вирішила «Ейр Астані» транзитний проліт над невеликою ділянкою РФ, через що у казахстанського перевізника зірвалося відкриття нового рейсу до Монголії. У казахстанській авіакомпанії тоді розповіли: натомість на дозвіл росіяни вимагали від Казахстану добро на польоти за маршрутом Москва - Алмати ще однієї авіакомпанії РФ (зараз з боку Росії за маршрутом літає тільки «Аерофлот»).

Подібні потуги сусідів тільки підкріплюють підозри деяких експертів про те, що росіяни хочуть відкусити від казахстанського авіаційного пирога набагато більше, ніж їдять зараз. І їхні апетити стримують лише міждержавні авіаційні угоди, які строго регламентують, які авіакомпанії можуть літати в конкретні міста і з якою частотою. Бути патріотом в такій ситуації непросто, адже від приходу на ринок нових гравців і посилення конкуренції зазвичай знижується вартість квитків. Однак, з іншого боку, під ударом можуть опинитися казахстанські авіакомпанії. І в першу чергу - «Ейр Астана», яку багато казахстанці, звичайно, лають, але в глибині душі люблять і пишаються нею.

Ось і прихід «Перемоги» знову розбурхав небайдужих. Можливо, виною всьому «родинні» зв'язки перевізника, який на 100% належить «Аерофлоту». Адже материнська компанія належить державі і має хорошу «дах» і лобі в особі російського уряду. Більш того, в казахстанські міста вже активно літають і інші російські перевізники - сам «Аерофлот», «Росія» (теж дочка «Аерофлоту»), S7, RusLine і т.д.

До речі, можливо, «Перемога» якраз і була тією другою авіакомпанією, яку росіяни безуспішно намагалися висунути другим перевізником на маршрут Москва - Алмати. Але оскільки у сусідів не вийшло це зробити, «Перемозі» довелося задовольнятися прямим маршрутом Самара - Алмати, дозвіл на який вже було - кілька років тому з казахстанської сторони рейс обслуговувала «Ейр Астана», але в 2015 припинила польоти через нерентабельність. А в Москву пасажирів «Перемозі» доведеться возити вже з пересадкою.

Експерти в сфері туризму і авіації міркують, чого казаха чекати від приходу на ринок першого російського лоукостера.

Неконкурентное перевага?

експерт Forbes.kz Жангір Рахжанов каже, що вихід на казахстанський ринок «Перемоги» у нього викликає єдине питання - яким чином це взагалі сталося? Економіст шукав відповідь на нього на сайті Комітету цивільної авіації Міністерства з інвестицій та розвитку РК, але нічого не знайшов.

Справа в тому, що, відповідно до не дуже свіжої інформації, опублікованої на сайті КГА, між Казахстаном і Росією діє міжурядова угода про повітряне сполучення, підписана ще в 1994. Останні зміни в угоді вносили в 2011. Згідно з цим документом, всі найбільш рентабельні договірні авіалінії жорстко поділені між російськими і казахськими авіакомпаніями з обмеженнями по частоті польотів.

- На дату публікації інформації ринок авіаперевезень на напрямку Казахстан - Росія, згідно угоди, становив 48% і 52% відповідно - тобто, на користь російської сторони, - говорить Жангір Рахжанов. - На той час в затвердженому списку російських авіакомпаній «Перемоги» не було. По всій видимості, ця угода недавно було змінено.

Втім, вважає експерт, зміни ці навряд чи були принциповими - швидше за все, все рентабельні напрямки і кількість рейсів до сих пір жорстко поділені між авіакомпаніями в тих же пропорціях між країнами.

- Таким чином, «Перемога», не маючи можливості самостійно збільшити кількість напрямків польотів і кількість рейсів, матиме обмежений вплив на підвищення конкуренції і зниження цін на напрямку Казахстан - Росія, - пояснює Жангір Рахжанов. - Тим не менш, за рахунок низьких цін на квитки авіакомпанія зможе переманити частину клієнтів у казахстанських і російських авіакомпаній, які працюють на тих же напрямках, куди літає «Перемога».

З цієї точки зору, ціни авіаквитків цього лоукостера потрібно перевірити на демпінг. «Перемога» за фактом є держкомпанією і цілком може бути, що за рахунок субсидій від держави вона використовує неконкурентное перевага. Згідно з міжнародною практикою, якщо в країні відсутня повноцінний багатосторонній режим «відкритого неба», то лоукостерам немає комерційного сенсу починати бізнес в такій країні.

Експерт нагадує про те, що писав недавно: на його думку, режим «відкритого неба», коли країна допускає до перевезень іноземні авіакомпанії без обмежень, є важливим елементом структурної реформи з лібералізації ринкових відносин в країні.

Хабний по повній

Куат Домбай.

редактор Airways.world куат Домбай також висловив Forbes.kz свою точку зору з приводу виходу «Перемоги» на ринок Казахстану.

F: Очевидно, що в короткостроковій перспективі пасажири отримають вигоду через низькі цін «Перемоги». Але що, на ваш погляд, може статися в середньостроковій і довгостроковій перспективі з виходом на наш ринок російського лоукостера?

