Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Полетимо хоч в Анди, були б бажаючі - інтерв'ю з гендиректором Anda Air

Створювати нове підприємство - завдання не з легких. Створити нову авіакомпанію ще складніше. У 2016 році Сергій Шаменко разом з партнером Георгієм Аванесова заснував нову авіакомпанію із загадковою назвою Anda Air. "Це просто співзвучне назву", - пояснює керівник підприємства. Але це не єдина загадка, яку довелося розгадувати Сергію Шаменко.

Ще при реєстрації у авіакомпанії виникло непорозуміння з Державіаслужбою. Каменем спотикання стало мінімальну кількість літаків (два або один), яке повинно бути у перевізника. Причина - досить проста. В одному документі вказувалася одна цифра, в іншому - інша. "Врешті-решт, ми вирішили це питання, взявши другий борт. На жаль, з подібними різночитаннями в законодавстві ми стикаємося постійно", - ділиться досвідом глава Anda Air.

Незважаючи на всі заминки, авіакомпанія в жовтні минулого року почала виконувати перші чартерні програми. Спочатку був Єгипет, потім Йорданія. Зараз Anda Air планує відкрити незвідане напрямок - озерний край Польщі. Польоти в новенький аеропорт Ольштин - це всього лише частина планів. Так що ж задумала молода авіакомпанія з "співзвучною назвою"?

Нещодавно ви подали заявку на відкриття нового чартерного напрямки - в польський Ольштин. Чому саме в це місто?

В першу чергу, ми - чартерна авіакомпанія, тому ми відкриваємо ті напрямки, за які готові платити туристичні оператори. До нас надійшла заявка від туроператора розглянути можливість запуску польотів в Ольштин. Це наш давній партнер - компанія "Феєрія". У них є напрацювання в цьому регіоні. Ми узгодили ціну перельоту, їх влаштувало нашу пропозицію. Тому ми і подали заявку на відкриття рейсу.

Коли стартують польоти?

Точної дати ще немає, все залежить від туроператора. Швидше за все, польоти почнуться влітку. Якщо ця програма добре піде, то ми можемо продовжити її на зимовий період.

Якщо ця програма добре піде, то ми можемо продовжити її на зимовий період

А які ще напрямки плануєте відкрити в цьому році?

Звичайно, будемо запускати і інші маршрути. Але в порівнянні з Ольштином, це досить звичайні напрямки - Болгарія, Чорногорія, Грузія, Албанія. Можливо, будемо продовжувати програму до Йорданії. Бути може, в цьому році додасться Туреччина, а саме Анталія.

Ці рейси будуть виконуватися тільки з Києва?

В основному, з Києва, але будуть представлені і регіони. Це і Херсон, і Кривий Ріг, і Львів, і Запоріжжя. Оскільки ми чартерна авіакомпанія, то в регіонах рейси можуть бути скасовані, якщо не набереться достатня кількість бажаючих. Це стандартна практика. Або ж може зменшитися частота. Все залежить від пасажирів.

Ми будемо працювати і з іншими туроператорами, якими саме я поки не хочу називати. Зараз ми знаходимося на стадії переговорів, остаточних угод ще немає. Скажу, що це і невеликі оператори, і великі компанії.

У жовтні ви запустили чартерні програми в Марса-Алам (Єгипет) і Аккабе (Йорданію) ...

Ми залишилися задоволені. Якщо врахувати, що це були нові напрямки, то можна з упевненістю сказати, що ми спрацювали дуже добре.

А завантаження рейсів? Чи були скасування?

Хочу звернути вашу увагу на наступний момент. Рейс завантажує туроператор, він нам платить за виконання польоту. Наскільки рейс буде заповнений, це більше його турбота. Звичайно, ми зацікавлені в хорошій завантаженні, але ми не можемо на це вплинути. Якщо говорити про рейсах в Марса-Алам і Аккабе, то завантаження були непогані. В середньому, борти заповнювалися на 80%. Жодного рейсу ми не скасували.

Чи будуть ці рейси виконуватимуться в подальшому?

Ми відлітали сезон. Зараз у туроператора є плани по відновленню цих напрямків.

Про "регулярке" і Кривому Розі

Раніше ви анонсували можливість запуску регулярних рейсів до Кривого Рогу . Чи є досягнення в цьому питанні?

