Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що потрібно зробити, щоб "відкрите небо" не вбило МАУ: Латвійський рецепт

ЛІГАБізнесІнформ опублікував статтю гендиректора консалтингової компанії Friendly Avia Support (FAS) Олександра Ланецького, який вважає, що при реформуванні сектора авіаперевезень, Україна підійшла б модель, реалізована в Латвії. Ця країна проводячи політику розумного протекціонізму, змогла зберегти і дати імпульс розвитку національної авіакомпанії, при цьому допустивши на ринок світові лоукостер, стверджує Ланецкий.

Читайте також Глава Lietuvos oro uostai про 12 досягненнях аеропортів Литви

AirBaltic. початок

У 1995 році уряд Латвії створило СП з найбільшим скандинавським авіаперевізником SAS (належить урядам Швеції, Данії і Норвегії) - авіакомпанію AirBaltic. Латвія зберегла за собою 51%, 27% отримала SAS, решта акцій дісталися іншим інвесторам (вони пізніше продали акції скандинавам). Майже 10 років латвійська авіакомпанія служила фідером для SAS - підвозивши транзитних пасажирів в аеропорт Копенгаген на магістральні рейси. У 2003 році в аеропорту Рига залишилося тільки дев'ять авіакомпаній, які виконували польоти в 16 міст (в 1996 році було 17 авіакомпаній, що літали по 28 напрямам). При цьому пасажиропотік постійно зростав на 5-15% в рік і за підсумками 10 років збільшився в 2,3 рази. Найбільший пасажиропотік в 2003 році забезпечувався на Копенгаген (головний хаб SAS), Москву і Стокгольм (другий хаб SAS). Весь цей час ризький аеропорт практично нічим не відрізнявся від сусідів - Вільнюса і Таллінна.

Тоді латиський національний перевізник AirBaltic виглядав відверто слабко на тлі Литовських авіаліній. Влітку 2003 року у латишів було три регіональних турбопропа Fokkier 50 (48 місць) і 3 регіональних реактивних Bae-RJ70 (70 місць), а у литовців - три регіональних Saab 2000 (48 місць) і шість середньомагістральних Boeing 737 (110-140 місць) .

Влітку 2003 року у латишів було три регіональних турбопропа Fokkier 50 (48 місць) і 3 регіональних реактивних Bae-RJ70 (70 місць), а у литовців - три регіональних Saab 2000 (48 місць) і шість середньомагістральних Boeing 737 (110-140 місць)

"Балтійська Люфтханза"

З 2004 року, після вступу Латвії до ЄС, авіакомпанія AirBaltic різко змінює стратегію і переходить з фідерних польотів для SAS на створення транзитного хабу в Ризі. В цьому ж році кількість напрямків польотів нарощують до 30. При цьому на ринок вийшло тільки чотири нові авіакомпанії. Така стратегія вимагає великих інвестицій. Збільшення флоту в три рази (тільки в 2004 році отримано шість Boeing 737) і витрати на "розкочування" нових напрямків призводять до першого в історії перевізника збитковому році (понад мільйон євро). Частина цих інвестицій бере на себе Ризький аеропорт - авіакомпанія отримує безпрецедентні знижки практично на всі збори і тарифи в аеропорту. За даними збанкрутілої в 2009 році литовської flyLAL (спадкоємиці Литовських авіаліній), тільки за період 2004-2008 років аеропорт дотував AirBaltic на суму близько 35 мільйонів євро.

Аеропорт був зацікавлений в розвитку місцевого перевізника. До 2009 року Рига стала не тільки найбільшим аеропортом Прибалтики, а й реальним конкурентом іншим регіональним хабам, в тому числі Копенгагену. Це не могло влаштовувати скандинавів з SAS, які на жорстких умовах зажадали викупу акцій (в цей момент частка SAS становила 47% і оцінювалася в 20 млн євро). Під час кризи держава не змогла залучити потрібну суму. Виникла загроза: якщо уряд Латвії не викупить авіакомпанію, вона повністю перейде скандинавам і ті закриють конкурента.

Спасителем виступив менеджмент AirBaltic на чолі з президентом Бертольтом Флік. Флік - німецький громадянин, який очолив у 2002 році авіакомпанію і створив з неї "Балтійську Люфтханзу". За фінансової підтримки банкіра Володимира Антонова він викупив 47,2% акцій AirBaltic. Після цього компанія стала ще агресивнішою залучати до Риги транзитних пасажирів зі скандинавських країн. Але одночасно стали рости збитки. У 2010 році авіакомпанія провела конкурс на будівництво нового терміналу в аеропорту Рига, оскільки чинний вийшов на планову потужність і збільшується потоку пасажирів стало тісно. Після відходу з ринку flyLAL аеропорт Рига перетворився в головний транзитний хаб не тільки для латишів, а й для литовців.

націоналізація

У 2011 році збитки AirBaltic перевищили 100 млн євро. В кінці року латвійський уряд націоналізує банк, що розорився Антонова, якому були закладені акції Фліка і який фінансував діяльність збитковою авіакомпанії. AirBaltic виявилася на межі зупинки. Уряд Латвії приймає рішення націоналізувати перевізника з обов'язковою умовою - догляд Фліка. Харизматичний німець за час керівництва компанією зумів нажити багато недругів, в тому числі серед керівництва країни.

