Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Москва златокрилий або неймовірні пригоди авіакомпаній в "Кольцово": Аналітика Накануне.RU

Москва златокрилий або неймовірні пригоди авіакомпаній в "Кольцово"

Відома східна мудрість говорить: собака гавкає, караван іде. І сьогодні її спокійно можна вжити щодо спору "Кольцово" і "Уральських авіаліній". Хоч компанії і перебувають в стані "холодної" війни ", але і в тій, і в іншій робота, незважаючи на складності, йде, літаки злітають і приземляються, аеропорт їх відправляє і приймає. І далеко не всі пасажири в курсі - через чого весь "сир-бор".

І це добре - справжні професіонали не стануть втягувати в суперечку своїх клієнтів. З іншого боку, таких "необізнаних" громадян з кожним днем ​​все менше. І суть останніх подій знають тепер навіть ті, хто не літає і найближчим часом літати не збирається. Але все одно в історії залишаються білі плями. Наприклад, компанія "Авіапрад". Насправді, московські рейси з "Кольцово" здійснюють, крім "Уральських авіаліній" і "Авіапрада", і інші компанії. Наприклад, "Аерофлот" і "Трансаеро". І це добре - справжні професіонали не стануть втягувати в суперечку своїх клієнтів Але вже ні для кого не секрет, що саме "Авіапрад" став "яблуком розбрату" між "Уральськими авіалініями" і "Кольцово". "Уральські авіалінії" дорікають аеропорт в демпінгу і лобіюванні інтересів цієї компанії. У свою чергу менеджмент "Кольцово" не раз говорив про те, що "Авіапрад" потрібен аеропорту як регіональний перевізник, що хтось повинен зайняти цю нішу, без якої "Кольцово" не стати хабом (Без регіональних перевезень аеропорту дійсно не бачити заповітного статусу як вух своїх). Як видно, у кожного своя правда. Своє вагоме слово з приводу конфлікту вже сказали і представники обласного керівництва, і навіть спеціально створена комісія "Росавіації". Однак "Авіапрад" не втручається в це питання.
Дійсно, формально компанія не має до всього цього ніякого відношення. Те, що "Кольцово" з якихось причин не ставить в розклад польоти "Уральських авіаліній" за "історичним слотів", не має до іншим перевізникам ніякого відношення. І все припущення про те, що "Авіапрад" належить "Ренові", яка є основним інвестором "Кольцово", або навіть самому менеджменту аеропорту і, зокрема, його генеральному директору Михайлові Максимову, залишаються тільки припущеннями, які, проте, активно висловлюються ЗМІ .

Ху із "Авіапрад"?

Реальних фактів про "Авіапраде" відомо небагато. Компанія була заснована десять років тому. Вона виконувала чартерні перевезення вантажів і базувалася в Єкатеринбурзі. Будучи найбільшим вантажоперевізником країни, "Авіапрад" спеціалізувався в основному на міжнародних рейсах. А в 2003 р за обсягом що доставляються вантажів і пошти авіакомпанія входила до двадцятки провідних перевізників Росії. Більш того, компанія займалася перевезенням продукції оборонних і промислових підприємств і мала ліцензію на перевезення небезпечних вантажів. Два роки тому керівник федеральної служби з нагляду в сфері транспорту Олександр Нерадько підписав розпорядження "Про порушення встановлених вимог правил міжнародних повітряних перевезень пасажирів, багажу і вантажів", в якому говорилося про те, що "в результаті проведених перевірок виявлено порушення пункту 19.3 розділу 19" вже згаданих правил. "Подібні порушення відзначені при перевірках ВАТ" Авіакон Цітотранс "і ЗАТ" Авіапрад ". Порушення стосувалися маркування вантажу, що, на думку наглядового органу, могло" сприяти вчиненню злочинів, в тому числі таким, як незаконне переміщення вантажу через митний кордон РФ ".
А довідка по сертифікації і станом експлуатантів на 27 березня 2006 р "Ространснагляду" говорить, що дія сертифікатів експлуатанта "Авіапрада" було призупинено 9 березня 2006 р
Природно, зараз у компанії є такий сертифікат, інакше вона просто не змогла б виконувати рейси. Та й компанія, по суті, зараз вже зовсім інша. Цього літа "Авіапрад" заявив про себе як про пасажирському перевізнику, що базуються в Челябінську і займаються переважно регіональними перевезеннями. Надалі компанія планувала освоїти і інші напрямки - інші регіони країни і країни СНД. Спочатку парк "Авіапрада" становили лише два "Як-42" (зараз у компанії їх чотири, плюс орендовані літаки "Boeing" у московського перевізника "ВІМ-АВІА").
З Челябінська "Авіапрад" став виконувати рейси в Сочі, Анапу, Новий Уренгой.