По Кривому Рогу, ми однозначно будемо запускати чартерні рейси. Знову ж, спільно з туроператором. Можливість відкриття регулярного рейсу ми тільки вивчаємо. Основне завдання для нас - зменшити витрати на його запуск, тому ми намагаємося підв'язати цей рейс під конкретні чартерні програми з Кривого Рогу. Просто запустити рейс Київ - Кривий Ріг без цієї підв'язки - це утопія. По крайней мере, з ємністю нашого літака. У симбіозі чартеру і регулярки цей рейс може спрацювати.

А чому ви зосередилися на Кривому Розі?

Цей аеропорт виділяє його потенціал і географічне положення. Він зручний для жителів декількох регіонів - Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської та Херсонської областей. Та й у самому Кривому Розі є бажаючі літати з рідного аеропорту, а не їздити в Київ або Запоріжжя. У минулому році з Кривого Рогу в Анталію літала авіакомпанія Bravo Airways . Деякі мої знайомі користувалися цим рейсом, кажуть, дуже зручно. До того ж, адміністрація аеропорту налаштована на співпрацю. А сусідній Дніпропетровськ, це ні для кого не секрет, є дуже складним аеропортом. Тому Кривий Ріг є гарною альтернативою.

Чи не плануєте змінити бізнес-модель і перейти на виконання регулярних рейсів?

Повністю перейти на регулярку - для нас ще рано. Це зовсім інший продукт. Ми плануємо відкривати регулярні рейси, але раніше 2018 роки ми в цю галузь не будемо заходити. Регулярна авіакомпанія сама повинна завантажувати свої крісла, а не туроператор, як у випадку з чартерної. Є ще один момент. Регулярний перевізник повинен довести свою регулярність, щоб пасажир був упевнений, що новий рейс не буде скасований через тиждень. Тому запуск регулярки вимагає значних капіталовкладень для розкрутки рейсів, придбання літаків і т.д.

А скільки у вас зараз літаків?

Зараз два борти. Плануємо взяти ще два літаки до літнього сезону.

Плануємо взяти ще два літаки до літнього сезону

Про чартерному ринку

Нещодавно був анонсований прихід в Україну лоукостера Ryanair. В Європі бюджетних перевізників дорікають в тому, що вони забрали частину ринку у чартерних авіакомпаній. Чи не боїтеся, що в Україні цей сценарій може повторитися?

Потрібно бути готовим до всього. Але поки що описаний вами сценарій навряд чи можливий в найближчій перспективі. Думаю, на даний момент Ryanair придивляються до України, як до нового ринку, прораховують ризики і т.д. Більше вони будуть конкурувати з регулярними авіакомпаніями. Наскільки я розумію, зараз у них повинна боліти голова.

Але якщо поглянути на сітку Ryanair, то у них є багато сезонних напрямків на курорти ...

Наші ціни не дорожче, ніж у них, якщо ми говоримо про турпакеті. Квиток за 20-30 євро або менше мало кому вдасться придбати. Та й у локостеров є свої підводні камені: обмеження на багаж, відсутність харчування на борту, приліт в другорядні аеропорти, віддалені від вашого пункту призначення і багато іншого. У нас поки є можливість конкурувати, тому нехай літають, якщо їм вигідно. Питання в іншому. Якщо їм дають пільгові умови, чи зможе українська компанія отримати такі ж умови? Або наші податки, податки пасажирів будуть йти на державні компенсації для лоукостерів? Я не думаю, що Ryanair сильно вплине на ринок чартерних авіаперевезень, по крайней мере, в найближчі роки.

Як ви оцінюєте стан ринку чартерних перевезень зараз?

Ринок дуже непростий і капіталомісткий. Авіакомпанії вже давно не працюють на рівні рентабельності в 20-30%. На початку 90-х ще можна було так заробляти на транспортних літаках, і то недовго. Зараз авіатори працюють в середньому на рівні 3-6%. І це вже добре.

Авіакомпаніям доводиться виживати при цих цінах, не кажучи вже про оновлення свого парку повітряних суден. Так, є нові, більш економічні літаки. Але де взяти грошей, щоб його купити? Від цього квиток не стане дешевше. Витрати на перевезення знизяться, але витрати на придбання повітряних суден збільшаться. Іноземні банки і інвестори швидше дадуть Ryanair кредит, ніж українським компаніям, і зароблять на Ryanair і на наших пасажирах.

