Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Авіакомпанія "Іст Лайн" розлучається з небом

Група "Іст Лайн", що починала свій бізнес з авіаперевезень, тепер має намір продати однойменну авіакомпанію і зосередитися на управлінні аеропортом "Домодєдово"
Авіакомпанія "Іст Лайн" спеціалізується на вантажних і чартерних пасажирських перевезеннях. Компанія активно експлуатує орендовані судна, в її розпорядженні більше 10 літаків Іл-76
До групи компаній "Іст Лайн" входять однойменний авіаперевізник і ряд компаній, що надають послуги в аеропорту "Домодєдово"

Група "Іст ​​Лайн" , Що починала свій бізнес з авіаперевезень, тепер має намір продати однойменну авіакомпанію і зосередитися на управлінні аеропортом "Домодєдово", повідомляють "Ведомости" . Серед претендентів на авіакомпанію видання називає структуру "Рособоронекспорту".

До групи компаній "Іст Лайн" входять однойменний авіаперевізник і ряд компаній, що надають послуги в аеропорту "Домодєдово". У 2000 році "Іст Лайн" завершила реконструкцію аеропорту і зараз займається будівництвом другого терміналу. Група також контролює Деміховський машинобудівний завод - єдине в Росії підприємство, що випускає електрички.

Авіакомпанія "Іст Лайн" спеціалізується на вантажних і чартерних пасажирських перевезеннях. Компанія активно експлуатує орендовані судна, в її розпорядженні більше 10 літаків Іл-76.

У 2002 році "Іст Лайн" перевезла 31 400 тонн вантажу і пошти (145% до 2001 року). Вантажообіг за підсумками року склав близько 238 млн ткм, що на 120% більше показника минулого року. Відсоток комерційного завантаження повітряних суден досяг 76,7%. За 2002 рік авіакомпанія "Іст Лайн" виконала понад 770 пасажирських рейсів.

Колишній генеральний директор авіакомпанії "Іст Лайн", який нині обіймає цю ж посаду в авіакомпанії "Євразія", Амирани Куртанідзе впевнено заявив "Ведомостям", що група "Іст Лайн" має намір продати входить до її складу авіакомпанію. За його словами, переговори ведуться з якоїсь структурою, близькою до "Рособоронекспорту".

За інформацією "Інтерфаксу", група "Іст Лайн" хоче за авіакомпанію 22-25 млн доларів США, але Куртанідзе вважає цю оцінку завищеною: "На російському ринку за цю авіакомпанію можуть запропонувати не більше 10-12 млн доларів".

Прес-секретар групи "Іст Лайн" Ігор Тихомиров не підтвердив, але і не спростував цю інформацію. За його словами, кілька місяців тому в "Іст Лайне" почали розглядатися шляхи розвитку авіакомпанії, включаючи її продаж, але остаточне рішення ще не прийнято.

Тим часом на авіаринку вважають, що "Іст Лайн" продається: в декількох авіакомпаніях "Ведомостям" сказали, що чули про такі плани групи. Генеральний директор авіакомпанії "Атлант-Союз" Станіслав Лейченко вважає, що "Іст Лайн" немає сенсу зберігати авіабізнес.

"Парк літаків зношений, перевезення в Китай серйозно знизилися, з кожним роком все більш серйозні вимоги ГСГА і їх європейських колег зменшують можливості компанії, - говорить Лейченко. - Думаю, вартість цієї авіакомпанії невисока і стрімко знижується".

В "Рособоронекспорт" відмовилися коментувати інформацію про покупку авіакомпанії. Однак джерело в уряді Росії підтвердив "деякий" інтерес держпосередника до придбання авіакомпанії, оскільки при правильній організації бізнесу літаки могли б літати завантаженими в обидві сторони.

"У Китай, Індію та інші країни можна було б возити спецтехніку та запчастини до неї, а назад - комерційні вантажі, що вдвічі підвищить прибутковість", - сказало джерело "Ведомостей". Директор Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов говорить, що така угода відповідала б загальній політиці "Рособоронекспорту", який через дочірні структури купує акції компаній, чий бізнес може доповнювати експорт озброєнь. Однак переплачувати за пакет акцій "Рособоронекспорт" точно не буде, вважає Пухов.

"Рособоронекспорт" може бути зацікавлений в покупці авіакомпанії для перевезень на експорт вантажів військово-технічного призначення, згоден аналітик компанії "Проспект" Олексій Зайцев. "А група" Іст Лайн ", мені здається, вирішила сконцентруватися на аеропортової діяльності, яка при правильному управлінні набагато прибутковіше авіагрузоперевозок: норма рентабельності тут становить 10-15% проти приблизно 5% у перевізників", - говорить експерт.

Крім того, Зайцев нагадує про плани держави передати в управління аеропорт "Шереметьєво". Він сумнівається в тому, що "Іст Лайн" зможе скласти тут конкуренцію "Альфа-груп" або НРБ, але вважає, що переможець тендеру може залучити "Іст Лайн" до співпраці.

Напередодні джерело в авіаційних колах пояснив "Інтерфаксу", що "Іст Лайн, що є оператором аеропорту" Домодєдово ", змушена зосередити свої зусилля на аеропортової діяльності. За словами джерела, в групі" Іст Лайн "вважають, що наявність власної авіакомпанії дає іншим авіаперевізникам небажані підстави вважати, що "Іст Лайн" має перед ними ряд пільг і переваг в аеропорту "Домодєдово", що "насправді вже давно не так". Крім того, за словами джерела, авіакомпанія "Іст Лайн" в останні місяці перестала прино сить прибуток, що пов'язано, в першу чергу, зі скороченням вантажних перевезень з Китаю.

Джерело в "Іст Лайне" повідомив "Інтерфаксу", що вирішення питання про продаж авіакомпанії тимчасово відкладено до наступного року. Джерело в керівництві Державній службі цивільної авіації Росії Мінтрансу РФ також підтвердив інформацію про існуючі плани продажу авіакомпанії "Іст Лайн", проте, за його словами, ціна за авіакомпанію сильно завищена, тому покупець до сих пір не знайдений.

У той же час в п'ятницю керівництво групи компаній "Іст Лайн" в інтерв'ю виданню "Час Новин" назвало інформацію про продаж однойменної авіакомпанії абсолютно безпідставною. За словами керівництва, експерти авіаційного ринку вважають, що у групи компаній існують серйозні об'єктивні мотиви для того, щоб розлучитися зі своїм авіатранспортних підприємством. Але саме тому переговори з потенційними покупцями, якщо такі ведуться, повинні бути ретельно законспіровані.

Авіакомпанія "Іст Лайн" спеціалізується на виконання вантажних і чартерних пасажирських перевезень. Авіакомпанія є регулярним вантажним авіаперевізником в Китай. Парк власних повітряних суден компанії, за даними одного з джерел, включає в себе три Іл-76, один Іл-86, один Ту-134, один Іл-62 і один вертоліт Мі-8. Крім того, у авіакомпанії багато орендованих суден. Зокрема, "Іст Лайн" в даний час експлуатує в цілому 12 вантажних літаків Іл-76.

Новости