Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Про Тез Турі і Аерофлоті. У кого насправді проблеми?

Це фото зроблено з рейсу авіакомпанії Lufthansa, яка літає на Тенеріфе по набагато більш гуманним цінами, ніж Аерофлот. Хоч і з пересадкою з Москви.

Сьогодні агентство РІА опублікувало новину, яка свідчила, що авіакомпанія «Аерофлот» відключає туроператора «Тез Тур» від системи бронювання авіаквитків. Новина правдива, додавати коментарі до неї кілька туманні і можуть ввести в оману неуважного читача. Інші агентства новина підхопили, і ринок мало не впав у паніку.

Що нам повідомляє ця замітка? Якийсь «джерело, знайоме з ситуацією» поділився своєю думкою про те, що, мовляв, Аерофлот відключає Тез Тур від системи через те, що туроператор «перестав оплачувати послуги авіакомпанії». У статті для чогось згадуються компанії «Ідеал-тур» і «Капітал-тур», які, будучи відключеними від системи бронювання Аерофлоту, через деякий час збанкрутували.

Ну, ми ж всі пам'ятаємо, що сталося з колись кращим новинним агентством «РІА новини»? Для тих, хто не пам'ятає, нагадую: воно було розформовано в грудні 2013 року і перетворилося в агентство «Росія сьогодні» під керуванням відомого Дмитра Кисельова, який добре знайомий російським телеглядачам, завдяки його вмінню нагнітати ситуацію і створювати «страшні новини». Мені здається, журналісти, які працюють в цьому агентстві, про що б вони не писали, вже просто не можуть не створити «страшну новину». У них немає такої спеціальної мети, просто інакше не вміють. Так що давайте не будемо читати перед обідом радянських газет і постараємося тверезо оцінити ситуацію.

Для початку згадаємо далекий 2010 рік, коли Аерофлот "відключив» туроператора «Капітал-тур». Чи не відключав він його і відключати не міг, так як у «Капітал-туру» просто не було контракту з «Аерофлотом». Квитки купувалися через деякий агентство Good. Що, звичайно, дивно для туроператора з таким розмахом (18 напрямків, 1500 людей. В тиждень на рейсах «Аерофлоту»), але до нашої історії відношення не має. »Аерофлот» в один прекрасний момент перестав садити клієнтів «Капітал туру» на рейси, так як квитки виявилися не оплачені. Капітал, пам'ятається, стверджував. що квитки не оплачені через технічний збій, і ось-ось все буде виправлено. Так, до речі, в той момент, наскільки я пам'ятаю дуже багато свої програми «Капітал тур» виконував саме на рейсах «Аерофлоту». Я навіть не можу згадати, чи були там інші рейси з Москви. Після цього виявилося. що у «Капітал туру» взагалі дуже великі борги, 2 банки відмовили йому в перекредитування, і понеслося ...

З Тез Туром ми маємо зовсім іншу картину. По-перше, «Аерофлот» - далеко не головний перевізник для «Тез Туру». У них блоки, причому не дуже великі, всього на декількох рейсах, на 3 напрямках. Причому, інші авіакомпанії, такі як Трансаеро і S7, вже встигли заявити, що у них проблем з Тезом немає. Більш того, Трансаеро з радістю надасть Тез Туру додаткові місця на своїх рейсах, якщо такі йому знадобляться за підсумками «розлучення» з «Аерофлотом». По-друге, офіційно «Аерофлот» все ще нічого не сказав. А керівники Тез Туру, навпаки, повідомили, що так, їх дійсно відключили від системи, але все куплені квитки оплачені, боргів перед авіакомпанією немає, а сталося відключення через те, що туроператор і «Аерофлот» не можуть домовитися про скорочення блоків. Авіакомпанія просить туроператора надати жорсткі гарантії на зимові програми, а туроператор домагається більш м'яких умов. Це приблизно, хоча і не зовсім, як з російським газом для України: умовно кажучи, договір підписали на 100 одиниць, а тепер просять переглянути його, так як готові купувати тільки 90 одиниць. «Газпром» і «Аерофлот», природно, не хочуть продавати менше свого товару, будь то природний газ або місця в літаку. Вони хочуть, щоб все за старим договором (який ми, до речі, не знаємо, на яких умовах підписано). Їх можна зрозуміти. Але можна зрозуміти і тих, хто десь повинен взяти гроші, щоб оплатити непотрібний йому товар. На мою скромну думку, якби реально існували борги Теза перед Аерофлотом, нацперевозчік не посоромився б і випустив би офіційне повідомлення. Але він мовчить, і за нього говорять якісь дивні «джерела». За останній час «Аерофлот» зняв рейс на Інсбрук через низьку завантаження (хоча особисто в моїй голові не вкладається низьке завантаження на Інсбрук взимку, а ось недоступно високі ціни на цьому рейсі я, здається, пригадую), скасував тендер із зимових напрямками для туроператорів (кажуть, охочих не знайшлося) і підвів підсумки своєї діяльності за 9 місяців 2014 року, вивчивши які, можна бачити, що помітно впав вантажообіг, завантаження крісел за міжнародними напрямками скоротилася, комерційне завантаження (не знаю, що це, але напевно те, що приносить гроші) теж «просіла». Правда, є хороша новина: «Аерофлот» тепер перевозить гірськолижне спорядження безкоштовно. Тобто потихеньку повертається обличчям до клієнта. Решта-то авіакомпанії давно це зробили. У наявності прагнення скоротити витрати і спробувати збільшити доходи. Ось і намагаються ставити туроператору жорсткі умови. Але втрачати місця, які, нехай і мало, але оплачує туроператор, я думаю, не розумно. Ну, якщо тільки на принцип йти. А для чого? Насправді, я думаю, сьогодні відповідальні особи в «Аерофлоті» сидять і думають, як би їм завтра зробити «гарне обличчя» і перетворити все в жарт.

Поживемо побачимо.

PS 15.11.14: Що і треба було довести: Аерофлот підключив Тез назад . Вчора пройшли переговори, і Тез тур знову підключений до системи бронювання квитків Аерофлоту. А тепер подумаємо: дата переговорів адже, напевно, була запланована заздалегідь. А анонімні сливи почалися за пару днів до цього. Ну і хто тепер повірить, що це не була спроба натиснути на Тез Тур перед переговорами?

Що нам повідомляє ця замітка?
Ну, ми ж всі пам'ятаємо, що сталося з колись кращим новинним агентством «РІА новини»?
А для чого?
Ну і хто тепер повірить, що це не була спроба натиснути на Тез Тур перед переговорами?

Новости