З 7 листопада компанія запустила рейси в Уфу і Магнітогорськ з Єкатеринбурга, тим самим виправдавши себе як регіональний перевізник, а також запустила чотири рейси на маршруті "Єкатеринбург-Москва". Саме з цього моменту починається перетин інтересів "Авіапрада" і "Уральських авіаліній". Тоді ж почалося спільне використання "Boeing" з "ВІМ-АВІА". Зараз в "Кольцово" "Авіапрад" називають другим базовим перевізником.
Останнім часом "Авіапрад" не приховував свого прагнення зайняти лідируючі позиції в єкатеринбурзькому аеропорту. Як зазначила в одному з розмов з Накануне.RU перший заступник генерального директора "Авіапрада" Олена Прохорова, компанія прагне до того, щоб на базі аеропорту "Кольцово" максимально розширити географію польотів. "Для нас він є пріоритетним", - зазначила Олена Прохорова. Офіційно компанія знаходиться в Челябінську, з аеропорту цього міста перевізник також здійснює перельоти, проте самі рентабельні рейси виконуються з Єкатеринбурга. З "Кольцово" в цій ситуації все зрозуміло - аеропорт знайшов перевізника, і навіть не тільки регіональної. Відомо, як останнім відбилося на відносинах аеропорту і "Уральських авіаліній". А ось челябінське авіапідприємство, якому належить челябінський аеропорт "Баландине", мабуть, помилився в своїх очікуваннях. Спочатку в Челябінську вважали, що "Авіапрад" навпаки допоможе "відбити" у "Кольцово" частина пасажиропотоку. "Судячи з усього," Авіапрад "планує серйозно влаштуватися в Челябінську, - прокоментував створення перевізника виданню Chel.RU джерело в челябінському авіапідприємстві кілька місяців тому , - Уже зараз компанія заявила про розширення географії. Інше питання, чи будуть здійснені ці плани. Поки, на стадії становлення, говорити про це рано ". Тепер компанія, як видно, встала на крило, і Челябінську схоже, про щось говорити вже пізно.

Точка перетину

Зараз в "Кольцово" йде, образно висловлюючись, битва за Москву. До речі, з'ясувалося, що учасників "битви" могло б бути і більше. Раніше запустити рейси на московському напрямку намагався один з найбільших операторів Росії - авіакомпанія "Сибір". Однак, як заявили Накануне.RU в прес-службі компанії, проекту не судилося здійснитися за до болю знайомою причини.

"Аеропорт відкликав ті слоти, які нам були виділені. Під приводом відсутності технічної можливості нам не дали виконувати рейси,

- розповіли в прес-службі "Сибіру", - І якщо подивитися ситуації з деякими іншими аеропортами, можна сказати, що вони часто самі собі встановлюють параметри пропускної здатності ". І при перевірці звернень від авіакомпаній в антимонопольній службі змушені керуватися цими параметрами." Найчастіше без якогось політичного і адміністративного тиску дуже складно відкрити якийсь новий рейс ", - відзначають в прес-службі авіакомпанії. Тоді" Сибір "не стала наполягати, а просто перемкнулася на Челябінськ. Тепер Московс кі рейси компанії відбуваються звідти. До речі, вони на порядок дешевше, ніж єкатеринбурзькі. Як пояснили в компанії, саме через паливної складової - ПММ в столиці Південного Уралу дешевше, ніж в "Кольцово".
- розповіли в прес-службі Сибіру, - І якщо подивитися ситуації з деякими іншими аеропортами, можна сказати, що вони часто самі собі встановлюють параметри пропускної здатності Однак цей перевізник не заперечує можливості в майбутньому все-таки запустити московський рейс з Єкатеринбурга. Тим більше, що мережному перевізнику, який літає в багато точок світу не страшно навіть те, що перший час напрямок може бути збитковим. Витрати окупляться, вважають в компанії, за рахунок трансферних пасажирів, які можуть літати з Москви в інші пункти. Можливо, на рішення "Сибіру" літати з "Кольцово", вплинуть висновки, зроблені згадуваної вище комісією "Росавіації".
пропускна нездатність