Новим главою авіакомпанії став Мартін Гаус, колишній генеральний директор угорського Malev. Перед ним було поставлено завдання переломити ситуацію і вийти на прибуткову діяльність. "Людина з найбільшою зарплатою в Латвії", як його прозвали журналісти, з поставленим завданням впорався. Авіакомпанія почала більш консервативно підходити до відкриття нових напрямків, при цьому неперспективні закрили. Також був застосований більш відповідальний підхід до цінових війн - тим більше що на скандинавський ринок вийшов новий регіональний перевізник flybe Nordic.

Основна увага AirBaltic сконцентрувала на збільшенні завантаження і прибутковості з кожного перевезеного пасажира. В результаті в 2011-2014 роках оборот авіакомпанії майже не змінився, а прибутковість підвищилася. Уже в 2013 році AirBaltic отримала прибуток понад 900 000 євро, в 2014 році - вже 10 млн євро. Сьогодні AirBaltic (втім, як і останнім часом МАУ) використовує гібридну модель перевезень (симбіоз інструментів, характерних для традиційних мережевих авіакомпаній і лоукостів).

день сьогоднішній

Сьогодні з Риги літає 23 авіакомпанії світу, в тому числі три лоукост - WizzАir (базує літак, 14 напрямків), Ryanair (без базування, 13 напрямків) і Norwegian Air Shuttle (без базування, 4 напрямки). Аеропорт пов'язаний польотами з 84 аеропортами світу (в 59 з них літає AirBaltic).

Умови, на яких лоукост обслуговуються в Ризькому аеропорту, є комерційною таємницею, але, за запевненнями керівництва, вони не сильно відрізняються від інших авіакомпаній - значить, точно гірше, ніж у національного перевізника (знижка прив'язана до кількості перевезених пасажирів).

Лоукости в Латвії літають тільки там, де є попит (за напрямками, де багато гастарбайтерів) - Норвегія, Великобританія, Ірландія, Швеція, Данія, Барселона і Париж. Ще частина авіакомпаній літає в Ригу тільки тому, що там сильний хаб і є AirBaltic, які розвозять пасажирів далі по світу.

За 10 років (2004-2014 роки) AirBaltic перевезла через аеропорт Рига понад 10 мільйонів транзитних пасажирів. У 2014 році через аеропорт Рига пройшло 4 814 073 чоловік. Це 45% всіх пасажирів Прибалтики - вдвічі більше, ніж за все жителів Латвії і практично стільки ж, скільки пройшло через аеропорти Вільнюса і Таллінна разом узятих. Крім того, це в 12 разів більше, ніж в 1993 році (до створення AirBaltic) і в сім разів більше, ніж в 2003 році (до її переходу на мережеву систему роботи).

У 2014 році авіакомпанія AirBaltic перевезла 2,8 млн пасажирів, з яких приблизно половина були транзитними, через аеропорт Рига. AirBaltic забезпечує понад 50% усього пасажиропотоку аеропорту Рига і близько 80% його транзитного потоку.

Ефект для Латвії

AirBaltic - найвідоміший і дорогий бренд Латвії. Це найбільший експортер країни (експортує послуги - возить іноземців). Рига - найбільший туристичний центр в Прибалтиці. Згідно з дослідженнями IATA (Міжнародної асоціації повітряного транспорту), в 2012 році авіація відіграє ключову роль в торгівлі і економіці Латвії. За даними дослідження Oxford Economics, авіація становить 2% від ВВП Латвії і забезпечує робочі місця для 2% працездатного населення країни.

Аеропорт Рига - 100% державне підприємство. Авіакомпанія AirBaltic на 99,8% належить уряду Латвії. Крім AirBaltic в Латвії діють ще три місцеві авіакомпанії: вантажна RAFavia і дві чартерні - SmartLinx (належить місцевим інвесторам) і Primera Air Nordic (зареєстрована в 2014 році, перша нова авіакомпанія в країні за останні 15 років), але польоти з Латвії не здійснює.

У той же час в Латвії динамічно розвиваються інші авіаційні бізнеси. Німці, шведи і росіяни побудували в аеропорту підприємства по ремонту літаків, росіяни і шведи відкрили нові авіаційні навчальні центри. Все просто і зрозуміло, як в Німеччині або Туреччині: все уряд і профільні чиновники працюють на національного перевізника.

І так, квиток Київ - Рига на рейсі AirBaltic коштує дорожче, ніж квиток Київ - Рига - Вільнюс нею ж. Підозрюю, що авіакомпанія спеціально тримає такий тариф, щоб зробити невигідним самостійний транзит латишів через Київ. Все ж ці два аеропорти - жорсткі конкуренти за транзитних пасажирів, як і Київ зі Стамбулом.

Все ж ці два аеропорти - жорсткі конкуренти за транзитних пасажирів, як і Київ зі Стамбулом

Новости