Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Європейські авіакомпанії можуть припинити польоти на схід України

Державна авіаційна служба України отримала проект бюлетеня Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA), яким пропонується визнати небезпечними польоти в східні регіони України. Про це вчора на своєму сайті повідомив аеропорт Харкова. Якщо рекомендація вступить в силу, то вона може вплинути на авіасполучення з міжнародними аеропортами "Харків", "Дніпропетровськ", "Запоріжжя" і "Кривий Ріг".

EASA - агентство ЄС, основне завдання якого стежити за безпекою цивільної авіації. Якщо агентство вважає, що для європейських авіакомпаній існують ризики для безпеки рейсів над певною територією, воно видає Conflict Zone Information Bulletin, яким рекомендує обмежити польоти. Незважаючи на те, що бюлетені EASA носять рекомендаційний характер, вони, по суті, є обов'язковими до виконання.

Державіаслужба України (ГАС) підтвердила отримання від EASA проект бюлетеня. "Державіаслужба отримала проект бюлетеня з безпеки EASA і бере участь в консультаціях з причетними органами (відомствами та аеропортами, - ред.) Для формування офіційної позиції", - повідомив сайт РБК-Україна з посиланням на прес-службу ГАС.

За інформацією РБК-Україна, в проекті бюлетеня EASA рекомендує не літати в Дніпропетровський район польотної інформації. Він який включає в себе, в основному, повітряний простір над Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської областями і над Кримом. На його території діють чотири міжнародні аеропорти.

Над цим регіоном уже діють заборони, але в набагато меншому обсязі.

Над цим регіоном уже діють заборони, але в набагато меншому обсязі

Зараз подібна заборона на польоти на схід України діє для авіакомпаній з ОАЕ. Також існує заборона Федерального управління цивільної авіації США (FAA) на авіарейси американських авіакомпаній в Крим і Дніпропетровськ. Нещодавно його продовжили до 27 жовтня 2018 року.

Рекомендаціями EASA повинні будуть керуватися європейські авіаперевізники. Вони не є обов'язковими до виконання, але як правило авіакомпанії дотримуються їх.

Для українських перевізників ключовий буде позиція Державіаслужби.

Зараз в згадані аеропорти виконують рейси українські авіакомпанії МАУ, "Дніпроавіа", "Мотор Січ" (базується в Запоріжжі), Windrose, Atlasjet Ukraine ( "дочка" турецької авіакомпанії Atlasglobal). Також літають чартери. Іноземні компанії: білоруська "Бєлавіа", турецькі Turkish Airlines, Pegasus. З європейських авіакомпаній літають польська LOT, грецька Ellinair, австрійська Austrian Airlines.

Міжнародним аеропортом "Харків" управляє компанія "Нью Системс АМ" бізнесмена Олександра Ярославського. У 2016 році аеропорт обслужив 599,7 тис. пасажирів (+ 61%), а за 8 місяців 2017 року - 537,5 тис. (+ 42%).

Міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ" (Дніпро) знаходиться в управлінні авіакомпанії "Дніпроавіа" (пов'язана з бізнесменом Ігорем Коломойським). У 2016 році аеропорт прийняв 284,9 пасажирів. зараз ведуться судові тяжби за його повернення в державну або комунальну власність .

КП "Міжнародний аеропорт" Запоріжжя "в 2016 році обслужив 275,4 пасажирів (в 2,1 рази більше). На початку року тут завершено реконструкцію злітно-посадкової смуги. Погоджено проект будівництва нового пасажирського терміналу .

КП "Міжнародний аеропорт" Кривий Ріг "обслуговує тільки чартерні рейси. За підсумками 2016 року послугами аеропорту скористалися майже 9 тис. Пасажирів (приріст в 6,7 рази). В 1 півріччі 2017 роки кількість обслужених пасажирів збільшилась в 41,8 рази до 14 , 6 тис пасажирів.

Новости