Отже, комісія "Росавіації", призначена керівником цього відомства Олександром Юрчиком після наради з представниками "Кольцово" і "Уральських авіаліній", зробила кілька цікавих висновків.
По-перше, аеропорт "Кольцово" має технічну можливість обслуговувати повітряні судна по слотах, які діяли в день проведення комісії (15, 16 і 17 листопада), включаючи і "історичні слоти" авіакомпанії "Уральські авіалінії".
А по-друге, комісія, в складі якої були і представники транспортної прокуратури, визначили, що пропускна здатність аеропорту внутрішніх повітряних рейсів - два судна 1-2 класів (до яких відносяться і "Boeing", і "Airbus", і "Іл 86 ", і" Як-42 ") - фактично перевищена.
Незважаючи на граничну ясність і прозорість документа, сторони знову витлумачили його по-різному.
Для початку - в аеропорту дійсно перевищена пропускна здатність. Нагадаємо, між деякими ранковими рейсами проміжок менше півгодини. Наприклад, рейс "Авіапрада" - 7:50 а "Уральських авіаліній" - о 8:15. Аеропорт як і раніше пояснює це тим, що зараз йде ремонт, а п'ята і шоста зони здані в оренду "Авіапраду".
В "Уральських авіалініях" посилаються на дані того ж висновку комісії - влітку кількість пасажиропотоків було на 25% більше, проте всім вистачало часу і нічиї слоти не скасовували. І дійсно, те, що аеропорт перевищив пропускну здатність - проблема аеропорту, який сам здав площі в оренду, але ніяк не компаній, які з аеропорту літають. Отже, комісія Росавіації, призначена керівником цього відомства Олександром Юрчиком після наради з представниками Кольцово і Уральських авіаліній, зробила кілька цікавих висновків "Ми бачимо вирішення проблеми в якнайшвидшому завершенні ремонту та анулювання договору про оренду між" Кольцово "і" Авіапрадом ", - розповів Накануне.RU генеральний директор" Уральських авіаліній "Сергій Скуратов.
При цьому сторони розходяться навіть у тому, наскільки можна вірити висновкам комісії. В аеропорту вважають, що висновків не остаточні, і комісія продовжить свою роботу. Сергій Скуратов заявив, що результати є остаточними. У будь-якому випадку, на цьому історія не закінчується. Комісія рекомендує "Кольцово" для остаточного визначення пропускної здатності звернутися в "галузевий інститут". Можна припустити, що звернення буде, і підсумки його будуть, виходячи з позицій сторін, тлумачитися по-різному.

На найближчий же час, швидше за все, все залишиться на своїх місцях. По крайней мере, у висновку комісії "історичні слоти" "Уральських авіаліній" визнаються цілком законними.

Однак можна також припустити, що "Кольцово", що не задоволене рішенням комісії, буде його оскаржувати. А "Авіапрад", як видно, знову залишився в стороні від подій.

Для кого смуга злітна?

Напередодні аеропорт "Кольцово" вніс в низку повідомлень про протистояння приємну новину про те, що тепер літаки можуть приймати в більш складних погодних умовах, ніж раніше, завдяки ремонту аеродромних покриттів і заміні світлотехнічного обладнання. Напередодні аеропорт Кольцово   вніс в низку повідомлень про протистояння приємну новину про те, що тепер літаки можуть приймати в більш складних погодних умовах, ніж раніше, завдяки ремонту аеродромних покриттів і заміні світлотехнічного обладнання "Не дивлячись на, здавалося б, незначна зміна параметрів допуску аеродрому - це дає набагато більше число посадок в" Кольцово "в складних метеоумовах, коли перед екіпажем постає питання, приземлятися або йти на запасний аеродром", - говорить гендиректор ВАТ "Аеропорт Кольцово" Михайло Максимов. Нагадаємо, в 2007 р будуть завершені проектні роботи по будівництву нової, третьої, злітно-посадкової смуги і подовження існуючих смуг в "Кольцово". Будівельні роботи, на які буде направлено з федерального бюджету 7 млрд руб., Завершаться до 2009 р, до проведення в Єкатеринбурзі саміту керівників країн-учасниць Шанхайської організації співпраці (ШОС).

Тим часом, будівництво третьої смуги, як виявляється, бажано, але не потрібно. Принаймні зараз. "Ми розробляли проект третьої смуги в" Кольцово "ще 8-10 років тому, і вона була передана керівництву аеропорту, - розповів Накануне.RU генеральний директор ФГУП ДПІ та НДІ ГА" Аеропроект "Вадим Іванов, - І якщо обсяги перевезень почнуть рости, то вона, напевно, будується своєчасно. вона була зроблена для того, щоб зменшити шуми над містом. Хоча, чесно кажучи, за обсягом перевезень поки досить двох уже наявних смуг ". Одну смугу можна подовжувати і ремонтувати, користуючись в цей час інший. "Навіть з однією смугою можна мати пасажиропотік до 12 млн осіб, - пояснив Вадим Іванов, - Природно, в" Кольцово "такого поки немає". Якщо підходити до цієї проблеми з точки зору економічності, можна було зробити тільки землевідведення, щоб через кілька років на місці майбутньої смуги не виросли житлові райони. А зараз можна обійтися і двома смугами ".

Не можна заперечувати того, що смуга зайвою не буде, проте з нинішніми темпами приросту пасажиропотоку (на недавньому брифінгу Сергій Скуратов заявив, що він в "Кольцово" становить лише 10%), на жаль, в найближчі кілька років складно уявити таку кількість пасажирів і літаків в єкатеринбурзькому повітряному порту, що не вистачить і двох наявних смуг. Хоча дійсність доводить зворотне - вже зараз компаніям в аеропорту тісно, ​​а пасажири не можуть вилетіти.

І ось тут виникає питання: що краще - коли пасажири не можуть вилетіти через будівництво злітної смуги або через відсутність розуміння між аеропортом і перевізниками, нехай навіть на п'яти смугах їх чекають десятки літаків?

Ху із "Авіапрад"?
Для кого смуга злітна?

Новости