Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ладан: як розібратися в десятках видів?

  1. Як виробляють ладан?
  2. ароматизований ладан
  3. натуральні смоли
  4. Суміші натуральних смол і трав
  5. Як вибрати ладан?

Кожному з нас знаком приємний аромат ладану, який відчуваєш, входячи в храм. Ладан був одним з дарів, які волхви піднесли Ісусу Христу як Богу і Первосвященикові. Під час кадіння символічно виражається благоговіння людини перед Богом. Здається, що від аромату ладану на душі відразу стає спокійніше, а думки приходять в порядок ...

Що ж таке ладан? Як його отримують? Які види ладану бувають і як розібратися у всьому цьому різноманітті?

Як виробляють ладан?

Ладан - це запашна деревна смола, що отримується з різних рослин, частіше за все це дерева роду Босвеллия. У лютому або березні на деревах роблять невеликі розрізи, з яких протягом тривалого часу випливає смола. Коли вона покриває стовбур дерева і починає засихати, приступають до збору.

Смолу перемелюють на борошно, додають воду і ароматичні засоби. Потім суміш перемішують до тих пір, поки вона не досягне консистенції тесту, розгортають і формують довгі смуги, які розрізають і засушують. Для того, щоб шматочки не злипалися між собою, їх посипають магнезією. Висушені шматочки смоли - це і є ладан. Раніше в виготовленні ладану використовувалися тільки натуральні смоли, без ароматичних добавок.

Раніше в виготовленні ладану використовувалися тільки натуральні смоли, без ароматичних добавок

Хоча єдиної класифікації ладану не існує, можна виділити три групи в залежності від інгредієнтів: ладан з натуральних смол з ароматичними добавками; чисті натуральні смоли, які служать основою для виготовлення, а й самі можуть використовуватися для кадіння суміші зі смоли і трав.

ароматизований ладан

Ароматизований ладан можна класифікувати за місцем виробництва.

Найбільшою популярністю користується ладан, виготовлений в монастирях, скитах і келіях Афону.

Тут виділяється «Ватопедський» ладан, який вважається одним з найбільш якісних. Він володіє глибоким багатим ароматом, що не коптить, може тривало зберігатися і його пахощі надовго залишається в повітрі після кадіння. Для його виготовлення вибирають високоякісні ароматичні масла. Умовно їх можна розділити на деревну і квітковий групу, штучні, і природні. Наприклад, такі аромати, як Нічний квітка, Квітка пустелі, Квіти Афона, Дика троянда, Херувимський, Фіалка, Горіх і Янтар, почасти Міро, Візантія - поєднують в собі відразу кілька ароматів і цим привабливі. Інші - Роза, Квітка лимона, Кипарис, Гардения, Кориця - повторюють природний запах рослин.

На Афоні ладан також виготовляється в монастирях Філофей, Хиландар, скитах великомученика Димитрія, святої праведної Анни, келіях святителя Миколая, святого апостола Іоанна Богослова (Провато) і великомученика Артемія (Провато) монастиря Велика Лавра та інших.

Кожен вид незначно відрізняється від іншого, але рецепти тримаються в строгому секреті, відчути відмінності можна, тільки покадивши ладан самостійно.

Великою повагою користується ладан, виготовлений в монастирі Ставровуні на Кіпрі. Тут дбайливо охороняється багатовікова традиція. Про деревах, з яких збирають смолу для приготування ладану, ще в XIII столітті писав ігумен Данило. Ладан з Ставровуні відрізняє багатий аромат.

Ладан афінський. Наступна категорія - це ладан, виготовлений в приватних майстернях в Греції. Сюди відносяться такі види, як «Афінський», «Патріарший», «Agios Afon», «Гірський», «Скитський» і ін. Основна відмінність його полягає в концентрації і якості використовуваної Аром.

Винятковість Єрусалимського ладану полягає в його зовнішньому вигляді. Він представлений не у вигляді маленьких шматочків, а в формі тонких пластин товщиною 3 міліметри і площею 10-15 сантиметрів.

Також ладан виготовляють в монастирях в Лівані.

Виробництво ладану освоїли і в Росії. Майстри користуються древніми технологіями, що збереглися і переданими з Афона. Наприклад, ладан «Афонський» створюється за рецептами монахів Нового Скиту на Святій горі Афон, а ладан «Святковий» - з благословення братства пустелі Нова Фиваида російського Свято-Пантелеймонова монастиря гори Афон. Ладан проводиться з смоли босвеллії (олібанум) з додаванням запашних масел високої якості.

ладан Афонський

Ладан "Євхаристія"

Ладан "Святковий"

Ладан "Едем"

натуральні смоли

Як ладану можуть використовуватися і натуральні смоли в природному вигляді, без додавання ароматичних масел: кедра ліванського, кипариса, мірри, даммара, але головним чином це смола босвеллії (олібанум). Вона дає димний, терпкий, солодкуватий, злегка маслянистий аромат.

Босвеллия виростає в ряді країн - Ємені, Омані, Сомалі, Судані, Еритреї та Ефіопії. Відтінки в ароматах можуть відрізнятися в залежності від місця походження, умов зростання дерева, чистоти і часу збору. Для того, щоб оцінити аромати, доведеться покадити смолу, щоб помітити різницю.

Ладан "Смола босвеллії - олібанум"

Суміші натуральних смол і трав

Третя категорія - це суміші з натуральних смол і трав. До натуральної смолі додають певну композицію трав і отримують новий букет запахів. Наприклад, ладан «Долини Палестини» відтворює пахощі Сходу за рахунок поєднання натуральних смол Boswellia Papyrifera, Benzoin Sumatra і Styrax Benzoin з ароматом розтертих гвоздикових бутонів, пряного розмарину, ніжною лаванди і бальзамних ноток Sandlewood.

Ладан "Долини Палестини"

Як вибрати ладан?

При виборі ладану потрібно спиратися на власні відчуття і переваги. У кожного виду існує ще кілька підвидів, які відрізняються один від одного в залежності від поєднання ароматів. Наприклад, у «Ватопедського» ладану є аж 15 різновидів. Для того, щоб зробити правильний вибір, краще всього спробувати покадити ладан самостійно і «прислухатися» до запаху.

Необхідно пам'ятати і про те, що ціна ладану визначається якістю і натуральністю інгредієнтів. Найдешевший ладан ніяк не може володіти всіма властивостями і глибиною запаху дорогого.

Познайомитися з усім різноманіттям сортів, ароматів і фасовок ладану можна в магазині «Православне Слово» , Де представлений найбільший в Росії асортимент ладану і натуральних смол.

Як виробляють ладан?
Що ж таке ладан?
Як його отримують?
Які види ладану бувають і як розібратися у всьому цьому різноманітті?
Як виробляють ладан?

Новости