Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що чекати туристам наступного літа

  1. Куди поїхали ро ссіяне
  2. Курортний збір потрібно налаштувати
  3. Туристи отримають гроші за овербукинг
  4. На що скаржимося?

Фото: flickr.com/Ramon Boersbroek

У цьому сезоні найпопулярнішим закордонним напрямком для відпочинку росіян, за даними Громадської палати Росії, стала Туреччина. Усередині країни громадяни воліють Краснодарський край, який прийняв на 40 відсотків більше туристів в порівнянні з минулим роком. Які законодавчі зміни торкнулися росіян в цьому році і що чекає їх в майбутньому, розповіли експерти в прес-центрі «Парламентської газети».

Куди поїхали ро ссіяне

Цього літа 31 відсоток російських мандрівників попрямували до Туреччини, 22 відсотки - до Греції і 14 відсотків - на Кіпр. Четверте і п'яте місця займають Туніс і Іспанія, розповіла голова комісії Громадської палати Росії з розвитку громадської дипломатії, гуманітарного співробітництва та збереженню традиційних цінностей Олена Суторміна.

«Також популярна Італія, росте рейтинг Таїланду і Домініканської Республіки. Крім того, скасування віз дозволила Об'єднаним Арабським Еміратам стати одним з популярних напрямків у росіян », - додала вона.

До Росії основний приплив туристів був, природно, за рахунок чемпіонату світу з футболу-2018 - в країну приїхали сім мільйонів чоловік з різних куточків світу, що принесло економіці країни 120 мільярдів рублів.

Лідером внутрішнього літнього туризму став Краснодарський край. Туди приїхали 7,5 мільйона чоловік - на 40 відсотків більше, ніж влітку 2017 го. У Криму відпочили 5,3 мільйона туристів - приріст склав 25 відсотків. Далі за популярністю Калінінградська область, Алтайський край, Володимирська область, Республіка Татарстан і курорти Північного Кавказу.

Курортний збір потрібно налаштувати

З 1 травня 2018 року в Росії почали експеримент - в деяких регіонах стали стягувати курортний збір. Його повинні платити прямо в готелях дорослі туристи, які не відносяться до пільгових категорій. Ставропольський край встановив вартість збору в 50 рублів з людини за день проживання, Алтайський край - 30 рублів, Краснодарський край, який увійшов в нову систему з 16 липня, після закінчення чемпіонату, - 10 рублів. У Криму плата буде введена з 1 травня 2019 року.

Збір вже приніс значні суми до бюджетів регіонів. Тільки за перші два тижні Краснодарський край отримав близько 14 мільйонів рублів. Кисловодськ (Ставропольський край) за три місяці - понад 23 мільйонів рублів, курорт Белокуриха (Алтайський край) за цей же час - 76 мільйонів рублів. Кошти призначені для благоустрою інфраструктури відпочинку - пляжів, доріг, парків і так далі.

Але є в цій системі і недоробки, вважають експерти. До Громадської ради Ростуризму звернулися зі скаргами авіакомпанії, яким доводиться сплачувати збір нарівні з туристами, щоб влаштувати своїх співробітників в готелі, повідомив заступник голови Ради Дмитро Давиденко. Навіть не найбільша авіакомпанія за місяць платить близько мільйона рублів.

У Громадській палаті пообіцяли направити звернення до відповідних міністерств з пропозицією зробити виняток для тих, хто відвозить пасажирів на курорти. «З співробітників авіакомпаній, бригад РЖД, які чергують, знаходяться в курортних містах, не повинні брати гроші, так як для них це робота, вони не їдуть відпочивати», - підкреслила Олена Суторміна.

Туристи отримають гроші за овербукинг

Останнім часом істотно знизилася кількість бажаючих побешкетувати на борту завдяки вступив в силу в червні закону про чорних списках пасажирів. Їм забороняють літати, якщо вони скоїли правопорушення під час польоту. За словами заступника голови Загальноросійського об'єднання пасажирів Іллі Зотова, раніше порушень в літаках за літо були десятки, а тепер вони вкрай рідкісні.

Найближчим часом туристи можуть очікувати й інших змін - у Мінтрансі пропонують почати виплачувати компенсацію пасажирам за овербукинг. Якщо в авіакомпанії переоцінять свої можливості, і людині не вистачить місця в літаку, йому повинні будуть повернути від 8 до 22 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на внутрішні напрямки, і від 200 до 400 доларів на міжнародні рейси. такі цифри назвав 24 серпня заступник міністра транспорту Олександр Юрчик.

Пасажирам планують також дозволив не зважувати дамську або чоловічу сумку, яку можна брати в літак безкоштовно крім ручної поклажі - такі поправки Мінтранс розмістив в кінці липня н а порталі проектів нормативних правових актів. Якщо їх приймуть, можна буде покласти в сумку хоч 15 кілограм, аби вона не перевищувала встановлені розміри.

На що скаржимося?

В цілому літній сезон обійшовся без таких великих подій, як минулої осені з «ВІМ-авіа», коли не змогли вилетіти десятки тисяч чоловік, але проблеми все ж виникли. Всього за літо Громадська палата отримала 1300 звернень, повідомила Олена Суторміна. Більше половини - скарги на інфраструктуру, наприклад, забрудненість пляжів або невідповідність виду готельного номера зображенні в Інтернеті. Більше 30 відсотків звернень стосувалися проблем з авіаперевізниками щодо скасування та затримки рейсів, а 20 відсотків людей звернулися за консультацією.

Велика кількість скарг було пов'язано з невиконанням своїх зобов'язань туроператором «Наталі Турс». Постраждали і туристи, які планували полетіти рейсами «Саратовских авіаліній». Компанію закрили 31 травня після краху її літака в Підмосков'ї, і заявки на повернення грошей подали 10 тисяч осіб. Станом на 10 серпня пасажирам виплатили компенсацію 215 мільйонів рублів, залишилося повернути 236 мільйонів рублів, повідомляли в компанії.

На що скаржимося?

Новости