Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

безтурботний політ

Незважаючи на заяву Росавіації, російські літаки продовжують борознити небо над Україною.

18 липня, через день після авіакатастрофи під Донецьком, що забрала життя 298 чоловік, "Росавіація" опублікувала заяву , З якого випливало - російські авіаперевізники не літатимуть над повітряним простором України, поки в країні не запанує мир:

"У період проведення бойових дій на Україні вітчизняні авіакомпанії припиняють здійснення транзитних польотів з використанням повітряного простору цієї держави. Маршрути прокладаються в обхід України через Російську Федерацію з подальшим виходом в повітряний простір інших суміжних держав, які забезпечують безпечний проліт через свою територію", - йдеться в заяві.

18 липня в 14:11 за московським часом з Санкт-Петербурга в Бургас (Болгарія) рейсом LLM 9395 вилетів літак авіакомпанії "Ямал". Його шлях лежав через повітряний простір України. Це можна було відстежити на сервісі flightradar24.com, де відображається стан всіх літаків, які в даний момент знаходяться в небі.

Увечері того ж дня, о 17:02, рейсом все того ж "Ямалу" з Бургаса в Петербург вилетів рейс YC9396, маршрут якого також проходив через Україну.

На головній сторінці сайту авіакомпанії "Ямал" висить повідомлення: "В інтересах безпеки пасажирів авіакомпанії всі рейси, маршрути яких лежать через повітряний простір України, виконуються в обхід території України, в тому числі і зони бойових дій".

Ми зв'язалися з представниками авіакомпанії "Ямал", головний офіс якої знаходиться в Салехарді.

Технічний директор компанії Володимир Малеванкін, по всій видимості, не був у курсі ситуації. Перепитавши номер рейсу, він заявив: "Я технічний директор і такими питаннями не займаюся".

Генеральний директор авіакомпанії Василь Крюк знаходиться у відпустці.

На повідомлення кореспондента "Нової", що сервіс зафіксував переміщення над територією України літаків, що належать авіакомпанії, прес-секретар "Ямалу" Світлана Фокіна заявила: "А хто помітив? Який сайт? Ось їм і телефонуйте. Хтось там щось помітив , а ви дзвоните нам ".

Сергій Ізвольський, радник керівника Росавіації, вважає, що, незважаючи на заяву, його відомство не може диктувати авіакомпаніям маршрути прямування: "Ми не маємо права заборонити авіакомпаніям літати над територією України. Кожна компанія вирішує сама. Хтось приймає рішення, а хтось немає. Втручатися ми не будемо ".

За словами віце-президента профспілки льотного складу Росії Альфреда Малиновського, кожен льотчик віддає собі звіт в відповідальності, яку несе, сідаючи за штурвал, і може відмовитися здійснювати політ, якщо вважає його ризикованим. "У документах ICAO (міжнародна організація цивільної авіації. - Прим. Ред.) Безпосередньо сказано, що не можна літати над зонами бойових дій", - прокоментував Малиновський можливість польотів над Україною.

За оцінкою головного редактора агентства "Авіапорт" Олега Пантелєєва, для літака на 150 місць додаткові півгодини польоту збільшують витрати на паливо на 500 $. Таким чином, рейс з Петербурга в Бургас в обліт України - це близько 1000 додаткових кілометрів, які збільшують витрати на паливо на 1250 $.

За останню добу над територією України знаходилося ще мінімум 13 літаків, що прямують до Росії, або, навпаки, залишають її повітряний простір.

У числі авіакомпаній, чиї повітряні судна зафіксовані сервісом над територією України:

S7, рейси S7950 Варна - Москва, S7156 Кишинів - Москва, S7915 Москва - Бургас,

Metrojet, рейс 7K9784 Бургас - Москва,

Ural airlines, рейсU63695 Пермь- Варна,

Аерофлот, рейс SU1804 Москва - Київ,

Globus, рейс S7931 Москва - Тіват,

I-fly, рейс H59104 Анталья - Москва.

Рейси над Україною продовжують здійснювати і зарубіжні авіалінії:

Болгарська авіакомпанія Hemusair, рейс FB655 Бургас - Москва,

Турецька авіакомпанія Turkishairlines, рейс TK415 Стамбул - Москва,

Ізраїльська авіакомпанія ElalisrailAirlines, рейс LY613 Тель-Авів - Москва,

Грецька авіакомпанія AegeanAirlines, рейс A3950 Каламата - Москва,

Чорногорська авіакомпанія Montenegroairlines, рейс YM600 Подгоріца - Москва.

Який сайт?

Новости