- Я вважаю, що з боку «Перемоги» йде ціновий демпінг для перехоплення пассажіропотка у казахстанських авіакомпаній. Два роки тому Вірменія відкрила своє небо для російських авіакомпаній, але в результаті демпінгу вірменський авіаперевізник Armavia збанкрутував. Росіяни, ставши по суті новими монополістами, знову підняли ціни аж на 60% мало не на наступний же день після оголошення банкрутства Armavia. Тобто, пасажири, спочатку зраділи низькими цінами, пізніше отримали іншого монополіста, але вже не мали своєї авіакомпанії.

Зараз в наявності значне падіння міжнародних перевезень як у російських авіакомпаній, так і у «Ейр Астани». Єдиним шляхом до розвитку або виживання (а російська «Трансаеро», нагадаю, вже не вижила) є нарощування транзитних перевезень між Азією і Європою, і серйозним конкурентом «Аерофлоту» (і «Перемозі» в тому числі) є «Ейр Астана». По суті, казахстанська держпрограма «Нурли Жол» ставить завдання створення на базі «Ейр Астани» серйозної міжнародної авіакомпанії з хабами в Астані та Алмати.

Однак необхідно врахувати, що «Аерофлот» отримує фінансування від держави шляхом перерахування коштів за переліт європейських авіакомпаній через Сибір, і роялті становить більше $ 500 млн щорічно! «Ейр Астана» ж отримує банківські кредити на придбання літаків, і потім з цього ж ще й податки платить. Тобто, очевидно, що говорити про справедливу конкуренцію між «Ейр Астаною» і «Аерофлотом» ( «Перемогою») не доводиться.

F: А яке рішення було б, на ваш погляд, справедливим?

- Мені здається, перед Казахстаном зараз стоїть питання необхідності введення захисних заходів проти демпінгу (як це зроблено з введенням утилізаційного збору в автомобільному секторі), якщо ми хочемо зберегти вітчизняну авіацію і розвинути транзитний ринок в столицях. Адже, з урахуванням потенціалу одного лише Китаю, жителі цієї країни можуть принести нам щорічно $ 300 млн , Які вони будуть залишати готівкою у нас в країні за рахунок коротких зупинок, готелів, шопінгу і ресторанів.

Нам оголошена демпінгова війна, і з цим треба щось робити. Тому в середньостроковій перспективі я б очікував введення захисних заходів з боку КРЕМЗ щодо російського лоукостера. Адже дотувати «Ейр Астану» ми не можемо, а тривалий демпінг розорить казахстанський флагман, що поставить хрест на планах розвитку Астани як транзитного хабу. І, до речі, економічне зростання Дубая і Сінгапуру починався саме з аеропортів.

Олена Бекбоева.

Більш оптимістична Олена Бекбоева - директор однієї з туристичних компаній.

- До приходу «Перемоги» в Казахстан я ставлюся стримано, так як досить давно спостерігаю за цією авіакомпанією і знаю про її проблеми по частині сервісу, - говорить Олена. - Маючи на одній чаші ваг досить низький цінник, потрібно чітко усвідомлювати і ряд мінусів: переліт через Самару, вкрай низька норма провозу включеного багажу, відсутність ручної поклажі, жорсткі умови ануляції квитка і приліт в Москву в аеропорт Внуково.

За словами експерта, якщо говорити про Москву як про міжнародне хабі для відправлення в туристичні поїздки в інші країни, то аеропорт Внуково для цього мало підходить - туристу, швидше за все, буде потрібно переїзд в Домодєдово і Шереметьєво. На погляд Олени Бекбоевой, авіапереліт з Казахстану «Перемогою» підійде насамперед для поїздок до родичів і для відрядних, чий бюджет обмежений.

- Як показує досвід з іншими лоукостерами, літаючими до нас уже не перший рік, серйозного приводу для переділу ринку «Перемога» своїм приходом в Казахстан не дасть, - підсумовує глава туркомпанії.

Микола Устинов.

- Безумовно, поява будь-якої нової авіакомпанії на нашому ринку можна розцінювати тільки позитивно, - міркує співорганізатор Казахстанського клубу любителів авіації Микола Устинов. - Для пасажира це - додаткова можливість вибору, а також стимул для існуючих гравців ринку не розслаблятися і всіма силами намагатися не підвищувати ціни, незважаючи на девальвацію.

З іншого боку, зайва радість деяких з приводу появи на ринку низькотарифного авіакомпанії передчасна, вважає співрозмовник. «Перемога» буде літати в той же самий аеропорт Алмати, куди літають і інші авіакомпанії, не отримуючи від нього ніякої знижки; буде заправлятися тим же самим паливом, що і решта, за тими ж розцінками. А на платному багажі та відсутності бортового харчування багато не зекономиш.

- Новий попит серед тих, хто раніше не літав, «Перемога» в Казахстані створити не зможе - просто тому, що в абсолютної більшості населення країни не прийнято подорожувати за кордон, навіть якщо ціна на переліт буде дуже низькою, - каже Микола. - Для бізнес-поїздок ця авіакомпанія не підходить. Так що, думаю, «Перемога» просто перетягне на себе нижній сегмент пасажирів «Аерофлоту» і «Ейр Астани». Не виключаю, що середня ціна квитка за маршрутом Алмати - Москва трохи знизиться, ну і все. Ніякої революції не буде.

Неконкурентное перевага?
Але що, на ваш погляд, може статися в середньостроковій і довгостроковій перспективі з виходом на наш ринок російського лоукостера?

Новости