Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кримський вододіл і розвиток довгих стежок в Криму

  1. Передмова В останні десятиліття в світі з'являється все більше довгих піших стежок. У США, наприклад,...
  2. Інші піші маршрути по Криму
  3. Нитка маршруту по Кримському вододілу

Передмова

В останні десятиліття в світі з'являється все більше довгих піших стежок. У США, наприклад, є ряд туристичних маршрутів довжиною в кілька тисяч кілометрів: Аппалачська стежка (AT), Тихоокеанський гребінь ( PCT , См. Мій звіт ) І Континентальний вододіл ( CDT ). Перші два простягаються від Мексики до Канади, а третій охоплює весь Аппалачський хребет від Джорді до Мена. Є в США і стежки довжиною близько 500-1000 км (див. повний список в Вікіпедії). У багатьох інших країнах теж є знамениті туристичні стежки (див. список в Вікіпедії). У Непалі це, наприклад, трекінг навколо Аннапурни і підхід до базового табору Евересту. В Іспанії є найвідоміший Шлях Святого Якова , А також прекрасний гірський маршрут по Піренеям Haute Randonnée Pyrénéenne (Близько 800 км). У Туреччині нещодавно створені дві стежки довжиною в 500 км кожна: Ліційскій Шлях і Стежка Святого Павла . Варто замислитися над створенням подібних стежок і в СНД. Почнемо з Криму, мабуть, найбільш сприятливого місця в СНД для розвитку легкоходного туризму.

Кримський вододіл

Найцікавіший маршрут, на мій погляд, проходить по Кримському вододілу. Вододіл простягається від мису Херсонеса до Керченської протоки, перетинаючи на своєму шляху всю Головну гряду Кримських гір. Промальовувати вододіл на мапі Кримських гір (напр., «Атласі гірського Криму») нескладно, досить уважно вивчити тополінії і напрямок стоку струмків. Оскільки з точки зору піших походів вододіл малоцікавий на захід від Балаклави і на схід від Феодосії, можна виконати маршрут від Сапун-гори під Севастополем (або, як варіант, від Балаклави) до мису Іллі у Феодосії. На багатьох ділянках вже є стежки або лісові дороги прямо по вододілу. Інші ділянки можна проходити по найближчих стежках або без стежки.

Передбачувана нитка маршруту описана нижче. маршрут пройдений мною майже повністю в квітні 2008 року.

довжина маршруту
Довжина маршруту від мису Іллі до Балаклави становить, за моїми оцінками, 267 км. Розрахована довжина наступним чином. Вималювати нитку маршруту на полукілометровках Атласу гірського Криму, я прикладав до карти нетянущуюся тоненьку мотузку, намагаючись повторити кожен вигин стежки. Потім міряв отриману довжину мотузки і записував в таблицю. Разом вийшло 222,5 км, але, як відомо, такий метод не враховує дрібномасштабних вигинів стежок, а також перепадів висоти. Тому і використовується «гірський коефіцієнт» для більш точного розрахунку довжини маршруту. Для гірського Криму, думаю, цілком підходить коефіцієнт 1,2. Помноживши на нього довжину 222,5 км, отримуємо близьке до реального відстань 267 км.

Інші піші маршрути по Криму

Інший цікавий і мальовничий маршрут міг би проходити по Південному березі Криму. На жаль, ПБК забудований вже досить щільно, багато ділянок берега відгороджені. Стежка могла б проходити то по березі, то по південних схилах Головної гряди на висоті 200-500 м над рівнем моря. Маршрут міг би починатися на мисі Херсонес або в Балаклаві і закінчуватися в тій же Феодосії. Кому цікаво, будь ласка, йдіть далі до самої Керчі 🙂

Нарешті, можна було б створити цікавий маршрут, що охоплює багато визначних пам'яток гірського і передгірного Криму, наприклад, Чорноріченське каньйон, печерні міста, БКК, селище Науковий, печери Чатир-Дагу, Долгоруковской яйли і Карабі-яйли, монастир Сурб-Хач і т.д . Таким чином були б три дуже різні маршрути по гірському Криму в широтному напрямку. Протяжність кожного була б в районі 240-300 кілометрів.

Про мрії
Про подібні маршрутах мріють багато туристів-любителі кримської природи. Упевнений, що багато хто охоче взяли б участь в роботі по облаштування стежок, якби хтось виступив офіційним організатором. Туристи погодилися б заплатити і помірний внесок за можливість пройти всю стежку повністю, якщо, звичайно, ці гроші підуть безпосередньо на облаштування стежки і вирішення актуальних для стежки питань. Всі ми хочемо перебувати на природі в повній відповідності з законом і не боятися лісників і людей, що роз'їжджають по заповідних територіях на Уазах. Всі розуміють, що існуюча система управління природними об'єктами гірського Криму неефективна і несправедлива. Ми чекаємо змін.

