Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Крах "ВІМ-Авіа" залишить пасажирів без неба

Перевізник може остаточно піти з ринку. У компанії скінчилися гроші, банкрутство може трапитися в найближчі тижні, чому постраждають десятки тисяч пасажирів. Авіаційна влада готуються до гіршого розвитку подій

Зупинка діяльності авіакомпанії "ВІМ-Авіа" порушить плани 100 тисяч пасажирів. Вони не зможуть вчасно дістатися до пункту призначення. Проблеми викликані тим, що перевізник не впорався зі взятими на себе фінансовими зобов'язаннями і не зміг вчасно розрахуватися за паливо з аеропортами, кажуть експерти.

Проблеми викликані тим, що перевізник не впорався зі взятими на себе фінансовими зобов'язаннями і не зміг вчасно розрахуватися за паливо з аеропортами, кажуть експерти

Фото: Leonid Faerberg / Global Look

Чергові збої в розкладі польотів почалися у авіакомпанії в п'ятницю, 22 вересня. Перевізник скасував або затримав на невизначений термін понад десятка рейсів. Найближчим часом проблема може посилитися, оскільки базовий аеропорт "ВІМ-Авіа" - "Домодєдово" - відмовився далі обслуговувати перевізника в борг. На вихідних літаки ще продовжували хоч якось літати завдяки тому, що компанія "Татнефть" відправила в "Домодєдово" гарантійний лист із зобов'язанням сплатити паливо.

За даними видання The Bell, у компанії сьогодні, 25 вересня, в полудень закінчаться гроші кредиторів. Гас за гарантійним листом також надається тільки по сьогоднішній день включно. Після цього виконання польотів стане неможливим. За неофіційними відомостями з "Домодєдово", "ВІМ-Авіа" заборгувала аеропорту близько 500 млн рублів.

Через низку скасованих рейсів Міністерство транспорту і Слідчий комітет РФ почали перевірку щодо компанії. За даними слідчого відомства, в діях керівництва був злий умисел: "ВІМ-Авіа" продавала квитки, знаючи про те, що переліт в зазначені в них терміни неможливий. Крім того, проти менеджменту компанії заведено кримінальну справу через борги по зарплаті в 206 млн рублів.

На найближчі місяці авіакомпанія вже продала близько 100 тис. Квитків. Однак джерела, знайомі з позицією регуляторів, стверджують, що при оптимістичному сценарії авіакомпанія протягне максимум до середини жовтня, при песимістичному - до кінця вересня.

Експерти кажуть, що останнім цвяхом у кришку труни "ВІМ-Авіа" стануть саме борги перед постачальниками палива, а не перед власними працівниками.

Нинішня ситуація з "ВІМ-Авіа" частково повторює сюжет дворічної давності з банкрутством "Трансаеро", пише L! Fe . Тоді "Трансаеро" заборгувала за паливо 4,2 млрд, причому два роки поспіль паливні компанії обслуговували авіаперевізника в борг. Тепер заправляти авіаперевізників гасом в борг ніхто не хоче, тому що великий ризик не отримати нічого в разі банкрутства компанії.

"Затримка з виплатою заробітної плати чи могла стати причиною затримок рейсів. Швидше за все, все-таки мова йде виключно про взаємини з постачальниками авіапалива. Якщо перевізник зможе відновити платоспроможність і виконувати свої зобов'язання в повному обсязі перед постачальниками послуг, цілком ймовірно, що компанія зможе вибратися з нинішньої кризи, зберегти присутність на ринку. Але в той же час ми бачимо, що авіаційна влада, Мінтранс і Росавіація, готуються до гіршого ", - заявив в інтерв'ю BFM виконавчий директор інформагентства "Авіапорт" Олег Пантелєєв.

Зазвичай десята авіакомпанія країни за обсягами перевезень в зимовий сезон працювала в борг, а влітку заробляла і розплачувалася з кредиторами. Однак в цьому році курортний сезон виявився провальним - багато в чому через те, що проблеми у "ВІМ-Авіа" почалися ще раніше, і польотну програму на літо довелося сильно урізати.

"Очевидно, що авіакомпанія не справляється з забезпеченням тих фінансових зобов'язань, які вона на себе взяла. Їй, схоже, не вистачає придатних для цього повітряних суден, не забезпечується своєчасно їх обслуговування та ремонт і, відповідно, повернення з технічних центрів. Швидше за все, знову-таки через недофінансування. Звичайно ж, як і у всіх авіакомпаній, є і дефіцит льотних кадрів, не вистачає персоналу ", - зазначив головний редактор порталу Avia.ru Роман Гусаров.

Раніше повідомлялося, що фінансову допомогу авіакомпанії можуть надати татарстанський бізнес (компанія "Татнефть", банк "Зеніт") і уряд республіки. Однак повністю це проблему не вирішить. Перевізник минулого тижня вже попросив федеральна влада про допомогу, повідомляють "Ведомости" з посиланням на Алію Самігуліна, представника курирує транспорт віце-прем'єра Аркадія Дворковича. Йдеться про держгарантії по кредитах. Дворкович переправив лист в Мінтранс з пропозицією "опрацювати".

Мінтранс і Росавіація вже готуються до краху компанії. Вони опрацьовують з іншими авіаперевізниками маршрутну мережу "ВІМ-Авіа" з метою визначення відповідальних за перевезення пасажирів, в разі якщо та не зможе виконувати рейси. Теоретично виходом з ситуації може стати передача "ВІМ-Авіа" іншому аеропорту (з оплатою послуг регіональних повітряних гаваней у перевізників проблем не виникає). Однак, за словами експертів, на це може знадобитися термін до місяця, та й до того ж старі борги ніхто з компанії не спише, а новий "порт приписки" буде дуже насторожено ставитися до перевізника з такою підмоченою репутацією.

Проблеми у "ВІМ-Авіа" почалися в кінці травня - початку червня, коли компанія затримала майже 200 рейсів і в результаті скоротила чартерну програму, відмовившись від перевезення близько 100 тисяч чоловік. Через це у багатьох пасажирів опинилися зірвані відпустки . Офіційно це пояснювалося тим, що кілька літаків затрималися на технічному обслуговуванні і у компанії не вистачало льотного складу. Для доставки відпочиваючих на курорти і назад терміново довелося залучати інших перевізників.

Новости