А як складаються стосунки з туроператорами?

Два роки йде постійна боротьба між авіакомпаніями і туроператором по зниженню ціни на перевезення. Туроператори просять нас здешевити вартість квитка, цього від нього вимагають туристи, які хочуть дешевше відпочити. Ми намагаємося знизити ціну, якщо це можна. Але наші можливості не безмежні. Чесно кажучи, нехай туроператори не ображаються, перевезення - це жодна, і не єдина складова турпакета, і туроператори могли б здешевлювати вартість пакета не тільки за наш рахунок. Є й інші компоненти путівки, на яких також можна заощадити.

Наведу простий приклад. Туроператори пропонують нам не годувати людей. Якщо людина летить у відпустку раз на рік, відпочинок у нього починається вже в літаку. Чому б його не погодувати? Це традиція. Харчування одного пасажира обходиться недорого, умовно півдолара або долар. Я не думаю, що в тижневому пакеті це принципово вплине на вибір туриста.

Можна домовитися з аеропортом здешевити вартість послуг. Наприклад, аеропорт робить знижку в розмірі 10%. Припустимо, вартість зліт-посадки обходиться 1600 доларів. Знижка на 10% - це 160 доларів. У нас літак місткістю 167 крісел. Тобто для кожного пасажира ми можемо знизити ціну квитка на 1 долар. Але не всі аеропорти зможуть надасть навіть цю невелику знижку.

Я відчуваю, що ринок підходить до тієї межі, коли авіакомпанії скажуть туроператором "ми не готові літати за такими цінами". За рахунок чого здешевлювати перевезення? За рахунок палива? Підтримка літаків в льотної придатності? На жаль, на це ми вплинути не можемо. Потрібно шукати якусь золоту середину і домовлятися один з одним.

Про Андах і авіації

Звідки виникла назва авіакомпанії Anda Air?

Це просто співзвучне назву, яке за собою не несе нічого стратегічного. Нам говорили, що є переклади з тибетського або з інших мов. Можна інтерпретувати по-різному, але назва ні з чим не пов'язано. Єдине, що ми знаємо, бо нічого не значить нічого поганого.

Полетите чи в Анди?

Можемо полетіти (сміється) ... Якщо туроператори організовують туди тур. Наскільки я знаю, там важкий аеропорт, льотчикам потрібно буде пройти додатковий інструктаж.

Наскільки я знаю, там важкий аеропорт, льотчикам потрібно буде пройти додатковий інструктаж

А як взагалі виникла ідея створити авіакомпанію?

По-перше, у мене є великий досвід роботи в авіації в якості найманого керівника. А, по-друге, з'явився інвестор, готовий вкласти гроші в цю справу. Ми об'єдналися і почали працювати.

Ви давно в авіації?

У 2000-х роках я працював в авіакомпанії "Хорс" з деякими перервами, також працював в DART. В авіації я з'являюся з періодичністю в 10 років (сміється).

А коли вперше з'явилися в авіації?

Перший раз в 1991 році. Після звільнення з армії я думав, що робити далі. Мій начальник штабу батальйону звільнився на рік раніше і на той час попрацював в авіакомпанії "Босфор" у Владивостоці. Вона займалася транспортними перевезеннями. У нього був досвід роботи, і коли ми зібралися переїжджати до Києва, він запропонував створити подібну авіакомпанію в Україні. Так виникла авіакомпанія "Хорс". Її власник - Сергій Томчані, це мій начальник штабу батальйону, я був командиром роти. З нами був ще Женя, він був зампотехом. Ось ми, три морських піхотинця, зібралися і поринули в авіацію.

Читайте також Відкриємо більше маршрутів в Україні - інтерв'ю з турецьким лоукостером Pegasus Airlines

Так що ж задумала молода авіакомпанія з "співзвучною назвою"?
Чому саме в це місто?
Коли стартують польоти?
А які ще напрямки плануєте відкрити в цьому році?
Ці рейси будуть виконуватися тільки з Києва?
А завантаження рейсів?
Чи були скасування?
Чи будуть ці рейси виконуватимуться в подальшому?
Чи є досягнення в цьому питанні?
А чому ви зосередилися на Кривому Розі?

Новости