Нитка маршруту по Кримському вододілу

(Розміщено на форумі travel.org.ua в квітні 2008 р)

Упевнений, багато вивчали карту Криму і думали, а чи не можна пройти весь кримський хребет від Севастополя до Феодосії за один похід? Напевно хтось це вже робив, але мені про це невідомо. Коротше, на травневі планую спортивний похід уздовж вододілу Кримських гір від Феодосії до Балаклави. Відстань в 300 км (не по прямій ж) збираюся пройти за 6 днів, максимум 7. Після походу хочу описати маршрут, щоб його при бажанні могли повторювати інші. Принцип такий: нитка маршруту повинна якомога менше відходити від головного вододілу. Його нескладно промальовувати на карті, вивчаючи топографічні лінії і стік річок.

Тут опишу маршрут і зазначу червоним ті ділянки, за якими потрібна порада знавців Кримських гір.

1. Феодосія - околиці Старого Криму: тут все зрозуміло. Ідеш по грунтовкам і путівцях, зазначеним на карті.
2. Маршрут № 206 до перетину з № 204. Все зрозуміло.
3. по грунтовці на північний захід до «ур. Висока ». Все зрозуміло .
4. мимо джерела, в югозап. напрямку, потім вздовж лісової дороги, що веде на південь. Хто-небудь бачив живцем це джерело? Тут мені доведеться йти 2 км без стежки.
5. маршрут № 202 до м апал, потім спуск до садових ділянок на північ. Все зрозуміло .
6. маршрут № 199-198-196 до т / с Маски. Все зрозуміло .
7. маршрут № 194-192-188-181 до т / с Нижній Кок-Асан. Все зрозуміло .
8. До пров. Алакат-Богаз по лісовій дорозі від т / с Н. Кок-Асан. Якщо хтось може підтвердити відповідність цієї дороги мапі, буду радий.
9. по тур. стежках до м Хаплу-Зія-Каяси (край Карабі-яйли), потім по дорозі до перетину з маршрутом № 165.
10. підйом на Тай-Кобу і Кара-Тау. Думаю, знайду стежки.
11. маршрут № 160, Стіл-Гора, Сівши. Демерджі. Все зрозуміло .
12. пров. Ангарський - Букова поляна - Еклізі-Бурун. Все зрозуміло .
13. звідти до Хребта Коник. Не знаю, як краще спуститися. Чи існує стежка по хр. Узун-Алан від Саурган ?? Якщо немає, доведеться спуститися по старому маршруту № 119 і якимось чином вийти на пров. Кебіт-Богаз.
14. Хр. Коник - Бабуган. Начебто все зрозуміло. Дорога по хребту відповідає карті?
15. Роман-Кош - Гурзуфське сідло. Все зрозуміло . На карті біля Гур. сідла позначені два джерела води. Вони реально існують?
16. Ялтинська яйла - дорога Бахчіс.-Ялта - маршрут № 50. Все зрозуміло.
17. Трохи лівіше кордону Воронцовка хочу звернути на лісову дорогу, що йде в західному напрямку до перетину з маршрутом № 45, потім повернути на південь і йти по дорозі до м Спіради. Ці дороги відповідають карті?
18. Звідти до перевалу Шайтан-Мердвен. Є стежка по цій частині яйли від Спірад до Мердвена ??
18. Маршрут № 8 - Байдарські ворота - т / с Ласпі - дорога Севастополь-Ялта. Все зрозуміло .
19. Як звідти піднятися до джерела Капу-Чокрак? На моїй старій карті вказана лісова дорога від перевалу на гору на захід. Чи існує вона насправді?
20. Далі зрозуміло до ОВР. Карань-Дере. Тут мені потрібно йти по хребту на північ, а там дороги по карті немає. Або є?
21. Звідти як-небудь по доріжках до с. Оборонне. Думаю, як-небудь і вийде.

Спасибі всім заздалегідь за допомогу!

Спасибі всім заздалегідь за допомогу

Хто-небудь бачив живцем це джерело?
Узун-Алан від Саурган ?
Дорога по хребту відповідає карті?
Вони реально існують?
Ці дороги відповідають карті?
Є стежка по цій частині яйли від Спірад до Мердвена ?
19. Як звідти піднятися до джерела Капу-Чокрак?
Чи існує вона насправді?
Або є?

Новости